Γιατί τα χέρια σας μουδιάζουν ενώ κοιμόσαστε;

Αισθάνεστε μουδιασμένα τα χέρια σας όταν κοιμάστε και αισθάνεστε ένα μυρμήγκιασμα; Μάθετε γιατί τα χέρια σας μουδιάζουν τη νύχτα και τι να κάνετε γι 'αυτό σε αυτό το άρθρο.
Γιατί τα χέρια σας μουδιάζουν ενώ κοιμόσαστε;
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Κοιμάστε. Ξαφνικά, ξυπνάτε από ένα είδος «ηλεκτροπληξίας» στα χέρια ή στα δάχτυλά σας. Γνωρίζετε ότι τα χέρια σας μουδιάζουν επίσης;

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν συχνά να προκαλέσουν ακόμη και ένα ορισμένο αίσθημα πανικού μεταξύ των ανθρώπων που το βιώνουν. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε αβλαβείς λόγους, όπως η κακή στάση του σώματος.

Θέλετε να μάθετε γιατί τα χέρια σας μουδιάζουν τη νύχτα; Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!

Γιατί τα χέρια σας μουδιάζουν: Μούδιασμα των χεριών

Adormecimiento en las manos

Τόσο οι κράμπες όσο και το μούδιασμα είναι δυσάρεστα, είτε κοιμόμαστε είτε όχι. Αν συμβαίνει μια στο τόσο, δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο, αν είναι ο κανόνας παρά η εξαίρεση, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά τα σημάδια.

Και οι δύο αισθήσεις μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αν και οι πιο συχνές περιοχές είναι τα άκρα, δηλαδή τα χέρια, τα πόδια. Τα συμπτώματα είναι μυρμήγκιασμα και τσιμπήματα, σαν να μας έχουν κολλήσει δεκάδες μικροσκοπικές καρφίτσες ή βελόνες. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ακόμη και κάψιμο.

Οι κύριες αιτίες του μουδιάσματος στα χέρια ενώ κοιμάστε ή ξαπλώνετε είναι, σύμφωνα με την Mayo Clinic :

 • Έλλειψη βιταμίνης Β12
 • Η χρήση ορισμένων φαρμάκων
 • Βλάβη ή πίεση σε νεύρο στο χέρι και στον καρπό
 • Παραμονή σε παρόμοια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Ελαφρύς τραυματισμός στα χέρια (όπως, για παράδειγμα, ένα χτύπημα που υποστήκαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας)
 • Ο τραυματισμός στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα δάχτυλα ή τα χέρια
 • Κατακράτηση υγρών που προκαλείται κυρίως από την εμμηνόπαυση, την εγκυμοσύνη ή το υπερβολικό βάρος
 • Οι καθημερινές εργασίες περιλαμβάνουν κάμψη και επέκταση του καρπού και άσκηση μεγάλης δύναμης ή χειρισμό εργαλείων που δονούνται ή ασκούν πίεση

Μερικές φορές, το μούδιασμα στα χέρια λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 σχετίζεται με τη λήψη φαρμάκων όπως η μετφορμίνη. Αυτά χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου. Ή, μια παρόμοια περίπτωση μπορεί να συμβεί με από του στόματος αντισυλληπτικά, αντιυπερτασικά, αντισπασμωδικά, θεραπείες για τη νόσο του Πάρκινσον και τον καρκίνο, μεταξύ άλλων.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε: Τα οφέλη του να σηκώνετε τα πόδια σας για 20 λεπτά την ημέρα

Ζημιά στον καρπό

Άτομο με πόνο στον καρπό.
Η βλάβη του καρπού μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα

Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το ένα ή και τα δύο χέρια μουδιάζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Υπάρχουν αυτοί που πάνε στο γιατρό για να κάνουν διάγνωση και υπάρχουν αυτοί που το θεωρούν «φυσιολογικό» μέχρι να τους ενοχλήσει πάρα πολύ και να αποφασίσουν να απευθυνθούν σε ειδικό.

Όταν υπάρχει βλάβη στον καρπό, μπορεί να υποφέρουμε όχι μόνο από μούδιασμα και κράμπες τη νύχτα, αλλά ακόμη και από έλλειψη δύναμης για να κρατήσουμε ορισμένα αντικείμενα ή μεγάλο πόνο όταν κάνουμε ορισμένες κινήσεις. Για παράδειγμα, τα πράγματα μπορεί να πέσουν από τα χέρια μας ή να μην έχουμε ευελιξία όταν θέλουμε να κάνουμε καθημερινές εργασίες. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ευαισθησίας με τα χρόνια.

Για να μάθετε αν το πρόβλημα με τα χέρια σας οφείλεται σε νευρική πάθηση, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε την ακριβή περιοχή του πόνου ή της δυσφορίας.

Υπό αυτή την έννοια, τα δάχτυλα που επηρεάζονται περισσότερο από κράμπες ή μούδιασμα τη νύχτα είναι συνήθως ο αντίχειρας, ο δείκτης και τα μεσαία δάχτυλα. Εάν συμβεί αυτό, το πρόβλημα έχει όνομα και υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με αυτό.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως «σύνδρομο γραμματέα». Με ιατρικούς όρους, ορίζεται ως μια περιφερική νευροπάθεια που αναπτύσσεται όταν το μέσο νεύρο – το οποίο εκτείνεται από το αντιβράχιο στο χέρι – επηρεάζεται από πίεση.

Το νεύρο στον καρπό είναι υπεύθυνο για την αίσθηση και την κίνηση του χεριού και των δακτύλων. Προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του μουδιάσματος σε αυτό το μέρος του σώματος.

Γιατί συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Μερικές φορές, τα άτομα με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζουν τα σημάδια οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά είναι χειρότερα όταν πάνε για ύπνο. Αυτό συμβαίνει γιατί το νεύρο λειτουργεί εδώ και αρκετές ώρες. Όταν προσπαθεί να «ξεκουραστεί», σφίγγει.

Γιατί τα χέρια σας κοιμούνται ενώ κοιμόσαστε;

Εάν τα συμπτώματα αντανακλώνται και τα μικρά δάχτυλα, η κατάσταση έχει να κάνει με προβλήματα πίεσης στο ωλένιο νεύρο, το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από την πίεση στον αγκώνα. Για παράδειγμα, αν έχετε πάθει ατύχημα και έχετε πέσει στον αγκώνα σας, θα νιώσετε ένα είδος «ηλεκτρισμού» στην περιοχή.

Αυτό το νεύρο είναι επίσης υπεύθυνο για την κινητοποίηση της περιοχής μεταξύ της κλείδας και της πρώτης πλευράς. Τα αιμοφόρα αγγεία μπαίνουν επίσης στο παιχνίδι. Για το λόγο αυτό, αξίζει να αναλύσουμε καλά το μούδιασμα.

Εμφανίζεται συνήθως λόγω συγγενούς προβλήματος, επαναλαμβανόμενων κινήσεων – για παράδειγμα, εάν παίζετε τένις (όπως αναφέρει αυτή η έρευνα από το Κέντρο Υγείας Villaviciosa de Odón στη Μαδρίτη) – ή λόγω επαναλαμβανόμενων κακών στάσεων με την πάροδο του χρόνου.

Τι να κάνετε όταν τα χέρια σας μουδιάζουν;

Γιατί τα χέρια σας κοιμούνται ενώ κοιμόσαστε;

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως μούδιασμα, ζεστασιά ή μυρμήγκιασμα στα χέρια σας (ειδικά τη νύχτα), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή πάθηση του ωλένιου νεύρου.

Και στις δύο περιπτώσεις, συνιστάται να επισκεφτείτε το γιατρό σας για επαγγελματικό έλεγχο. Εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, ο πόνος θα γίνει αφόρητος με την πάροδο του χρόνου και επίσης θα τον υποφέρετε τελικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η αδυναμία διάκρισης μεταξύ ζεστού και κρύου είναι ήδη μια σοβαρή συνέπεια. Το ίδιο και η ατροφία της βάσης του αντίχειρα, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών και Διατροφής Salvador Zubirán. Επίσης, ο κίνδυνος να υποφέρουν από αυτά τα προβλήματα είναι υψηλότερος στις γυναίκες.

Ασκήσεις για την πρόληψη του μουδιάσματος

Για να αποφύγετε να φτάσετε σε τέτοια άκρα, συνιστώνται ορισμένες βασικές ασκήσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας στα χέρια σας.

 • Πιέστε μια μικρή λαστιχένια μπάλα στην παλάμη του χεριού σας. Διατίθενται σε καταστήματα παιχνιδιών ή κατοικίδιων ζώων.
 • Κλείστε τα δάχτυλά σας και ασκήστε πίεση.
 • Επαναλάβετε αρκετές φορές, κρατώντας την πίεση για λίγα δευτερόλεπτα πριν επιστρέψετε στην αρχική θέση.
μπαλα του τενισ

Προσπαθήστε να κάνετε αυτή την άσκηση τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Μπορείτε να επωφεληθείτε από το χρόνο διακοπής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως να οδηγείτε το μετρό για τη δουλειά ή το σπίτι, να στέκεστε στην ουρά στην τράπεζα ή να περιμένετε να βγει το παιδί σας από το σχολείο.

Τέλος, μπορείτε επίσης να το κάνετε ενώ παρακολουθείτε μια ταινία, διαβάζετε ένα βιβλίο ή στο μπάνιο. Το σημαντικό είναι να εξασκείτε κάθε μέρα για λίγα λεπτά. Έτσι, το νεύρο θα ενισχυθεί και θα παρατηρήσετε ότι τα χέρια σας δεν μουδιάζουν το βράδυ.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος αυτού του τύπου, ειδικά εάν το μούδιασμα παρατείνεται με την πάροδο του χρόνου ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό ή άλλη ενόχληση. Η γρήγορη πρόληψη είναι πάντα το κλειδί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.