Πόδια που καίνε: Γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Το να αισθάνεστε ότι τα πόδια σας καίνε μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απο ακατάλληλα υποδήματα, αλλά άλλες φορές σχετίζεται με προβλήματα υγείας που μπορεί να είναι σοβαρά.
Πόδια που καίνε: Γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Τελευταία ενημέρωση: 14 Οκτωβρίου, 2021

Τα πόδια που καίνε είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση. Μερικές φορές συνοδεύεται από μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και πόνο στην περιοχή. Ωστόσο, είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε. Δεν αντιπροσωπεύει πάντα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά δεν πρέπει να το παραβλέψετε.

Οι λόγοι γι αυτήν την αίσθηση είναι ποικίλοι. Σε πολλές περιπτώσεις, οφείλεται σε προβλήματα στα νεύρα των ποδιών. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείσετε άλλες υποκείμενες αιτίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι φυσιολογικό να νιώθετε τα πόδια σας να καίγονται.

Αν νιώθετε ότι τα πόδια σας καίνε, πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας. Η πρώτη ένδειξη θα είναι μια απλή αλλαγή παπουτσιών σε ήπιες περιπτώσεις ή θα ζητήσουν εξετάσεις για το νευρικό ή κυκλοφορικό σύστημα εάν υπάρχει υποψία μεγαλύτερου προβλήματος.

Πόδια που καίνε

Όσοι αισθάνονται ότι καίνε τα πόδια τους γενικά βιώνουν αυτή την αίσθηση στο πέλμα του ποδιού, αν και το κάψιμο εμφανίζεται επίσης στο πίσω μέρος του ποδιού και ακόμη και στους αστραγάλους. Μερικές φορές, η αίσθηση της θερμότητας φτάνει μέχρι το πίσω μέρος του ποδιού.

Συνήθως, υπάρχει μια αίσθηση σαν μυρμήγκιασμα ή αισθάνεστε σαν να σας τρυπάνε με βελόνα στην περιοχή όπου βιώνετε τη θερμότητα. Η αίσθηση γίνεται αφόρητη σε σημείο που νιώθετε την ανάγκη να ακουμπήσετε τα πόδια σας σε μια κρύα επιφάνεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η αίσθηση είναι σποραδική και παροδική, αλλά άλλες φορές γίνεται συχνή. Το τελευταίο σενάριο είναι ένα σύμπτωμα αυτού που είναι γνωστό ως σύνδρομο Grierson-Gopalan ή σύνδρομο καψίματος ποδιών. Ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά είναι ότι η αίσθηση επιδεινώνεται τη νύχτα και βελτιώνεται την ημέρα.

Μια γυναίκα που βάζει κρέμα στα πόδια της
Ο πόνος, το κάψιμο, το τσούξιμο στα πόδια συχνά εκλαμβάνονται ως συμπτώματα.

Οι κύριες αιτίες για τα πόδια που καίνε

Οι κύριοι λόγοι είναι οι εξής:

 • Περιφερική νευροπάθεια: Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχουν κατεστραμμένες νευρικές ίνες, επομένως η πιο έντονη δραστηριότητα προκαλεί θερμότητα και πόνο. Συνήθως συνοδεύεται από μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.
 • Κυκλοφορικά προβλήματα: Η αίσθηση καψίματος στα πόδια εμφανίζεται όταν υπάρχει αύξηση στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό κάνει το αίμα να πυκνώσει, δημιουργώντας θερμότητα, ειδικά όταν πηγαίνετε για ύπνο.
 • Δερματικά προβλήματα: Μερικές φορές, η αίσθηση καψίματος δεν προέρχεται από το εσωτερικό του σώματος, αλλά προέρχεται από ένα δερματικό πρόβλημα, όπως δερματίτιδα, μύκητες ή αλλεργίες. Συνήθως συνοδεύεται από φουσκάλες, έλκη, εξανθήματα ή άλλες δερματικές εκδηλώσεις.
 • Ανεπάρκεια βιταμίνης Β: Οι γιατροί πιστεύουν ότι η έλλειψη βιταμινών Β12, Β3, Β1 και Β6 είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες αίσθησης καψίματος στα πόδια, λόγω της μεταβολής του μεταβολισμού που συνεπάγεται.

Όλες αυτές οι αιτίες μπορεί να είναι πρωτογενείς ή δευτερογενείς. Με άλλα λόγια, είναι η άμεση προέλευση του προβλήματος ή θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης νόσου. Για παράδειγμα, ο διαβήτης είναι συχνά η αιτία περιφερικής νευροπάθειας.

Ένα πόδι στον καθρέφτη
Η παρουσία περιφερικής νευροπάθειας απαιτεί άμεση επαγγελματική αξιολόγηση για την αποφυγή σοβαρών μακροπρόθεσμων συνεπειών.

Περισσότεροι λόγοι

Υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται καψίματα στα πόδια, αν και είναι λιγότερο διαδεδομένα από αυτούς που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μερικοί μπορεί να είναι οι ακόλουθοι:

 • Ορμονικές αλλαγές: Τις ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται αύξηση της θερμοκρασίας στα πόδια.
 • Νευρολογικά προβλήματα : Οι ασθένειες της σπονδυλικής στήλης ή του νωτιαίου μυελού προκαλούν την αίσθηση θερμότητας στα πόδια. Συνήθως συνοδεύεται από πόνο στο δέρμα.
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Η απονευρωσίτιδα είναι μια φλεγμονή της περιτονίας, ενός ιστού που εκτείνεται από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, στο πέλμα του ποδιού. Αυτή η κατάσταση προκαλεί κάψιμο και δυσφορία όταν περπατάτε ή τρέχετε.
 • Λοιμώξεις: Οι εισβολείς-μικροοργανισμοί που προκαλούν φλεγμονή στα περιφερικά νεύρα προκαλούν πόνο, μυρμήγκιασμα και θερμότητα στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, μονοπυρήνωσης και συνδρόμου Guillain-Barré.
 • Σύνδρομο τριγώνικής σήραγγας : Αυτό συμβαίνει όταν το κνημιαίο νεύρο συμπιέζεται στην περιοχή του ταρσικού σωλήνα στο πέλμα του ποδιού.
 • Σύνδρομο Gitelman: Αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και καλίου.

Διάφορες αιτίες για τα πόδια που καίνε

Όπως μπορείτε να δείτε, πολλές αιτίες μπορούν να προκαλέσουν την αίσθηση καψίματος στα πόδια. Για τον ίδιο λόγο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να διερευνήσετε τον λόγο για αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα.

Ο επαγγελματίας θα ζητήσει τις απαραίτητες συμπληρωματικές μελέτες και θα ξεκινήσει την κατάλληλη θεραπεία. Εάν η αιτία είναι μικρή, ίσως μια μικρή αλλαγή συνηθειών να είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ibarra, C. T., Rocha, J. D. J., Hernández, R., Nieves, R. E., & Leyva, R. (2012). Prevalencia de neuropatía periférica en diabéticos tipo 2 en el primer nivel de atención. Revista médica de Chile, 140(9), 1126-1131.
 • Arasanz, M. B., Armant, F. B., Buil, A. A., & Muñoz, G. T. (2009). Vitamina B12 y dieta vegetariana. SEMERGEN-Medicina de Familia, 35(8), 412-414.
 • Batista Moliner, R., & Serrano Verdura, C. (1997). Atención al paciente con neuropatía epidémica: Consideraciones sobre el diagnóstico y el seguimiento. Revista Cubana de Medicina General Integral, 13(3), 238-248.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.