Τι είναι η κρανιοτομή και πότε είναι απαραίτητη;

Η κρανιοτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την προσωρινή έκθεση ενός τμήματος του εγκεφάλου. Επιτρέπει στους χειρουργούς να λύσουν πολλαπλά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία αυτού του σημαντικού οργάνου.
Τι είναι η κρανιοτομή και πότε είναι απαραίτητη;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Πολλαπλές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και η κρανιοτομή είναι συχνά η μόνη δυνατή λύση. Είναι σημαντικό καθώς ο εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου όλων των λειτουργιών του σώματος.

Η κρανιοτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που συνίσταται στην αφαίρεση ενός τμήματος του κρανίου για να εκθέσει μέρος του εγκεφάλου. Η αφαίρεση του οστού είναι προσωρινή και ο χειρουργός θα το επαναφέρει στη θέση του πριν τελειώσει το χειρουργείο.

Φυσικά, πρέπει να γίνει από νευροχειρουργό που θα καθορίσει το μέγεθος της τομής, ανάλογα με το πρόβλημα. Μία από τις κύριες χρήσεις αυτής της διαδικασίας είναι η αφαίρεση των όγκων του εγκεφάλου.

Ποιος είναι ο σκοπός για μια κρανιοτομή;

Αυτή η διαδικασία είναι κατάλληλη για ασθενείς με δομικές και άλλες μορφές αλλοιώσεων που επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο κύριος στόχος της είναι να αποκαταστήσει οποιαδήποτε υπάρχουσα ανωμαλία χωρίς να επηρεάσει τις φλοιώδεις λειτουργίες.

Έτσι, μια κρανιοτομή παρέχει πρόσβαση στον εγκέφαλο για να αφαιρέσει ή να επιδιορθώσει κάτι. Επιπλέον, είναι μια αρκετά περίπλοκη και λεπτή διαδικασία και μερικοί άνθρωποι τη φοβούνται. Παρ ‘όλα αυτά, τα ποσοστά επιτυχίας είναι αρκετά υψηλά.

Κρανιοτομή έναντι κρανιοεκτομής

Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν την “κρανιοτομή” με μια άλλη παρόμοια διαδικασία που ονομάζεται “κρανιοεκτομή”. Ωστόσο, αυτή η τελευταία είναι η μόνιμη αφαίρεση ενός τμήματος του κρανίου. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί δεν επαναφέρουν το αφαιρεμένο οστό στη θέση του στο τέλος.

Η κύρια λειτουργία της κρανιοεκτομής είναι να παρέχει περισσότερο χώρο στον εγκέφαλο όταν υπάρχει σημαντική φλεγμονώδης διαδικασία όπως η ενδοκρανιακή υπέρταση. Αυτή η αλλοίωση έχει πολλαπλές αιτίες, όπως αιμορραγίες, εμφράγματα και κρανιοεγκεφαλικό τραύμα.

Γιατρός που δείχνει στον εγκέφαλο μια οθόνη.
Αρκετές παθήσεις του εγκεφάλου απαιτούν χειρουργική επέμβαση για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα όργανο και να το διορθώσετε.

Συνθήκες που απαιτούν κρανιοτομή

Ένας από τους κύριους λόγους για την πραγματοποίηση αυτής της χειρουργικής επέμβασης είναι η παρουσία όγκου στον εγκέφαλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μελέτες δείχνουν ότι αφήνοντας ενεργούς πυρήνες εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βοηθά στη διατήρηση όλων των κύριων λειτουργιών. Μια κρανιοτομή μπορεί επίσης να είναι η λύση για τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Ανευρύσματα ή διαστολή των εγκεφαλικών αρτηριών
 • Υποσκληρίδιο, επισκληρίδιο και ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα
 • Αποστήματα εγκεφάλου
 • Συγγενείς αρτηριοφλεβικές ανωμαλίες
 • Βλάβες στα μηνίγγια
 • Κρανιακά κατάγματα μετά από τραύμα

Πριν το χειρουργείο

Η προετοιμασία για τη διαδικασία είναι αρκετά αυστηρή καθώς είναι αρκετά επεμβατική. Πρώτον, ο γιατρός πρέπει να παραγγείλει κάθε είδους εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν θα μπορέσει να την εκτελέσει με επιτυχία.

Οι άνθρωποι πρέπει συνήθως να πλένουν τα μαλλιά τους με ειδικό αντισηπτικό σαμπουάν το βράδυ πριν από την κρανιοτομή. Αυτό γίνεται για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Επιπλέον, πρέπει να παραλείψουν τυχόν τρόφιμα αργής πέψης την ημέρα του χειρουργείου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί συνιστούν επίσης να ξυρίσετε ολόκληρο το κεφάλι ή τουλάχιστον να κόψετε τα μαλλιά πολύ κοντά.

Οι ειδικοί μπορεί να υποδείξουν τα προηγούμενα μέτρα, ανάλογα με την υποκείμενη παθολογία. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αναστείλει την κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων έως και μία εβδομάδα πριν από τη διαδικασία. Πρέπει επίσης να αποφεύγουν να πίνουν αλκοόλ και να καπνίζουν.

Μόλις βρεθεί στο νοσοκομείο, ο ασθενής και η οικογένειά του πρέπει να υπογράψουν μια σειρά εγγράφων και μια νοσοκόμα θα εξηγήσει την όλη διαδικασία. Επιπλέον, ο αναισθησιολόγος θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη γενική αναισθησία και τις πιθανές παρενέργειές της.

Πώς είναι η διαδικασία;

Σε γενικές γραμμές, αυτού του είδους η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως πέντε ώρες, αν και όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση υπό θεραπεία.

Μόλις μπει στο χειρουργείο, ο ασθενής θα ξαπλώσει στο χειρουργικό τραπέζι και το ιατρικό προσωπικό θα εγκαταστήσει μια ενδοφλέβια γραμμή, έναν καθετήρα ουροδόχου κύστης για να αδειάσει την ουροδόχο κύστη και θα ξεκινήσει η γενική αναισθησία.

Αφού η αναισθησία αρχίσει να δρα, το ιατρικό προσωπικό θα προχωρήσει στην αφαίρεση όλων των τριχών από το σημείο της τομής και θα καθαρίσει την περιοχή. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα κόψει το τριχωτό της κεφαλής με νυστέρι και θα ανοίξει μικρές τρύπες με ένα εξειδικευμένο τρυπάνι. Τέλος, θα κόψουν το επιθυμητό τμήμα οστού με ένα εργαλείο κρανιοτομής.

Ο σκληρός εξωτερικός μηνιγγίτης, θα είναι ορατός και θα πρέπει να κοπεί για να εκθέσει τον εγκέφαλο μετά την αφαίρεση του οστού. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια σειρά από μικρά όργανα για να μετακινηθεί. Θα χρειαστεί επίσης φακούς με ειδική μεγέθυνση.

Μετά την επιδιόρθωση της ανωμαλίας του εγκεφάλου, ο ειδικός πρέπει να αφαιρέσει προσεκτικά όλα τα όργανα και να συρράψει τη σκληρή μήτρα. Στη συνέχεια, θα τοποθετήσουν πίσω το εξαγόμενο τμήμα των οστών στην αρχική του θέση, στερεώνοντάς το στο κρανίο με πλάκες τιτανίου και βίδες.

Η διαδικασία αποκατάστασης μετά από κρανιοτομή

Τα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση συνήθως πηγαίνουν σε ένα δωμάτιο αποκατάστασης και στη συνέχεια το ιατρικό προσωπικό τα μεταφέρει στην εντατική αφού ξυπνήσουν και φαίνονται σταθερά.

Οι γιατροί πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω εγκεφαλικές παθήσεις. Όλα τα άτομα που υποβάλλονται σε αυτήν τη χειρουργική επέμβαση έχουν συνήθως πονόλαιμο και ναυτία κατά τις πρώτες ημέρες και αυτά μπορούν να υποχωρήσουν με φαρμακευτική αγωγή.

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι οι πονοκέφαλοι είναι επίσης συχνοί μετά το χειρουργείο, ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες. Αυτός ο πονοκέφαλος εμφανίζεται στην ίδια πλευρά της διαδικασίας, αλλά βελτιώνεται μετά από μερικές εβδομάδες. Τα οπιοειδή, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα αναλγητικά μπορούν να μετριάσουν την ενόχληση.

Η παραμονή στο νοσοκομείο ποικίλλει από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Επιπλέον, οι ασθενείς μπαίνουν υπό ιατρική παρακολούθηση δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Ο συνολικός χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει, κυμαίνεται από μία έως τέσσερις εβδομάδες.

Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές

Η κρανιοτομή είναι μια μάλλον λεπτή επέμβαση και έτσι μπορεί να προκύψουν επιπλοκές. Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχουν εκείνες που σχετίζονται με όλους τους τύπους χειρουργείων, όπως αντιδράσεις σε φάρμακα, αναπνευστικά προβλήματα και αιμορραγίες.

Επιπλέον, αυτή η χειρουργική επέμβαση έχει ιδιαίτερους κινδύνους και επιπλοκές, με πιο συχνές τις αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου. Από αυτή την άποψη, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αλλοιώσεις στην ομιλία, τη μνήμη και τον συντονισμό.

Όλα αυτά οφείλονται σε πιθανή βλάβη του εγκεφάλου και των νεύρων, γενικά κατά την αφαίρεση ενός όγκου. Άλλες συχνές επιπλοκές είναι:

 • Μυϊκή αδυναμία
 • Σπασμοί
 • Εγκεφαλική αγγειακή νόσος (CVD)
 • Κώμα
 • Αιμορραγία, λοίμωξη ή εγκεφαλικό οίδημα
Μια νοσοκόμα που φροντίζει έναν ασθενή.
Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο θα ποικίλει, αν και δεν είναι συνήθως σύντομες παραμονές.

Τρόπος ζωής και συστάσεις

Τα αποτελέσματα και η πρόγνωση μετά από κρανιοτομή ποικίλλουν. Ωστόσο, είναι ευνοϊκά στις περισσότερες περιπτώσεις. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ζωής ενός ατόμου, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες.

Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να αναπαύεστε, να περιορίζετε την άσκηση και να πραγματοποιείτε κατάλληλες συνεδρίες φυσικοθεραπείας μέχρι να αναρρώσετε πλήρως. Όλοι πρέπει να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους και να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες.

Μια διαδικασία με υψηλό ποσοστό επιτυχίας

Μια κρανιοτομή παρέχει πρόσβαση στην εγκεφαλική μάζα, η οποία επιτρέπει την επίλυση πολλαπλών καταστάσεων του εγκεφάλου. Είναι η καλύτερη λύση για ανευρύσματα και πολλαπλούς όγκους, αφού επιτρέπει την επιδιόρθωση της αλλοίωσης προκαλώντας ταυτόχρονα τη μικρότερη δυνατή βλάβη.

Αυτή η διαδικασία έχει μεγάλο αριθμό πιθανών επιπλοκών, αλλά τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Όπως πάντα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kobyakov GL, Lubnin AY, Kulikov AS, Gavrilov AG et al. Awake craniotomy. Zh Vopr Neirokhir Im N N Burdenko. 2016;80(1):107-116.
 • Rocha-Filho PA. Post-craniotomy headache: a clinical view with a focus on the persistent form. Headache. 2015 May;55(5):733-8.
 • González-Darder JM. Historia de la craneotomía [History of the craniotomy]. Neurocirugia (Astur). 2016 Sep-Oct;27(5):245-57.
 • Shimizu T, Aihara M, Yamaguchi R, Sato K et al. Large Craniotomy Increases the Risk of Minor Perioperative Complications in Revascularization Surgery for Moyamoya Disease. World Neurosurg. 2020 Sep;141:e498-e507.
 • Morales-Valero SF, Van Gompel JJ, Loumiotis I, Lanzino G. Craniotomy for anterior cranial fossa meningiomas: historical overview. Neurosurg Focus. 2014 Apr;36(4):E14.
 • Kennion O, Holliman D. Outcome after craniotomy for recurrent cranial metastases. Br J Neurosurg. 2017 Jun;31(3):369-373.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.