Άφθες στα παιδιά: Πώς μπορείτε να τις θεραπεύσετε γρήγορα;

Οι άφθες στα παιδιά είναι πολύ συχνές. Δεν είναι σοβαρές, αν και μπορούν να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία. Υπάρχει θεραπεία για αυτές;
Άφθες στα παιδιά: Πώς μπορείτε να τις θεραπεύσετε γρήγορα;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι άφθες στα παιδιά μπορεί να είναι ανησυχητικές στην αρχή. Αυτές οι βλάβες είναι καλοήθεις και τείνουν να εξαφανίζονται μόνες τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τουλάχιστον σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας.

Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, το στόμα είναι ευαίσθητο σε διάφορες καταστάσεις. Οι πληγές του καρκίνου ή του κρύου είναι ένα από τις πιο συνηθισμένες. Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτές επηρεάζουν έως και το 85% των ανθρώπων. Λοιπόν, πώς αντιμετωπίζονται οι άφθες στα παιδιά; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Άφθες στα παιδιά

Η εμφάνιση μιας άφθας έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, αλλά, στην περίπτωση των παιδιών, οφείλονται στη συνήθεια τους να βάζουν πράγματα στο στόμα τους. Οι βλάβες είναι φλεγμονώδεις και προκαλούν πόνο.

Ξεκινούν ως αύξηση του στοματικού βλεννογόνου, λευκού χρώματος, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ωοειδές ή κυκλικό έλκος.

Γενικά, οι άφθες στα παιδιά εμφανίζονται στο βλεννογόνο των μάγουλων. Ωστόσο, τείνουν επίσης να εμφανίζονται στα χείλη, τη γλώσσα και τα ούλα. Αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή στις κοπέλες από τα αγόρια για κάποιο άγνωστο λόγο.

Επιπλέον, μπορούν να εμφανιστούν επανειλημμένα με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτήν την περίπτωση, λέμε ότι είναι μια παθολογία που αναφέρεται ως «επαναλαμβανόμενη αφθώδης στοματίτιδα». Εκδηλώνεται μέσω απλών ή πολλαπλών βλαβών διαφόρων μεγεθών.

άφθα στο στόμα
Οι άφθες δεν είναι συνήθως σοβαρές, αλλά προκαλούν πόνο και γενική δυσφορία. Έτσι, πρέπει να τις αντιμετωπίζετε.

Θεραπείες για τις άφθες στα παιδιά

Ανεξάρτητα από το εάν η βλάβη είναι απομονωμένη ή λόγω “επαναλαμβανόμενης αφθώδης στοματίτιδας”, συνήθως εξαφανίζεται από μόνη της σε περίπου 7 ημέρες. Ωστόσο, οι άφθες μπορεί να είναι επώδυνες και μερικές φορές εμποδίζουν την πρόσληψη τροφής.

Γι ‘αυτό οι άνθρωποι αναρωτιούνται συχνά αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Υπάρχουν δύο θεραπευτικές επιλογές από αυτή την άποψη: μια φαρμακολογική και μία που αποτελείται από φυσικές θεραπείες. Και οι δύο επιλογές είναι χρήσιμες για τη βελτίωση της συμπτωματολογίας και για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών.

Φαρμακολογική θεραπεία

Αυτή είναι μια τόσο συνηθισμένη κατάσταση, οπότε δεν είναι περίεργο ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων που βοηθούν στην προώθηση της επούλωσης. Τα περισσότερα από αυτά προορίζονται για τοπική χρήση – στοχεύουν στην πληγείσα περιοχή. Εδώ είναι μερικές από τις διαθέσιμες επιλογές:

 • Τα αντισηπτικά όπως το τζελ χλωρεξιδίνης ή τα στοματικά διαλύματα προσβάλλουν τους μικροοργανισμούς που προκαλούν βλάβες
 • Τα αντιφλεγμονώδη και τα τοπικά κορτικοειδή ενισχύουν τη δράση των αντισηπτικών
 • Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι απαραίτητα εάν η στοματική λοίμωξη οφείλεται σε βακτήρια

Ομοίως, η συστηματική θεραπεία με στεροειδή από του στόματος είναι καλή ιδέα σε σοβαρές περιπτώσεις. Το τελευταίο πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση και μόνο όταν οι πληγές είναι επαναλαμβανόμενες ή υπερβολικά συμπτωματικές.

Φυσικές θεραπείες

Ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορούν να χρησιμεύσουν ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία των πληγών στα παιδιά. Αν και δεν είναι η πρώτη επιλογή, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των υφιστάμενων λοιμώξεων. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει φυσικά να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες.

Μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εναλλακτικές είναι να ξεπλένετε χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με αλάτι ή μαγειρική σόδα. Επαναλάβετε 2 έως 3 φορές την ημέρα έως ότου παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση. Το μείγμα πρέπει να περιέχει μόνο μια πρέζα αλάτι ή μαγειρική σόδα αναμεμιγμένη με μισό ποτήρι ζεστό νερό. Δεν πρέπει να το καταπιούν!

Η αλόη βέρα είναι ένα άλλο συστατικό που χρησιμοποιείται συνήθως για το σκοπό αυτό. Η γέλη που περιέχεται στο φύλλο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες που προάγουν την ανακούφιση. Απαιτεί μόνο μια σταγόνα που τρίβεται απευθείας στην άφθα.

αλόη σε κομμάτια
Η βιβλιογραφία προτείνει την εφαρμογή της αλόης βέρα και ισχυρίζεται ότι προωθεί την επούλωση των κρύων πληγών στα παιδιά.

Πώς να αποτρέψετε τις άφθες στα παιδιά;

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άφθες και η «επαναλαμβανόμενη αφθώδης στοματίτιδα» δεν έχουν συγκεκριμένη αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτές οι βλάβες μπορεί να εμφανιστούν λόγω γενετικής προδιάθεσης ή λόγω μιας από τις ακόλουθες καταστάσεις:

Η πρόληψη για τις άφθες στα παιδιά πρέπει να εστιάζεται στην ανακούφιση των καταστάσεων που αναφέρονται παραπάνω. Το κύριο πράγμα είναι για τα μικρά να διατηρούν επαρκή στοματική υγιεινή. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζουν τα δόντια τους 3 φορές την ημέρα και χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι οι άφθες οφείλονται σε ορθοδοντική θεραπεία, ακόμη και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν μόνα τους. Συνιστάται επίσης στους ανηλίκους να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών, καθώς και τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Β.

Κάποιοι από αυτούς είναι:

Γενικές εκτιμήσεις

Οι άφθες δεν είναι σοβαρές, αλλά μπορεί να είναι μάλλον ενοχλητικές, ειδικά στα παιδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να περιορίσουν τα καθημερινά γεύματά τους, καθώς αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε γενική ενόχληση.

Τέλος, οι διαθέσιμες θεραπείες εστιάζονται στη μείωση της φλεγμονής, στην εξάλειψη του πόνου και στην προώθηση της σωστής θεραπείας. Επιπλέον, μπορείτε να αποτρέψετε αυτούς τους τραυματισμούς με επαρκή στοματική υγιεινή και τα κατάλληλα εργαλεία για αυτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Canker sores (mouth ulcers): Overview. 2019 Aug 15. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546250/
 • Babaee N, Zabihi E, Mohseni S, Moghadamnia AA. Evaluation of the therapeutic effects of Aloe vera gel on minor recurrent aphthous stomatitis. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(4):381-385.
 • Córdoba M. Aftas recurrentes en niños y adolescentes. Revista de la Sociedad Odontológica de La Plata. 2018;20(56):19-22.
 • Schemel Suárez M, López López J, Chimenos Küstner E. Úlceras orales: diagnóstico diferencial y tratamiento. Medicina Clínica. 2015;145(11):499-503.
 • Pérez A, Rodríguez P. Tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente. Medicentro. 2012;16(1):1-10.
 • Marinovic M. Aftas orales recurrentes: diagnóstico diferencial y manejo. Medwave. 2009;9(2):e3773.
 • Falgás Franco J. Patología bucal. Pediatriaintegral.es. 2015. Available from: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-01/patologia-bucal/
 • Bonet R, Garrote A. Aftas bucales. Farmacia Profesional. 2015;29(1):27-31.
 • MacDonald J. Canker sore remedies: baking soda. CMAJ. 2002;166(7):884.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.