Συμβουλές για να ζείτε με ένα διπολικό άτομο

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς είναι να ζείτε με ένα διπολικό άτομο; Όσοι ζουν, γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.
Συμβουλές για να ζείτε με ένα διπολικό άτομο
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το να ζείτε με ένα διπολικό άτομο είναι μια αρκετά δύσκολη πρόκληση. Όσοι ζούνε με ένα διπολικό άτομο το παρομοιάζουν με το σκαρφάλωμα ενός βουνού λόγω των συναισθηματικών αλλαγών. Τα ξαφνικά σκαμπανεβάσματα μπορούν να γίνουν δυσβάσταχτα.

Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων χωρίς “προβλήματα” είναι ήδη αρκετά περίπλοκες. Τώρα φανταστείτε να αλληλεπιδράτε με ένα άτομο του οποίου η διάθεση αλλάζει συνεχώς.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις αλλαγές διάθεσης ενός ατόμου με διπολική διαταραχή, αν και οι άνθρωποι γύρω τους μπορούν να έχουν θετική επίδραση.

Τι είναι η διπολική διαταραχή;

Γυναίκα με διπολική διαταραχή κρατά μάσκα

Η διάθεση ενός ατόμου με διπολική διαταραχή μεταβάλλεται συνεχώς. Ορισμένες φορές γίνεται μανιακό, ενώ άλλες φορές βυθίζεται στην κατάθλιψη.

Οι αλλαγές διάθεσης είναι χαρακτηριστικές της διπολικής διαταραχής, και τις μανιακές περιόδους διαδέχονται η κατάθλιψη ή οι ανάμεικτες κρίσεις.

Τα διπολικά άτομα βιώνουν απότομες αλλαγές στη διάθεση. Παρότι υπάρχουν αρκετοί υποτύποι, τα συμπτώματα κυμαίνονται μεταξύ μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκαλούνται ετησίως και είναι πιθανό να υπάρχουν δύο και τρεις κύκλοι. Σε άλλες περιπτώσεις, ίσως υπάρξει μόνο ένα επεισόδιο, ακολουθούμενο από ένα άλλο, και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου

Όταν ένα άτομο περνά ένα μανιακό επεισόδιο, ίσως:

 • Εκφράζει αρκετή χαρά, ενθουσιασμό, δύναμη, και πιθανόν να νιώθει ενθάρρυνση
 • Νιώθει αγωνία, νευρικότητα ή πως κάτι δεν πάει καλά
 • Μιλά γρήγορα και πηδά από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς παύση
 • Νιώθει πως μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μαζί και πως μπορεί να καταφέρει πολλά
 • Νιώθει δημιουργικό και έχει πολλή ενέργεια
 • Κοιμάται λιγότερο και νιώθει πιο κουρασμένο
 • Νιώθει πως δεν καλύπτονται οι ανάγκες του ή δεν λαμβάνει όσα χρειάζεται και γίνεται ευέξαπτο
 • Κάνει υπερβολικές αγορές ή δαπανά χρήματα χωρίς λόγο
 • Διεγείρεται σεξουαλικά

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων

 • Το άτομο ίσως είναι υπερβολικά λυπημένο
 • Ίσως ανησυχεί πολύ και νιώθει εγκαταλελειμμένο
 • Ίσως χάσει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που το ευχαριστούσαν πριν
 • Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί
 • Είναι κουρασμένο και απαθές

Όπως μπορείτε να δείτε, τα διπολικά άτομα μπορούν να νιώθουν “βασιλιάδες” και έπειτα να αισθάνονται απότομα εγκαταλελειμμένα.

Ζώντας με ένα διπολικό άτομο

Γυναίκα ξαπλωμένη

Το να ζείτε με ένα διπολικό άτομο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και το επιβεβαιώνουν πολλές μελέτες. Όμως, η υποστήριξη από την οικογένεια και τον/η σύντροφο είναι καθοριστική για την ευεξία του.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα γύρω του ίσως νιώσουν προσβεβλημένα ή ότι κάποιος εισβάλλει στον χώρο τους.

Είναι πιθανό να πληγωθούν και οι ευαισθησίες των ανθρώπων γύρω τους, ειδικά από τις σεξουαλικές απαιτήσεις τους. Αλλά η έρευνα αναφέρει ότι η υποστήριξη είναι σημαντική.

Οποιοσδήποτε ζει με ένα διπολικό άτομο θα πρέπει να θυμάται ότι η προσπάθεια να του αλλάξετε χαρακτήρα δε θα έχει αποτέλεσμα.

Ορισμένοι άνθρωποι, ειδικά όσοι βρίσκονται σε σχέση, συχνά παρατηρούν τις συνήθειες του/ης συντρόφου τους, την εμφάνισή του/ης, και προσπαθούν να εμποδίσουν κάποιες συμπεριφορές προκειμένου να μη θυμώσει ή λυπηθεί. Ωστόσο, τέτοια μέτρα δε θα αποτρέψουν ποτέ ένα διπολικό άτομο από το να έχει ακραίες αντιδράσεις.

Συμβουλές για να ζείτε με ένα διπολικό άτομο

 • Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια και για τους δυο σας, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω σας.
 • Αν ο/η σύντροφός σας δεν έχει λάβει διάγνωση, τότε θα πρέπει να του/ης δείξετε ότι χρειάζεται να αναζητήσει βοήθεια ώστε να μπορέσουν να βελτιωθούν τα πράγματα μετά τη θεραπεία.
 • Δείξτε αγάπη και κατανόηση. Αντί να μαλώνετε ή να κρίνετε το διπολικό άτομο, προσφέρετε υποστήριξη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του δώσετε να καταλάβει ότι νοιάζεστε γι’ αυτό και ότι θέλετε το καλύτερο για την ευεξία του.
 • Αποβάλλετε οποιοδήποτε στίγμα μπορεί να έχετε και οι δύο αναφορικά με τις ψυχικές διαταραχές. Πρέπει να καταλάβετε ότι είναι εντάξει να συμβουλευτείτε έναν/μία ψυχολόγο ή ψυχίατρο, καθώς αυτοί οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε και να βελτιώσετε τις ζωές σας.
 • Ενθαρρύνετε το διπολικό άτομο να κάνει φυσικές δραστηριότητες, ειδικά όταν νιώθει καταθλιπτικό. Η δραστηριότητα θα το βοηθήσει να νιώσει καλύτερα και να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι μόνο του. Θα πρέπει να αποφεύγει να είναι αδρανές.
 • Μην το μετατρέψετε σε θύμα και μη νιώσετε υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει. Αν θέλετε, μπορείτε να συμμετέχετε στις ψυχοθεραπείες για να το υποστηρίξετε.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

 • Αρχικά, θα πρέπει να φροντίσετε για τη δική σας πνευματική ευεξία ώστε να μη φθαρείτε.
 • Φροντίστε για τη σωματική σας ευεξία, ακολουθήστε μια σωστή διατροφή και επιβραβευτικές δραστηριότητες.

Θα αισθανθείτε καλύτερα αν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες. Όχι μόνο εσείς αλλά οποιοσδήποτε δυσκολεύεται να ζήσει με ένα διπολικό άτομο.

Ένα άτομο με αυτή την πάθηση μπορεί να σας βλάψει, αλλά δεν το κάνει επίτηδες, και είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να διαχειριστείτε τα μανιοκαταθλιπτικά επεισόδια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gutiérrez-Rojas, L., Martínez-Ortega, J. M., & Rodríguez-Martín, F. D. (2013). La sobrecarga del cuidador en el trastorno bipolar. Anales de Psicologia. https://doi.org/10.6018/analesps.29.2.124061
 • Herrero Villanueva, J. A., & Serrano Parra, M. D. (2006). Planes de cuidados al paciente con depresión y trastorno bipolar. Oferta Terapéutica En Enfermería de Salud Mental.
 • María, D., Lic, P., Perinot, L., & Gagliesi, P. (2015). Trastorno Bipolar Guía para pacientes, Familiares y allegados. Fundación Foro.
 • Suárez, M. Z., Montes, M. G., Jarabo, D. S., & Forteza, G. L. (2015). Trastorno bipolar. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.08.003
 • Trastorno bipolar – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 16 September 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
 • Goossens, P. J., Van Wijngaarden, B., Knoppert-Van Der Klein, E. A., & Van Achterberg, T. (2008). Family caregiving in bipolar disorder: caregiver consequences, caregiver coping styles, and caregiver distress. International Journal of Social Psychiatry, 54(4), 303-316.
 • Boyers, G. B., & Simpson Rowe, L. (2018). Social support and relationship satisfaction in bipolar disorder. Journal of Family Psychology, 32(4), 538.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.