Δεν είναι ποτέ αργά για να καταλάβετε ότι αξίζετε κάτι καλύτερο

Το ρολόι θα δείχνει πάντα τη σωστή ώρα για τη στιγμή που η καρδιά σας θα συνειδητοποιήσει ότι αξίζει κάτι καλύτερο.
Δεν είναι ποτέ αργά για να καταλάβετε ότι αξίζετε κάτι καλύτερο
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Όταν πρόκειται για την επίτευξη της ευτυχίας και της ευημερίας σας, ο χρόνος δεν υπάρχει. Δεν είναι ποτέ αργά για να καταλάβετε ότι αξίζετε κάτι καλύτερο. Μπορείτε να τα κάνετε θάλασσα χιλιάδες φορές, όμως δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε να σκέφτεστε τον εαυτό σας.

Δεν είναι ποτέ αργά για να κάνετε μια αλλαγή. Το ρολόι θα δείχνει πάντα τη σωστή ώρα για τη στιγμή που η καρδιά σας θα συνειδητοποιήσει ότι αξίζει κάτι καλύτερο.

Συνήθως οι άνθρωποι μετανιώνουν που δεν συνειδητοποίησαν νωρίτερα ότι η κατάστασή τους ήταν ανυπόφορη. Δεν καταλαβαίνουν γιατί περίμεναν τόσο καιρό μέχρι να αντιδράσουν.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο εγκέφαλος, ειδικά η περιοχή που σχετίζεται με τα συναισθήματα και το συγκινησιακό σύστημα, αντιστέκεται στην αλλαγή. Λέτε στον εαυτό σας ότι “θα αντέξετε λίγο ακόμα” ή ότι “τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν”.

Όμως, αν με τον καιρό τίποτα δεν αλλάζει και η αίσθηση της δυστυχίας παραμένει ίδια, είναι καιρός να πείτε στον εαυτό σας: “αξίζω κάτι καλύτερο”. Πάνω απ’όλα, αξίζει να επικεντρωθείτε εκ νέου στη δική σας γαλήνη.

Ας ρίξουμε μια ματιά.

Δεν είναι ποτέ αργά για να καταλάβετε ότι αξίζετε κάτι καλύτερο

Ας δούμε για μια στιγμή τη λέξη “αργά”. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συναντήσεις που ξεκινούν σε μία ώρα και στις οποίες δεν θα φτάσετε εγκαίρως επειδή έχετε καθυστερήσει για διάφορους λόγους.

Αργά είναι όταν ξεχνάτε να σβήσετε εγκαίρως το μάτι της κουζίνας και καίτε το φαγητό.

Τα παραπάνω είναι δύο απλά παραδείγματα που δείχνουν ξεκάθαρα κάτι ουσιαστικό: δεν υπάρχει επιστροφή. Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, το φαγητό σας παραμαγειρεύτηκε ή “αργήσατε” στη συνάντησή σας.

Όταν όμως πρόκειται για τον κύκλο της ζωής σας, για τον ουσιαστικό και βασικό σκοπό της ανθρώπινης ευτυχίας σας, η λέξη “αργά” δεν υπάρχει ούτε ταιριάζει. Πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγωνιστείτε για την ευημερία σας.

Έχετε λοιπόν υπόψη σας τα παρακάτω.

Αξίζετε κάτι καλύτερο - Πίνακας γυναίκας

Ο παράγοντας του φόβου

  • Ο φόβος είναι ένας φραγμός που συχνά σας εμποδίζει να χτίσετε την ευτυχία σας ή δεν σας αφήνει να επιδιώξετε τα όνειρά σας, που σας καλούν να βγείτε από τη ζώνη της άνεσής σας. Σας εμποδίζει να δείτε ότι αξίζετε κάτι καλύτερο.
  • Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν έχουν απόλυτη επίγνωση του ότι καμουφλάρουν το φόβο τους ως παραίτηση με σκέψεις του τύπου: “έτσι έχουν τα πράγματα, πρέπει να το δεχτώ. Αν φύγω από αυτή την κατάσταση, πιθανώς θα καταλήξω σε κάποια χειρότερη”.
  • Οι άνθρωποι εκλογικεύουν το φόβο κάνοντάς τον κάτι καθημερινό που τους ελέγχει εντελώς, επειδή έχουν ήδη εγκαταλειφθεί σε αυτόν.
  • Το άτομο που παραιτείται και σταματά να αγωνίζεται καταλήγει παγιδευμένο σε ένα αργό κατρακύλισμα προς τη δυστυχία, κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει σε κρυφή κατάθλιψη.
  • Πρέπει να καταλάβετε τι είναι πραγματικά ο φόβος: ένα συναίσθημα που σας προειδοποιεί για κίνδυνο. Απέχοντας πολύ από το να κρύβουμε αυτό το φυσικό ανθρώπινο ένστικτο ή να μην του δίνουμε προσοχή, πρέπει να το κατανοήσουμε, να το επεξεργαστούμε και έπειτα να ενεργήσουμε αναλόγως.

Δεν χρειάζεται “να φοβάστε το φόβο”. Πρέπει να ξέρετε πώς να τον ακούτε, επειδή πρόκειται για μια σαφή ένδειξη της ανησυχίας ή της εσωτερικής σας αναστάτωσης.

Αξίζετε κάτι καλύτερο - Άνδρας στο χέρι γυναίκας

Η καλύτερη στιγμή είναι ΤΩΡΑ

Καταλαβαίνουμε πλέον ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη “αργά” αναφορικά με την ευτυχία μας ή με την ατελείωτη αναζήτηση της ευημερίας. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο φόβος είναι στην πραγματικότητα μια ένδειξη που μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι η κατάστασή μας δεν είναι βιώσιμη.

Λοιπόν… γιατί δεν κάνουμε κάτι; Η απλή πράξη του να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας με τη λογική και να παραβλέψουμε τις περιοριστικές και ανασφαλείς στάσεις μας θα μας επιτρέψει να κατεβάσουμε όλες τις ασπίδες που μας εμποδίζουν να εξελιχθούμε ως άτομα.

  • Είναι αρκετά πιθανό ότι κατά τις συγκεκριμένες περιόδους η ζωή σας είναι περίπλοκη. Προβλήματα στη δουλειά, στην οικογένεια, στα συναισθήματα, προσωπική δυσαρέσκεια…
  • Μερικές φορές οι μικρές αλλαγές φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό, όταν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους δυσκολίες, σημαντικά εμπόδια που σας πνίγουν και σας κλέβουν την ενέργεια και την αισιοδοξία σας, πρέπει να βρείτε μια λύση.
  • Σε πολλές περιπτώσεις η λύση είναι η δράση: ξεπεράστε το όριο του φόβου, τη ζώνη της άνεσής σας, την ακινησία σας και προσπεράστε σκέψεις όπως: “το έχω χάσει αυτό το τρένο” ή “είναι ήδη πολύ αργά για μένα”.

Η καλύτερη στιγμή για σας είναι τώρα. Το χτες δεν υπάρχει και το αύριο δεν έχει γραφτεί ακόμα. Σίγουρα αξίζετε κάτι καλύτερο. Γιατί λοιπόν δεν δοκιμάζετε;

Αξίζετε κάτι καλύτερο - Γυναίκα με βουνό στο στήθος

Η χαρά του να κάνετε το βήμα

Υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμάστε. Ο φόβος θα σας συνοδεύει πάντα, ειδικά αν κάνετε το πρώτο βήμα, όταν πραγματοποιείτε μια αλλαγή και όταν αφήνετε πίσω σας ορισμένα πράγματα.

Δεν ξέρετε τι θα βρείτε μπροστά σας ούτε αν αυτό που κάνετε θα έχει αποτέλεσμα ή όχι. Επομένως ο φόβος θα είναι πάντα ένας αχώριστος σύντροφος.

Όμως πρόκειται για συναρπαστικό φόβο, γεμάτο προσδοκία, επειδή όλα είναι καινούργια και επειδή εσείς έχετε τον έλεγχο, εσείς κρατάτε το πηδάλιο.

Η χαρά του να κάνετε αυτό το βήμα σάς εμπλουτίζει και δεν είναι ποτέ αργά για να τη βιώσετε.

Όλοι αξίζουμε πάντοτε το καλύτερο, κάθε στιγμή της ζωής μας. Αντί να το περιμένουμε από άλλους ανθρώπους, αξίζει να κάνουμε το βήμα και να γίνουμε οι δημιουργοί του πεπρωμένου μας. Γι’ αυτό λοιπόν δεν είναι ποτέ αργά για να καταλάβετε ότι αξίζετε κάτι καλύτερο.

Είστε αρκετά γενναίοι γι’αυτό;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.