Σεξ μετά το διαζύγιο: Τι πρέπει να ξέρετε

Η συνέχιση του σεξ μετά από ένα διαζύγιο είναι μια διαφορετική διαδικασία για κάθε άνθρωπο. Ανακαλύψτε ορισμένες από τις πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας στο άρθρο που ακολουθεί.
Σεξ μετά το διαζύγιο: Τι πρέπει να ξέρετε
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το σεξ μετά το διαζύγιο είναι μια διαφορετική διαδικασία για τον καθένα. Η λήξη μιας σχέσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μετά από έναν χωρισμό, πολύ συχνά νιώθετε χαμένοι, συγχυσμένοι, και αποπροσανατολισμένοι. Όμως, ίσως νιώθετε ελπίδα, και ενθουσιασμό για τους νέους ορίζοντες που ανοίγουν.

Έτσι, πιθανόν να νιώσετε το σεξ μετά το διαζύγιο συναρπαστικό και τρομακτικό μαζί.

Ανάλογα με την προσωπικότητά σας και τις προσδοκίες σας, η συνέχιση της κοινωνικής και σεξουαλικής σας ζωής ίσως είναι λιγότερο ή περισσότερο πολύπλοκη.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το πιο πιθανό είναι να έχετε νεύρα και ανασφάλεια, συναισθήματα που δε νιώθατε από την άνεση και τη σταθερότητα της ζωής σας σαν ζευγάρι.

Παρακάτω, θα βρείτε ορισμένες συστάσεις για ν’ αντιμετωπίσετε αυτό το στάδιο όσο καλύτερα μπορείτε.

Πώς να συνεχίσετε το σεξ μετά το διαζύγιο

Ζευγάρι ετοιμάζεται να κάνει σεξ
Πριν ξεκινήσετε τις νέες περιπέτειες, αναλύστε τι είναι αυτό που θέλετε και πώς να το πάρετε.

Μετά από ένα διαζύγιο, είναι σημαντικό να έχετε μια περίοδο ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την απώλεια και τη θλίψη, αλλά και να σκεφτείτε εκ νέου τις προτιμήσεις και τις προσδοκίες σας.

Αναλύστε ό,τι θέλετε, ό,τι περιμένετε από τον εαυτό σας από εδώ και πέρα, και πώς θέλετε να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους. Το ξεκαθάρισμα αυτών των πτυχών και η ηρεμία, θα σας βοηθήσουν να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να συνεχίσετε το σεξ μετά το διαζύγιο, ο κάθε ένας είναι διαφορετικός. Όμως, όταν νιώσετε έτοιμοι, ίσως έχετε αμφιβολίες και φόβους.

Ίσως νιώσετε ότι δε θυμάστε πώς να φλερτάρετε πια ή φαντάζεστε ότι δεν είστε τόσο ελκυστικοί όσο πριν. Ανοίξτε το μυαλό σας και δράστε φυσικά, έτσι θα ανακαλύψετε πώς να διαχειρίζεστε τον εαυτό σας.

Προφυλάξεις και συμβουλές για το σεξ μετά το διαζύγιο

Η συνέχιση του σεξ μετά από ένα διαζύγιο μπορεί να είναι μια συναρπαστική περιπέτεια. Όμως, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ορισμένες προφυλάξεις προκειμένου ν’ αποφύγετε πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Φροντίστε το σώμα σας

Κατά τη διάρκεια του γάμου, το ασφαλές σεξ δεν είναι μεγάλη ανησυχία καθώς και τα δύο άτομα γνωρίζουν και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Όταν συνεχίζετε το σεξ μετά από το διαζύγιο, είναι σημαντικό να είστε υπεύθυνοι και να μειώσετε τους κινδύνους να υποφέρετε από κάποιο ΣΜΝ, αλλά και από κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, φροντίστε από μόνοι σας αυτές τις πτυχές. Μην τα αφήνετε στα “χέρια” του άλλου προσώπου καθώς μπορεί να λέει ψέματα. Φροντίστε τον εαυτό σας και τους σεξουαλικούς συντρόφους σας.

Φροντίστε τα συναισθήματά σας

Για κάποιους ανθρώπους, το σεξ χωρίς αγάπη και αφοσίωση είναι εφικτό, ενώ για άλλους όχι. Και οι δύο απόψεις είναι εντελώς βάσιμες. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας πάνω σε αυτό.

Πολλοί άνθρωποι, μετά από ένα διαζύγιο, εμπλέκονται σε μια σειρά από σεξουαλικές επαφές με μοναδικό στόχο να νιώσουν επιθυμητοί, ή να καλύψουν τις συναισθηματικές ελλείψεις της στιγμής. Και αυτό, μακροπρόθεσμα, προκαλεί δυστυχία.

Γι’ αυτό, φροντίστε τα συναισθήματά σας και μάθετε τα όριά σας και τις απόψεις σας γύρω από αυτές τις επαφές.

Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας

Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι, μετά από ένα διαζύγιο, ενθουσιάζονται με την πιθανότητα να γνωρίσουν νέα άτομα και ν’ αλληλεπιδράσουν με αυτά εντελώς ελεύθερα. Όμως, άλλοι ελπίζουν ότι θα βρουν μια σοβαρή σχέση αφοσίωσης ξανά.

Αν βρεθείτε σε αυτή τη θέση, να θυμάστε ότι το πρώτο άτομο με το οποίο θα κάνετε σεξ, ίσως να μην είναι και το τελευταίο.

Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας πάνω σε αυτό για να μην απογοητευτείτε. Ταυτόχρονα, να είστε ξεκάθαροι με όσους εμπλέκεστε. Γνωστοποιήστε τους τι περιμένετε και τι αναζητάτε από αυτούς.

Τι θα πρέπει να περιμένετε για το σεξ μετά το διαζύγιο

Ζευγάρι κάνει σεξ
Το σεξ μετά το διαζύγιο μπορεί να είναι συναρπαστικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει φόβους και αμφιβολίες.

Αν σκέφτεστε να συνεχίσετε τις σχέσεις και το σεξ μετά το διαζύγιο, ίσως νιώσετε αρκετά αβέβαιοι. Εδώ, έχουμε ορισμένα από τα κύρια συναισθήματα που ίσως χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσετε από εδώ και πέρα:

Όλα είναι καινούργια

Αν ήσαστε παντρεμένοι για σχετικά μεγάλο διάστημα, όταν επιστρέφετε στην κοινωνική σφαίρα, θα δείτε ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Σήμερα, ορισμένοι άνθρωποι περιμένουν σεξουαλική επαφή ακόμη και στο πρώτο ραντεβού. Ωστόσο, δε χρειάζεται να ενδώσετε σε αυτές τις προσδοκίες αν δεν τις συμμερίζεστε.

Από την άλλη, κάθε άτομο που συναντάτε, και κάθε κοινωνική και σεξουαλική συναλλαγή θα πρέπει να είναι καινούργια και διεγερτική. Μετά τη ρουτίνα της ζωής σαν ζευγάρι, οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται μπορούν να είναι αναζωογονητικοί και συναρπαστικοί.

Αυξήστε την αυτοεκτίμησή σας

Ίσως βιώσετε επίσης μια ώθηση στην αυτοεκτίμησή σας καθώς αρχίζετε να αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους. Αυτό επειδή η ζωή σαν ζευγάρι είναι ασφαλής και σταθερή με πολλούς τρόπους, αλλά συχνά δε σας ενισχύει.

Με τον καιρό, οι σύζυγοι σταματούν, συχνά, να κάνουν φιλοφρονήσεις και ν’ αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο. Ωστόσο, καθώς ανοίγεστε σε νέες σχέσεις, ίσως να δέχεστε πιο συχνά τα παραπάνω.

Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής

Αρχικά, ίσως βρείτε την ιδέα να συνεχίσετε το σεξ με καινούργια άτομα πολύ διεγερτική, και ίσως να απολαμβάνετε κάθε συνάντηση.

Όμως, με τον καιρό θα συνηθίσετε στη νέα κατάσταση και ίσως θελήσετε να έχετε και πάλι μια σχέση.

Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε έναν ειδικό

Η συνέχιση του σεξ μετά το διαζύγιο μπορεί να είναι τρομακτική, και ίσως έρθουν στην επιφάνεια ορισμένες ανασφάλειες. Αυτό είναι φυσιολογικό και δε θα πρέπει να είστε απαιτητικοί ή να ασκείτε κριτική στον εαυτό σας.

Όμως, αν αυτοί οι φόβοι προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία ή οποιαδήποτε δυσφορία, μη διστάσετε ν’ αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Το να δουλέψετε πάνω σε ορισμένες πτυχές του μυαλού σας μπορεί να σας βοηθήσει ν’ απολαύσετε το σεξ περισσότερο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cáceres, C., Manhey, C., & Vidal, C. (2009). Separación, pérdida y duelo de la pareja: Reflexiones imprescindibles para una terapia de divorcio. De familias y terapia27, 41-60.
  • Bonavitta, P. (2015). El amor en los tiempos de Tinder. Cultura y representaciones sociales10(19), 197-210.
  • Labrador, F. J., & Crespo, M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las disfunciones sexuales. Psicothema, 428-441.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.