Υγιής γήρανση: Συμβουλές για να την αποκτήσετε

Το σημαντικότερο πράγμα για την υγιή γήρανση είναι να μην περιμένετε μέχρι να μεγαλώσετε για ν' αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Απλές συνήθειες, όπως η άσκηση και μια υγιεινή διατροφή, είναι καθοριστικοί παράγοντες.
Υγιής γήρανση: Συμβουλές για να την αποκτήσετε
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Η υγιής γήρανση είναι δυνατή αρκεί να πάρετε τα σωστά μέτρα από νωρίς. Όπως μπορείτε να δείτε, η μεγάλη ηλικία δεν είναι συνώνυμη με τις ασθένειες και τη δυσφορία. Ναι, υπάρχει μια φυσική φθορά, αλλά δε χρειάζεται να είναι σοβαρή.

Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σε όλον τον κόσμο. Για την ακρίβεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών, παγκοσμίως, θα είναι σχεδόν διπλάσιος μεταξύ 2015 και 2050.

Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν δραστήρια και ικανοποιητική ζωή. Ωστόσο, όλοι τους έπρεπε να γεράσουν με υγιεινό τρόπο για να φτάσουν εκεί. Έτσι, πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι μας καλύτερες συνήθειες για να ελαχιστοποιήσουμε τη φυσική φθορά του σώματος και του μυαλού.

Υγιής γήρανση

Γυναίκα κοιτάζεται στον καθρέφτη
Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που περιλαμβάνει σωματικές και ψυχοκοινωνικές αλλαγές.

Η γήρανση είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης της μοριακής και της κυτταρικής βλάβης. Επιπλέον, οδηγεί σε μια πτώση στις πνευματικές και σωματικές ικανότητες, ενώ δημιουργεί έναν αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες. Η ηλικία δεν είναι πάντα παράγοντας πρόκλησης όμως.

Η μεγάλη ηλικία έρχεται με ορισμένες ψυχοκοινωνικές αλλαγές. Η πιο κυρίαρχη είναι το τέλος της εργασιακής ζωής και η σταδιακή μείωση του κοινωνικού κύκλου. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι σχετικές όταν οι άνθρωποι γερνούν με υγιεινό τρόπο. Ναι, αλλά η υγιής γήρανση από ποιους παράγοντες επηρεάζεται; Ας ανακαλύψουμε.

Ο βιολογικός παράγοντας

Προφανώς, ο βιολογικός παράγοντας επηρεάζει τη γήρανση, αλλά ας μη το γενικεύσουμε. Ορισμένα άτομα 80 ετών είναι πιο υγιή από άτομα 30 ετών. Αυτό επηρεάζεται πάρα πολύ από τη γενετική, αλλά και από τον τρόπο ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, όσο γερνούν οι άνθρωποι είναι συχνά η μείωση της οξύτητας των αισθήσεων, τα μυοσκελετικά προβλήματα, και οι χρόνιες παθήσεις. Επίσης συχνά είναι η κατάθλιψη και ορισμένες μορφές άνοιας.

Το περιβάλλον

Το περιβάλλον είναι καθοριστικό για την υγιή γήρανση και παίζει ρόλο ακόμη και πριν τη γέννα. Για την ακρίβεια, συνδέεται στενά με την απόκτηση και διατήρηση καλών συνηθειών και επηρεάζει σημαντικά την πνευματική υγεία.

Επίσης, τα περιβάλλοντα είτε διευκολύνουν, είτε εμποδίζουν την απόδοση στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τη χρήση των μέσων συγκοινωνίας.

Υγιής γήρανση και σύστημα υγείας

Δεν έχουν όλοι ίση πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Έτσι, αυτή η ανεπάρκεια συσσωρεύεται στη διάρκεια της ζωής και επηρεάζει την ποιότητά της κατά τη γήρανσηΣε αυτό το στάδιο, η διαθεσιμότητα παροχών υγείας είναι καθοριστική και δεν είναι πάντα διαθέσιμες.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει τα συστήματα χρόνιας φροντίδας σε όλες τις χώρες και για όλους τους ανθρώπους. Απαιτείται αποτελεσματική διακυβέρνηση, υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό για να είναι εφικτό αυτό. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όλα τα παραπάνω μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Στερεότυπα και διακρίσεις

Μια συχνή, λανθασμένη αντίληψη είναι πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι εξαρτώμενοι και μη παραγωγικοί, άρα και βάρος στην κοινωνία. Αυτό οδηγεί σε διακρίσεις εναντίον τους πολλές φορές. Με τη σειρά του, αυτό δυσκολεύει περισσότερο την υγιή γήρανση.

Η δράση της πολιτείας

Και οι κυβερνήσεις είναι παράγοντας που διευκολύνει ή εμποδίζει την υγιή γήρανση. Η προσοχή και η έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες των ηλικιωμένων επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σε αυτή την ηλικία.

Η πολιτεία θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτό το ζήτημα. Συγκεκριμένα, πρέπει να προσφέρει λύσεις στους ηλικιωμένους που είναι ευπαθείς ή έχουν στερήσεις.

Υγιής γήρανση – Συμβουλές

Ηλικιωμένο ζευγάρι αγκαλιά
Οι υγιεινές συνήθειες, όπως μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση, συμβάλλουν στην υγιή γήρανση.

Διάφορες πτυχές είναι κλειδιά για την υγιή γήρανση και σχετίζονται με τις συνήθειες και τις συμπεριφορές που προάγουν την ποιότητα ζωής. Οι πιο σημαντικές είναι:

Φυσική δραστηριότητα, σπουδαίος παράγοντας για την υγιή γήρανση

Κάντε ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως περπάτημα, καθημερινά. Οι ειδικοί συνιστούν μισή με μία ώρα ή 5.000 βήματα την ημέρα. Υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές που σας βοηθούν να τα μετρήσετε.

Η κίνηση διατηρεί σε φόρμα τους μυς σας και ρυθμίζει το βάρος σας. Ιδανικά, αυτές οι ρουτίνες θα πρέπει να ξεκινούν σε νεαρή ηλικία και να διατηρούνται για πάντα.

Μια ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για καλή υγεία. Θα πρέπει να έχει ποικιλία και να είναι ισορροπημένη, με υψηλή περιεκτικότητα λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, και δημητριακών. Όσο πιο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα, τόσο το καλύτερο. Προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη λιπαρών και ζάχαρης.

Λιγότερο άγχος και περισσότερες υγιεινές συνήθειες

Το άγχος δεν είναι καλό σε κανένα στάδιο της ζωής. Έτσι, υγιής γήρανση σημαίνει να γνωρίζετε πώς ν’ απολαμβάνετε το παρόν και να τα έχετε βρει με τον εαυτό σας.

Χόμπι, διάβασμα, συζητήσεις που δίνουν έμπνευση, και διαλογισμός, είναι εξαιρετικές πρακτικές για να διατηρήσετε την ισορροπία. Είναι σημαντικό να σταματήσετε ή να μειώσετε τις βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Συμμετέχετε και γεμίστε τον χρόνο σας

Όπως στην παιδική ηλικία, το παιχνίδι είναι σημαντικό και στη μεγάλη ηλικία. Δεν συνδέεται με την κοινωνικοποίηση και την καλοπέραση μόνο, αλλά κρατά ενεργές τις γνωστικές ικανότητες.

Προσπαθήστε να μην απομονώνεστε και να συμμετέχετε, όσο μπορείτε, στα κοινά. Να βλέπετε συχνά τους φίλους σας και να κάνετε μαζί πράγματα. Επίσης, μάθετε νέα πράγματα, πηγαίνετε για περπάτημα, περάστε χρόνο σε δημιουργικές και παραγωγικές δραστηριότητες, όλα αυτά θα βοηθήσουν την υγιή γήρανση.

Η υγιής γήρανση είναι εφικτή

Όταν προετοιμάζεστε γι’ αυτή από νωρίς τότε μπορείτε να τη μεγιστοποιήσετε εφαρμόζοντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής πριν φτάσετε σε μεγάλη ηλικία. Όσο νωρίτερα χτίζετε υγιεινές συνήθειες, τόσο πιο ποιοτική θα είναι η ζωή αργότερα.

Πολλοί άνθρωποι εκπληρώνουν τα όνειρά τους όταν γερνούν. Μπορείτε πάντα να κάνετε ένα μεγάλο και διαφωτιστικό ταξίδι, να κερδίσετε ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, να γράψετε ένα βιβλίο, ή ν’ αποφοιτήσετε από το πανεπιστήμιο. Η ηλικία αυτή δεν έχει να κάνει με τη φθορά, αλλά για να πετύχετε σε διάφορους τομείς της ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Osorio, P., Torrejón, M. J., & Vogel, N. (2008). Aproximación a un concepto de calidad de vida en la vejez. Escuchando a las personas mayores. Revista de Psicología, 17(1), ág-101.
  • Berriel, F. (2007). La vejez como producción subjetiva. Representación e imaginario social. In Envejecimiento, memoria colectiva y construcción de futuro. Memorias del II Congreso Iberoamericano de Psicogerontología.
  • Fernández-Ballesteros, R. (2011). Envejecimiento saludable. In Conferencia en el Congreso sobre Envejecimiento. La Investigación en España, Universidad Autónoma de Madrid.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.