Πώς να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο για τη θεραπεία της υπέρτασης

Γνωρίζατε ότι το σκόρδο είναι ένας από εκείνους τους φυσικούς πόρους που, σύμφωνα με πολλές μελέτες, προστατεύουν άριστα την υγεία της καρδιάς; Χάρη σε αυτό, και σε συνδυασμό με τις ιατρικές θεραπείες και τις υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής, μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στη ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο για τη θεραπεία της υπέρτασης
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιανουαρίου, 2022

Υποφέρετε από υπέρταση; Μήπως κάποιος κοντινός σας άνθρωπος έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα με την αρτηριακή του πίεση; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει πάντα να ακολουθούμε τις συμβουλές του γιατρού μας. Μόνο εκείνος μπορεί να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία για την κατάστασή μας. Αλλά, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο για τη θεραπεία της υπέρτασης;

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ανάμεσά τους βρίσκουμε:

 • Θειαζιδικά διουρητικά, όπως η υδροχλωροθειαζίδη.
 • Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, όπως η καπτοπρίλη.
 • Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, όπως η λοσαρτάνη.
 • Αναστολείς διαύλων ασβεστίου, όπως η αμλοδιπίνη.

Επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες. Η βελτίωση της διατροφής μας και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού (όπως μας διαβεβαιώνει αυτή η μελέτη που διεξήχθη από το Pontificia Universidad Católica de Chile), ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, καθώς και η καθημερινή άσκηση θα αποτελέσουν αναμφίβολα εξαιρετικούς συμμάχους για τη ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης.

Ωστόσο, υπάρχει μια σπιτική θεραπεία που αξίζει να λάβετε υπόψη σας: το σκόρδο για τη θεραπεία της υπέρτασης.

Γνωρίζατε ότι το σκόρδο ξεχωρίζει ως εξαιρετικός προστάτης της υγείας της καρδιάς; Αυτή η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ (Ισπανία), το επιβεβαιώνει. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στη ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις σε ανθρώπους και να διευκρινιστεί η ποσότητα σκόρδου που απαιτείται για τέτοια οφέλη.

Λόγω της χρησιμότητας αυτού του συστατικού, θα σας δείξουμε 4 συνταγές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ωστόσο, αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται ως συμπλήρωμα οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, ακολουθώντας πάντα τις υγιεινές συνήθειες για τις οποίες μιλήσαμε.

1. Σκόρδο για τη θεραπεία της υπέρτασης

Η αλλισίνη είναι μια φαρμακευτική ουσία που υπάρχει στο σκόρδο, και είναι αυτή που προσφέρει τα περισσότερα οφέλη του σκόρδου για την υγεία της καρδιάς μας. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το σκόρδο ως ένα είδος καθημερινού φαρμάκου για την καταπολέμηση των ασθενειών και την ενίσχυση της καρδιάς.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Πειραματική και θεραπευτική ιατρική, η αλλισίνη αποκτά την αναστολή των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης 2. Η ουσία αυτή έχει επίσης αγγειοδιασταλτικές επιδράσεις, οπότε και οι δύο ιδιότητες μαζί είναι υπεύθυνες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, το σκόρδο είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά που υπάρχουν και αποτελεί επίσης βασική τροφή σε αυτό που πολλοί άνθρωποι θεωρούν ως την καλύτερη διατροφή στον κόσμο: τη μεσογειακή διατροφή. Αυτή η δίαιτα είναι τόσο υγιεινή επειδή περιορίζει τη χρήση αλατιού και ενθαρρύνει τη χρήση υγιεινών λιπαρών, τα οποία βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, για παράδειγμα.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που διεξήχθη από το νοσοκομείο του Jaén, στην Ισπανία, το σκόρδο συνιστάται πραγματικά για τη φροντίδα της καρδιάς μας. Θα θέλατε να μάθετε πώς να εξαλείψετε εντελώς το αλάτι από τα πιάτα σας αντικαθιστώντας το με “αλάτι σκόρδου”; Ρίξτε μια ματιά σε αυτό:

Συστατικά για να φτιάξετε αλάτι σκόρδου

Προετοιμασία

 • Είναι πολύ απλό να το φτιάξετε. Πρώτα απ’ όλα, αφαιρέστε τη φλούδα από τις σκελίδες σκόρδου και τηγανίστε τις στο ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν, σβήστε τη φωτιά, φροντίζοντας να μην καούν!
 • Στη συνέχεια, βάλτε τις σε ένα γυάλινο βάζο, χωρισμένες από το ελαιόλαδο, ώστε να μη μουσκεύουν για να παραμένουν τραγανές. Κάθε φορά που θέλετε να καρυκεύσετε τα φαγητά σας για να τους δώσετε γεύση, απλά τρίψτε λίγα από τα σκόρδα.

2. Δοκιμάστε με άδειο στομάχι σκόρδο για τη θεραπεία της υπέρτασης

Παρά τα όσα συχνά λένε, η κατανάλωση σκόρδου με άδειο στομάχι δεν επιφέρει κανένα επιπλέον όφελος. Η συμπερίληψή του στη διατροφή μας, όμως, είναι υγιεινή και ενδεδειγμένη.

Garlic to treat hypertension.

Πώς πρέπει να λαμβάνετε το σκόρδο για τη θεραπεία της υπέρτασης;

 • Το ιδανικό είναι να τρώτε δύο σκελίδες σκόρδο με ένα ποτήρι νερό.
 • Μπορεί να βρείτε αυτό το μείγμα λίγο δυνατό, αλλά αν αναλύετε όλα τα οφέλη, αυτή η μικρή προσπάθεια θα αξίζει τον κόπο.
 • Αν ανησυχείτε για την κακή αναπνοή μετά, απλά πιείτε λίγο χυμό λεμονιού ή μασήστε ένα φύλλο μέντας και οι κακές οσμές θα εξαφανιστούν αμέσως!

3. Σκόρδο μαριναρισμένο σε λάδι

Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είναι απολύτως νόστιμο. Η λήψη σκόρδου μαριναρισμένου σε ελαιόλαδο είναι μια αρχαία θεραπεία που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την υπέρταση με πολύ απλό τρόπο, χωρίς να ξεχνάμε ότι είναι επίσης ένας πολύ νόστιμος και πρωτότυπος γαστρονομικός πόρος.

Τι χρειάζεστε

 • 20 ξεφλουδισμένες σκελίδες σκόρδου
 • Ένα λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
 • Ένα γυάλινο βάζο

Πώς να το προετοιμάσετε

 • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε τις σκελίδες σκόρδου και να τις κόψετε στη μέση. Τώρα δεν έχετε παρά να γεμίσετε το γυάλινο βάζο που έχετε επιλέξει με το ένα λίτρο ελαιόλαδο και να βάλετε τις 20 σκελίδες σκόρδου, χωρισμένες και καθαρές.
 • Θα πρέπει να τις αφήσετε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν αρχίσετε να καταναλώνετε αυτό το λάδι σκόρδου. Ένας τρόπος για να επωφεληθείτε από αυτό το φάρμακο για τη μείωση της υπέρτασης είναι να το αλείφετε καθημερινά στο ψωμί ή στο τοστ σας. Είναι επίσης ιδανικό να τρώτε δύο από αυτές τις σκελίδες σκόρδου κάθε μέρα.

4. Τσάι με σκόρδο για τη θεραπεία της υπέρτασης

Some onion garlic and lemon tea.

Είναι πεντανόστιμο! Το τσάι από σκόρδο είναι άλλη μια παλιά θεραπεία που είναι κατάλληλη για την υγεία της καρδιάς σας.

Αν επιλέξετε, για παράδειγμα, να τρώτε τις δύο σκελίδες σκόρδου το πρωί, τότε μπορείτε να επιλέξετε αυτό το νόστιμο τσάι το μεσημέρι. Δύο πολύ αποτελεσματικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο για τη θεραπεία της υπέρτασης. Ακολουθεί ο τρόπος παρασκευής του.

Συστατικά

 • 1 σκελίδα σκόρδο
 • 1 ποτήρι νερό (200 ml)
 • Τζίντζερ τριμμένο (3 g)
 • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (15 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (25 g)

Προετοιμασία

 • Ξεκινήστε θερμαίνοντας το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέστε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδου, το τριμμένο τζίντζερ και τη κουταλιά της σούπας μέλι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το να βράσει για 20 λεπτά. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, σουρώστε όλο το περιεχόμενο και κρατήστε το έγχυμα.
 • Τώρα προσθέστε το χυμό λεμονιού, είναι πεντανόστιμο!

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο. Αν και πολλές μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητα αυτού του συστατικού, οι θεραπείες με σκόρδο δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τη φαρμακευτική θεραπεία. Επιπλέον, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν εντάξετε τακτικά το σκόρδο στη διατροφή σας, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kwak JS, Kim JY, Paek JE, Lee YJ et al. Garlic powder intake and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Nutr Res Pract. 2014 Dec;8(6):644-54.
 • Rivlin RS. Historical perspective on the use of garlic. J Nutr. 2001 Mar;131(3s):951S-4S.
 • Matsutomo T. Potential benefits of garlic and other dietary supplements for the management of hypertension. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1479-1484.
 • Luis D, Aller R. Ajo y riesgo cardiovascular. An. Med. Interna (Madrid). 2008;25(5):237-240.
 • Xiong XJ, Wang PQ, Li SJ, Li XK et al. Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):352-61.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.