Συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση: 5 σημάδια

Θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα μοτίβα συμπεριφοράς που θα σας δείξουν αν ήρθε η ώρα να αναζητήσετε βοήθεια και να βγείτε από μια τοξική σχέση.
Συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση: 5 σημάδια
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση γίνεται όλο και συχνότερη σε νέους και έφηβους ανθρώπους. Συχνά, δε γνωρίζουν πως βρίσκονται σε μια σχέση με συναισθηματική κακοποίηση. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πώς να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανόν να πιστεύετε ότι βιώνετε συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση. Ίσως αισθάνεστε άσχημα, ή ίσως να συνειδητοποιήσατε ότι το άλλο σας μισό συμπεριφέρεται άσχημα.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δείτε έναν/μία επαγγελματία που έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να σας βγάλει από αυτή την κατάσταση.

Συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση: Τα σημάδια της

1. Επιθετική συμπεριφορά

Πρόκειται για ένα από τα κύρια σημάδια που δείχνουν συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση. Για την ακρίβεια, στο άρθρο Όρια ανάμεσα στην άσκηση ψυχολογικής βίας μεταξύ συντρόφων και τις δυσλειτουργικές σχέσεις: ψυχολογικές και ιατροδικαστικές επιπτώσεις, αναφέρει ότι αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας των σεξουαλικών και φυλετικών στερεοτύπων.

Η παθολογική ζήλια ή η ιδέα πως η βία είναι τρόπος επίλυσης διενέξεων, μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη συναισθηματικής κακοποίησης στη σχέση. Επιπλέον, τόσο η φυσική όσο και η ψυχολογική χειραγώγηση και επιθετικότητα ίσως να συμβαίνει καθημερινά σε περιπτώσεις συναισθηματικής κακοποίησης.

Κακοποίηση συντρόφου

2. Συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση – Εκδήλωση θυμού

Ένα ακόμη σημάδι συναισθηματικής κακοποίησης στη σχέση είναι η εκδήλωση θυμού. Άνθρωποι που θυμώνουν συνέχεια έχουν μια τάση να εκφράζουν αυτόν τον θυμό. Το αποτέλεσμα είναι να πληγώνουν τους ανθρώπους γύρω τους.

Τι προκαλεί αυτά τα ξεσπάσματα θυμού;

Αναποδιές, προβλήματα στη δουλειά, ή οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, αυτά δε είναι λόγος για να σας πληγώνει ο/η σύντροφός σας. Το άλλο σας μισό θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τον θυμό του πηγαίνοντας σε κάποιον/α ειδικό.

3. Έλλειψη επικοινωνίας

Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μονομιάς. Συμβαίνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Το άτομο που κακοποιεί ξεκινά να χρησιμοποιεί τη σιωπή σαν είδος τιμωρίας, αντί να επικοινωνεί ανοιχτά για ό,τι του/ης αρέσει.

Έπειτα, χρησιμοποιεί τη σιωπή σαν τρόπο χειραγώγησης και υποταγής. Αν ο/η σύντροφός σας δεν επικοινωνεί μαζί σας και χρησιμοποιεί τη σιωπή για να σας κάνει να νιώσετε άσχημα, τότε υπάρχει συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση και θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απομακρυνθείτε από αυτή.

4. Κατηγορία

Ακόμη ένα σημάδι συναισθηματικής κακοποίησης στη σχέση είναι όταν ο/η σύντροφός σας σάς κατηγορεί πως για όλα φταίτε εσείς. Θα σας κατηγορήσει για όλα: αν σπάσει κάτι, αν αισθανθεί άβολα, ή ακόμη και αν έχει προβλήματα στη δουλειά.

Μπορεί να σας κατηγορήσει ακόμη και για ορισμένα εντελώς παράλογα πράγματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί. Επίσης, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως στην πραγματικότητα, δεν ευθύνεστε για τίποτα απ’ όσα σας κατηγορεί.

Αν συνεχίσετε να πιστεύετε τον/ην σύντροφό σας, θα χάσετε εντελώς την αυτοεκτίμησή σας.

Σύντροφοι αλληλοκατηγορούνται

5. Απόλυτος έλεγχος

Το τελευταίο σημάδι που δείχνει συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση είναι η ανάγκη του/ης συντρόφου σας να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Θα προσπαθήσει να ελέγξει τα χρήματά σας, τα παιδιά, τη δουλειά, ή τον χρόνο με τους φίλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε ανεξάρτητοι, αλλά προέκταση του/ης συντρόφου.

Χωρίς αμφιβολία, αυτό κάνει ένα άτομο που κακοποιεί ή βιαιοπραγεί. Όταν εξαρτάστε από τον/ην σύντροφό σας, είναι πιο εύκολο να το παραδεχτείτε. Τότε, το άτομο που κακοποιεί μπορεί να σας κάνει ό,τι θέλει επειδή βρίσκεστε στο έλεός του.

Συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση: Πώς να φύγετε από τη σχέση

Χωρίς αμφιβολία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν υπάρχει συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση είναι να πάτε σε έναν/μία ειδικό ψυχολόγο. Εκείνος/η θα σας ακούσει, θα αναλύσει την κατάστασή σας, και θα σας βοηθήσει να δείτε την πραγματικότητα από μια υγιή, ώριμη, και έμπειρη σκοπιά.

Έτσι θα μπορέσετε να δείτε αν χρειάζεται να πάτε σε θεραπεία για ζευγάρια ώστε να δουλέψετε πάνω σε κάποια πράγματα. Παραδείγματος χάρη, ίσως πρέπει να δουλέψετε πάνω στην επικοινωνία ή το να σέβεστε τον χώρο του άλλου. Αντιθέτως, ίσως χρειαστεί να χωρίσετε.

Γιατί είναι σημαντικό να δείτε ψυχολόγο;

Θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους. Επιπλέον, μπορείτε να μάθετε τι να ψάχνετε σε έναν/μία υγιή σύντροφο, καθώς επίσης να μάθετε από τις εμπειρίες σας.

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σας βοήθησε να ανιχνεύετε τα μοτίβα κακοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναλάβετε δράση και θα εγκαταλείψετε τη σχέση. Εκτός αν αναζητήσουν βοήθεια, τα άτομα που κακοποιούν δεν αλλάζουν.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Γιατί οι άνθρωποι δε σταματούν τις σχέσεις όταν δεν λειτουργούν πλέον;
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Γιατί οι άνθρωποι δε σταματούν τις σχέσεις όταν δεν λειτουργούν πλέον;

Γιατί οι άνθρωποι δε σταματούν τις σχέσεις όταν δεν λειτουργούν πλέον; Όταν φαίνεται ότι μια σχέση έχει φτάσει στο τέλος της, ο χωρισμός δείχνει να...


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.