9 συμβουλές για τη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου

Τα φυτά δε συμβάλλουν μόνο στη διακόσμηση του σπιτιού, αλλά μας παρέχουν οξυγόνο και ενυδάτωση. Για ένα υγιές και ζωντανό φυτό, είναι απαραίτητο να τηρείτε κάποιες προϋποθέσεις για τη φροντίδα του, βάσει των αναγκών του.
9 συμβουλές για τη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου είναι ιδιαίτερη. Ο τύπος του φυτού, το φως, το πότισμα, και η θερμοκρασία είναι όλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας. Αν ένας παράγοντας δεν είναι παρών, δεν είναι αρκετός, ή είναι υπερβολικός, τα φυτά σας μπορούν να πεθάνουν.

Τα φυτά πεθαίνουν, σχεδόν πάντα, όχι από την έλλειψη φροντίδας, αλλά επειδή δε γνωρίζουμε τις ανάγκες τους. Ένα ευχάριστο και βολικό περιβάλλον για τον άνθρωπο ίσως να μην είναι το καλύτερο περιβάλλον για ένα φυτό.

Βασικές συμβουλές για τη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου

Πρώτα απ’ όλα, καλό είναι να έχετε υπόψιν σας τις παρακάτω συμβουλές:

Η επιλογή του είδους του φυτού είναι σημαντική.

Υπάρχουν ορισμένα είδη φυτών εσωτερικού χώρου τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερο περιβάλλον και ειδική φροντίδα, ενώ άλλα ευδοκιμούν με ελάχιστη προσοχή.

Όταν αγοράζετε φυτά, είναι σημαντικό να μαθαίνετε ποιες συνθήκες περιβάλλοντος χρειάζονται. Τότε, θα μπορέσετε να αποφασίσετε αν μπορείτε να τους παρέχετε αυτό το περιβάλλον.

Όλα τα φυτά χρειάζονται ήλιο.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου με σκούρα φύλλα και οι φτέρες χρειάζονται λιγότερο ήλιο. Αν δεν έχουν αρκετό ήλιο θα αρχίσουν να υποφέρουν αμέσως. Τα φύλλα τους θα κιτρινίσουν και τα στελέχη τους θα μακρύνουν αφύσικα. Θα πιεστούν και θα χάσουν τη ζωτικότητά τους.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε πώς αντιδρά και πώς προσαρμόζεται στην τοποθεσία το φυτό. Αν δε λαμβάνει αρκετό φως θα πρέπει να το μεταφέρετε.

Να θυμάστε όλες τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας ενός φυτού είναι πολύ σημαντική. Οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν να το καταστρέψουν. Είναι προτιμότερο να μη τα τοποθετείτε κοντά σε πηγές θερμότητας ή κρύου.

Επιπλέον, το υπερβολικό πότισμα είναι άλλο ένα στοιχείο κλειδί. Ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο μαραίνονται τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι το υπερβολικό πότισμα. Το χώμα θα σας δείξει αν υπάρχει πολύ ή λίγο νερό. Θα πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι λασπωμένο ή γεμάτο νερό.

Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζει και αυτή τις απαιτήσεις του φυτού σε νερό. Αν ο αέρας είναι πιο ξηρός απ’ ότι συνήθως, το φυτό θα χρειαστεί περισσότερη υγρασίαΣε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υγράνετε τα φύλλα με ένα ποτιστήρι ή με ένα δοχείο ψεκασμού. Αυτό θα ωφελήσει πολύ το φυτό.

Το πότισμα των φυτών εσωτερικού χώρου.

Φυτά σε γλάστρες
Να παρατηρείτε την ενυδάτωση των φυτών εσωτερικού χώρου για να είστε σίγουροι πως δεν είναι πολύ ξηρά ή υπερβολικά υγρά.
  • Μπορείτε να ποτίσετε το φυτό από κάτω. Αυτό το κάνετε βάζοντας τη γλάστρα μέσα σε νερό για λίγα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να πάρει την ποσότητα που χρειάζεται.
  • Οι καλύτερες γλάστρες για τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι οι πήλινες. Αυτές είναι διαπερατές και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του φυτού. Όμως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλαστικές γλάστρες.
  • Όταν ο δίσκος ή το πιάτο κάτω από τη γλάστρα έχει νερό, θα πρέπει να το αδειάζετε. Αυτό το νερό είναι παραπανίσιο και δε το χρειάζεται το φυτό. Μπορείτε επίσης να γεμίσετε αυτούς τους δίσκους με πέτρες έτσι ώστε να μην ακουμπά το νερό το φυτό.

Φροντίστε το χώμα, τις ρίζες, και τα φύλλα.

  • Για μεταφυτευμένα και μπολιασμένα φυτά, να παρατηρείτε καλά την ανάπτυξή τους. Πρέπει να αποφύγετε τις σφιχτές ρίζες που τυλίγονται στο φυτό επειδή δε μπορούν να αναπνεύσουν.
  • Όταν κάνετε μεταφύτευση, είναι καλό να αντικαταστήσετε το χώμα. Ορισμένα φυτά θέλουν χώμα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή θρεπτικές ουσίες. Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζετε το είδος χώματος το οποίο θέλει το φυτό σας.
  • Διατηρήστε καθαρά τα φύλλαΑυτό βοηθά στο να παραμείνει υγιές το φυτό. Τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου μαζεύουν εύκολα σκόνη. Για να τα καθαρίσετε, τρίψτε τα με ένα πανί το οποίο θα υγράνετε με λίγες σταγόνες γλυκερίνης. Η γλυκερίνη αποτρέπει τη συσσώρευση σκόνης στα φύλλα και τα κάνει να λάμπουν.
  • Το κομπόστ είναι πολύ ωφέλιμο για τα φυτά, ειδικά όταν περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους με το ίδιο χώμα. Το επιφανειακό χώμα μπορεί να φθαρεί, και αυτό αποτρέπει το φυτό να λάβει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Όταν μεγαλώνει και ανθίζει το φυτό, χρειάζεται περισσότερη τροφή και θρεπτικά στοιχεία.
  • Προσέξτε τους μύκητες και τα παράσιτα. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αρρωστήσουν από παράσιτα. Πρέπει να δώσετε προσοχή στα σημάδια των φύλλων που δείχνουν ότι υπάρχουν παράσιτα. Αν πιστεύετε πως το φυτό σας έχει επηρεαστεί από αυτά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με έναν/μία ειδικό.

Τα φυτά δε συμβάλλουν μόνο στη διακόσμηση του σπιτιού, αλλά μας παρέχουν οξυγόνο και ενυδάτωση. Για ένα υγιές και ζωντανό φυτό, είναι απαραίτητο να τηρείτε κάποιες προϋποθέσεις για τη φροντίδα του, βάσει των αναγκών του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.