Αυτοάνοσο πρωτόκολλο (AIP): Τι περιλαμβάνει;

Το αυτοάνοσο πρωτόκολλο (AIP) είναι ένας τύπος δίαιτας που στοχεύει στον μετριασμό της φλεγμονής, του πόνου και μιας ποικιλίας άλλων κλινικών εκδηλώσεων αυτοάνοσων ασθενειών. Τι περιλαμβάνει;
Αυτοάνοσο πρωτόκολλο (AIP): Τι περιλαμβάνει;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η δίαιτα AIP, επίσης γνωστή ως αυτοάνοσο πρωτόκολλο διατροφής, είναι ένα διαιτητικό μοντέλο που έχει αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Συνίσταται στην αποφυγή της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων για αρκετές εβδομάδες για την παρακολούθηση αλλαγών στην υγεία.

Όπως αναφέρεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Inflammatory Bowel Diseases, στόχος της είναι να συμβάλει στον έλεγχο της φλεγμονής, του πόνου και άλλων συμπτωμάτων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η κοιλιοκάκη, μεταξύ άλλων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν; Θα σας πούμε σε αυτό το άρθρο!

Τι είναι το αυτοάνοσο πρωτόκολλο (AIP);

Το αυτοάνοσο πρωτόκολλο (AIP) είναι μια δίαιτα εξάλειψης που περιλαμβάνει το να μην τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα για αρκετές εβδομάδες για να παρατηρήσετε τις επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία. Σχετίζεται με την παρουσία αυτοάνοσων παθήσεων όπως η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, μεταξύ άλλων.

Αυτές οι ασθένειες έχουν συμπτώματα που κυμαίνονται από πόνο στις αρθρώσεις έως κόπωση, κοιλιακό άλγος, διάρροια, νευρική βλάβη και ψυχική σύγχυση. Η προέλευσή τους είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ωστόσο, μία από τις υποθέσεις που υπάρχουν συνδέει τους παράγοντες αυτούς με βλάβη στο εντερικό φράγμα. Αυτό, με τη σειρά του, συνδέεται με την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων.

Ουσιαστικά, η διατροφή AIP προτείνει την εξάλειψη και την αντικατάσταση αυτών των τροφίμων με πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά επιλογές που βοηθούν στην «επιδιόρθωση» του εντέρου και στην προώθηση της ισορροπίας του μικροβιότος του. Επίσης, προτείνει την εξάλειψη προϊόντων όπως αυτά που περιέχουν γλουτένη ή λακτόζη, καθώς συχνά προκαλούν ανώμαλες ανοσολογικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

ψωρίαση στο κούτελο
Οι αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις συνδέονται συχνά με τα τρόφιμα που προκαλούν προβλήματα.

Αυτοάνοσο πρωτόκολλο: Οι φάσεις της διατροφής

Το αυτοάνοσο πρωτόκολλο (AIP) μοιάζει με τη δημοφιλή παλαιο-διατροφή. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ειδικοί το αποκαλούν επέκτασή της. Σε κάθε περίπτωση, η παραλλαγή AIP είναι λίγο πιο αυστηρή και αποτελείται από δύο κύριες φάσεις.

Η φάση εξάλειψης

Η πρώτη φάση της διατροφής AIP περιλαμβάνει την εξάλειψη τροφής και φαρμάκων που μπορεί να συνδέονται με εντερική φλεγμονή ή ανισορροπίες μικροβίων. Αυτό λαμβάνει υπόψη προϊόντα που συχνά προκαλούν αλλεργίες και ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Για παράδειγμα:

 • Δημητριακά
 • Όσπρια
 • Ξηροί καρποί
 • Σπόροι
 • Αυγά
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Φυτικά έλαια
 • Πρόσθετα τροφίμων
 • Εκλεπτυσμένα σάκχαρα
 • Καφές
 • Αλκοόλ
 • Καπνός
 • Επεξεργασμένα προϊόντα
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη, δικλοφενάκη και ασπιρίνη υψηλής δόσης.

Φυσικά, αντί αυτών, οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραμελείτε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή εκείνα με κάποιο προβιοτικό περιεχόμενο. Επίσης, είναι σημαντικό να καταβάλλετε προσπάθειες για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής μέσω τεχνικών χαλάρωσης, σωματικής άσκησης και καλύτερης ποιότητας ύπνου.

Η διάρκεια αυτής της φάσης μπορεί να παραταθεί έως ότου το άτομο αισθανθεί βελτίωση στα συμπτώματά του. Συχνά, αυτό μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 30 και 90 ημερών. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται τα αποτελέσματα μετά την τρίτη εβδομάδα.

Η φάση επαναφοράς

Μόλις τα άτομα παρατηρήσουν βελτίωση στα συμπτώματα της αυτοάνοσης νόσου, αρχίζει η φάση επανεισαγωγής. Αυτό συνίσταται στη σταδιακή ενσωμάτωση των τροφίμων που αποφεύγονται ένα κάθε φορά. Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί από το επίπεδο ανοχής του ατόμου.

Αυτό το στάδιο σκοπεύει να αναγνωρίσει τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα της διαταραχής. Επίσης, επιδιώκει να επαναφέρει αυτά που δεν προκαλούν συμπτώματα, για να εξασφαλίσει μια πιο ποικίλη και ολοκληρωμένη δίαιτα.

Η εισαγωγή κάθε φαγητού γίνεται σιγά-σιγά, με παρέλευση 5 έως 7 ημερών μεταξύ του ενός και του άλλου. Αυτή η περίοδος είναι αρκετή για να προσδιοριστεί εάν κάποιο από τα συμπτώματα επανεμφανίζεται μετά την κατανάλωση. Εκείνα που γίνονται ανεκτά από τον οργανισμό μπορούν να συνεχίσουν να ενσωματώνονται στη διατροφή. Τα υπόλοιπα πρέπει να μένουν εκτός.

Βήματα για την επαναφορά των τροφίμων

Για να επαναφέρετε τα τρόφιμα στη διατροφή AIP, υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Είναι σημαντικό να το κάνετε με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας και να ξέρετε πώς να επιλέξετε τη σωστή στιγμή σε περιπτώσεις που δεν προκαλούν φλεγμονή. Επομένως, μετά από έναν κακό ύπνο ή σε στιγμές άγχους, είναι καλύτερο να αναβάλλετε την επανεισαγωγή.

Εάν είναι δυνατόν, είναι ιδανικό να εισαγάγετε τρόφιμα που έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις της ουσίας που μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με επιλογές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι.

Τα βήματα είναι τα ακόλουθα:

 1. Επιλέξτε το φαγητό που θέλετε να επαναφέρετε. Στη συνέχεια, καταναλώστε το αρκετές φορές την ημέρα για τη δοκιμή. Στη συνέχεια, αποφύγετέ το εντελώς τις επόμενες 5 ή 6 ημέρες.
 2. Φάτε μια μικρή ποσότητα του προϊόντος που θέλετε και περιμένετε περίπου 15 λεπτά για να ελέγξετε για αντιδράσεις.
 3. Εάν υπάρχουν συμπτώματα, το τεστ πρέπει να σταματήσει και πρέπει να συνεχίσετε να αποφεύγετε τις τροφές που τα προκάλεσαν. Ωστόσο, εάν δεν εμφανιστούν συμπτώματα, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε μεγαλύτερη μερίδα παρατηρώντας τα αποτελέσματα για 2 ή 3 ακόμη ώρες.
 4. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, τότε μπορείτε να φάτε μια κανονική μερίδα του ίδιου φαγητού. Στη συνέχεια, θα πρέπει να το αποφύγετε ξανά για 5 ή 6 ημέρες πριν από την επαναφορά ενός άλλου φαγητού.
 5. Επαναλάβετε τη διαδικασία.

Επιτρεπόμενα και απαγορευμένα τρόφιμα για το αυτοάνοσο πρωτόκολλο

Για να είναι επιτυχημένη η διατροφή AIP, είναι απαραίτητο να τηρείτε τις συστάσεις που δίνονται σχετικά με τα επιτρεπόμενα και απαγορευμένα τρόφιμα. Από αυτήν την άποψη, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί. Επομένως, είναι καλύτερο να ζητήσετε συμβουλές από έναν επαγγελματία διατροφής για να αποφύγετε τις ελλείψεις.

Επιτρεπόμενα τρόφιμα

 • Διάφορα φυτά και φύκια
 • Υψηλής ποιότητας ψάρια και θαλασσινά με άφθονη περιεκτικότητα σε ωμέγα 3
 • Φρέσκα φρούτα, σε μέτριες μερίδες
 • Ζυμωμένα και προβιοτικά τρόφιμα (κομπούτσα, κίμτσι, τουρσί και κεφίρ καρύδας)
 • Άπαχο κρέας και συκώτι βοείου κρέατος
 • Ελαιόλαδο, λάδι από καρύδα και λάδι από αβοκάντο
 • Βότανα και μπαχαρικά που δεν προέρχονται από σπόρους
 • Φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι, σε μέτριες ποσότητες
 • Ζωμός οστών
 • Πράσινο και μαύρο τσάι

Απαγορευμένα τρόφιμα

 • Λαχανικά, όπως ντομάτες, πατάτες, πιπεριές και μελιτζάνες
 • Σπόροι (ρύζι, σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη και παράγωγα)
 • Όσπρια
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Φυτικά έλαια (εκτός από αυτά που αναφέρονται παραπάνω)
 • Καφές
 • Αυγά
 • Ξηροί καρποί και σπόροι
 • Αλκοόλ
 • Πρόσθετα τροφίμων, όπως εξευγενισμένα σάκχαρα και τρανς λιπαρά

Λειτουργεί το αυτοάνοσο πρωτόκολλο;

Μέχρι σήμερα, τα επιστημονικά στοιχεία για τη διατροφή AIP παραμένουν περιορισμένα. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τις κλινικές εκδηλώσεις ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.

Ας τα δούμε λεπτομερώς.

Αυτοάνοσο πρωτόκολλο και διαπερατό έντερο

Όσοι πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες έχουν συνήθως διαπερατό έντερο (διαρροή εντέρου). Σύμφωνα με έρευνα, υπάρχει σχέση μεταξύ φλεγμονής και διαπερατότητας του εντέρου. Έτσι, ένα άτομο μπορεί να πάσχει από φλεγμονώδη διαταραχή.

Από την άποψη αυτή, τα ευρήματα έχουν δείξει ότι η δίαιτα AIP, συμβάλλοντας στην ανακούφιση του συνδρόμου διαρροής εντέρου, μειώνει τον βαθμό φλεγμονής και τα συναφή συμπτώματά του. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των αυτοάνοσων διαταραχών

Εκτός από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το διατροφικό πρωτόκολλο έχει δώσει θετικά αποτελέσματα ενάντια στα συμπτώματα αυτοάνοσων διαταραχών, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto. Στην πραγματικότητα, ορισμένες περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της φλεγμονής μεταξύ 29% και 68%.

στηθοσκόπιο και θυρεοειδής
Η διατροφή AIP αποδείχθηκε αποτελεσματική στις διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της δίαιτας αυτοάνοσων πρωτοκόλλων AIP;

Το κύριο μειονέκτημα της διατροφής AIP είναι ότι είναι ένας πολύ περιοριστικός τρόπος διατροφής, ειδικά στη φάση αποβολής του. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση, αλλά επίσης, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους.

Από την άλλη πλευρά, το άτομο μπορεί να βιώσει επεισόδια άγχους ή κοινωνικής απομόνωσης λόγω των ίδιων των περιορισμών σε τρόφιμα. Χωρίς κατάλληλο σχεδιασμό, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες.

Μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό το πρωτόκολλο θα μειώσει τη φλεγμονή και τη συμπτωματολογία των αυτοάνοσων ασθενειών. Ωστόσο, πολλοί έρχονται να βιώσουν τα θετικά του αποτελέσματα.

Η επικοινωνία με έναν διατροφολόγο είναι η καλύτερη επιλογή

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι η υιοθέτηση της διατροφής AIP είναι απλή αν λάβετε υπόψη τους κανόνες της. Ωστόσο, είναι ένα πρωτόκολλο που πρέπει να υιοθετηθεί πολύ προσεκτικά, καθώς περιλαμβάνει σημαντικούς διατροφικούς περιορισμούς.

Είναι επομένως απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο ή έναν γιατρό για να λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη διατροφή. Ο επαγγελματίας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν αυτή η δίαιτα είναι κατάλληλη για εσάς και πώς να την σχεδιάσετε επαρκώς για να αποφύγετε επιπτώσεις στην υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Konijeti GG, Kim N, Lewis JD, et al. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017;23(11):2054-2060. doi:10.1097/MIB.0000000000001221
 • Mu Q, Kirby J, Reilly CM, Luo XM. Leaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases. Front Immunol. 2017;8:598. Published 2017 May 23. doi:10.3389/fimmu.2017.00598
 • Vojdani A. Molecular mimicry as a mechanism for food immune reactivities and autoimmunity. Altern Ther Health Med. 2015;21 Suppl 1:34-45.
 • Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019
 • Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
 • Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019
 • Campbell AW. Autoimmunity and the gut. Autoimmune Dis. 2014;2014:152428. doi:10.1155/2014/152428

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.