Απολίνωση των σαλπίγγων: Χαρακτηριστικά και επέμβαση

Η απολίνωση των σαλπίγγων είναι μια χειρουργική μέθοδος οριστικής αντισύλληψης. Σήμερα, θα σας μιλήσουμε γι' αυτή την επέμβαση και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να την κάνετε.
Απολίνωση των σαλπίγγων: Χαρακτηριστικά και επέμβαση

Τελευταία ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου, 2020

Η απολίνωση των σαλπίγγων είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία κλείνει τη διέλευση μέσω των σαλπίγγων μιας γυναίκας προκειμένου να μην είναι πλέον γόνιμη.

Είναι μια αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδος επειδή εμποδίζει τη διέλευση του σπέρματος από τις σάλπιγγες και έτσι δε μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο. Δεν επηρεάζει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, απλά κρατά το σπέρμα μακριά από τα ωάρια.

Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, η απολίνωση των σαλπίγγων είναι μια μόνιμη λύση. Ωστόσο, υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να την αντιστρέψουν. Παρόλα αυτά, δεν είναι συχνές και απαιτούν νέο χειρουργείο. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι μια μόνιμη αντισυλληπτική μέθοδος γενικού σκοπού.

Η αποτελεσματικότητα της απολίνωσης των σαλπίγγων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Γενικά, εκτιμάται ότι 1 στις 100 γυναίκες ίσως μείνει έγκυος μετά τον πρώτο χρόνο του χειρουργείου. Το ποσοστό εγκυμοσύνης είναι 1,8%, το οποίο είναι πάρα πολύ χαμηλό, έως τον δέκατο χρόνο.

Απολίνωση των σαλπίγγων – Επέμβαση

Οι γιατροί θα πρέπει να εκτελέσουν προεγχειρητικές εξετάσεις προτού συστήσουν αυτή την επέμβαση. Έτσι, θα πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση του αίματος και της καρδιάς της ασθενούς ώστε να ανακαλύψουν αν μπορεί να υποβληθεί σε αναισθησία και στην επέμβαση.

Η αναισθησία μπορεί να είναι τοπική ή γενική. Ο χειρούργος θα προχωρήσει στην επέμβαση μόλις μουδιάσει αρκετά η περιοχή της ασθενούς. Στις μέρες μας, πολύ συχνή είναι η λαπαροσκόπηση.

Σε αυτό το σημείο, ο χειρούργος θα κάνει μικρές τομές στην κοιλιά, θα εισαγάγει τα χειρουργικά εργαλεία και θα καθοδηγήσει τις κινήσεις τους. Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί ένα αέριο για να διασταλούν τα όργανα και να δουλέψει ο χειρούργος στις σάλπιγγες με τη βοήθεια ψαλιδιών και λαβίδων.

Είναι πιθανό είτε να κάψει, είτε να καυτηριάσει τις σάλπιγγες ώστε να τις κλείσει. Μπορεί επίσης να τις σφραγίσει με ένα άγκιστρο ή να τις σφίξει με έναν ειδικό δακτύλιο ο οποίος έχει σχεδιαστεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η ανάρρωση είναι αρκετά γρήγορη μετά την επέμβαση. Συνήθως, μια γυναίκα πηγαίνει σπίτι της την ίδια μέρα. Δεν υπάρχει λόγος να περάσει τη νύχτα στο νοσοκομείο ή την κλινική.

Απεικόνιση σαλπίγγων
Η απολίνωση των σαλπίγγων εμποδίζει και σταματά τη ροή του σπέρματος προς το ωάριο.

Πότε να κάνετε απολίνωση των σαλπίγγων

Η απολίνωση των σαλπίγγων μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σχεδόν στιγμή, αρκεί να μην υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, ειδικά αν δεν είναι έγκυος η γυναίκα εκείνη τη στιγμή. Έτσι, όλα εξαρτώνται κυρίως από την απόφαση της γυναίκας που θα υποβληθεί στην επέμβαση.

Από την πλευρά των γιατρών, οι καλύτερες τρεις στιγμές είναι:

1. Το διάστημα μεταξύ γεννών

Αυτό το διάστημα περιλαμβάνει την περίοδο που δεν είναι έγκυος η γυναίκα ή μετά από μια γέννα. Η ασθενής μπορεί να έχει παιδιά ή να είναι άτεκνη. Ο γιατρός θα προγραμματίσει το χειρουργείο τις πρώτες ημέρες του εμμηνορροϊκού κύκλουΑυτό γίνεται επειδή υπάρχει μικρότερη ροή αίματος στους ιστούς την πρώτη εβδομάδα μετά την εμμηνόρροια.

2. Κατά τη διάρκεια μιας καισαρικής τομής

Μια έγκυος η οποία επιλέγει την απολίνωση των σαλπίγγων μετά τη γέννα μπορεί να προγραμματίσει μια καισαρική τομή η οποία θα περιλαμβάνει και αυτή την επέμβαση. Εκμεταλλευόμενοι τη χρήση του χειρουργείου και της αναισθησίας, οι γιατροί μπορούν να δαπανήσουν λίγο παραπάνω χρόνο για να φράξουν τις σάλπιγγες.

3. Μετά τον τοκετό

Όταν μια γυναίκα αποφασίσει να κάνει απολίνωση των σαλπίγγων αργότερα ώστε να γεννήσει μέσω του κόλπου, τότε μπορεί να την προγραμματίσει για τις πρώτες 48 ώρες μετά τη γέννα. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι θα βρίσκεται ήδη στην κλινική ή το νοσοκομείο.

Γυναίκα δείχνει τη καισαρική της τομή
Η απολίνωση των σαλπίγγων μπορεί να γίνει μετά από μια καισαρική τομή.

Απολίνωση των σαλπίγγων – Μετεγχειρητική φροντίδα

Η γυναίκα θα χρειαστεί να ξεκουραστεί αμέσως μετά την επέμβαση. Δε θα πρέπει να κάνει άστατες κινήσεις ή να καταβάλλει έντονη προσπάθεια.

Με την επιστροφή της στο σπίτι, θα πρέπει να θυμάται τις ενδείξεις του γιατρού αναφορικά με τα σημάδια ή τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να προσέχει. Παραδείγματος χάρη, θα πρέπει να μιλήσει άμεσα με τον γιατρό της αν έχει πυρετό ή δυσκοιλιότητα, ή αν έχει έντονο πόνο στην κοιλιά.

Επίσης, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό αν υπάρχει έντονη, δύσοσμη κολπική έκκριση, ή αν υπάρχει πύον στην περιοχή της τομής.

Θα πρέπει να αποφύγει τη σεξουαλική επαφή για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση. Ό,τι και να συμβεί, θα πρέπει να έχει στο νου της ότι αυτή η μέθοδος αντισύλληψης δεν την προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση δεν οδηγεί σε δραματικές αλλαγές τη ζωή μιας γυναίκας. Οι μύθοι που λένε ότι η γυναίκα παίρνει βάρος ή νιώθει λιγότερη ευχαρίστηση στο σεξ μετά την επέμβαση είναι ακριβώς αυτό: μύθοι. Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν αυτές τις δηλώσεις.

Έτσι, μιλήστε με τον γιατρό σας αν σκέφτεστε την απολίνωση των σαλπίγγων και πιστεύετε ότι είναι η σωστή μέθοδος αντισύλληψης για την περίπτωσή σας. Ο γυναικολόγος σας θα μπορέσει να σας πει περισσότερα γι’ αυτή και να δώσει απαντήσεις στις απορίες σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pecheny, Mario, et al. “Ligadura y vasectomía: obstáculos para su accesibilidad.” AL Kornblit, AC Camarotti y G. Wald (comp.), Salud, Sociedad y Derechos (2012): 315-338.
  • del Río Fortuna, Cynthia. “Elecciones en anticoncepción quirúrgica: una mirada sobre la relación entre la técnica y la persona.” Runa 30.1 (2009): 79-95.
  • Gervaise, A., and H. Fernandez. “Técnicas de esterilización femenina.” EMC-Cirugía General 11.1 (2011): 1-10.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.