Συμβουλές για να βάψετε τα ξύλινα έπιπλα

Το σημερινό άρθρο περιέχει μερικές συμβουλές για το πώς να βάψετε ξύλινα έπιπλα με επαγγελματικό τρόπο. Αν ψάχνετε για μια νέα εμφάνιση στα ξύλινα έπιπλα ή θέλετε να ανακυκλώσετε παλιά έπιπλα, αυτό το άρθρο είναι για εσάς!
Συμβουλές για να βάψετε τα ξύλινα έπιπλα

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι εύκολο να βάψετε ξύλινα έπιπλα και απλά πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες ακριβείς ενδείξεις. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναδιαμορφώσετε τα ντουλάπια σας.

Το ξύλο είναι τόσο πολύτιμο υλικό και υπάρχει στα περισσότερα σπίτια με τη μία ή την άλλη μορφή. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ευέλικτο και ανθεκτικό, υπάρχουν άπειρες δυνατότητες ανακύκλωσης και επισκευής. Επομένως, μπορείτε να έχετε διαφορετικά στυλ στο ίδιο κομμάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να επενδύσετε σε νέα έπιπλα.

Το σημερινό άρθρο περιέχει μερικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ανανέωσης των επίπλων σας.

Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των ξύλινων επίπλων

Τα ξύλινα έπιπλα έχουν πολλά πλεονεκτήματα, μερικά από τα οποία είναι:

 • Προσθέτει ζεστασιά στο σπίτι, επειδή είναι ένα φυσικό υλικό, ώστε να κάνει το χώρο σας να φαίνεται άνετος.
 • Είναι ένα κλασικό υλικό που δεν φεύγει ποτέ από την μόδα ανεξάρτητα από τις τελευταίες τάσεις.
 • Τα ξύλινα έπιπλα είναι εύκολο να καθαριστούν και να επισκευαστούν και να αποκατασταθούν εύκολα.
 • Είναι ένα πολύ ανθεκτικό προϊόν που μπορείτε να αφήσετε πίσω ως κειμήλιο και διαρκεί πολλές γενιές.

Πώς να βάψετε ξύλινα έπιπλα

Η βαφή ξύλινων επίπλων είναι απλή αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Το πιο σημαντικό πράγμα για τις δύο επιλογές παρακάτω είναι ότι πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά κάθε βήμα.

Επίσης, χρησιμοποιήστε τα υλικά που προτείνουμε επειδή δεν μπορείτε να καθαρίσετε όλους τους λεκέδες ή τα χρώματα στο ξύλο. Ωστόσο, ας προχωρήσουμε στην πρώτη επιλογή.

ξύλινες πλάκες

Πώς να βάψετε ξύλινα έπιπλα σε έντονα χρώματα

 • Για αυτήν την εναλλακτική λύση, το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να τρίψετε ολόκληρη την επιφάνεια. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο και η βάση για να φαίνεται επαγγελματική η δουλειά σας.
 • Εξαλείψτε τυχόν βερνίκι, βρωμιά, γράσα και άλλα με το γυαλόχαρτο. Πρέπει να το κάνετε προς την κατεύθυνση του κόκκου του ξύλου.
 • Όταν δεν υπάρχουν πλέον ίχνη χρώματος ή βερνικιού, θα πρέπει να το σκουπίσετε με ένα πανί για να αφαιρέσετε τη σκόνη που βρίσκεται γύρω. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρώμα δεν θα παραμείνει αν δεν το αφαιρέσετε σωστά.
 • Τώρα ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε το αστάρι. Αυτός είναι ένας τύπος επίστρωσης, παρόμοιος με το χρώμα, που πρέπει να εφαρμόσετε στο ξύλο πριν αρχίσετε να βάφετε με το τελικό χρώμα της επιλογής σας.
 • Αφήστε το να στεγνώσει για λίγες ώρες και μετά επικαλύψτε το με το τελικό χρώμα. Ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε περισσότερες από μία στρώσεις, οπότε αφήστε το να στεγνώσει καλά μεταξύ των στρώσεων.
 • Τέλος, απλώστε μια στρώση άχρωμου βερνικιού (ματ ή γυαλιστερή) για να προστατέψετε το χρώμα ώστε να διαρκέσει περισσότερο.

Όσο για επιπλέον υλικά, θα χρειαστείτε ένα πινέλο για τις γωνίες και τις αυλακώσεις και έναν κύλινδρο (αφρός ή μαλλί). Τα μεγέθη και τα υλικά ποικίλλουν ανάλογα με τις διαστάσεις των επίπλων και με το ποια είναι κατάλληλα για το βάψιμο.

Αποκατάσταση ενός επίπλου με βερνίκι

 • Η δεύτερη επιλογή απαιτεί από εσάς να εργαστείτε με βερνίκια για να αναδιαμορφώσετε ένα ξύλινο έπιπλο. Μπορεί να είναι άχρωμο ή να έχει κάποιο τόνο χρώματος. Η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του ξύλου βάσης.
 • Το πρώτο πράγμα που πρόκειται να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τους λεκέδες από το ξύλο χρησιμοποιώντας προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για το σκοπό αυτό. Στη συνέχεια, πρόκειται να τρίψετε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο μεσαίου τύπου για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα του προηγούμενου βερνικιού και άλλων ατελειών.
 • Στη συνέχεια, θα εφαρμόσετε μια στρώση από κάποιο προστατευτικό και το ξύλο θα το απορροφήσει. Έρχεται με τη μορφή λαδιού ή σπρέι.
 • Τρίψτε το ακόμα περισσότερο αφού στεγνώσει, μόνο με ένα λεπτότερο τρίψιμο αυτή τη φορά, θα βοηθήσει το επόμενο στρώμα βαφής να απορροφηθεί. Στη συνέχεια, καθαρίστε τη σκόνη με ένα πανί.
 • Τώρα ήρθε η ώρα για το κύριο βάψιμο. Η πρώτη στρώση πρέπει να αραιώνεται, ενώ η δεύτερη πρέπει είναι λίγο πιο παχιά. Είναι σημαντικό να στεγνώσει για τουλάχιστον 24 ώρες μεταξύ των στρώσεων.

Γενικές συμβουλές που πρέπει να θυμάστε όταν θέλετε να βάψετε ξύλινα έπιπλα

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που είναι σημαντικές κατά την έναρξη της ανανέωσης των ξύλινων επίπλων σας. Υπάρχουν στιγμές που θα θέλετε να μιμηθείτε ένα σχέδιο που έχετε δει αλλού, αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να το κάνετε.

Τα υλικά

Βεβαιωθείτε ότι το χρώμα που επιλέγετε είναι κατάλληλο για αυτό που θέλετε να κάνετε. Διαβάστε λεπτομερώς τις ετικέτες και τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν αγοράσετε κάποιο χρώμα και ειδικά πριν το εφαρμόσετε.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να επαναφέρετε έπιπλα εξωτερικού χώρου, το βερνίκι πρέπει να είναι ανθεκτικό στον ήλιο και το νερό. Το πιο ιδανικό για λυγαριά είναι το σπρέι, καθώς μπορεί να φτάσει στις γωνίες.

Η ποικιλία των πινέλων και των κυλίνδρων μπορεί να είναι μεγάλη, οπότε το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι το έπιπλο που θέλετε να βάψετε.

Οι κύλινδροι είναι καλύτεροι για μεγάλες, λείες επιφάνειες, καθώς οι βούρτσες μπορούν να αφήσουν σημάδια και τρίχες. Όσον αφορά τα καλούπια και τις γωνίες, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μια βούρτσα.

Συναρμολογημένα ή μη;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση! Και πάλι, θα εξαρτηθεί από τον τύπο των επίπλων. Αποσυναρμολογήστε τα αν είναι εύκολο να το κάνετε για να μπορείτε να φτάσετε σε κάθε γωνία και να διασφαλίσετε την κατάλληλη προστασία.

Απλώς αφαιρέστε τυχόν αφαιρούμενα μέρη όπως λαβές, συρτάρια και ράφια, για να διευκολύνετε τουλάχιστον το έργο της λείανσης και της βαφής, εάν δεν μπορείτε να το αποσυναρμολογήσετε εντελώς.

μεντεσές σε πόρτα
Αποσυναρμολογήστε το έπιπλο, αν μπορείτε, για να βάψετε κάθε γωνιά.

Είναι απαραίτητη η προετοιμασία;

Ναι, γιατί θα σας εξοικονομήσει χρόνο και μπογιά. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά το ασταρωμένο ξύλο είναι πιο εύκολο να βαφτεί και το φινίρισμα θα είναι πιο ομοιόμορφο.

Πού βάφω πρώτα και πώς;

Θα βάψετε από μέσα προς τα έξω. Ξεκινήστε με μια βούρτσα και κάντε τα καλούπια και τις γωνίες και μετά προχωρήστε στα μεγαλύτερα κομμάτια με έναν κύλινδρο.

Η κατεύθυνση πρέπει να ακολουθεί τον κόκκο του ξύλου. Επίσης, μην υπερφορτώνετε τη βούρτσα για να μην στάζει το χρώμα.

Είναι πολύ ευχάριστο να βάφετε ξύλινα έπιπλα

Υπάρχουν δύο σημαντικές στιγμές όταν ζωγραφίζετε τα έπιπλά σας: η αρχή και το τέλος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμάσει την επιφάνεια πολύ πριν βάψετε και μην είστε βιαστικοί

Μια καθαρή επιφάνεια απαλλαγμένη από ακαθαρσίες και βρωμιά θα διασφαλίσει την πρόσφυση του χρώματος. Επίσης, γεμίστε τρύπες ή ατέλειες με στόκο από ξύλο – επιλέξτε τον πιο παρόμοιο τόνο με το έπιπλο σας.

Τέλος, τα πολυτελή έπιπλα έχουν να κάνουν με το φινίρισμα και το βερνίκι, οπότε χρησιμοποιήστε κάποια ειδική τεχνική για να δώσετε μια ανανεωμένη εμφάνιση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Huallullo, C., & Olegario, G. (2018). Estudio de los materiales de acabado de superficies de muebles de madera.
 • González, S. F. L. Manipulación y Almacenamiento de Sustancias Químicas en la Industria de Muebles de Madera en la Ciudad de Cuenca.
 • Urias, J. T., de la Rosa, A. B., Velázquez, R. F., & Ambríz, A. C. (2002). Vida útil de dos barnices para exteriores mediante intemperismo artificial en madera de aile, pino y encino. Revista Chapingo. Serie ciencias forestales y del ambiente8(1), 83-90.
 • Morales, M. I. C., & Sordo, J. J. E. (1995). Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques1(2), 9-22.
 • Nutsch, W. (1996). Tecnología de la madera y del mueble. Reverté.
 • Bohórquez Duque, M. S. (2005). Guía para el artesano: referencial oficios de madera.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.