Ψυχολογία των χρωμάτων: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρετε

Το χρώμα έχει μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι του πιστώνουν οι άνθρωποι. Θα σας δείξουμε τι είναι η ψυχολογία των χρωμάτων και γιατί είναι σημαντική.
Ψυχολογία των χρωμάτων: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρετε
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Πιστεύετε ότι η διάθεσή σας μπορεί να αλλάξει όταν αλληλεπιδράτε με συγκεκριμένα χρώματα; Πιστεύετε ότι υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τις επωνυμίες να επιλέγουν αυτά τα χρώματα στα προϊόντα τους; Είστε πεπεισμένοι ότι τα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών επηρεάζουν την όρεξή σας; Αν ναι, δεν είστε μόνοι. Όλα αυτά και πολλά άλλα βρίσκονται στο επίκεντρο για τη ψυχολογία των χρωμάτων.

Πολλοί πιστεύουν ότι η ψυχολογία των χρωμάτων είναι μια πρόσφατη επιστήμη, αλλά, τυπικά μιλώντας, είναι σχεδόν εκατό ετών. Ο Carl Jung ήταν ένας από εκείνους που την πρωτοσκέφτηκαν, αν και, στην πράξη, ειδικές ιδιότητες αποδίδονται στα χρώματα εδώ και χιλιετίες: από τη βελτίωση της ελκυστικότητας έως τη μετάδοση αίσθησης σεβασμού. Θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψυχολογία των χρωμάτων σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η ψυχολογία των χρωμάτων;

Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι ένας κλάδος που μελετά τις επιπτώσεις της έκθεσης στα χρώματα στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τα αξιώματά του, διαφορετικές συχνότητες μήκους κύματος μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος συμπεριφέρεται, μιλάει, σκέφτεται και παίρνει αποφάσεις.

Το χρώμα αποτελείται από διαφορετικές συχνότητες μήκους κύματος του ορατού φάσματος φωτός (υπάρχουν φάσματα που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι, όπως το υπέρυθρο). Η κλασική θεωρία καθιερώθηκε από τον Νεύτωνα τον 17ο αιώνα με το έργο του για τη σκέδαση του λευκού φωτός στα πρίσματα. Προσδιόρισε ότι το φάσμα αποτελείται από επτά χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό, μπλε και βιολετί.

Από τότε, είχαμε μια επιστημονική κατανόηση του τι είναι το χρώμα. Βέβαια, πολύ πριν από αυτό, του είχαν αποδοθεί θεραπευτικές, θαυματουργές, χαλαρωτικές ή συμβολικές ιδιότητες. Η ψυχολογία των χρωμάτων, παρά τους επικριτές της, έχει άμεσο αντίκτυπο στο σχεδιασμό, το μάρκετινγκ, τον αθλητισμό, ορισμένες ιατρικές θεραπείες και τα συναισθήματα. Συνοψίζουμε τις αρχές της:

 • Η επίδραση του χρώματος καθορίζεται από κοινωνικούς παράγοντες (ηλικία, πολιτισμός, φύλο, κοινωνική θέση και ούτω καθεξής).
 • Αν και μπορούν να γίνουν γενικεύσεις, η πραγματικότητα είναι ότι το χρώμα επηρεάζει τους ανθρώπους μεμονωμένα.
 • Η επιρροή του αφομοιώνεται ασυνείδητα.
 • Οι αλλαγές που δημιουργούνται από την έκθεση σε ορισμένα φάσματα συμβαίνουν σε δευτερόλεπτα (συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό).
 • Η επίδραση των χρωμάτων γίνεται αισθητή σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής (για παράδειγμα, όταν αγοράζετε ένα προϊόν, βρίσκετε ένα φαγητό νόστιμο και αισθάνεστε έλξη για κάποιον).
 • Μπορεί να αλλάξει τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων.

Αυτές οι έξι αρχές συνοψίζουν όμορφα το τι είναι η ψυχολογία των χρωμάτων. Έχει αναρίθμητα πρακτικά αποτελέσματα, αν και τα πιο σημαντικά βρίσκονται στο μάρκετινγκ και στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Στις επόμενες ενότητες, θα εξετάσουμε κάθε περίπτωση.

Χρώμα και μάρκετινγκ

Ψυχολογία των χρωμάτων: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρετε
Είναι από καιρό γνωστό ότι η σωστή χρήση του χρώματος μπορεί να έχει πολλά οφέλη στον τομέα του εμπορίου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο Management Decision διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι παίρνουν μια απόφαση μέσα σε 90 δευτερόλεπτα όταν αλληλεπιδρούν με ανθρώπους και προϊόντα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 62% και 90% της τελικής αξιολόγησης σε αυτό το διάστημα γίνεται αποκλειστικά με βάση τα χρωματικά κριτήρια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα χρώματα αποτελούν κεντρικό στοιχείο στο μάρκετινγκ και την απόκτηση προϊόντων. Το χρώμα της συσκευασίας των αγαπημένων σας προϊόντων δεν είναι τυχαίο. Θα σας δώσουμε μερικά παραδείγματα για να κατανοήσετε καλύτερα την επιρροή τους:

 • Σύμφωνα με στοιχεία, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για πράσινα προϊόντα όταν συνδυάζονται με το λευκό χρώμα.
 • Το κόκκινο χρώμα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί υψηλότερα άλματα προσφορών στις δημοπρασίες.
 • Είναι γνωστό ότι οι επωνυμίες κάνουν μελέτες σχετικά με το ποια χρώματα προκαλούν καλύτερη αντίδραση στις χώρες όπου διαφημίζονται. Ρυθμίζουν τη διαφήμιση ανάλογα.
 • Η διάκριση μεταξύ παιχνιδιών μπλε χρώματος για αγόρια και ροζ παιχνιδιών για κορίτσια διατηρείται μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι μάρκες χρησιμοποιούν ουδέτερους τόνους για να διαφημίσουν παιχνίδια και για τα δύο φύλα.
 • Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το μπλε χρώμα μπορεί να μειώσει την όρεξη, επομένως χρησιμοποιείται με προσοχή κατά τη συσκευασία προϊόντων διατροφής.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς η ψυχολογία των χρωμάτων έχει πραγματικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η χρήση της δεν περιορίζεται μόνο στα προϊόντα, αλλά και στα μέρη όπου πωλούνται. Όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να αυξήσουν τις πωλήσεις και να τονώσουν τις αγοραστικές συνήθειες.

Χρώμα και συναισθήματα

Θα μπορούσαμε να γράψουμε χιλιάδες γραμμές για τη σχέση μεταξύ χρώματος και συναισθημάτων. Εσείς οι ίδιοι θα έχετε βιώσει ότι κάποια χρώματα αλλάζουν τη διάθεσή σας (και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο). Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

 • Τα νευρωτικά άτομα και όσοι έχουν διαγνωστεί με οριακή διαταραχή προσωπικότητας συχνά είτε εκφράζουν θυμωμένες ή ερωτικές αντιδράσεις στο κόκκινο χρώμα. Οι νευροτυπικοί άνθρωποι έχουν επίσης παρόμοιες αντιδράσεις στο κόκκινο χρώμα.
 • Σύμφωνα με ερευνητές, το μπλε χρώμα τείνει να μεταφέρει συναισθήματα που σχετίζονται με την ηρεμία και τη χαλάρωση. Μπορεί επίσης να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό.
 • Οι ειδικοί έχουν προτείνει ότι το πράσινο χρώμα σχετίζεται με θετικά συναισθήματα (χαρά, ελπίδα, διασκέδαση και ούτω καθεξής).
 • Σύμφωνα με στοιχεία, το μαύρο μπορεί να υποδηλώνει συναισθήματα που σχετίζονται με φθόνο, φόβο και θυμό.

Αυτό είναι απλώς ένα δείγμα του πώς το χρώμα μπορεί να μεσολαβήσει στην εκδήλωση των συναισθημάτων σας. Το χρώμα των ρούχων που φοράτε, το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε, τα προϊόντα που τρώτε, οι αναρτήσεις που διαβάζετε στα κοινωνικά δίκτυα και άλλα έχουν αρνητικό ή θετικό αντίκτυπο με βάση αυτό το πλαίσιο.

Η ψυχολογία των χρωμάτων ως θεραπεία

Ψυχολογία χρώματος.
Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία γύρω από αυτό, είναι γεγονός ότι πολλοί ασθενείς ισχυρίζονται ότι τα συμπτώματά τους ανακουφίζονται με την έκθεση σε συγκεκριμένα χρώματα.

Για αιώνες, στο χρώμα αποδίδονται θαυματουργές ιδιότητες. Για παράδειγμα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν δωμάτια με συγκεκριμένα χρώματα για τη θεραπεία των παθήσεων των ασθενών. Αυτές τις μέρες, η πρακτική έχει εξελιχθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως χρωματοθεραπεία.

Αν και οι ειδικοί αμφιβάλλουν για τη χρήση του χρώματος στη θεραπεία ασθενειών (πρακτικές που αποδίδονται στην εναλλακτική ιατρική), τα στοιχεία που έχουν βρεθεί είναι ενδιαφέροντα. Σίγουρα, πολλά από αυτά διαμεσολαβούνται από την υπόδειξη ή το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου. Ακόμα κι έτσι, εδώ είναι μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:

 • Ορισμένοι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει χρώματα για τη θεραπεία του άγχους, με ευνοϊκά αποτελέσματα.
 • Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένες αποχρώσεις του χρώματος (κόκκινο και πράσινο) μπορεί να αυξήσουν τη γνωστική ικανότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Μερικοί επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει χρωματοθεραπεία για να μειώσουν το άγχος. Η θεωρία είναι ότι τα χρώματα μπορούν να αλλάξουν τα νεύρα του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
 • Έχει βρεθεί ότι τα βακτήρια και τα ένζυμα μπορούν να διεγερθούν από την αλληλεπίδραση με ορισμένες συχνότητες φωτός. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για την επούλωση πληγών, για παράδειγμα.

Παρά τα στοιχεία που παρουσιάζονται, οι γιατροί είναι γενικά διστακτικοί σχετικά με τη χρήση μιας χρωματοθεραπείας για τη θεραπεία ψυχικών ή σωματικών παθήσεων. Ωστόσο, είναι μια άλλη εκδήλωση της ψυχολογίας των χρωμάτων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα φάσματα του ορατού φωτός έχουν μεγαλύτερη σημασία από αυτό που τους αποδίδουμε, σε σημείο που μπορούν ακόμη και να ρυθμίσουν τη ζωή και τα συναισθήματα ενός ατόμου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • AL‐Ayash, A., Kane, R. T., Smith, D., & Green‐Armytage, P. The influence of color on student emotion, heart rate, and performance in learning environments. Color Research & Application. 2016; 41(2), 196-205.
 • Auster, C. J., & Mansbach, C. S. The gender marketing of toys: An analysis of color and type of toy on the Disney store website. Sex roles. 2012; 67(7): 375-388.
 • Azeemi, S. T. Y., Rafiq, H. M., Ismail, I., Kazmi, S. R., & Azeemi, A. The mechanistic basis of chromotherapy: Current knowledge and future perspectives. Complementary therapies in medicine. 2019; 46: 217-222.
 • Clarke III, I., & Honeycutt Jr, E. D. Color usage in international business-to-business print advertising. Industrial Marketing Management. 2000; 29(3): 255-261.
 • Bagchi, R., & Cheema, A. The effect of red background color on willingness-to-pay: the moderating role of selling mechanism. Journal of Consumer Research. 2013; 39(5): 947-960.
 • Hupka, R. B., Zaleski, Z., Otto, J., Reidl, L., & Tarabrina, N. V. The colors of anger, envy, fear, and jealousy: A cross-cultural study. Journal of cross-cultural psychology. 1997; 28(2): 156-171.
 • Ifdil, I., Fadli, R. P., Zola, N., Erwinda, L., Sari, A., Churnia, E., … & Barseli, M. Chromotherapy: An alternative treatment for mathematics anxiety among elementary school students. In Journal of Physics: Conference Series (Vol. 1175, No. 1, p. 012183). IOP Publishing. 2019.
 • Khattak, D. S. R., Ali, H. A. I. D. E. R., Khan, Y. A. S. I. R., & Shah, M. U. K. H. A. R. I. F. Color Psychology in Marketing. Journal of Business and Tourism. 2018; 4(01): 183-190.
 • Leichsenring, F. The influence of color on emotions in the Holtzman Inkblot Technique. European Journal of Psychological Assessment. 2004; 20(2): 116-123.
 • Manav, B. Color‐emotion associations and color preferences: A case study for residences. Color Research & Application: Endorsed by Inter‐Society Color Council, The Colour Group (Great Britain), Canadian Society for Color, Color Science Association of Japan, Dutch Society for the Study of Color, The Swedish Colour Centre Foundation, Colour Society of Australia, Centre Français de la Couleur. 2007; 32(2): 144-150.
 • O’connor, Z. Colour psychology and colour therapy: Caveat emptor. Color Research & Application. 2011; 36(3): 229-234.
 • Paragas Jr, E. D., Ng, A. T. Y., Reyes, D. V. L., & Reyes, G. A. B. Effects of Chromotherapy on the cognitive ability of older adults: a quasi-experimental study. Explore. 2019; 15(3): 191-197.
 • O’Connor, Z. Color psychology. Encyclopedia of color science and technology. 2016.
 • Samaraweera, M., Sims, J. D., & Homsey, D. M. Will a green color and nature images make consumers pay more for a green product?. Journal of Consumer Marketing. 2021.
 • Singh, S. Impact of color on marketing. Management decision. 2006.
 • Zola, N., & Ifdil, I. Chromotherapy to reducing stress. 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.