Όγκοι των νυχιών και πώς να τους αναγνωρίσετε

Οι όγκοι των νυχιών είναι ένα πρόβλημα για το οποίο δεν γίνεται συχνά λόγος. Παρόλο που δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία στις περισσότερες περιπτώσεις, θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδι καρκίνου σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όγκοι των νυχιών και πώς να τους αναγνωρίσετε

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι είναι δυνατόν να έχουν όγκους στα νύχια. Μερικές φορές, συγχέονται με ορισμένες ατέλειες και, ως εκ τούτου, μπορεί να περάσουν απαρατήρητοι. Πώς αναγνωρίζονται οι όγκοι των νυχιών;

Οι όγκοι των νυχιών είναι πιο συχνοί από ό,τι νομίζετε. Είναι σύνηθες, όμως, οι άνθρωποι να μην τους δίνουν σημασία και αυτό είναι λάθος, γιατί μπορεί να είναι και κακοήθεις.

Πολλές φορές οι ανωμαλίες κρύβονται κάτω από το βερνίκι νυχιών. Μπορεί να μην είναι τόσο εμφανείς και να περνιούνται για κονδυλώματα, κάλους ή ασήμαντα σημεία.

Πώς μοιάζει ένας όγκος;

Ο όγκος είναι μια ανώμαλη μάζα που οφείλεται σε ανεπαρκή αύξηση του αριθμού των κυττάρων. Ο προσβεβλημένος ιστός φαίνεται διογκωμένος.

Σχηματίζεται σταδιακά και σπάνια επιδιορθώνεται στην αρχή. Συχνά γίνεται αντιληπτός μόνο όταν είναι αρκετά προχωρημένος.

Ορισμένοι όγκοι των νυχιών είναι καλοήθεις και επομένως έχουν μόνο αισθητικό αντίκτυπο. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να είναι κακοήθεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν, ακόμη και σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος. Με άλλα λόγια, μπορούν να κάνουν μετάσταση.

Ένα από τα κύρια προβλήματα με τους όγκους των νυχιών είναι ότι δεν ανιχνεύονται εύκολα. Σχεδόν όλοι μας έχουμε 20 νύχια και για να εντοπίσουμε αυτές τις παραμορφώσεις, πρέπει να τα ελέγξουμε προσεκτικά, ένα προς ένα. Δυστυχώς, ούτε οι γιατροί ούτε οι ασθενείς συνηθίζουν να το κάνουν αυτό.

Τύποι

Υπάρχουν διάφοροι τύποι για τους όγκους των νυχιών. Ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Ορισμένοι απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, ενώ άλλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν προβλήματα.

Uñas rotas.
Η εξέταση των νυχιών συνήθως δεν περιλαμβάνεται στις φυσικές εξετάσεις, εκτός αν υπάρχει υποψία για κάποια συγκεκριμένη πάθηση.

Πυογενές κοκκίωμα

Πυογενές κοκκίωμα είναι ένα κοκκινωπό, λείο εξόγκωμα με λεία επιφάνεια που μερικές φορές φαίνεται υγρό. Έχει μαλακή σύσταση και μπορεί να αιμορραγεί εύκολα. Είναι πολύ συνηθισμένο να εμφανίζεται μετά από χτύπημα στο νύχι και γύρω ή κάτω από το νύχι.

Εάν αυτά τα εξογκώματα είναι μικρά, συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους. Εάν όχι, μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση, ηλεκτροκαυτηρίαση, θεραπεία με λέιζερ ή κρέμες, αν και η τελευταία μέθοδος δεν είναι συνήθως τόσο αποτελεσματική όσο οι άλλες προσεγγίσεις. Αυτό ανήκει στην κατηγορία των καλοήθων όγκων.

Ινομύωμα του νυχιού ή όγκος του Köenen

Το ίνωμα του νυχιού ή ο όγκος του Köenen αναπτύσσεται αργά. Έχει σταθερή σύσταση, το ίδιο χρώμα με το δέρμα και εμφανίζεται γύρω από το νύχι.

Όταν υπάρχει σε πολλά δάχτυλα, θεωρείται σύμπτωμα μιας νόσου που ονομάζεται φυματώδης σκλήρυνση, μια σπάνια γενετική διαταραχή. Ο όγκος αυτός αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

Υποβλεννογόνια εξόστωση

Η υποβλεννογόνια εξόστωση είναι ένας όγκος που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, εμφανίζεται κάτω από το νύχι. Προκύπτει στην άκρη του δακτύλου και σπρώχνει το νύχι προς τα πάνω.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νύχι να αποκολλάται ή να παραμορφώνεται. Εμφανίζεται συχνότερα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Για τη διάγνωση απαιτείται ακτινογραφία και αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για καλοήθη όγκο.

Υπονύχιο γκλωμαγγείωμα

Πρόκειται για έναν άλλο καλοήθη όγκο του νυχιού. Το υπονύχιο γκλωμαγγείωμα  εμφανίζεται κάτω από το νύχι και μοιάζει με μια κυανέρυθρη κηλίδα.

Συνήθως προκαλεί έντονο πόνο που αυξάνεται στο κρύο. Μερικές φορές ο πόνος εντείνεται με ελάχιστη επαφή. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

Όγκοι των νυχιών: Ονυχοπαπίλλωμα

Το ονυχοπαπίλλωμα είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους όγκων των νυχιών. Μοιάζει με μια λωρίδα που περνάει από την επιδερμίδα μέχρι την ελεύθερη άκρη του νυχιού.

Είναι υπόλευκο, ροζ ή καφέ. Στο τμήμα κοντά στην επιδερμίδα, κάτω από το νύχι, εμφανίζεται συνήθως ένα μικρό κιτρινωπό-λευκό οζίδιο. Είναι καλοήθης.

Ονυχοματρίωμα

Πρόκειται για έναν σπάνιο τύπο όγκου. Μοιάζει με μια κιτρινωπή γραμμική ταινία με πάχυνση σε εκείνη την περιοχή του νυχιού που επίσης καμπυλώνει.

Πρόκειται για καλοήθη όγκο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πώς να δυναμώσετε τα νύχια σας με φυσικό τρόπο: 5 συμβουλές

Όγκοι των νυχιών: Μυξοειδής κύστη

Η μυξοειδής κύστη θεωρείται επίσης ο πιο κοινός τύπος όγκου των νυχιών. Μοιάζει με ένα μαλακό εξόγκωμα που μερικές φορές αποστραγγίζει αυθόρμητα ένα παχύρρευστο υγρό.

Στο νύχι εμφανίζονται ακανόνιστες αυλακώσεις ή κοιλότητες εάν ο όγκος συμπιέζει τη μήτρα του νυχιού. Συνδέεται πολύ συχνά με οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων. Είναι καλοήθης.

Όγκοι των νυχιών: Κερατοακάνθωμα

Πρόκειται για έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους. Εμφανίζεται κάτω από το νύχι και αναπτύσσεται ταχύτατα.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, μπορεί να προκαλέσει βλάβη ακόμη και στο οστό του δακτύλου, αν και είναι καλοήθης. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Μελανοκυτταρικός σπίλος

Ο μελανοκυτταρικός σπίλος είναι ένα εξόγκωμα που μοιάζει με επιμήκη ταινία. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί κάτω από το νύχι και σε αυτή την περίπτωση, μοιάζει με μια σκούρα κηλίδα. Αν και καλοήθης κατ’ αρχήν, είναι σημαντικό να τον παρακολουθείτε και να σημειώνετε τυχόν αλλαγές.

Όγκοι των νυχιών: Μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ένας από τους κακοήθεις όγκους των νυχιών. Μοιάζει με μαύρη κηλίδα κάτω από το νύχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται στο περιβάλλον δέρμα.

Πυκνώνει σταδιακά και συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα στην αρχή. Είναι πολύ επιθετικό και απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Ορισμένες φορές είναι απαραίτητος ο ακρωτηριασμός και η χημειοθεραπεία.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 9 πεντάλεπτες υγιεινές συνήθειες.

Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων in situ

Είναι επίσης γνωστή ως νόσος του Bowen και είναι σπάνια. Είναι ελαφρώς πιο συχνή στους άνδρες που βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Μοιάζει με μια κονδυλώδη βλάβη κάτω από το νύχι και μπορεί μερικές φορές να αιμορραγεί. Είναι ένας από τους όγκους των νυχιών που είναι κακοήθης.

Οι όγκοι των νυχιών εμφανίζονται επίσης στα πόδια. Πρόκειται για μια περιοχή που ελέγχεται ακόμη λιγότερο από τα χέρια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να της δίνετε προσοχή.

Όγκοι των νυχιών: Πώς να ελέγχετε τα νύχια σας

Καλό είναι να ελέγχετε τα χέρια και τα πόδια σας περιοδικά για να εντοπίζετε πιθανά σημάδια όγκων των νυχιών. Είναι καλύτερο να δίνετε προσοχή στα ακόλουθα σημάδια:

 • Σκούρες ραβδώσεις. Αυτές είναι συνήθως καφέ ή μαύρες. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε νύχι, αλλά είναι πιο συχνές στον αντίχειρα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.
 • Σκούρο δέρμα κοντά στο νύχι.
 • Αυξημένα νύχια. Αυτό φαίνεται σαν το νύχι να αρχίζει να διαχωρίζεται από το δέρμα και μπορεί να αποτελεί ένδειξη όγκου στην περιοχή.
 • Κατακερματισμένα ή σπασμένα νύχια. Δώστε προσοχή σε τυχόν νύχια που χωρίζονται στα δύο.
 • Ογκίδια ή κηλίδες κάτω από τα νύχια.
 • Αλλαγές στις κορυφογραμμές των νυχιών.
 • Παραμόρφωση του νυχιού.
 • Αλλαγές στο χρώμα των νυχιών.
 • Επίμονος πόνος κάτω ή γύρω από το νύχι.

Οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια πρέπει να παρατηρείται προσεκτικά. Είναι προτιμότερο να τα συζητήσετε με το γιατρό σας, ειδικά αν τα συμπτώματα φαίνεται να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Ελέγξτε χωρίς να ανησυχείτε

Οι περισσότεροι όγκοι των νυχιών είναι καλοήθεις. Συνήθως, δεν χρειάζεται καν να γίνει θεραπεία γι’ αυτούς, εκτός αν προκαλούν δυσφορία ή αντιπροσωπεύουν ενόχληση για το άτομο.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι όγκοι των νυχιών μπορεί να είναι και κακοήθεις, είναι καλύτερο να μην κάνετε αυτοδιάγνωση, αλλά να απευθυνθείτε σε δερματολόγο. Ο επαγγελματίας θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προσφέρει μια αξιόπιστη διάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Castillo Castillo, A., & Doncel Pérez, C. (2013). Granuloma Piógeno. Presentación de un caso. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 12(3), 322-328.
 • Rodríguez Castaño, M., Rayo Rosado, R., & Reina Bueno, M. (2015). Tumor de Köenen: Etiología, diagnóstico diferencial y tratamiento de elección.
 • Martin, B. (2013). Histopatología de la uña. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(7), 564-578.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.