6 σημάδια ασέβειας σε μια σχέση και πώς να τα διορθώσετε

Αυτά τα σημάδια ασέβειας σε μια σχέση θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν η σχέση σας είναι υγιής ή εάν πρέπει να κάνετε αλλαγές.
6 σημάδια ασέβειας σε μια σχέση και πώς να τα διορθώσετε
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Οι σχέσεις πρέπει να είναι ασφαλή μέρη για τα μέλη τους – ασφαλή καταφύγια όπου νιώθουν ότι τους αγαπούν, τους υποστηρίζουν και τους επικυρώνουν. Εάν δεν εκπληρώσουν αυτόν τον στόχο, τότε οι σχέσεις γίνονται επιβλαβείς και καταλήγουν να προκαλούν ζημιά αντί να συμβάλλουν στη ζωή μας. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να μάθουμε να εντοπίζουμε τα σημάδια ασέβειας σε μια σχέση και να είμαστε πρόθυμοι να ενεργήσουμε ανάλογα.

Η ασέβεια δεν είναι πάντα τόσο ορατή όσο η βία, η κακοποίηση ή η απιστία. Μερικές φορές, αυτά τα σημάδια μεταμφιέζονται ως αδιαφορία, κριτική ή έλεγχο σε καθημερινές καταστάσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που τείνουμε να τα παραβλέπουμε, να τα ελαχιστοποιούμε και να τα δικαιολογούμε. Ωστόσο, δεν υπάρχει θέση για αυτά σε μια υγιή σχέση. Η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αυτοεκτίμηση που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθεί. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να σταματήσετε τη σχέση όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Σημάδια ασέβειας σε μια σχέση που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Όπως είπαμε, είναι πολύ σημαντικό να μην δικαιολογείται καμία μορφή ασέβειας υπό καμία προϋπόθεση. Δεν έχει σημασία αν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι, αν έχουμε έντονη ιδιοσυγκρασία ή ακόμα και αν περνάμε μια δύσκολη κατάσταση ως ζευγάρι.

Καμία από αυτές τις αιτίες δεν μας δίνει το δικαίωμα να υποτιμήσουμε το άλλο άτομο. Τούτου λεχθέντος, παρακαλώ δώστε προσοχή στα ακόλουθα σημάδια ασέβειας σε μια σχέση, επειδή είναι σημαντικά.

Σημάδια ασέβειας: Ακυρώνουν τα συναισθήματά σας

Όλα τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα και οι ανάγκες σας αξίζουν να ακουστούν και να σεβαστούν. Εάν ο σύντροφός σας υποτιμά τα συναισθήματά σας, σας κατηγορεί ότι είστε υπερβολικοί ή υστερικοί ή απαντά με μια χειρονομία αγανάκτησης όταν εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας, τότε δεν σας σέβεται.

Έχετε το δικαίωμα να εκθέσετε αυτά που σκέφτεστε, αισθάνεστε και θέλετε. Όποιος ισχυρίζεται ότι σας αγαπά θα πρέπει να είναι ανοιχτός στο να ακούσει, να κατανοήσει και να αναζητήσει λύσεις μαζί σας.

Ανακαλύψτε: 5 συμβουλές για να βελτιώσετε τη σχέση σας

Το να μην ακούς είναι έλλειψη σεβασμού

Δεν σε λαμβάνουν υπόψη όταν παίρνουν αποφάσεις

Όντας σε ένα ζευγάρι δεν σημαίνει να εγκαταλείψουμε την ατομικότητα και την ελευθερία. Ωστόσο, όταν είστε σε μια σταθερή και μακροχρόνια σχέση και όταν μοιράζεστε τη ζωή σας με ένα άλλο άτομο, είναι απαραίτητο να μιλάτε μαζί του όταν παίρνετε σημαντικές αποφάσεις.

Εάν ο σύντροφός σας σάς κάνει να αισθάνεστε ότι δεν είστε απαραίτητοι και κάνει σχετικές ενέργειες για το μέλλον χωρίς να σας υπολογίζει, μην χάσετε αυτό το σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι.

Σημάδια ασέβειας: Υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι η βάση για την επίλυση κάθε σύγκρουσης ή διαφωνίας σε ένα ζευγάρι. Επίσης, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εντοπίσετε τα σημάδια ασέβειας σε μια σχέση.

Οι φωνές, οι προσβολές, η περιφρόνηση ή ο σαρκασμός είναι το πιο ορατό πρόσωπο της κακής επικοινωνίας, αλλά η αδιαφορία και η σιωπή είναι εξίσου βίαιες. Κανένα από αυτά τα δύο άκρα δεν μπορεί να είναι μέρος της γενικής δυναμικής μεταξύ ανθρώπων που σέβονται ο ένας τον άλλον.

Δεν κάνουν προσπάθεια να περάσουν χρόνο μαζί

Παρά τις καθημερινές υποχρεώσεις, και τα δύο άτομα πρέπει να κάνουν προσπάθεια να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους συντρόφους τους.

Ένα άτομο που έχει πάντα δικαιολογίες για να μην αφιερώνει χρόνο στον άλλον, που προτιμά εναλλακτικά σχέδια ή που κοιτάζει συνεχώς το κινητό του όταν είστε μαζί, δεν σέβεται τόσο εσάς όσο και τον δεσμό που μοιράζεστε.

Δεν σέβονται τον χρόνο και τον χώρο σας

Το να μην μοιράζεσαι χρόνο με τον σύντροφό σου είναι εξίσου επιβλαβές με το να προσπαθείς να τον απορροφήσεις πλήρως. Ο σύντροφός σας θα πρέπει να σέβεται τον χρόνο που αφιερώνετε στην καριέρα σας, την οικογένειά σας,τους φίλους σας και τον εαυτό σας και να μην προσπαθεί να σας εξαναγκάσει ή να σας κάνει να νιώσετε ένοχοι γι’ αυτό.

Η ατομική ανάπτυξη είναι εξαιρετικά απαραίτητη και ευεργετική για την υγεία μιας σχέσης.

Σημάδια ασέβειας: Συνεχής και βλαβερή κριτική

Ο σύντροφός σας επικρίνει τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ελαχιστοποιεί τα επιτεύγματά σας ή κοροϊδεύει τις φιλοδοξίες σας; Ακόμα κι αν γίνεται με αστείο τόνο, αυτές οι συμπεριφορές είναι απολύτως απαράδεκτες και δείχνουν μεγάλη έλλειψη σεβασμού.

Το ίδιο συμβαίνει εάν δέχεστε συνεχή κριτική για το πώς ενεργείτε, σκέφτεστε ή αισθάνεστε. Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι ξεκάθαρα και άμεσα ή μεταμφιεσμένα ως σαρκασμός, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια ασέβειας σε μια σχέση.

Διαβάστε επίσης αυτό: Το κλειδί για μια υγιή σχέση

Γιατί εμφανίζονται σημάδια ασέβειας σε μια σχέση;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η ασέβεια γίνεται σταθερό μέρος της δυναμικής μιας σχέσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με την πάροδο του χρόνου, τα συναισθήματα αλλάζουν και η έλλειψη δέσμευσης ή κινήτρων του ατόμου το οδηγεί να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να σταματήσουν να κάνουν προσπάθεια να καλλιεργήσουν τον δεσμό και αντ’ αυτού να πέσουν σε υποτιμητικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν από την αρχή. Συνήθως σχετίζονται με τις αξίες και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων που εμπλέκονται στη σχέση.

Τα μοντέλα σχέσεων που βλέπαμε στην παιδική ηλικία, οι μύθοι της ρομαντικής αγάπης που υποθέτουμε ως αληθινοί και άλλα επιζήμια πολιτισμικά στοιχεία μπορούν να μας κάνουν να σκεφτούμε ότι αυτός ο τρόπος σχέσης είναι φυσικός και αποδεκτός. Ορισμένες προσωπικές ελλείψεις, όπως η έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης, οι φτωχές κοινωνικές δεξιότητες και το ανασφαλές στυλ προσκόλλησης, μπορούν επίσης να μας οδηγήσουν να διαπράξουμε ή να υπομείνουμε αυτές τις πράξεις.

Η έλλειψη σεβασμού σε μια σχέση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα πρότυπα ασέβειας σε μια σχέση, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε για να τα αλλάξετε ή να σκέφτεστε να τερματίσετε τη σχέση. Άλλωστε αξίζετε το καλύτερο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα σημάδια ασέβειας σε μια σχέση

Αν έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχει έλλειψη σεβασμού στη σχέση σας, πιθανότατα αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Πρώτα, πρέπει να αναρωτηθείτε εάν ο σύντροφός σας γνωρίζει την ακαταλληλότητα των στάσεών του και αναγνωρίζει και αναλαμβάνει την ευθύνη.

Αν όχι, και αν δεν είναι πρόθυμοι να εργαστούν για να αλλάξουν τη δυναμική, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να φύγετε από τη σχέση. Από την άλλη πλευρά, εάν και οι δύο είστε πρόθυμοι να διορθώσετε αυτήν την επιζήμια κατάσταση, υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε τις οποίες θα θέλαμε να συνοψίσουμε εδώ:

  • Και οι δύο πρέπει να δεσμευτείτε να κάνετε προσωπική εργασία (κατά προτίμηση με επαγγελματική συνοδεία) για να θεραπεύσετε ανθυγιεινά στυλ προσκόλλησης, φόβους, πεποιθήσεις και περιορισμούς που μπορεί να παρεμβαίνουν στη σχέση.
  • Είναι σημαντικό να αποκτήσετε και οι δύο τεχνικές συναισθηματικής ρύθμισης για να είστε σε θέση να προσέχετε τα λόγια και τις αποφάσεις σας και να μην ενεργείτε σε αυτόματο πιλότο. Το να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας εμποδίζει να αντιδράσουμε με τρόπο που αργότερα μπορεί να μετανιώσουμε.
  • Πρέπει να μάθετε ότι η αυτοπεποίθηση και οι υγιείς κοινωνικές δεξιότητες είναι τα μεγάλα κλειδιά για τον τερματισμό της ασέβειας. Και οι δύο πρέπει να μάθετε να εκφράζετε τις απόψεις, τα συναισθήματα και τα αιτήματά σας με σεβασμό, αλλά σταθερά. Ταυτόχρονα, πρέπει να ακούτε ο ένας τις ανάγκες του άλλου με την αληθινή πρόθεση να τις κατανοήσετε.

Τελικά, ο σεβασμός και η βαθιά αποδοχή του ενός και του άλλου είναι τα θεμέλια για ένα διαρκές, υγιές ζευγάρι. Επομένως, μην δικαιολογείτε την ασέβεια. Επίσης, μην τα ανέχεστε ποτέ από φόβο μήπως χάσετε τον σύντροφό σας. Η προτεραιότητά σας πρέπει να είναι πάντα να φροντίζετε τον εαυτό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Blázquez Alonso, M., Moreno Manso, J. M., & García-Baamonde Sánchez, M. E. (2009). Inteligencia emocional como alternativa para la prevención del maltrato psicológico en la pareja. Anales de Psicología / Annals of Psychology25(2), 250–260. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/analesps/article/view/87541
  • Capafóns, J. I., & Sosa, C. D. (2015). Relaciones de pareja y habilidades sociales: el respeto interpersonal. Behavioral Psychology/Psicología Conductual23(1).
  • Cuervo, J. J. (2013). Parejas viables que perduran en el tiempo. Diversitas9(2), 257-270.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.