Γιατί θέλει να μείνετε φίλοι ο πρώην σας; Εσείς τι λέτε;

17 Ιουνίου 2018
Γιατί θέλει να μείνετε φίλοι ο πρώην σας ξαφνικά; Ανακαλύψτε τους πιθανούς λόγους σ' αυτό το άρθρο!

Γιατί θέλει να μείνετε φίλοι ο πρώην σας; Είτε αν τελειώσατε εσείς τη σχέση είτε εκείνος, ίσως ξαφνιαστείτε από την αντίδρασή του να σας ζητήσει να συνεχίσετε να βλέπεστε, αλλά μόνο ως φίλοι.

Αν έχετε αναρωτηθεί, “Γιατί θέλει ο πρώην μου να είναι φίλος μου;” και δεν έχετε μια απάντηση, συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

μείνετε φίλοι ο πρώην

Φίλοι με τον πρώην: Μύθος ή πραγματικότητα;

Ίσως να το έχετε δει σε κάποια ταινία, ή σειρά ή ένα βιβλίο… αλλά σπάνια στην πραγματική ζωή.

Το να είμαστε φίλοι με τους πρώην συντρόφους μας δεν φαίνεται βιώσιμη ιδέα.

Γιατί;

Επειδή, διακυβεύονται πολλά συναισθήματα και το πιο πιθανό είναι ένας από τους δύο (ή και οι δύο) να πληγωθούν.

Ακόμη και αν ήταν “αμοιβαίος” ο χωρισμός ή με “καλούς όρους”, είναι δύσκολο να μετατρέψετε αυτή τη σχέση σε φιλία. Φυσικά, υπάρχουν διάφορες εξαιρέσεις, αλλά γενικά, είναι δύσκολο να διατηρηθεί μια τέτοια σχέση με την πάροδο του χρόνου.

Ίσως αναρωτηθείτε: αν δεν υπάρχει αγάπη ή πάθος μεταξύ μας, μπορεί να λειτουργήσει η φιλία; Αυτό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς δεν έχουμε την ικανότητα να βλέπουμε το μέλλον.

Ωστόσο, αν δεν υποφέρει κανείς από αυτή τη νέα κατάσταση και δεν υπάρχουν τριβές όταν μπει νέος σύντροφος στην εικόνα, τότε μπορούμε να πούμε ότι το να είμαστε φίλοι με τον πρώην μας είναι πιθανό.

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: 4 περιπτώσεις που η αναθέρμανση μιας παλιάς σχέσης είναι καλή ιδέα

Γιατί θέλει να μείνετε φίλοι ο πρώην σας; Κρυφή ατζέντα

Τώρα, ίσως σας τράβηξε την προσοχή ο πρώην σας λέγοντάς σας ότι θέλει να συνεχίσετε να είστε “φίλοι”.

Η επιθυμία του θα σας εκπλήξει, ανεξάρτητα από τον λόγο που έληξαν τα πράγματα. Αν δεν προέκυψε για εσάς αυτή η ανησυχία, τότε γιατί προέκυψε σε εκείνον;

Φυσικά δεν μπορούμε να μπούμε στην καρδιά ή το μυαλό του ώστε να “ξέρουμε” σίγουρα ποιοι λόγοι τον οδήγησαν στο να κάνει μια τέτοια πρόταση.

Όμως, μπορούμε ν’ αναλύσουμε κάποιους λόγους γιατί θέλει να μείνετε φίλοι ο πρώην σας:

1. Λόγω ενοχών

ζευγάρι που έχει μαλώσει γυναίκα με γυρισμένη την πλάτη

Αυτό ισχύει στην περίπτωση που σας άφησε εκείνος. Ίσως να νιώθει πραγματικά ενοχές που έληξε τη σχέση σας, ή για το πώς είσαστε μετά την “είδηση” ότι δεν μπορείτε να είστε πλέον μαζί.

Θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι μια πρόταση λόγω ενοχών αν, εφόσον έχει εξαντλήσει όλες του τις εξηγήσεις και δικαιολογίες για τον χωρισμό, λέει το τυπικό “μπορούμε ακόμη να είμαστε φίλοι” χωρίς να το πιστεύει ιδιαίτερα.

2. Από συνήθεια

μείνετε φίλοι ο πρώην ζευγάρι με γυρισμενη την πλάτη που στελνει μηνυματα

Όταν είμαστε σε μια σχέση, συνηθίζουμε τον άλλο και, στην αρχή, η απουσία του είναι αυτή που μας πληγώνει ή μας πονά περισσότερο. Αυτό ισχύει ακόμη και αν έχουμε εμείς αποφασίσει τον χωρισμό.

Αν σας πει πως θέλει να μείνετε φίλοι ο πρώην σας, ίσως είναι επειδή δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς εσάς.

Όμως, προσέξτε, επειδή δεν είναι παρηγοριά αν θέλετε να γυρίσετε πίσω: ίσως στις πρώτες μέρες να σας τηλεφωνεί συχνότερα για να πάτε για δείπνο ή για καφέ, αλλά όσο ξεπερνά τη συνήθεια να σας έχει δίπλα του, οι συναντήσεις σας θα λιγοστέψουν ή θα τελειώσουν.

3. Εξαιτίας της πιθανότητας να τα ξαναβρείτε

ζευγάρι που κάθεται στο πάτωμα - μείνετε φίλοι ο πρώην

Μπορούμε να πούμε ότι “ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα” όταν δεν ήταν εκείνος που αποφάσισε να λήξουν τα πράγματα.

Το γεγονός του να παραμείνετε φίλη του δίνει την ψευδαίσθηση ή ελπίδα πως, αν κάνει τα πράγματα σωστά, μπορεί να το ξανασκεφτείτε και να τον δεχτείτε πίσω ως σύντροφο.

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο πρώην μου θέλει να είναι φίλος μου και μετά να γίνει ξανά σύντροφός μου;

Ως πρώτο μέτρο, θα είναι ο τελειότερος άνθρωπος του κόσμου. Ό,τι έχετε πει κάποια στιγμή πως δεν σας άρεσε ή θα θέλατε να το αλλάξει, θα το αλλάξει!

Επίσης, δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τη λέξη “αλλά”, θα σας κολακεύει και θα σας εξυμνεί πάντα, θα θέλει να σας βγάζει για δείπνο ή να δείτε κάποια ταινία όπως παλιά.

Βασικά, θα γίνει ο ιδανικός υποψήφιος για εσάς, όπως ήταν όταν πρωτογνωριστήκατε.

4. Εξαιτίας της μοναξιάς

Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές αν θέλει να μείνετε φίλοι ο πρώην σας επειδή νιώθει μοναξιά, καθώς πίσω από αυτό, υπάρχει μια “αρρωστημένη” επιθυμία να επιστρέψει στο πλευρό σας.

Αν δεν έχει άλλους φίλους, αν σας καλεί τη νύχτα, αν κλαίει, ή αν παρατηρήσετε πως είναι λυπημένος: ίσως να φοβάται πολύ να μείνει μόνος του.

Αντί να του προσφέρετε τη φιλία σας, είναι καλύτερο να τον βοηθήσετε να βγαίνει από το σπίτι με άλλους ανθρώπους, να συναντήσει νέα άτομα, να κοινωνικοποιηθεί σ’ ένα πάρτυ ή σε μια συνάντηση ή να κάνει ομαδικές δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης: Η δυσκολία να ξεπεράσετε έναν χωρισμό

5. Για διασκέδαση

ζευγάρι σε ποδήλατα μείνετε φίλοι ο πρώην

Δώστε μεγάλη προσοχή, επειδή αυτό το κίνητρο είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα που υπάρχουν. Ο πρώην σας, σας είπε ότι μπορείτε να είστε φίλοι όταν στην πραγματικότητα αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να έχει ορισμένα “δικαιώματα” όπως, για παράδειγμα, το περιστασιακό σεξ.

Αυτό συμβαίνει ως συνδυασμός διαφόρων παραγόντων: ίσως να μη θέλει να είναι μόνος του, ίσως να του αρέσει η συντροφιά σας, ίσως να αισθάνεται ένοχος… Όμως, η αλήθεια είναι ότι παίζει με εσάς και τα συναισθήματά σας και θα καταλήξετε να υποφέρετε πολύ.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να το κόψετε “για το καλό της υγείας σας”, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει ν’ απαντάτε στα μηνύματά ή τα τηλεφωνήματά του και να απορρίπτετε τις προσκλήσεις να πάτε σπίτι του ή οπουδήποτε αλλού.

Θα πρέπει να τον κάνετε να σας σέβεται!

6. Από προσωπικό συμφέρον

χρηματα και λογαριασμοί και μολύβια

Τέλος, αν θέλει ο πρώην σας να μείνετε φίλοι, ίσως να είναι επειδή θέλει να κερδίσει κάτι από αυτή τη “σχέση”. Χρήματα, μια θέση στη δουλειά, κάποια κοινωνική θέση, ακίνητα, ένα εξοχικό σπίτι; Αυτό εξαρτάται από το τι έχετε να προσφέρετε.

Αναγνωρίστε σε ποιες καταστάσεις λειτουργεί για το συμφέρον του ή αλλάζει τα σχέδια, για παράδειγμα. Αν δεν τα δέχεται ή απλώς σας τηλεφωνεί όταν χρειάζεται κάτι, τότε θέλει να είναι φίλος σας για να σας εκμεταλλευτεί.

  • García-Sánchez, P. V., Guevara-Martínez, C., Rojas-Solís, J. L., Peña-Cárdenas, F., & González Cruz, V. G. (2017). APEGO Y CIBER-VIOLENCIA EN LA PAREJA DE ADOLESCENTES. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología.2(1), 541. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2017.n1.v2.879
  • Oliva, A. (2004). Estado actual de la teoría del apego. … de Psiquiatría y Psicología Del Niño y …. Retrieved from http://chitita.uta.cl/cursos/2012-1/0000636/recursos/r-9.pdf
  • Valle, L., & Moral, M. de la V. (2017). Dependencia emocional y estilo de apego adulto en las relaciones de noviazgo en jóvenes españoles. Revista Iberoamericana de Psicología y Salud9(1), 27. https://doi.org/10.23923/j.rips.2018.01.013