Τι είναι το υποσκληρίδιο αιμάτωμα και γιατί εμφανίζεται;

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι μια συσσώρευση αίματος μεταξύ της επιφάνειας του εγκεφάλου και του εξωτερικού του καλύμματος, γνωστού ως σκληρή μήνιγγα.
Τι είναι το υποσκληρίδιο αιμάτωμα και γιατί εμφανίζεται;

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιανουαρίου, 2023

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι μια συσσώρευση αίματος μεταξύ της επιφάνειας του εγκεφάλου και του εξωτερικού του καλύμματος, γνωστού ως σκληρή μήνιγγα. Η εμφάνισή του μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, οι οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

Για να εντοπιστεί ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα, απαιτείται αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο, η προσοχή σε ορισμένα συμπτώματα μπορεί επίσης να μας προειδοποιήσει για την παρουσία του:

  • Ασθενής ομιλία και αδυναμία σωστής προφοράς των λέξεων.
  • Προβλήματα ισορροπίας και δυσκολία στο περπάτημα.
  • Πονοκέφαλοι με ναυτία και εμετό.
  • Επιληπτικές κρίσεις ή απώλεια συνείδησης.
  • Αδυναμία ή μούδιασμα των άκρων.

Αντιμετωπίζοντας οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι καλύτερο να πάτε στο γιατρό ή στα επείγοντα περιστατικά το συντομότερο δυνατό. Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι μια επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

Τα αίτια ενός υποσκληριδίου αιματώματος

Έχουμε ήδη δει τα συμπτώματα που μας προειδοποιούν για την παρουσία ενός υποσκληριδίου αιματώματος. Ωστόσο, τώρα θα στρέψουμε την προσοχή μας στις πιθανές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό.

Σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Μία από τις κύριες αιτίες είναι η σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος, μιας σωματικής επίθεσης, μιας πτώσης κατά την οποία χτυπήσαμε το κεφάλι μας ή ενός ατυχήματος στην εργασία, μπορεί να έχουμε κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι νομίζαμε.

Τα υποσκληρίδια αιματώματα που δημιουργούνται από αυτές τις περιστάσεις μπορεί να εξαφανιστούν αυθόρμητα.

Ωστόσο, εκείνα που δεν εξαφανίζονται, δεν θα εκδηλώσουν συμπτώματα παρά μόνο εβδομάδες αργότερα. Οι ηλικιωμένοι που πέφτουν συχνά κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Οι επαναλαμβανόμενες πτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενο τραύμα στο κεφάλι με σοβαρές συνέπειες.

Αντιπηκτικά φάρμακα και υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Ορισμένα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η ηπαρίνη ή η βαρφαρίνη, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός υποσκληριδίου αιματώματος. Τα φάρμακα αυτά προορίζονται για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων.

Εάν κάποιος παίρνει αυτά τα φάρμακα και υποστεί πτώση, ο κίνδυνος αιματώματος αυξάνεται. Ο λόγος είναι ότι μετά το χτύπημα και τη φλεβική ρήξη που αυτό θα προκαλέσει, το αίμα θα’ σταματήσει να ρέει. Ως εκ τούτου, θα συσσωρευτεί στον υποσκληρίδιο χώρο και θα αυξηθεί γρήγορα σε μέγεθος.

Γήρανση

Οι ηλικιωμένοι δεν κινδυνεύουν μόνο να υποστούν υποσκληρίδιο αιμάτωμα λόγω πτώσης. Υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι πιο επιρρεπείς.

Η γήρανση προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να τραβάει τη σκληρή μήνιγγα, τραβώντας την μέσα στον εαυτό της. Αυτό προκαλεί το τέντωμα των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας τα πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε ρήξη.

química cerebral

Ασθένειες

Ορισμένες ασθένειες , όπως ο καρκίνος ή η ηπατική νόσος, μπορούν να αποδυναμώσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό τα καθιστά πολύ πιο ευάλωτα στο να υποστούν υποσκληρίδιο αιμάτωμα σε ατύχημα, πτώση ή χτύπημα.

Αν έχουμε βιώσει κάποια από τις παραπάνω αιτίες και έχουμε ναυτία, πονοκεφάλους, λιποθυμία ή προβλήματα ισορροπίας, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε τον γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκλείσουμε ένα πιθανό υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα σε παιδιά

Εάν ένα παιδί έχει υποσκληρίδιο αιμάτωμα και οι γονείς συμπεριφέρονται ύποπτα, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί μια πιθανή περίπτωση παιδικής κακοποίησης.

Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στα παιδιά μπορούν τελικά να προκαλέσουν ένα αιμάτωμα αυτού του τύπου. Ως εκ τούτου, οι γιατροί ερευνούν και αναλύουν πάντα την κατάσταση για να αποκλείσουν κάθε πιθανή υποψία κακοποίησης.

Αν δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης μέσα στο σπίτι, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν αν το παιδί είναι θύμα εκφοβισμού ή αν έχει εμπλακεί πρόσφατα σε καυγά. Μια πτώση ή ένα χτύπημα με κάποιο όργανο μπορεί επίσης να προκαλέσει υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Παρόλα αυτά, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά τείνουν να πέφτουν τακτικά και να χτυπιούνται αρκετά συχνά όταν παίζουν. Επομένως, αφού αποκλείσουμε όλες τις παραπάνω επιλογές, μπορούμε να εξακριβώσουμε ότι το αιμάτωμα είναι αποτέλεσμα μιας περίστασης που δεν σχετίζεται με κανενός είδους κακοποίηση.

Να θυμάστε ότι με την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να έχουμε υποσκληρίδιο αιμάτωμα, πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η πίεση στον εγκέφαλο θα αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε κώμα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Papa L, Goldberg SA. Head trauma. In: Walls RM, Hockberger RS, Gausche-Hill M, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 9th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 34.
  • Ducruet, A. F., Grobelny, B. T., Zacharia, B. E., Hickman, Z. L., DeRosa, P. L., Anderson, K., … Connolly, E. S. (2012). The surgical management of chronic subdural hematoma. Neurosurgical Review. https://doi.org/10.1007/s10143-011-0349-y
  • Stippler M. Craniocerebral trauma. In: Daroff RB, Jankovic J, Mazziotta JC, Pomeroy SL, eds. Bradley’s Neurology in Clinical Practice. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 62

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.