10 προειδοποιητικά συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας

Ορισμένες διαταραχές που σχετίζονται με τη συμπεριφορά, τη διάθεση, ή την ικανότητα να συνδεόμαστε με άλλους ανθρώπους είναι ενδεικτικές μιας πιθανής παρουσίας ψυχικής ασθένειας. Αυτού του είδους τα συμπτώματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό.
10 προειδοποιητικά συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Κάποιες διαταραχές επηρεάζουν τη συμπεριφορά, προκαλούν και οδηγούν σε ξαφνικές αλλαγές διάθεσης. Κάθε μία υποδεικνύει συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας η οποία μπορεί να προκληθεί για πολλούς λόγους. Οι ψυχικές ασθένειες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όμως.

Παρότι είναι πιθανό να πρόκειται για περιστασιακές καταστάσεις, όταν τα συμπτώματα παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα, ίσως είναι ενδεικτικά μιας ψυχικής διαταραχής. Αντιθέτως, αυτά τα συμπτώματα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο αν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Ορισμένα από τα συμπτώματα μπορούν ν’ ανιχνευτούν από το επηρεαζόμενο άτομο. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, αντιλαμβάνονται αυτές τις ανωμαλίες στη συμπεριφορά οι άνθρωποι που το περιτριγυρίζουν. Οι περισσότερες από αυτές είναι αντανακλάσεις φόβου, πόνου, διαμάχης στις διαπροσωπικές σχέσεις, απώλεια αυτονομίας, απομόνωσης, κ.λπ..

10 προειδοποιητικά σημάδια μιας ψυχικής ασθένειας

Γυναίκα λυπημένη
Παρατηρώντας ορισμένες συμπεριφορές και συνήθειες, μπορούν ν’ ανιχνευτούν κάποιες ψυχικές δυσλειτουργίες.

Παρακάτω, θα σας μιλήσουμε για ορισμένα συμπτώματα που ίσως δηλώνουν την ύπαρξη ψυχικής ασθένειας σε ένα άτομο:

Διαταραχές ύπνου

Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας είναι η ανικανότητα του ατόμου να κοιμηθεί ξεκούραστα. Εκδηλώνεται ως αϋπνία ή χρόνια κόπωση. Επιπλέον, μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από την υπνοβασία και/ή τους εφιάλτες.

Ύπαρξη ψυχικής ασθένειας και φοβίες

Οι φοβίες είναι ψηλά στη λίστα όταν μιλάμε για μία ψυχική ασθένεια. Η πιο συνηθισμένη είναι η αγοραφοβία, ο φόβος να βγείτε από το σπίτι, ο κοινωνικός φόβος, ή ο φόβος αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα. Ακόμη, μπορεί να είναι ο φόβος να βρίσκεστε μέσα σε πλήθος κόσμου, γνωστός και ως ενοχλοφοβία. Επίσης, υπάρχουν φοβίες για συγκεκριμένα ζώα, αντικείμενα, ή καταστάσεις.

Σημειώστε πως οι φοβίες επηρεάζουν άμεσα τη συμπεριφορά και την ικανότητα προσαρμογής στο περιβάλλον για τα άτομα που εκδηλώνουν αυτά τα συμπτώματα.

Ύπαρξη ψυχικής ασθένειας – Αλλαγές διάθεσης χωρίς προφανή λόγο

Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται λύπη, άγχος, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, θυμό, και αδυναμία να απολαύσουν ευχάριστες καταστάσεις. Όταν όμως όλα τα παραπάνω συμβαίνουν χωρίς προφανή λόγο, τότε αποτελούν σίγουρα σημαντικά συμπτώματα τα οποία πρέπει να λάβετε υπόψιν σας.

Δυστυχώς, αυτού του είδους οι αλλαγές στη διάθεση μπορούν να οδηγήσουν στην αποξένωση από, ή στα προβλήματα στις σχέσεις με, τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Αλλοίωση της πραγματικότητας

Όσοι άνθρωποι επηρεάζονται από μια ψυχική ασθένεια αντιλαμβάνονται μια πραγματικότητα διαφορετική από τους υπόλοιπους. Να θυμάστε ότι αυτό δεν έχει σχέση με πολιτικές, σεξουαλικές, ή θρησκευτικές απόψεις. Είναι περισσότερο μια αληθινή δυσλειτουργία. Ένα ακραίο παράδειγμα είναι οι παραισθήσεις ή οι ψευδαισθήσεις (χωρίς ψυχοτρόπα φάρμακα φυσικά).

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Γυναίκα κόβει μια φέτα αγγουριού στη μέση
Οι διατροφικές διαταραχές είναι συχνές στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα στους εφήβους.

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες είναι επίσης σημάδι μιας ψυχικής ασθένειας. Υπάρχουν άτομα που αρχίζουν να τρώνε ανεξέλεγκτα, ασχέτως του πόσο φθείρονται το σώμα και η υγεία τους.

Έπειτα, υπάρχουν τα άτομα τα οποία σταματούν το φαγητό επειδή έχουν αλλοιωμένη εικόνα για τον εαυτό τους και πιστεύουν ότι είναι υπέρβαρα. Έτσι ξεκινούν προβλήματα όπως η ανορεξία και η βουλιμία, και με αυτόν τον τρόπο συνδέονται με το προηγούμενο σύμπτωμα.

Ύπαρξη ψυχικής ασθένειας – Εθισμοί

Η κατάχρηση ουσιών ή οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες στις οποίες χάνει τον έλεγχο το άτομο, είναι κοινά συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας. Να σημειώσουμε ότι οι εθισμοί είναι ελαττώματα τα οποία μπορούν να ελέγξουν οι άνθρωποι αν δουλέψουν πάνω σε αυτά και μπορούν να στηριχθούν στην υποστήριξη της οικογένειας και της κοινότητάς τους.

Στην πράξη, είναι πολύ δύσκολο για ένα άτομο με εθισμό να παρατηρήσει τη δυσλειτουργία ή τη διαταραχή του. Οι εθισμοί έχουν πολλές κατηγορίες, μπορεί να είναι η κατάχρηση ουσιών, η καταναγκαστική κατανάλωση φαγητού, ο τζόγος, ο σαδισμός, ο μαζοχισμός, ή ακόμη και η εμμονή με τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Ψυχική ασθένεια και σεξουαλική επιθυμία

Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας σχετίζεται συχνά με ορισμένες ψυχικές ασθένειες, όπως είναι η κατάθλιψη. Ωστόσο, υπάρχουν συμπτώματα που σχετίζονται με τις σεξουαλικές συνήθειες τα οποία δείχνουν την πιθανή ύπαρξη ψυχικής ασθένειας. Τα συχνότερα είναι η πρόωρη εκσπερμάτωση, ο σαδομαζοχισμός και άλλα σημάδια παραφιλίας.

Γνωστικά προβλήματα ή προβλήματα μνήμης

Η δυσκολία κατανόησης ή σύνδεσης μεταξύ εργασιών και ατόμων, ή ατόμων και καταστάσεων, ίσως είναι συμπτώματα ψυχικής ασθένειας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σταδιακή απώλεια μνήμης.

Ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν να εντοπίζουν ότι ίσως ξέχασαν να σβήσουν τα φώτα ή δεν αναγνωρίζουν αγαπημένα τους πρόσωπα, ή άλλα, γνωστά σε αυτούς, άτομα. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα και περαιτέρω σωματικές βλάβες.

Υπερβολικός θυμός και εχθρότητα

Η ανικανότητα καταπολέμησης του άγχους προκαλεί ανεξέλεγκτο θυμό. Έτσι, οι επιθέσεις θυμού είναι μεγαλύτερες και ίσως μεταμορφωθούν σε βίαιες πράξεις. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι παρορμήσεις, τότε θα οδηγήσουν σε σοβαρές επιπτώσεις στη δουλειά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Αυτοκτονικές σκέψεις

Η επαναλαμβανόμενη επιθυμία να τερματίσει τη ζωή του ένα άτομο αποτελεί το πιο ξεκάθαρο σύμπτωμα ψυχικής ασθένειας. Ειδικά αν το άτομο είναι σχετικά πετυχημένο και δεν έχει βιώσει μεγάλες απώλειες. Το αίσθημα αχρηστίας ή η ανικανότητα προσαρμογής είναι παράγοντες που κάνουν ελκυστική την ιδέα της αυτοκτονίας.

Είναι σημαντικό για τα άτομα με αυτοκτονικές σκέψεις να βρουν το κουράγιο να μιλήσουν, να ζητήσουν τη βοήθεια και τη συντροφιά άλλων ατόμων ώστε να μην είναι απομονωμένα.

Σημειώσεις

Συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας
Αν δώσετε προσοχή νωρίς στο πρόβλημα, θα μπορέσετε να το ελέγξετε αποτελεσματικότερα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα συμπτώματα, αλλά δεν είναι καθοριστικοί:

  • Τραυματικές εμπειρίες, πρόσφατες και μη.
  • Ένα περιβάλλον βίας ή εγκατάλειψης.
  • Ένα ιστορικό ψυχικών ασθενειών.
  • Ένας τραυματισμός ο οποίος μπορεί να προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη.
  • Έκθεση σε αγχωτικές καταστάσεις.

Οι ψυχικές ασθένειες είναι συχνότερες απ’ όσο φαντάζεστε. Επιπλέον, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, κοινωνικό στρώμα, επάγγελμα ή κουλτούρα. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο ν’ αναζητήσετε βοήθα για να ελέγξετε ή να θεραπεύσετε αυτές τις καταστάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.