Υποσπαδίας: Όλα τα συμπτώματα και η θεραπεία του

Ο υποσπαδίας είναι ένα γενετικό ελάττωμα που μπορεί να προκαλέσει ούρηση, σεξουαλικά προβλήματα και προβλήματα γονιμότητας εάν δεν διορθωθεί. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!
Υποσπαδίας: Όλα τα συμπτώματα και η θεραπεία του
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο υποσπαδίας είναι ένα συγγενές ελάττωμα που εμφανίζεται στους άνδρες όταν το άνοιγμα της ουρήθρας δεν βρίσκεται στην άκρη του πέους. Το ανώμαλο άνοιγμα της ουρήθρας μπορεί να εντοπιστεί οπουδήποτε, από την περιοχή ακριβώς κάτω από την άκρη του πέους μέχρι το όσχεο. Συνήθως, αυτό το ελάττωμα εμφανίζεται μεταξύ της 8ης και 14ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

Υποσπαδίας: Τύποι

Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί. Μερικοί είναι πιο σοβαροί από τους άλλους. Ο τύπος εξαρτάται από τη θέση του ανοίγματος της ουρήθρας:

Εάν το αφήσετε χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αργότερα, όπως δυσκολία στην ούρηση ή στο σεξ.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

μωρό σε αγκαλιά

Αν και η αιτία του υποσπαδία είναι συνήθως άγνωστη, πιστεύεται ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλείται από συνδυασμό γονιδίων και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι περιβαλλοντικά στοιχεία που έρχονται σε επαφή με τη μητέρα, τη διατροφή της μητέρας και ορισμένα φάρμακα που η μητέρα πήρε ενώ ήταν έγκυος.

Επιπλέον, ο κίνδυνος υποσπαδίας σχετίζεται με πτυχές όπως:

 • Οικογενειακό ιστορικό.
 • Γενετική. Ορισμένες γενετικές παραλλαγές μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην αλλαγή των ορμονών που διεγείρουν το σχηματισμό των αρσενικών γεννητικών οργάνων.
 • Η ηλικία της μητέρας. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες άνω των 35 ετών ενδέχεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο υποσπαδίας.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άνοιγμα βρίσκεται εντός των ορίων της κεφαλής του πέους. Λιγότερο συχνά, βρίσκεται στη μέση ή στη βάση του πέους. Τα συμπτώματα υποσπαδίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Άνοιγμα της ουρήθρας έξω από την άκρη του πέους.
 • Καμπυλότητα του πέους προς τα κάτω.
 • Το πέος μπορεί να φαίνεται καλυμμένο επειδή μόνο το άνω μισό καλύπτεται.
 • Μη φυσιολογική ούρηση.

Συνήθως, τα περισσότερα μωρά με υποσπαδία διαγιγνώσκονται λίγο μετά τη γέννηση. Ωστόσο, εάν υπάρχει μια μικρή μετατόπιση ανοίγματος, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί.

Θεραπεία υποσπαδίας

Η θεραπεία για την υποσπαδία εξαρτάται από τον τύπο του ελαττώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να το διορθώσουν. Αυτή η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως μεταξύ των τριών μηνών και τριών ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί επιλέγουν να κάνουν τη χειρουργική επέμβαση σταδιακά. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως:

 • Τοποθέτηση του ανοίγματος στο σωστό μέρος.
 • Διόρθωση καμπυλότητας πέους.
 • Επισκευή του δέρματος που περιβάλλει το άνοιγμα της ουρήθρας.

Επειδή ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί δέρμα για την επισκευή, οι ειδικοί δεν συνιστούν την περιτομή μωρών με υποσπαδία. Η χειρουργική επέμβαση είναι αρκετά εύκολη και σπάνια είναι απαραίτητο για το παιδί να περάσει τη νύχτα στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απαραίτητη εάν το ελάττωμα δεν επηρεάζει την ικανότητα ούρησης σε όρθια θέση, τη σεξουαλική λειτουργία ή την κατάθεση σπέρματος.

Διαδικασία

Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ένα κομμάτι δέρματος ή ιστού από άλλη περιοχή για να δημιουργήσει ένα σωλήνα για να κάνει την ουρήθρα μεγαλύτερη. Αυτό θα επιτρέψει στην ουρήθρα να φτάσει στην άκρη του πέους. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, οι ιατροί θα τοποθετήσουν έναν ανιχνευτή στην ουρήθρα έτσι ώστε να διατηρήσει το νέο του σχήμα. Οι γιατροί συνήθως αφαιρούν αυτόν τον ανιχνευτή μετά από δύο εβδομάδες. Εάν το ελάττωμα δεν επιδιορθωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως:

 • Δυσκολία στον έλεγχο και τη διεύθυνση της ροής των ούρων.
 • Καμπύλη στο πέος κατά τη διάρκεια μιας στύσης.
 • Μειωμένη γονιμότητα.
 • Προσωπικά προβλήματα λόγω της εμφάνισης του πέους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν καλή πρόγνωση μετά τη χειρουργική επέμβαση, καθώς επιτρέπει στο πέος να λειτουργεί κανονικά. Με τη σειρά του, η χειρουργική επέμβαση βελτιώνει επίσης την εμφάνισή του.

Συνιστώνται επισκέψεις παρακολούθησης με τον ουρολόγο μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, συνιστάται το παιδί να κάνει check-up μόλις φτάσει στην εφηβεία για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Serrano Durbá, A., Cortés Sáez, J., Domínguez Hinarejos, C., & García Ibarra, F. (2012). Hipospadias. Revista Espanola de Pediatria.

 • Gorduza, D., Vigier, S., Mure, P.-Y., Demede, D., & Mouriquand, P. (2012). Cirugía del hipospadias. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/s1761-3310(11)71194-x

 • Pacheco-Mendoza, B. A., & Rendón-Macías, M. E. (2016). Hipospadias, un problema pediátrico. Revista Mexicana de Pediatria.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.