Περσίδες ή κουρτίνες: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Το αιώνιο δίλημμα μεταξύ της εγκατάστασης περσίδων ή κουρτινών είναι μια ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ. Σήμερα σας βοηθάμε να ξεκαθαρίσετε τις αμφιβολίες σας αναφέροντας ποια πλεονεκτήματα σας προσφέρει κάθε επιλογή όσον αφορά τη λειτουργικότητα.
Περσίδες ή κουρτίνες: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Περσίδες ή κουρτίνες; Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο όταν θέλουν να ανανεώσουν τη διακόσμηση στα παράθυρά τους. Αν και υπάρχουν άλλες επιλογές, αυτές είναι οι φθηνότερες και πιο λειτουργικές που μπορούμε να εγκαταστήσουμε. Η αβεβαιότητα δικαιολογείται.

Σήμερα θα σας πούμε πώς ωφελείστε με την μια ή την άλλη επιλογή. Θα το κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά τους στη διακόσμηση, τη συντήρηση, τη διάρκεια ζωής, τον σχεδιασμό και τον προϋπολογισμό αγοράς. Έτοιμοι; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, δείχνοντάς σας τι ποικιλίες υπάρχουν όταν επιλέγετε ανάμεσα σε περσίδες ή κουρτίνες.

Τύποι περσίδων

Οι περσίδες σχετίζονται συνήθως με ένα περιβάλλον γραφείου. Αυτός ο τύπος διακόσμησης είναι πολύ προσεγμένος, λειτουργικός και ευέλικτος, αν και φυσικά, αυτό δεν τις εμποδίζει να είναι κομψές και διασκεδαστικές.

Μερικοί άνθρωποι αποκλείουν την εγκατάστασή τους επειδή δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες που υπάρχουν όσον αφορά το σχέδιο, τα σχήματα και τις υφές. Για αυτόν τον λόγο, θα σας αναφέρουμε μερικούς τύπους περσίδων που μπορείτε να εγκαταστήσετε τώρα στο σπίτι σας.

Κάθετες περσίδες

Αυτές είναι κυρίως διακοσμητικές, εν μέρει επειδή ο σχεδιασμός τους παρέχει μια κομψότητα που δεν είναι διαθέσιμη σε άλλες παραλλαγές. Αποτελούνται από μια σειρά φύλλων σε κάθετη μορφή, τα οποία ανοίγουν ή κλείνουν στα πλάγια, αν και υπάρχουν και μοντέλα που το κάνουν στη μέση.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σε μεγάλες πόρτες ή παράθυρα που βλέπουν στον κήπο ή σε ανοιχτό χώρο, επειδή επιτρέπουν καλή διανομή φωτός. Μπορείτε να βρείτε μοντέλα από αλουμίνιο, ύφασμα, ξύλο, μπαμπού ή PVC.

Ενετικές περσίδες

Πρόκειται για το κλασικό σχέδιο των περσίδων που συνήθως ταυτίζουμε με περιβάλλοντα γραφείου. Αποτελούνται από κελιά ή φύλλα κατανεμημένα οριζόντια, τοποθετημένα το ένα κάτω από το άλλο. Ενεργοποιούνται μέσω ενός μηχανισμού χορδών που πιέζει ή αφήνει κάθε μεμονωμένη λεπίδα να κλείσει ή να ανοίξει.

Αυτός ο σχεδιασμός χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα, ειδικά σε περιβάλλοντα γραφείων υψηλής ποιότητας. Σήμερα είναι τα πιο προσιτά μοντέλα και μπορείτε να τα βρείτε σε μια ποικιλία υλικών. Έχουν μια παραλλαγή γνωστή ως μίνι περσίδες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε μικρά παράθυρα και πόρτες.

Ρολά

Αυτά είναι κατασκευασμένα από συνθετικό ή φυσικό υλικό που λυγίζει στο πάνω άκρο. Ο μηχανισμός ανοίγματος και κλεισίματος μπορεί να είναι χειροκίνητος ή ηλεκτρονικός και τα βρίσκετε σε πολλά χρώματα και σχέδια.

Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου περσίδας είναι ότι το μέρος που δεν χρησιμοποιείται είναι κρυμμένο σε πολύ μικρή περιοχή. Ταιριάζει σε μεγάλες ή μικρές περιοχές και αποτελείται από ένα μόνο πάνελ. Αυτό απλοποιεί τον καθαρισμό του, καθώς δεν χρειάζεται να ασχολείστε με γωνιές.

Ρωμαϊκές περσίδες

Κατασκευασμένες από ύφασμα ή συνθετικά υλικά που προσφέρουν την ίδια ευελιξία, οι ρωμαϊκές περσίδες διπλώνονται μεταξύ τους με στυλ παρόμοιο με αυτό των βενετσιάνικων περσίδων. Όταν επεκτείνονται, είναι πολύ κομψές και διακοσμητικές, αν και όταν διπλωθούν χάνουν μέρος της λειτουργικότητάς τους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τα ρολά, δεν κρύβουν μέρος του μηχανισμού τους. Αυτός παραμένει ορατός ανά πάσα στιγμή και καταλαμβάνει ακόμη και ένα τμήμα του παραθύρου. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την είσοδο της ποσότητας φωτός ή αέρα που απαιτείται εκείνη τη στιγμή.

Άλλα είδη περσίδων

Οι περσίδες που αναφέραμε είναι οι πιο συνηθισμένες, αν και, φυσικά, μπορούμε να βρούμε δεκάδες παραλλαγές. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής:

 • Πίνακας
 • Πλισέ
 • Κηρήθρα (γνωστή και ως κυτταρική).
 • Ηλιακές

Υπάρχουν ακόμη και έξυπνες περσίδες αυτές τις μέρες, τις οποίες μπορείτε να ενεργοποιήσετε από απόσταση χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο. Αυτή η ποικιλία επιλογών βοήθησε να βελτιωθεί η ισορροπία όταν επιλέγετε ανάμεσα σε περσίδες ή κουρτίνες.

Τύποι κουρτινών

Οι κουρτίνες συνδέονται με ένα πιο κομψό στυλ, επομένως είναι η πρώτη επιλογή σε μεγάλα σπίτια που τείνουν να δέχονται επισκέπτες. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές, αλλά οι πιο συνηθισμένες είναι οι ακόλουθες.

Κουρτίνες σιδηρόδρομοι

Είναι κουρτίνες που συνδέονται με ένα σύστημα εξαρτημάτων που κινούνται κατά μήκος σε ράγες. Ο μηχανισμός είναι συνήθως κατασκευασμένος από  αλουμίνιο και μπορεί να εγκατασταθούν τόσο στην οροφή όσο και στον τοίχο.

Μπορούμε επίσης να ταξινομήσουμε αυτές τις κουρτίνες ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους. Υπάρχουν είτε χειροκίνητες, ασύρματες ή με χειριστήριο. Δεν είναι όλες προσαρτημένες στο μηχανισμό της ράγας.

Είναι ένα είδος κλασικής κουρτίνας που συνδυάζεται πολύ καλά με vintage διακοσμήσεις. Ανάλογα με το ύφασμα, το σχέδιο και το χρώμα, μπορούν επίσης να συνδυαστούν με μοντέρνα στυλ.

Κουρτίνες ματιών

Αυτές οι κουρτίνες είναι αυτές που χρησιμοποιούν μια σειρά ανοιχτών δαχτυλιδιών στο πάνω μέρος. Αυτό το σύστημα είναι πολύ πρακτικό, καθώς σας επιτρέπει να μετακινείτε τις κουρτίνες με διαφορετικούς τρόπους εντελώς φυσικά. Σας επιτρέπει επίσης να τις αφαιρέσετε γρήγορα.

Οι δακτύλιοι είναι διατεταγμένοι σε μια σειρά και επιτρέπουν την εξισορρόπηση βάρους και, για το λόγο αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βαριά ή ελαφριά υφάσματα. Το μειονέκτημα; Η μπάρα που χρησιμεύει ως στήριγμα είναι ορατή ανά πάσα στιγμή, οπότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι ελκυστική και ευχάριστη.

Κουρτίνες πίσω καρτέλας

Αυτές οι κουρτίνες ενσωματώνουν μια σειρά καρτελών στο πάνω μέρος τους, οι οποίες τις στερεώνουν στη ράβδο στήριξης. Όπως και τα μοντέλα eyelet, είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθούν και να αφαιρεθούν και δεν προκαλούν φθορά στο ύφασμα.

Αυτοί οι τύποι κουρτινών ταιριάζουν πολύ σε τοίχους ή ψηλά ταβάνια, αφού οι γλωττίδες αφαιρούν περίπου 2 με 3 εκατοστά από το σχέδιο της ίδιας της κουρτίνας. Για να αντισταθμιστεί αυτό, είναι σύνηθες το στυλ να είναι μεγαλύτερο και φαρδύ. Είναι πολύ συνηθισμένα σε ρουστίκ διακοσμήσεις ή σε εξοχικά σπίτια.

Ιαπωνικές κουρτίνες

Μοντέλα που μιμούνται το ιαπωνικό στυλ διακόσμησης κυκλοφορούν με αυτήν την ετικέτα και, σε αυτή την περίπτωση, είναι κουρτίνες με σχέδιο πάνελ. Είναι προσαρτημένες στο πάνω και στο κάτω μέρος, για να διασφαλιστεί ότι διατηρούν μια ευθεία εμφάνιση χωρίς ζάρες.

Θεωρούνται μινιμαλιστικές επιλογές, εν μέρει επειδή είναι λίγο άκαμπτες και διατίθενται στο εμπόριο σε απαλούς τόνους. Μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν μόνο από τη μία πλευρά, ακριβώς όπως οι πόρτες shoji.

Κουρτίνες με ράβδο

Οι κουρτίνες με ράβδο είναι αυτές που κρύβουν τη ράβδο στήριξης κάτω από ένα είδος ανοίγματος στην κορυφή. Με αυτόν τον τρόπο, αποκρύπτεται.

Είναι πολύ συνηθισμένο για αυτά τα μοντέλα να ενσωματώνουν ένα δεύτερο στρώμα ή να ενσωματώνουν κάποιο είδος σχεδίου που βοηθά στην περαιτέρω απόκρυψη της μπάρας. Αν και συχνά συνδέεται με μια άτυπη διακόσμηση, στην πραγματικότητα, αυτό το στυλ θεωρείται πολύ κομψό από τους σχεδιαστές.

Άλλες παραλλαγές κουρτινών

Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες παραλλαγές που είναι εμπνευσμένες από την κλασική ή τη σύγχρονη εποχή, αλλά οι τρέχουσες τάσεις κατευθύνονται προς αυτές που σας δείξαμε εδώ. Άλλα εξίσου δημοφιλείς που μπορούμε να αναφέρουμε είναι τα ακόλουθα μοντέλα:

 • Με μολύβι πλισέ
 • Με κύλικα πλισέ
 • Ρωμαϊκές κουρτίνες
 • Τυλιγμένες κουρτίνες
 • Πτυσσόμενες κουρτίνες

Βρίσκουμε επίσης μοντέλα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτή είναι η περίπτωση εκείνων που περιορίζουν τον θόρυβο και εκείνες που επιτρέπουν να περάσει μόνο μια ορισμένη ποσότητα φωτός.

Πλεονεκτήματα των περσίδων

Μαζί με τη γνώση όλων των διαφορετικών τύπων, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πριν αποφασίσετε μεταξύ περσίδων ή κουρτινών. Στην περίπτωση των περσίδων, τα κύρια χαρακτηριστικά τους όσον αφορά την απόδοση και τη λειτουργικότητα είναι τα ακόλουθα:

 • Είναι πιο προσιτές από τις κουρτίνες.
 • Επιτρέπουν μεγαλύτερη ποσότητα φωτός.
 • Μπορείτε να δείτε έξω χωρίς να χρειαστεί να τις ανοίξετε.
 • Είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθούν.
 • Μπορούν να λειτουργούν χειροκίνητα ή αυτόματα.
 • Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, έχουν δεκάδες παραλλαγές και στυλ που ταιριάζουν με τη διακόσμησή σας.

Η εγκατάσταση και η χρήση περσίδων έχει επίσης ορισμένα μειονεκτήματα:

 • Τείνουν να συλλέγουν σκόνη και είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν.
 • Ο μηχανισμός ανοίγματος και κλεισίματος χαλάει με την πάροδο του χρόνου.
 • Δεν συνιστώνται για ψηλά παράθυρα (λόγω βάρους).
 • Δεν σφραγίζουν πλήρως την είσοδο του φωτός, ούτε μονώνουν το εσωτερικό του δωματίου.

Η ωφέλιμη ζωή ενός τυπικού μοντέλου είναι συνήθως περίπου 10-12 χρόνια.

Περσίδες ή κουρτίνες; Πλεονεκτήματα κουρτινών

Μπορεί να σας τραβούν οι κουρτίνες επειδή είναι μια καθιερωμένη εναλλακτική λύση στα ρολά. Μερικά από τα πλεονεκτήματα:

 • Πλένονται πολύ εύκολα.
 • Ανάλογα με τον τύπο που είναι εγκατεστημένος, μπορούν να μπλοκάρουν εν μέρει ή πλήρως το φως.
 • Ρυθμίζουν την ορατή πρόσβαση που μπορεί να έχει ένας τρίτος από έξω.
 • Οι συνδυασμοί στο σχεδιασμό, τις υφές, τα χρώματα και τα σχήματα είναι πολύ διαφορετικοί.
 • Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του δωματίου.
 • Ορισμένα μοντέλα μπορούν να αποκλείσουν τον εξωτερικό θόρυβο.
 • Αφαιρούνται εύκολα και σας επιτρέπουν να αλλάξετε το ύφος της διακόσμησης όταν τις αντικαθιστάτε.

Με τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν επίσης ορισμένα μειονεκτήματα:

 • Εάν δέχονται πολύ ήλιο και δεν έχουν προστατευτικό στρώμα, τείνουν να αποχρωματίζονται.
 • Εάν είναι εξατομικευμένες, απαιτούν μεγαλύτερη επένδυση.
 • Ορισμένοι τύποι υφασμάτων μπορούν να πλυθούν μόνο στο στεγνωτήριο.
 • Μπορούν να προσελκύσουν κατοικίδια ζώα να ουρήσουν ή να αφοδεύσουν στο κάτω άκρο τους.

Η ωφέλιμη ζωή μιας κουρτίνας είναι συνήθως περίπου 10 χρόνια, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα του άμεσου ήλιου που δέχεται.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ανάμεσα σε περσίδες ή κουρτίνες

Έτσι, παραμένει το ερώτημα: περσίδες ή κουρτίνες; Γνωρίζετε ήδη τους πιο συνηθισμένους τύπους, καθώς και τα πλεονεκτήματά τους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να σας καθοδηγήσουμε σε ποια πλαίσια ταιριάζουν καλύτερα.

Περσίδες ή κουρτίνες; Τόπος εγκατάστασης

Πριν επιλέξετε ανάμεσα σε περσίδες ή κουρτίνες, θα πρέπει να αξιολογήσετε το μέρος στο οποίο θέλετε να τις εγκαταστήσετε. Για παράδειγμα, οι κουρτίνες συνιστώνται για υπνοδωμάτια, καθώς επηρεάζουν θετικά τον ποιοτικό ύπνο. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή απομονώνουν πιο αποτελεσματικά τον θόρυβο και την ποσότητα φωτός που εισέρχεται.

Είναι επίσης καλύτερες στο κεντρικό σαλόνι, επειδή εκπέμπουν μια κομψότητα που δεν είναι πάντα εφικτή με τις περσίδες.

Διακοσμητικό στυλ: περσίδες ή κουρτίνες

Η εγκατάσταση περσίδων ή κουρτινών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στυλ διακόσμησης που έχετε. Δεν συνιστάται, για παράδειγμα, να επιλέξετε το πρώτο εάν το σχέδιο που έχετε επιλέξει είναι κλασικό ή έχει τοποθετηθεί σε μια συγκεκριμένη προηγούμενη εποχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κουρτίνες είναι το καλύτερο στοίχημα για να διατηρήσετε το στυλ.

Άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα χρώματα, οι υφές και τα σχήματα που έχετε στο δωμάτιο. Η επιλογή που θα επιλέξετε πρέπει να συνδυάζεται τέλεια για να ενισχύσει τις ποιότητες των αντικειμένων στο δωμάτιο.

Σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας

Επισημάναμε παραπάνω ότι οι περσίδες είναι πιο προσιτές από τις κουρτίνες. Μπορείτε ακόμη να εγκαταστήσετε ορισμένα μοντέλα χωρίς τη μεσολάβηση τρίτου μέρους. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ορισμένα υφάσματα, όπως μετάξι, λινό ή βελούδο, μπορεί να απαιτούν πλύσιμο στο στεγνό καθάρισμα.

Αυτό, φυσικά, συμβαίνει αν επενδύσετε σε κουρτίνες υψηλής σχεδίασης, καθώς οι πιο μέτριες είναι εύκολο να συντηρηθούν και να καθαριστούν. Εξετάστε πώς η αγορά της κουρτίνας θα επηρεάσει την τσέπη σας.

Εξωτερική μόνωση

Είστε ένας από αυτούς που εκτιμούν την ιδιωτικότητα; Σε αυτή την περίπτωση, οι κουρτίνες θα είναι καλύτερες για εσάς. Είναι καλύτερες για να εμποδίσουν τρίτα μέρη να κοιτάξουν από το παράθυρο για να σας παρακολουθήσουν. Παρόλο που οι περσίδες είναι επίσης αποτελεσματικές, ορισμένα μοντέλα μπορεί να έχουν αδύναμα σημεία.

Περσίδες ή κουρτίνες; Και τα δύο

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις δύο επιλογές μαζί. Αυτή η τάση έχει αποκτήσει αξία τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε εκείνους που εκτιμούν τα οφέλη κάθε τύπου.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το ότι δεν ξέρετε πώς να επιλέξετε ανάμεσα σε περσίδες ή κουρτίνες, αλλά μπορείτε να έχετε και τα δύο για να ενισχύσετε την κάλυψη του παραθύρου σας.

Εάν δεν είστε ακόμα σίγουροι για το ποια εναλλακτική λύση είναι καλύτερη για εσάς και πώς μπορείτε να τη συνδυάσετε με αυτό που έχετε ήδη, μπορείτε πάντα να λάβετε βοήθεια από έναν σχεδιαστή εσωτερικών χώρων. Ο επαγγελματίας θα λάβει υπόψη τόσο τις λειτουργικές όσο και τις διακοσμητικές πτυχές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Francés, J. R. Decoración de interiores. Trillas. 1989.
 • Schittich, C. (Ed.). Interiores: espacio, luz, material. Walter de Gruyter. 2013.
 • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.