7 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε τη νύχτα. Μάθετε ποιες είναι!

Υπάρχουν εφτά τροφές που δεν πρέπει να τρώτε τη νύχτα, επειδή η ποιότητα του ύπνου σας επηρεάζεται και μπορεί να προκληθεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άλλα πεπτικά προβλήματα.
7 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε τη νύχτα. Μάθετε ποιες είναι!
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Σεπτεμβρίου, 2022

Ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει να τρώτε τη νύχτα; Το βραδινό γεύμα είναι ένα από τα κύρια γεύματα της ημέρας. Λόγω αυτού, δεν είναι καλή ιδέα να το αγνοείτε ή να το αντικαθιστάτε με ανθυγιεινές τροφές. Αν και είναι αλήθεια ότι το βραδινό πρέπει να είναι πιο ελαφρύ από τα άλλα γεύματα, η ποιότητά του αποτελεί κλειδί για πολλές διεργασίες που υποστηρίζουν τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης.

Μάλιστα, οι θρεπτικές ουσίες που εξασφαλίζονται αυτή την ώρα της ημέρας επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, την πέψη και τη σωματική και τη διανοητική ενέργεια της επόμενης ημέρας.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν να επιλέγουν τις σωστές τροφές. Λόγω αυτού ο οργανισμός τους επιβαρύνεται και μπορεί να προκύψουν αρνητικά επακόλουθα.

Μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν ικανοποιούμε την πείνα μας τρώγοντας οτιδήποτε πριν πάμε για ύπνο. Στην πραγματικότητα, αυτά που τρώμε μπορούν να έχουν διάφορες συνέπειες στον μεταβολισμό και στην πέψη.

Πώς θα αποφύγετε αυτή την κατάσταση; Καταρχάς, ο καλύτερος τρόπος είναι να γνωρίζετε ποιες τροφές έχουν χαρακτηριστικά που δεν τις καθιστούν τις καλύτερες επιλογές για το βραδινό γεύμα.

Μάθετε ποιες είναι εφτά τροφές που δεν πρέπει να τρώτε τη νύχτα!

1. Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε τη νύχτα – Ζυμαρικά

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσετε τα ζυμαρικά από τη διατροφή σας. Τα ζυμαρικά αποτελούν σημαντική πηγή υδατανθράκων και είναι ιδανικά για τις δραστήριες ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ζυμαρικών το μεσημέρι δεν αποτελεί πρόβλημα.

 • Η κατανάλωση ζυμαρικών το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε μια ενοχλητική αίσθηση βάρους που μπορεί να μη σας επιτρέψει να ξεκουραστείτε. Παράλληλα, επειδή περιέχουν αρκετές θερμίδες, μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και το βάρος σας.

2. Παγωτό

Η κατανάλωση παγωτού για βραδινό ή αν πεινάσετε μέσα στη νύχτα δεν αποτελεί καλή επιλογή.

 • Η κατανάλωση παγωτού τις βραδινές ώρες επηρεάζει την πέψη. Το αποτέλεσμα είναι φούσκωμα στην κοιλιά και διέγερση του νευρικού συστήματος.
 • Αυτό διαταράσσει την ανάπαυση, επειδή προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ανεβάζει τα επίπεδα της γλυκόζης.

3. Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε τη νύχτα – Τυρί

Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε τη νύχτα

Το τυρί και φυσικά τα πιάτα που το περιέχουν πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται πριν πάτε για ύπνο. Αν και το τυρί δεν βλάπτει, μπορεί να προκαλέσει βάρος στο στομάχι και προβλήματα στον ύπνο.

 • Το τυρί περιέχει τυραμίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να μειώσει την παραγωγή των ορμονών που ρυθμίζουν τον ύπνο.
 • Τα λίπη που περιέχει το τυρί επιβαρύνουν την πέψη και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο στομάχι.

4. Πικάντικα καρυκεύματα

Τα μπαχαρικά και οι σάλτσες έχουν γεύσεις που αναδεικνύουν τα φαγητά. Αν και κανονικά δεν είναι κακό να καταναλώνονται, είναι καλύτερα να αποφεύγονται στο βραδινό γεύμα.

 • Τα πικάντικα φαγητά προκαλούν ερεθισμό στη βλεννογόνο μεμβράνη του στομαχιού και αυξάνουν την τάση για εμφάνιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και πεπτικών προβλημάτων.
 • Η κατανάλωσή τους πριν τον ύπνο προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα και πόνο στο στομάχι.

5. Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε τη νύχτα – Κουνουπίδι

Μπολ με κουνουπίδι

Αυτό το τραγανό λαχανικό είναι μια υγιεινή τροφή με λίγες θερμίδες. Παρά την υψηλή του ποιότητα, είναι καλύτερα να μην τρώμε κουνουπίδι το βράδυ, επειδή μερικές από τους ουσίες που περιέχει προκαλούν αέρια.

 • Η κατανάλωσή του το βράδυ καθώς και μερικές ώρες πριν τον ύπνο δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης και προκαλεί αίσθηση βάρους που μπορεί να δυσκολέψει την ανάπαυση.

6. Μαύρη σοκολάτα

Η διατροφική αξία της μαύρης σοκολάτας την κατατάσσει στις υγιεινές τροφές, πάρα τη σημαντική της περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα συνιστάται για τη βελτίωση της γνωστικής και της συναισθηματικής υγείας.

Ωστόσο, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πριν τον ύπνο αποτελεί πρόβλημα, ακόμα και σε μικρή ποσότητα.

 • Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ουσίες που διεγείρουν το νευρικό σύστημα και διατηρούν τον εγκέφαλο ενεργό.
 • Η προκαλούμενη αύξηση της ενέργειας δυσκολεύει τον ύπνο και μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια αϋπνίας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο: Οι 8 καλύτερες τροφές για καλό νυχτερινό ύπνο.

7. Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε τη νύχτα – Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα

Αλλαντικά

Η κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας. Αν και αυτά τα κρέατα έχουν θρεπτικά συστατικά, η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και πρόσθετες χημικές ουσίες δεν τα καθιστούν καλή επιλογή για μια υγιεινή διατροφή.

 • Η κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων πριν τον ύπνο είναι μεγάλο λάθος. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν μπορεί να δυσκολέψουν την πέψη και να προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο.
 • Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Για να αποφύγετε τα πεπτικά προβλήματα και τις δυσκολίες στον ύπνο, είναι καλύτερα το βράδυ να τρώτε ελαφριά γεύματα με λίγες θερμίδες. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή κατά τις βραδινές ώρες της ημέρας αποτελεί κλειδί για ευεξία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Evans J, Richards JR, Battisti AS. Caffeine. [Updated 2021 Dec. 4]. In: StatePearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2022 Jan.
 • Jakubowicz, D., Barnea, M., Wainstein, J., & Froy, O. (2013). High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. http://doi.org/10.1002/oby.20460
 • Kumar Chattu V, Manzar D, et al. The global problem of insufficient sleep and its serious public health implications. Healthcare. Marzo 2019. 7 (1): 1.
 • Ladero, V., Fernández, M., Cuesta, I., & Alvarez, M. A. (2010). Quantitative detection and identification of tyramine-producing enterococci and lactobacilli in cheese by multiplex qPCR. Food Microbiology. http://doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.026.
 • Lana, A., Struijk, E. A., Arias-Fernandez, L., Graciani, A., Mesas, A. E., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2019). Habitual meat consumption and changes in sleep duration and quality in older adults. Aging and Disease. https://doi.org/10.14336/AD.2018.0503.
 • Nisar, M., Mohammad, R. M., Arshad, A., Hashmi, I., Yousuf, S. M., & Baig, S. (2019). Influence of Dietary Intake on Sleeping Patterns of Medical Students. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.4106
 • Pérez-Guisado, J. (2009). Importancia del momento en que se realiza la ingestión de los nutrientes. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Fisica y Del Deporte.
 • Schellack, G. (2012). Caffeine: the “good”, the “bad” and the “ugly.” Prof Nurs Today.
 • Sleep Foundation. Caffeine and sleep. Octubre 2021.
 • Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10).
 • Surdea Blaga T, Negrutiu D. E, et al. Food and gastroesophageal reflux disease. Current Medical Chemistry. 2019. 26 (19): 3497-3511.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.