7 κόλπα για να απαλλαγείτε από την κακοσμία στη ντουλάπα

Εκτός του ότι βοηθά στην εξάλειψη της υγρασίας που μπορεί να δημιουργηθεί στις ντουλάπες, το θαλασσινό αλάτι επιπλέον εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές χάρη στις αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες.
7 κόλπα για να απαλλαγείτε από την κακοσμία στη ντουλάπα

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως θέλετε να απαλλαγείτε από την κακοσμία στη ντουλάπα σας; Δυστυχώς, τα ντουλάπια, οι ντουλάπες και τα συρτάρια είναι περιοχές του σπιτιού που τείνουν να συσσωρεύουν δυσάρεστες οσμές λόγω της υγρασίας που συγκεντρώνεται σε αυτές.

Ο τακτικός καθαρισμός και ο εξαερισμός μπορούν να μειώσουν το πρόβλημα. Ωστόσο, σχεδόν πάντα πρέπει να καταφύγετε και σε άλλα κόλπα προκειμένου να αποφύγετε την ανεπιθύμητη, αλλά πάρα πολύ συνηθισμένη μυρωδιά μούχλας και σκόνης.

Ενώ υπάρχουν πολλά εμπορικά προϊόντα των οποίων τα ισχυρά αρώματα μπορούν να εξουδετερώσουν τη μυρωδιά, υπάρχουν επίσης μερικά εύκολα, 100% φυσικά κόλπα από τα οποία μπορείτε να επωφεληθείτε. Αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αν θέλετε να εξοικονομήσετε λίγα χρήματα.

Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τα 7 καλύτερα κόλπα για να απαλλαγείτε από την κακοσμία στη ντουλάπα σας. Μην διστάσετε να τα δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη μυρωδιά όταν ανοίξετε τη ντουλάπα σας.

Ετοιμαστείτε!

Απαλλαγείτε από την κακοσμία στη ντουλάπα

1. Κόκκοι ρυζιού


Κακοσμία στη ντουλάπα - Ρύζι σε πουγκιά

Η τοποθέτηση κόκκων ρυζιού σε ντουλάπια είναι ένα παλιό κόλπο που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για να βοηθήσει στην απορρόφηση της υγρασίας που διευκολύνει την ανάπτυξη μούχλας.

Αυτό το κόλπο εμποδίζει την ανάπτυξη της μούχλας στους τοίχους της ντουλάπας. Έτσι, σταματάει τις δυσάρεστες οσμές που παράγει η μούχλα πριν αυτές επηρεάσουν τα ρούχα σας.

Πώς να τους χρησιμοποιήσετε

 • Τοποθετήστε το ρύζι σε μικρές σακούλες και κρεμάστε ή τοποθετήστε τες στις γωνίες των ντουλαπιών σας.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να ρίξετε το ρύζι σε ένα ανοιχτό δοχείο και να το τοποθετήσετε σε μια γωνία στο πάτωμα της ντουλάπας.

2. Λευκό ξύδι

Οι αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του λευκού ξυδιού σημαίνουν ότι είναι μια πολύ καλή ουσία για την εξουδετέρωση της οσμής της υγρασίας που τείνει να συσσωρεύεται σε συρτάρια και ντουλάπες.

Το λευκό ξύδι όχι μόνο καταστρέφει τους μύκητες, αλλά επίσης απομακρύνει την υπερβολική βρωμιά, αφήνοντας το ξύλο φρέσκο ​​και εντελώς απαλλαγμένο από έντονες μυρωδιές.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

 • Απομακρύνετε όλα τα ρούχα σας από το ντουλάπι. Στη συνέχεια, μουλιάστε ένα πανί με λευκό ξύδι και τρίψτε το σε όλο το εσωτερικό.
 • Όταν τελειώσετε, αφήστε τις πόρτες του ντουλαπιού ανοικτές για να αεριστεί για μερικές ώρες έως ότου το εσωτερικό της στεγνώσει τελείως.

3. Μαγειρική σόδα

Κακοσμία στη ντουλάπα - Μαγειρική σόδα σε μπολ

Οι απορροφητικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας βοηθούν και στο να απαλλαγείτε από την κακοσμία στη ντουλάπα.

Η τακτική χρήση της στους εσωτερικούς χώρους των ντουλαπιών σας, αποτρέπει εξαρχής τη δημιουργία κηλίδων μούχλας. Ακολούθως, εξαλείφει τον κίνδυνο τα φρέσκα, πλυμένα σας ενδύματα να καταλήξουν να μυρίζουν μούχλα.

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε

 • Γεμίστε μια μικρή υφασμάτινη σακούλα με μαγειρική σόδα και τοποθετήστε την σε μια από τις γωνίες της ντουλάπας.
 • Εναλλακτικά, αδειάστε τη σόδα σε ένα πιάτο και απλά τοποθετήστε το στο πάτωμα της ντουλάπας που θέλετε να καθαρίσετε.
 • Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε τη σκόνη ακριβώς πάνω από το εσωτερικό του επίπλου και να την αφήσετε να δράσει για 48 ώρες.

4. Χυμός λεμονιού

Ένα φυσικό απολυμαντικό από χυμό λεμονιού χρησιμεύει για την εξουδετέρωση των οσμών από τα ντουλάπια σας. Επιπλέον, απαλλάσσει από τους λεκέδες και τη σκόνη που μπορεί να έχουν προσκολληθεί στους τοίχους τους.

Ο χυμός λεμονιού έχει επίσης μια ευχάριστη μυρωδιά εσπεριδοειδών. Σε λίγα λεπτά, εξουδετερώνει την οποιαδήποτε δυσάρεστη οσμή.

Πώς να τον χρησιμοποιήσετε

 • Αραιώστε το χυμό από ένα λεμόνι σε ζεστό νερό και τρίψτε το μείγμα πάνω στους τοίχους του ντουλαπιού σας με τη βοήθεια ενός πανιού με μικροΐνες.
 • Στη συνέχεια, απλά αφήστε τις πόρτες της ντουλάπας ανοικτές για μερικές ώρες και κλείστε τες όταν το εσωτερικό της είναι στεγνό.

5. Κόκκοι καφέ


Κακοσμία στη ντουλάπα - Κόκκοι καφέ

Εάν θέλετε να απορροφηθεί η υγρασία που έχει δημιουργήσει μέσα στις ντουλάπες σας – και φυσικά για να τις κάνετε να μυρίζουν ευχάριστα – τότε οι κόκκοι του καφέ είναι μια σπουδαία επιλογή.

Αυτό το προϊόν, το οποίο πιθανότατα έχετε ήδη κρεμάσει γύρω σας στο ντουλάπι σας, εμποδίζει την εξάπλωση της μούχλας στους τοίχους των ξύλινων επίπλων.

Πώς να τους χρησιμοποιήσετε

 • Πασπαλίστε τους κόκκους του καφέ στο πάτωμα της ντουλάπας σας και αφήστε τους να κάνουν τη δουλειά τους για 48 ώρες.
 • Για πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα, αδειάστε τους κόκκους του καφέ σε μικρές σακούλες και τοποθετήστε τες σε κάθε συρτάρι του ντουλαπιού.

6. Λεβάντα

Το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της λεβάντας μπορεί να κρατήσει τα ντουλάπια και τα ρούχα σας απαλλαγμένα από τη μυρωδιά της μούχλας ή της υγρασίας.

Αυτό το φυτό εξουδετερώνει τα δυνατά αρώματα και εμποδίζει την παραμονή τους στους κλειστούς χώρους.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η οσμή της απωθεί τα έντομα, είναι ένας ιδανικός τρόπος για να αποτρέψετε την είσοδο των σκόρων στα ρούχα σας.

Πώς να την χρησιμοποιήσετε

 • Βρείτε μερικές μικρές πάνινες σακούλες, και απλά γεμίστε τες με ψιλοκομμένα λουλούδια λεβάντας.
 • Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις σακούλες μέσα στα ντουλάπια ή τις ντουλάπες σας. Αφήστε τες μέσα μέχρι να εξαφανιστεί η μυρωδιά της μούχλας.

7. Θαλασσινό αλάτι


Κακοσμία στη ντουλάπα - Θαλασσινό αλάτι σε πιάτο

Ένα άλλο φυσικό συστατικό που μπορεί να απορροφήσει την υγρασία είναι το αλάτι. Αυτό το προϊόν, το οποίο έχει επίσης αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθά στην πρόληψη της δημιουργίας ανεπιθύμητων οσμών στις ντουλάπες.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

 • Τοποθετήστε λίγο θαλασσινό αλάτι σε μικρά δοχεία ή σε καπάκια από βάζα και τοποθετήστε ένα στη γωνία κάθε συρταριού ή διαχωρίσματος.
 • Αλλάζετε το αλάτι μία φορά την εβδομάδα, όταν έχει απορροφήσει την υγρασία από τον αέρα.

Υπάρχει μια άσχημη μυρωδιά που προέρχεται από τα ντουλάπια ή τις ντουλάπες σας και σας ενοχλεί; Εμπρός, δοκιμάστε κάποια από τα κόλπα που είδατε εδώ και αποχαιρετήστε τις μυρωδιές μια για πάντα. Απαλλαγείτε από την κακοσμία στη ντουλάπα σήμερα κιόλας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Galperin, M. Y., Moroz, O. V., Wilson, K. S., & Murzin, A. G. (2006). House cleaning, a part of good housekeeping. Molecular Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2958.2005.04950.x
 • Vojta, P. J., Randels, S. P., Stout, J., Muilenberg, M., Burge, H. A., Lynn, H., … Zeldin, D. C. (2001). Effects of physical interventions on house dust mite allergen levels in carpet, bed and upholstery dust in low-income, urban homes. Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.01109815

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.