8 λάθη που πρέπει να αποφεύγονται στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η φροντίδα ηλικιωμένων είναι μια απαιτητική δραστηριότητα που απαιτεί καλή στάση, καθώς και επαρκή ενημέρωση και προγραμματισμό. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
8 λάθη που πρέπει να αποφεύγονται στη φροντίδα ηλικιωμένων

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η φροντίδα των ηλικιωμένων απαιτεί προθυμία και ετοιμότητα. Εκτός κι αν έχουν κάποια σοβαρή ασθένεια και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, η διευκόλυνση της ζωής ενός ηλικιωμένου δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες.

Είναι σημαντικό να είναι σαφές ότι η φροντίδα έχει να κάνει με το να τους βοηθάτε να νιώθουν άνετα και ότι τους αγαπούν, καθώς και να τους βοηθάτε σε κάποιες καθημερινές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά βασίζεται σε πολλή υπομονή και υπευθυνότητα.

Όταν η φροντίδα περιλαμβάνει επίσης ορισμένες βασικές νοσηλευτικές εργασίες, είναι σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένοι και να αναζητάτε μεθόδους που διευκολύνουν την εργασία. Είναι πολύ ικανοποιητικό να συμβάλλεις στην ευημερία του ηλικιωμένου και αξίζει τον κόπο!

Φροντίδα ηλικιωμένων

Η φροντίδα για τους ηλικιωμένους επικεντρώνεται σε τρία μέτωπα.

Το πρώτο είναι η προσωπική φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει περιποίηση, ντύσιμο, σίτιση και σωματική δραστηριότητα.

Το δεύτερο είναι η υγειονομική περίθαλψη, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων και τα ιατρικά ραντεβού.

Το τρίτο μέτωπο είναι η συναισθηματική φροντίδα, και αυτό είναι αυτό που τείνει να περιλαμβάνει τα περισσότερα λάθη. Αυτός είναι ένας απαιτητικός τομέας, καθώς είναι σύνηθες για τους ηλικιωμένους να πεισμώνουν με κάποιους τρόπους ή να έχουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.

Συνολικά, πρόκειται για πολλές δραστηριότητες και είναι ένα επίπονο έργο. Ωστόσο, γίνεται πιο δύσκολο αν δεν έχετε τη σωστή στάση. Αυτό όχι μόνο βοηθά στο να γίνει η εργασία λιγότερο κουραστική, αλλά δημιουργεί επίσης ένα θετικό και συνεργατικό περιβάλλον για το ηλικιωμένο άτομο.

Λάθη που πρέπει να αποφεύγονται στη φροντίδα ηλικιωμένων

Συνολικά, υπάρχουν μερικά κοινά λάθη που γίνονται στη φροντίδα ηλικιωμένων. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα αποφύγετε για να αποφύγετε δυσκολίες και να εκτελέσετε την εργασία όσο καλύτερα μπορείτε. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα λάθη είναι τα ακόλουθα.

1. Μη επαρκής ενημέρωση

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να έχετε καλές πληροφορίες για τα πρότυπα γήρανσης γενικά και για το άτομο ειδικότερα. Όσον αφορά το πρώτο, υπάρχουν πτυχές που είναι κοινές σε αυτό το στάδιο της ζωής. Η εκμάθηση αυτών βοηθά στην κατανόηση των αναγκών του ατόμου που φροντίζετε.

Επίσης, κάθε ηλικιωμένος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Οι επιθυμίες, τα σχέδιά τους, οι ιδιοσυγκρασίες, οι δυσκολίες και οι περιορισμοί τους είναι πολύ ιδιαίτεροι. Η καλή γνώση τους διευκολύνει την εργασία σας.

8 λάθη που πρέπει να αποφεύγονται στη φροντίδα ηλικιωμένων
Όσοι φροντίζουν ηλικιωμένους πρέπει να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης.

2. Έλλειψη προγραμματισμού

Είναι καλή ιδέα να προγραμματίσετε πολύ καλά όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η αποτυχία να καθιερωθούν συνεπείς ρουτίνες. Ένα καλό σχέδιο δίνει ασφάλεια στον ηλικιωμένο.

Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει προγράμματα για φαγητό, σωματική δραστηριότητα και αναψυχή. Ομοίως, οι ημερομηνίες και οι ώρες για τη λήψη φαρμάκων και τα ιατρικά ραντεβού θα πρέπει να αναφέρονται λεπτομερώς. Επίσης, οι ειδικές ημερομηνίες και οι έξοδοι είναι σημαντικές εάν το άτομο βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας.

3. Η ανυπομονησία είναι ένα λάθος που πρέπει να αποφεύγεται στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η αργή ταχύτητα ενός ηλικιωμένου ενήλικα να εκτελέσει ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να εκνευρίσει τον φροντιστή, ειδικά εάν υπάρχουν πάρα πολλά να γίνουν και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Επίσης, ο φροντιστής μπορεί να είναι πεισματάρης για τις μικρολεπτομέρειες ή ακόμη και εχθρικός κατά καιρούς.

Η φροντίδα των ηλικιωμένων απαιτεί πολλή υπομονή. Να είστε προετοιμασμένοι για τεταμένες καταστάσεις και να τις αντιμετωπίσετε έξυπνα. Είναι πολύ καλή ιδέα να τα κάνετε όλα σε άφθονο χρόνο και να μην υπερφορτώνετε τη ρουτίνα τους.

Ό,τι κι αν γίνει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι.

4. Η υπερπροστασία είναι άλλο ένα λάθος που πρέπει να αποφεύγεται στη φροντίδα ηλικιωμένων

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι η καλή φροντίδα δεν είναι συνώνυμη με την υπερπροστασία.

Μέρος του καθήκοντος είναι να βοηθήσετε το άλλο άτομο να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερη αυτονομία. Επομένως, είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνετε να κάνουν ό,τι δεν απαιτεί βοήθεια.

Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να έχουν καλή επικοινωνία με τον γιατρό τους. Αυτός ή αυτή θα καθορίσει ποιους συγκεκριμένους περιορισμούς έχει ένας ηλικιωμένος. Μερικές φορές πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, ενώ στην πραγματικότητα είναι απόλυτα ικανοί να το κάνουν.

5. Μάθετε πότε πρέπει να αγνοήσετε τα παράπονα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας των ηλικιωμένων είναι οι δεξιότητες ακρόασης. Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένοι ηλικιωμένοι τείνουν να παραπονιούνται, είναι επίσης αλήθεια ότι συχνά υπάρχουν κάποιες ανεκπλήρωτες ανάγκες που εμπεριέχονται σε αυτά τα παράπονα.

Τα παράπονα δεν πρέπει να αγνοούνται. Είναι επίσης σημαντικό να μάθετε πώς να τα ερμηνεύετε. Μερικές φορές είναι αποτέλεσμα άγχους ή λύπης και μόνο το να τους ακούτε μπορεί να κάνει αυτό το άτομο να νιώσει καλύτερα.

6. Πρόληψη πτώσεων

Οι πτώσεις είναι ένας από τους λανθάνοντες κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Πολλές φορές αυτός ο κίνδυνος αναγνωρίζεται μόνο όταν είναι πολύ αργά. Ωστόσο, οι πτώσεις είναι συχνά πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Επομένως, είναι πάντα καλύτερο να τις προλαμβάνετε. Μέρος της φροντίδας για τους ηλικιωμένους είναι η διασφάλιση ότι φορούν τα σωστά παπούτσια, ότι όλοι οι χώροι είναι καλά φωτισμένοι, με αντιολισθητικά χαλάκια και μπάρες ασφαλείας στο μπάνιο. Πρέπει επίσης να βοηθηθούν για να διατηρήσουν τη μυϊκή τους δύναμη στα πόδια τους.

7. Αποτυχία επικοινωνίας

Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν μεγαλύτερο ενήλικα να λέει ξαφνικά κάτι που δεν έχει νόημα. Ή μπορεί να ισχυριστούν ότι κάτι είναι αληθινό όταν σαφώς δεν είναι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι καλή ιδέα να τσακωθείτε μαζί τους.

Επίσης, οι ηλικιωμένοι συχνά δυσκολεύονται να ακούσουν ή μερικές φορές δεν μπορούν να βρουν τρόπο να γίνουν κατανοητοί. Να είστε πάντα ήρεμοι, να τους μιλάτε καθαρά και με καλή φωνή.

8. Η έλλειψη διέγερσης είναι ζωτικής σημασίας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η φροντίδα των ηλικιωμένων δεν περιλαμβάνει μόνο την πρόληψη προβλημάτων υγείας ή ατυχημάτων, αλλά και τη συμβολή σε καλύτερη ποιότητα ζωής και γενική ευημερία. Αυτό συνεπάγεται την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων που τους παρέχουν επαρκή πνευματική και συναισθηματική διέγερση.

Είναι σημαντικό να βγαίνετε μαζί τους σε μέρη όπου νιώθουν άνετα. Εάν είναι δυνατόν, προωθήστε την κοινωνικοποίηση με την οικογένεια ή τα άτομα της ηλικίας τους. Επίσης, ασχοληθείτε με ευχάριστες δραστηριότητες, όπως κηπουρική, τέχνες και χειροτεχνίες ή διάβασμα.

Pintura para adultos mayores.
Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

Χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα των ηλικιωμένων

Τέλος, ορισμένες ενέργειες που μπορούν να γίνουν για τη διευκόλυνση της φροντίδας των ηλικιωμένων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Κάντε μια εκτίμηση αναγκών: Το να προσδιορίσετε τι χρειάζεται αυτό το άτομο είναι χρήσιμο για να σχεδιάσετε ένα σχέδιο δράσης.
  • Κάντε οικογενειακές συμφωνίες: Κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να αναλάβει κάποιο μερίδιο της ευθύνης.
  • Κατάρτιση ενός σχεδίου ασφαλείας: Αυτό συνίσταται στην απογραφή των πιθανών κινδύνων και στην κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για κάθε έναν από αυτούς.
  • Ενθαρρύνετε την υιοθέτηση χόμπι: Αυτά είναι πολύ καλά για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Βοηθήστε τους να διατηρήσουν την κοινωνική επαφή: Είναι καλό να επικοινωνείτε κατά διαστήματα με κοντινά τους άτομα για να αποτρέψετε την απομόνωση.
  • Επισημάνετε τις αρετές και τις ικανότητες: Είναι σημαντικό να τονίσετε όλα όσα είναι ικανοί να κάνουν και να αναφέρετε τα επιτεύγματά τους.

Οι φροντιστές των ηλικιωμένων θα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους

Συνολικά, είναι σαφές ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι μια απαιτητική εργασία. Ωστόσο, μπορεί να γίνει ευκολότερο με καλό σχεδιασμό. Ανεξάρτητα από το τι, ο φροντιστής πρέπει επίσης να διατηρεί χώρο και περιοδικά να κάνει διαλείμματα ή να ξεκουράζεται από τη φροντίδα.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι ένα ηλικιωμένο άτομο βρίσκεται σε μια φυσική φάση απώλειας των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του. Ο φροντιστής μπορεί να βοηθήσει να επιβραδυνθεί, αλλά όχι να το αποτρέψει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García, C. E. (2010). Algunas estrategias de prevención para mantener la autonomía y funcionalidad del adulto mayor. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(5), 831-837.
  • Martínez, D. E. S., Cabrera, D. M., García, A. V., & Salinas, R. (2005). Relación entre ansiedad y depresión con quejas somáticas de tipo doloroso en mujeres mayores de 60 años de edad. Medicina Universitaria, 7(28), 123-7.
  • García, C. E. (2012). Evaluación y cuidado del adulto mayor frágil. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(1), 36-41.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.