10 συμβουλές για τη διακόσμηση με βιομηχανικό στυλ

Το βιομηχανικό στυλ χαρακτηρίζεται από την αντανάκλαση μιας αστικής, διαχρονικής και νηφάλιας αισθητικής. Μάθετε πώς να πετύχετε αυτό το στυλ στο σπίτι σε αυτό το άρθρο!
10 συμβουλές για τη διακόσμηση με βιομηχανικό στυλ

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το βιομηχανικό στυλ είναι εμπνευσμένο από εργοστάσια. Είναι ένα στυλ με απλή αρχιτεκτονική και χρήση υλικών με λίγες λεπτομέρειες και στολίδια. Θα δώσει στο σπίτι σας μια νεανική, φρέσκια πινελιά γεμάτη χαρακτήρα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε 10 συμβουλές για να διακοσμήσετε με βιομηχανικό στυλ το σπίτι σας και να μην αποτύχετε στην προσπάθεια!

Μια δημοσίευση με τίτλο  The industrial style adapted to contemporary style in interior design εξηγεί ότι, κατά τη δεκαετία του 1950, πολλά εργοστάσια στη Νέα Υόρκη έκλεισαν και τελικά έγιναν σπίτια. Ως αποτέλεσμα, γεννήθηκε το περίφημο βιομηχανικό στυλ-γνωστό και ως urban.

Είναι το αγαπημένο για τη διακόσμηση εστιατορίων, καφέ και διαμερισμάτων στις πόλεις. Λόγω της χρήσης ακατέργαστων υλικών όπως το τσιμέντο, τα τούβλα και το ατσάλι και τα σκούρα, μεταλλικά και κρύα χρώματα, αυτό το στυλ συνδέεται με την αρρενωπότητα.

Ωστόσο, η προσαρμογή και η τρέχουσα χρήση του επιτρέπουν στο βιομηχανικό στυλ να αναμειγνύεται με πιο απαλά, ελαφριά και πιο θηλυκά υλικά, υφές και χρώματα. Παρ ‘όλα αυτά, αυτό το στυλ έχει μια πιο ροκ, μοντέρνα και εκλεπτυσμένη πινελιά.

Χαρακτηριστικά για το βιομηχανικό στυλ

βιομηχανια με νερα
Αυτό το στυλ βασίζεται στην εμφάνιση ορισμένων παλιών εργοστασίων.

Το βιομηχανικό στυλ χαρακτηρίζεται από το ότι είναι διαχρονικό. Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια από την αρχική του άνθηση, είναι ακόμα επίκαιρο. Ανοιχτοί χώροι με εκτεθειμένους τοίχους και δάπεδα από τούβλα και τσιμέντο, μεγάλα παράθυρα και έπιπλα που συνδυάζουν ξύλο και μέταλλο συνδυάζονται για να δώσουν μια αστική εμφάνιση, εμπνευσμένη από εργοστάσια αλλά προσαρμοσμένη στα σπίτια και τις τάσεις.

Ομοίως, είναι ένα εκλεκτικό στυλ ή με άλλα λόγια, επιτρέπει συνδυασμούς διαφορετικών τύπων στυλ και στοιχείων. Έτσι, μπορούν να συμπεριληφθούν στοιχεία ρουστίκ, vintage, σκανδιναβικού και μινιμαλιστικού στιλ.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι, όπως χρησιμοποιήθηκε αρχικά στα εργοστάσια, συνήθως χρησιμοποιείται σε χώρους τύπου σοφίτας. Δηλαδή, σε σπίτια ή μέρη που έχουν λίγους τοίχους.

10 συμβουλές για να το σωστό βιομηχανικό στυλ

Το βιομηχανικό στυλ είναι ιδανικό για χρήση σε ανοιχτούς χώρους στους οποίους υπάρχουν μεγάλα παράθυρα και ψηλά ταβάνια, με απλή αρχιτεκτονική και τάση για μινιμαλισμό.

Ωστόσο, αν το σπίτι σας δεν είναι ψηλό, μην ανησυχείτε! Μπορείτε ακόμα να προσαρμόσετε αυτό το στυλ στο σπίτι σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Χρησιμοποιήστε φυσικό ξύλο

Εάν θέλετε να έχετε ένα βιομηχανικό στυλ, είναι καλύτερο να αφήσετε τα ξύλινα έπιπλά σας στη φυσική τους κατάσταση. Μην εφαρμόζετε βερνίκι, γυαλιστικό ή χρώμα.

Αφήστε τον κόκκο του ξύλου να εμφανιστεί στη φυσική του κατάσταση. Μπορείτε ακόμη και να αφήσετε τα καρφιά ή άλλα τελειώματα να εμφανιστούν. Δεν χρειάζεται να τα κρύψετε.

Αφήστε τα υλικά γυμνά

Ενώ πολλά διακοσμητικά στυλ προσπαθούν να κρύψουν βρύσες, καρφιά και τούβλα για να έχουν άψογο φινίρισμα, το βιομηχανικό στυλ επιδιώκει το αντίθετο. Δεν υπάρχει πρόβλημα να αφήσετε εκτεθειμένους τους σωλήνες και τις κατασκευές.

Ομοίως, το σκυρόδεμα, το ξύλο, το τσιμέντο, το δέρμα και τα τούβλα πρέπει να αφεθούν στην πιο φυσική δυνατή κατάσταση.

Ο σίδηρος, ο ορείχαλκος και ο χάλυβας είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας

Αυτοί οι τύποι υλικών είναι απαραίτητοι αν θέλετε να διακοσμήσετε με βιομηχανικό στυλ. Αφήστε στην άκρη τα πλαστικά και τα κεραμικά και αντικαταστήστε τα με ανοξείδωτο χάλυβα, ορείχαλκο ή σίδερο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε πλαστικούς κάδους απορριμμάτων και κουτιά με μεταλλικά καλάθια.

Το ίδιο ισχύει για τις καρέκλες και τα τραπέζια. Συμπεριλάβετε μερικά που έχουν μεταλλικά πόδια ή που είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από μέταλλο. Διακοσμητικά στοιχεία όπως μικρά αγάλματα και είδη κουζίνας θα πρέπει επίσης να διαθέτουν αυτά τα υλικά.

Επιλέξτε έπιπλα που συνδυάζουν ξύλο και μέταλλο

Όταν διακοσμείτε με βιομηχανικό στυλ, θα πρέπει να παίζετε με στοιχεία που φαίνονται νέα και παλιά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έχετε αυτό το αποτέλεσμα με ισορροπημένο τρόπο είναι να χρησιμοποιήσετε έπιπλα που συνδυάζουν ξύλο και μέταλλο.

Το μέταλλο, με τη λάμψη του, θα δώσει αυτή τη μοντέρνα εμφάνιση. Από την άλλη πλευρά, το ξύλο δίνει μια πιο ρουστίκ πινελιά, ειδικά όταν δεν χρησιμοποιείται βερνίκι.

Επαναχρησιμοποιήστε και φτιάξτε τα δικά σας διακοσμητικά αντικείμενα

Αυτό το στυλ είναι εμπνευσμένο από εργοστάσια, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά βιομηχανικά στοιχεία για να τα μετατρέψετε σε χρήσιμα αντικείμενα. Τραπέζια ή καρέκλες από παλέτες λειτουργούν πολύ καλά. Ομοίως, μπορείτε να αναζητήσετε λαμπτήρες ή διακοσμητικά κατασκευασμένα με μεταλλικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται ξανά.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτιά από κασσίτερο ή πορτοκαλί γυάλινα μπουκάλια για να τα μετατρέψετε σε βάζα ή δοχεία. Βάλτε τις ηλεκτρικές σας κιθάρες ή οποιοδήποτε από τα μουσικά σας όργανα σε μεταλλικές βάσεις, αν είστε λάτρεις της μουσικής.

Χρησιμοποιήστε έπιπλα και αντικείμενα με φθαρμένη εμφάνιση

Δεδομένου ότι το βιομηχανικό στυλ εμπνέεται από τα εργοστάσια και το αστικό περιβάλλον, τα αντικείμενα που έχουν φθαρμένη εμφάνιση είναι ιδανικά. Προσοχή, το φθαρμένο δεν είναι συνώνυμο της ζημιάς. Αντίθετα, πρόκειται για την εύρεση υφασμάτων και υφών που αντικατοπτρίζουν το πέρασμα του χρόνου.

Μπορείτε ακόμη να προμηθευτείτε αντικείμενα όπως ρολόγια, λάμπες ή μεταλλικές πινακίδες που σκόπιμα έχουν φθαρμένο χρώμα.

Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα στυλ χρώματος που επιτυγχάνει το φθαρμένο αποτέλεσμα, όπως όταν μερικά τούβλα είναι ορατά και υπάρχουν πινελιές χρώματος που δεν είναι ομοιόμορφες.

Πρέπει να αναζητήσετε έναν ζωγράφο που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους τελειώματα ή να αναζητήσετε έμπνευση με εικόνες που μπορείτε να μιμηθείτε.

Ενσωματώστε ρετρό στοιχεία για ένα μοναδικό βιομηχανικό στυλ

Καθώς το βιομηχανικό στυλ γεννήθηκε στη δεκαετία του ’50, μπορείτε να βάλετε μερικά vintage ή ρετρό στοιχεία, όπως παλιές πινακίδες αυτοκινήτου, ροκ εν ρολ μπάντες, διακοσμητικές πλάκες από κασσίτερο ή πίνακες ποπ στυλ, όπως έργα του Andy Warhol. Μπορείτε ακόμη και να ξεσκονίσετε μερικές αντίκες και οικογενειακά κειμήλια, όπως ρολόγια ή μεταλλικά αντικείμενα.

Επιλέξτε μια παλέτα χρωμάτων σύμφωνα με το βιομηχανικό στυλ

Όταν διακοσμείτε με βιομηχανικό στυλ, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μια παλέτα χρωμάτων που ταιριάζει με αυτό το στυλ. Τα φωτεινά χρώματα δεν χρησιμοποιούνται συνήθως. Αντίθετα, κυριαρχούν τα ουδέτερα χρώματα με διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι, του μπεζ, του μπρούτζινου, του γκριζωπού μπλε και των τόνων σε λευκούς και μαύρους τόνους.

Η μεγαλύτερη ζεστασιά θα προσφέρεται από τον τόνο του ξύλου που θα επιλέξετε, τα τούβλα που έχουν μείνει σε κοινή θέα και μερικά δερμάτινα αξεσουάρ.

Επιλέξτε υφάσματα και εκτυπώσεις που ταιριάζουν

Το βιομηχανικό στυλ ήταν πολύ δημοφιλές στα βρετανικά κλαμπ ανδρών. Ως εκ τούτου, τα καρό υφάσματα είναι κλασικά αυτού του στυλ. Ωστόσο, υφάσματα από φυσικές ίνες και σε ανοιχτά χρώματα όπως λινό ή βαμβάκι συνδυάζονται επίσης πολύ καλά και παρέχουν ζεστασιά.

Ταυτόχρονα, το δέρμα είναι ένα τέλειο υλικό για τα έπιπλά σας. Ο καναπές Chester σε καφέ αποχρώσεις είναι ένα ιδανικό κομμάτι για το βιομηχανικό στυλ.

Χρησιμοποιήστε μεγάλες λάμπες και προβολείς

Ο φωτισμός είναι απαραίτητος για τη διακόσμηση σε βιομηχανικό στυλ. Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες με μεταλλικά καλύμματα ή αφήστε τους λαμπτήρες εκτεθειμένους. Οι λαμπτήρες με παρόμοιο στιλ με τους λαμπτήρες ταινιών ή φωτογραφιών λειτουργούν πολύ καλά και αυτοί που είναι σαν μενταγιόν.

Προσαρμόστε το βιομηχανικό στυλ στον χώρο σας

γυναίκα με λουλούδια
Σκεφτείτε τι σας κάνει ευτυχισμένους πριν αποφασίσετε να σχεδιάσετε το χώρο σας!

Το βιομηχανικό στυλ έχει στην προέλευσή του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσαρμόζονται σε χώρους με λίγα και μεγάλα τμήματα. Ωστόσο, είναι δυνατό να το προσαρμόσετε σε άλλους τύπους χώρων.

Ακόμη και στην εσωτερική διακόσμηση, ο όρος neo-industrial ή industrial chic έχει χρησιμοποιηθεί για να αναφερθεί στο βιομηχανικό στυλ που περιλαμβάνει άλλα στοιχεία που το μαλακώνουν, προσθέτουν περισσότερο χρώμα και του επιτρέπουν να βρίσκεται σε μικρότερους χώρους.

Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μερικά φυτά ή μαξιλάρια σε έντονα χρώματα για να δώσετε ζωή και να προσθέσετε χρώμα στους χώρους. Επίσης, μπορείτε να προσαρμόσετε τη βιομηχανική διακόσμηση μόνο για έναν μικρό χώρο ή μια συγκεκριμένη περιοχή του σπιτιού σας, όπως το σαλόνι ή το δωμάτιο του παιδιού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.