5 συχνά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών. Μάθετε περισσότερα

Το γνωρίζατε ότι η οξεία κόπωση και η αίσθηση τεμπελιάς, όπως επίσης τα πρησμένα άκρα, μπορούν να σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών;
5 συχνά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών. Μάθετε περισσότερα
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η κατακράτηση υγρών είναι μια από τις παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν πολύ τη σημερινή κοινωνία. Αυτή η μεταβολιστική ασθένεια χαρακτηρίζεται από την αφύσικη συσσώρευση υγρών στους ιστούς σας κάτω από το δέρμα ή σε περιοχές μέσα στο σώμα σας. Ας δούμε τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών.

Συμβαίνει κυρίως στα κάτω άκρα, αλλά μπορεί να επηρεάσει τα χέρια, τα μπράτσα, το πρόσωπο και την κοιλιά σας.

Ενώ δεν έχει κατηγοριοποιηθεί ως ασθένεια, εμφανίζεται ως προειδοποίηση άλλων, σοβαρότερων παθήσεων. Αυτές μπορεί να είναι δυσκολίες στο κυκλοφορικό, εμπόδια στο λεμφικό σύστημα και η ορμονική ανισορροπία.

Αν και κάποιες φορές περνά απαρατήρητη, σχεδόν πάντα πυροδοτεί μια σειρά αντιδράσεων στο σώμα λόγω της έλλειψης ελέγχου στις αντιφλεγμονώδεις διεργασίες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, και για ν’ αποφύγετε επιπλοκές, είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς ξεκινά και ποιες συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να την ελέγξετε.

Καθώς προχωρούμε, θα θέλαμε να μοιραστούμε τα κύρια συμπτώματα της κατακράτησης υγρών και διάφορες συμβουλές για να την αποτρέψετε.

Συμπτώματα της κατακράτησης υγρών τα οποία δεν θα πρέπει ν’ αγνοείτε

Οι ήπιες περιπτώσεις κατακράτησης υγρών περνούν απαρατήρητες ή συγχέονται με μια μικρή αύξηση βάρους.

Όμως, όταν γίνεται πιο σοβαρή, προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία μειώνουν την ικανότητά σας ν’ ανταπεξέρχεστε στις καθημερινές σας συνήθειες.

1. Φλεγμονή στα άκρα

5 συχνά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών, πρησμένα άκρα

Το εμφανές πρήξιμο στα κάτω και άνω άκρα σας, μπορεί να είναι αρκετό για να υποδείξει ένα πρόβλημα κατακράτησης υγρών.

Τα άκρα σας θα φαίνονται μεγαλύτερα απ’ ό,τι συνήθως και μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στο βαλβιδικό σύστημα, λόγω του παραπανίσιου νερού.

Άλλες πρησμένες περιοχές μπορεί να είναι:

 • Η κοιλιά
 • Το στήθος
 • Το πρόσωπο

2. Αίσθηση “τεμπελιάς”

Είναι συχνό να έχετε έντονη αίσθηση “τεμπελιάς” στο σώμα σας, εξαιτίας αυτής της πάθησης. Αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές όταν κάνετε κάποια φυσική δραστηριότητα.

Η αφύσικη συσσώρευση υγρών προσθέτει βάρος στο σώμα σας, το οποίο επηρεάζει την υγεία των μυών, του λεμφικού και του κυκλοφορικού σας συστήματος.

3. Κυτταρίτιδα

5 συχνά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών, κυτταρίτιδα

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας στους γλουτούς και τα πόδια. Ωστόσο, όταν προκαλείται από κατακράτηση, μπορεί να γίνει πιο ευδιάκριτη και δύσκολα αντιμετωπίσιμη.

Παρότι υπάρχουν πολλές εξωτερικές θεραπείες οι οποίες βοηθούν στη μείωσή της, είναι πολύ σημαντικό ν’ αντιμετωπίσετε την συσσώρευση υγρών για να δείτε διαφορά.

4. Κούραση και γενική δυσφορία

Εξαιτίας των επιπτώσεών του στο κυκλοφορικό σύστημα, αυτό το πρόβλημα φέρνει επεισόδια φυσικής κούρασης και γενικής δυσφορίας.

Η έλλειψη ελέγχου παρεμβάλλεται στη μεταφορά οξυγόνου που φέρνει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα. Έτσι, επηρεάζεται η φυσική και πνευματική σας απόδοση.

5. Μείωση ούρησης

5 συχνά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών, μείωση ούρησης

Καθώς τα νεφρά δεν μπορούν να επεξεργαστούν σωστά τα υγρά στο σώμα σας, ουρείτε λιγότερο και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Πώς μπορείτε να προλάβετε την κατακράτηση υγρών;

Υπάρχουν πολλές συνήθειες και θεραπείες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε και ν’ αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Αν και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνισή του, η βελτίωση του τρόπου ζωής σας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.

Περιορίστε την κατανάλωση άλατος

Η υπερβολική κατανάλωση άλατος παράγει ανισορροπία στο σώμα, η οποία προκαλεί τη συσσώρευση νερού στους ιστούς σας.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωσή του, όχι αποφεύγοντας μόνο το αλάτι στο φαγητό, αλλά μειώνοντας και την κατανάλωση τροφών όπως:

 • Λουκάνικα
 • Κονσερβοποιημένα φαγητά
 • Τυρί
 • Συσκευασμένα φαγητά
 • Ανθρακούχα ροφήματα

Αυξήστε την πρόσληψη νερού

5 συχνά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών, αύξηση κατανάλωσης νερού

Η μη πρόσληψη αρκετού νερού και υγιεινών ροφημάτων είναι η κύρια αιτία πρόκλησης κατακράτησης υγρών. Πίνοντας νερό σταθεροποιείτε το κυκλοφορικό σας σύστημα και βελτιώνετε τη λειτουργία των νεφρών σας, απομακρύνοντας τα απόβλητα από το σώμα σας.

Να τρώτε διουρητικές τροφές

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διουρητικών τροφών τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία αφαίρεσης των παραπανίσιων υγρών από το σώμα σας.

Οι πλέον συνιστώμενες είναι:

 • Ανανάς
 • Αγκινάρες
 • Παντζάρια
 • Σπαράγγια
 • Καρπούζι
 • Πεπόνι
 • Εκουιζέτο
 • Τζίντζερ

Αποφεύγετε τα σφιχτά ρούχα

5 συχνά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών, αποφύγετε τα σφιχτά ρούχα

Τα πολύ σφιχτά ρούχα εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να επηρεάζουν την εμφάνιση οιδήματος, κιρσών και άλλων δυσκολιών.

Άσκηση

Η καθιστική ζωή ή το να μένετε για πολλή ώρα στην ίδια θέση, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις ανισορροπίες στο σώμα και προβλήματα με την κατακράτηση και την κυκλοφορία του αίματος.

Η συχνή άσκηση, τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά την ημέρα, ενεργοποιεί το κυκλοφορικό, βελτιώνει τις διαδικασίες κυτταρικής οξυγόνωσης και υποστηρίζει τις διεργασίες που βοηθούν το σώμα σας να παραμένει καθαρό και ισορροπημένο.

Έχετε κάποια από τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών; Αρχίστε ν’ αλλάζετε τις συνήθειές σας και πάρτε τα απαραίτητα μέτρα για να την ελέγξετε.

Αν το πρόβλημα συνεχίσει ή χειροτερεύσει, μιλήστε με τον γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • De Micheli, Alfredo. “Miguel Servet y la circulación sanguínea pulmonar.” Archivos de cardiología de México 73.3 (2003): 171-174.
 • Echevarría, Miriam, and Rafael Zardoya. “Acuaporinas: los canales de agua celulares.” Investigación y ciencia 12 (2006): 60-67.
 • Figueroa-Damián, Ricardo, et al. “Consumo de agua en el embarazo y la lactancia.” Acta Pediátrica de México 34.2 (2013): 102-108.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.