8 Βασικές αρχές και στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης

Το σπίτι σας είναι το πιο σημαντικό μέρος στη ζωή σας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε μερικά βασικά στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης για να το κάνουμε όμορφο.
8 Βασικές αρχές και στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η διακόσμηση εσωτερικών χώρων είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο που μελετά την αρμονία, τις υφές και τη διαμόρφωση του χώρου, μεταξύ άλλων, για να δημιουργήσει λειτουργικά και ευχάριστα μέρη. Σε αυτό το άρθρο, θα σας διδάξουμε μερικές έννοιες, αρχές και βασικά στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας.

Η Σχολή Σχεδίου της Βαρκελώνης εξηγεί ότι ο εσωτερικός σχεδιασμός, ως τομέας μελέτης, διαφέρει από την εσωτερική διακόσμηση στο βαθμό που μελετά τη δομή των χώρων και όχι μόνο τα διακοσμητικά φινιρίσματα. Αντίθετα, η εσωτερική διακόσμηση επεμβαίνει για να δώσει μια τελική αισθητική αξία.

Έτσι, ένας επαγγελματίας εσωτερικού σχεδιασμού μελετά τη δομή των κτιρίων ή των σπιτιών. Με αυτόν τον τρόπο καθορίζουν τις μεθόδους κατανομής του χώρου και τις συνδυάζουν με άλλα στοιχεία, όπως φωτισμό ή έπιπλα.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Οι βασικές αρχές και τα στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης

Ο σχεδιασμός και η διακόσμηση του σπιτιού είναι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ωστόσο, δεν αποφασίζουν όλοι να προσλάβουν έναν επαγγελματία για να φροντίσει αυτά τα ζητήματα.

Εδώ είναι οι βασικές αρχές που πρέπει να έχετε κατά νου για να διακοσμήσετε τους χώρους σας ακολουθώντας σαφείς οδηγίες. Αντί για άκαμπτους κανόνες, είναι οδηγίες που πρέπει να λάβετε υπόψη στον προγραμματισμό, οι οποίοι μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τα γούστα, τις προθέσεις και τις ανάγκες σας.

Επιπλέον, πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε τον χώρο στον οποίο θέλετε να δώσετε ζωή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ποιες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν εκεί. Με αυτόν τον τρόπο, είναι ευκολότερο να έχετε κατά νου τη διαμόρφωση των στοιχείων.

1. Αρμονία

Η αρμονία των χώρων είναι να πετύχουμε τα στοιχεία που τους συνθέτουν να είναι σε ισορροπία μεταξύ τους και να μην αντιπαρατίθενται ή ανταγωνίζονται. Αυτή η ισορροπία επιτυγχάνεται με τη διάταξη των στοιχείων έτσι ώστε το οπτικό τους βάρος να μην ενοχλεί.

Πρέπει να αναζητηθεί μια ισορροπία μεταξύ της αισθητικής και της βελτιστοποίησης των χώρων για να είναι λειτουργικοί. Η έννοια της αρμονίας είναι ίσως η πιο σημαντική, καθώς είναι καίρια για τις άλλες βασικές αρχές και στοιχεία στο εσωτερικό σχεδιασμό.

8 Βασικές αρχές και στοιχεία εσωτερικού σχεδιασμού
Οι χώροι πρέπει να είναι λειτουργικοί και ευχάριστοι. Ο συνδυασμός και των δύο παραγόντων είναι βασικός.

2. Αναλογία και κλίμακα

Έχετε πάει ποτέ σε ένα μέρος που φαίνεται πολύ μικρό επειδή είναι πολύ γεμάτο αντικείμενα; Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη και δεν διατηρεί τις σωστές αναλογίες.

Πρώτα απ ‘όλα, η κλίμακα αναφέρεται στο μέγεθος των αντικειμένων που αφορούν το μέγεθος του δωματίου. Από την άλλη πλευρά, η αναλογία αξιολογεί το μέγεθος ενός πράγματος σε σχέση με ένα άλλο.

Για παράδειγμα, ένα μικροσκοπικό τραπέζι δίπλα σε έναν τεράστιο καναπέ δεν είναι ανάλογο. Ομοίως, ένα μικρό δωμάτιο με κρεβάτι που καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον χώρο δεν διατηρεί καλή κλίμακα.

3. Χρώμα

Το χρώμα είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία στη διακόσμηση και την εσωτερική διακόσμηση. Η σωστή εφαρμογή του χρώματος μπορεί να δημιουργήσει περιβάλλοντα με διαφορετικές προθέσεις, όπως επιθυμεί κάθε άτομο ή οικογένεια. Για παράδειγμα, ορισμένες αποχρώσεις μπορούν να κάνουν ένα δωμάτιο να δημιουργήσει μια αίσθηση χαλάρωσης.

Η επίδραση του χρώματος στα συναισθήματα και τις συμπεριφορές είναι γνωστή ως ψυχολογία του χρώματος. Για παράδειγμα, οι μπλε τόνοι διεγείρουν την ηρεμία. Οι πορτοκαλί τόνοι ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα. Οι κίτρινοι τόνοι ενθαρρύνουν τη χαρά και την ενέργεια και οι πράσινοι τόνοι επηρεάζουν τα συναισθήματα γαλήνης.

4. Υφές, από τα στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης

Υφές δίνουν τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στο δωμάτιο. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης στους τοίχους, τα δάπεδα και άλλα υλικά που συνθέτουν το χώρο.

Θα πρέπει να περιλαμβάνονται στρατηγικά, σύμφωνα με το στυλ διακόσμησης που θέλετε να επιτύχετε. Είναι σημαντικό να προσθέσετε μια περιορισμένη ποικιλία. Διαφορετικά, μπορεί να δημιουργήσετε έναν κορεσμό υφών.

5. Φωτισμός

Μια δημοσίευση του Πανεπιστημίου του Παλέρμο λέει ότι η εσωτερική διακόσμηση πρέπει να μιλάει τη γλώσσα του φωτισμού γιατί επικοινωνεί και έχει θεατρικό σκοπό. Έτσι, επιδιώκει να δημιουργήσει ορισμένη ατμόσφαιρα.

Όταν σχεδιάζετε ένα δωμάτιο, είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε το φυσικό φως που λαμβάνει και πώς μπορεί να συμπληρωθεί με τεχνητό φως. Επιπλέον, καλό είναι να αναζητήσετε κάποια σημεία εστίασης που θέλετε να φωτίσετε.

Πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: Φυτά εσωτερικού χώρου

6. Κατανομή χώρου

Εντός της κατανομής του χώρου και των αντικειμένων, είναι σημαντικό να έχουμε την έννοια της πρακτικότητας. Όλα έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση των σχέσεων των ανθρώπων με το περιβάλλον. Δηλαδή, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πώς τα αντικείμενα και οι χώροι προσαρμόζονται στις δραστηριότητες που εκτελούνται εκεί.

Υπό αυτή την έννοια, είναι απαραίτητο να οργανωθούν οι χώροι έτσι ώστε τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα να διευκολύνουν την κυκλοφορία και να μην παρεμβαίνουν στις εισόδους. Επομένως, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε το ύψος στο οποίο θα κρεμαστούν οι φωτογραφίες, τα ράφια και τα συρτάρια.

7. Σχήματα και γραμμές

Οι γραμμές και τα σχήματα είναι στοιχεία για τον ορισμό και τη διαμόρφωση των χώρων διαβίωσης. Το σχήμα αυτών των αντικειμένων και ο τρόπος με τον οποίο είναι τακτοποιημένα μαζί καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η οπτική και φυσική περιήγηση στο μέρος. Βοηθούν επίσης στη δημιουργία αισθήσεων.

Οι κάθετες γραμμές στον τοίχο βοηθούν στη δημιουργία της αίσθησης του ύψους. Από την άλλη πλευρά, οι οριζόντιες γραμμές δημιουργούν πλάτος και ανεπίσημο χαρακτήρα στους χώρους. Η συμπερίληψη κύκλων φέρνει δυναμισμό, ενώ οι στρογγυλεμένες γραμμές βοηθούν στην απαλότητα του χώρου.

8. Έμφαση ή σημείο εστίασης

Το επίκεντρο ή το σημείο έμφασης στη διακόσμηση είναι αυτό που τραβάει τη μεγαλύτερη προσοχή στο χώρο. Ξεχωρίζει δηλαδή από τα υπόλοιπα και ορίζει την υπόλοιπη διακόσμηση.

Μερικές φορές μπορεί να οριστεί σκόπιμα. Ωστόσο, υπάρχει σχεδόν φυσικά σε άλλα, όπως τζάκια ή μεγάλα παράθυρα.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε σκόπιμα εστιακά σημεία τοποθετώντας αντικείμενα σε ένα εντυπωσιακό χρώμα ή στο ύψος των ματιών, όπως έναν πίνακα ή ένα βάζο. Η γνώση του εστιακού σημείου σάς βοηθά να καθορίσετε πού να δώσετε τη μεγαλύτερη προσοχή.

8 Βασικές αρχές και στοιχεία εσωτερικού σχεδιασμού
Οι εικόνες είναι συχνά εστιακά σημεία στη διακόσμηση όταν είναι μεγάλες και τοποθετημένες στο ύψος των ματιών.

Συμβουλές για να επωφεληθείτε από τα βασικά στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης

Πριν διακοσμήσετε τους χώρους σας, καλό είναι να αναζητήσετε έμπνευση και ιδέες. Σήμερα, αυτό είναι εύκολο, καθώς μπορείτε να βρείτε πολλές αναφορές σε κοινωνικά δίκτυα, ιστολόγια ή ιστότοπους σχεδιαστών.

Στη συνέχεια, είναι καλή ιδέα να κάνετε μια απογραφή για να γνωρίζετε τι πόρους διαθέτετε.

Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε τι θέλετε να επιτύχετε με τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού ή της διακόσμησης του χώρου —για παράδειγμα, να έχετε ένα ευχάριστο περιβάλλον για διάβασμα, έναν χώρο για τηλεργασία, ένα μέρος για διαλογισμό ή μια παιδική χαρά για παιδιά.

Μπορείτε να κάνετε σχέδια, να έχετε έναν πίνακα ιδεών, σκίτσα ή να κάνετε μια λίστα εργασιών. Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε προϋπολογισμό και να βάλετε προτεραιότητες πρώτα.

Τώρα που γνωρίζετε τις βασικές αρχές και τα στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης, έχετε αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις για να δώσετε στο σπίτι σας μια νέα εικόνα! Να θυμάστε ότι η καλή εσωτερική διακόσμηση βασίζεται στο να έχετε μια όμορφη διακόσμηση και έχει να κάνει με τη δημιουργία χώρων που δημιουργούν συναισθηματική ευεξία και είναι χρήσιμα.

Αναζητήστε ευχάριστες αισθήσεις δίνοντας επίσης προσοχή στη μυρωδιά, τη θερμοκρασία και την καθαριότητα ενός χώρου. Τα σπίτια πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες των μελών του νοικοκυριού. Άλλωστε, είναι διαφορετικό να σχεδιάζεις έναν χώρο για μωρά ή παιδιά από ό,τι για μεγαλύτερους ενήλικες ή ένα νεαρό ζευγάρι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.