Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Η αιτία θανάτου του Influencer Jo Lindner

Ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της γυμναστικής συγκλονίστηκε από τον θάνατο του νεαρού Γερμανού bodybuilder. Μόλις 30 ετών, υπέστη ανεύρυσμα στον εγκέφαλο.
Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Η αιτία θανάτου του Influencer Jo Lindner
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 23 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Jo Lindner, γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις συμβουλές του σε θέματα γυμναστικής και διατροφής, πέθανε σε ηλικία 30 ετών λόγω ανευρύσματος του εγκεφάλου. Αυτό επιβεβαίωσε η φίλη του, Nicha, μέσω μιας ανάρτησης στο Instagram.

Αυτή η εγκεφαλοαγγειακή νόσος είναι πιο συχνή απ’ ό,τι νομίζετε, ωστόσο δεν παρουσιάζει πάντα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να την αναγνωρίζετε προκειμένου να την αντιμετωπίσετε εγκαίρως.

Ο bodybuilder Jo Lindner πεθαίνει από ανεύρυσμα εγκεφάλου

Την 1η Ιουλίου, η φίλη και κολλητή του influencer Jo Lindner, ανακοίνωσε τον θάνατο του νεαρού άνδρα:

Ο Jo πέθανε από ανεύρυσμα. Ήμουν μαζί του στο δωμάτιο. Πήγε για ύπνο προλαβαίνοντας να πάει στο γυμναστήριο στις 4 το απόγευμα με τον φίλο του Noel. Ήταν στην αγκαλιά μου και όλα έγιναν τόσο γρήγορα.

~ Nicha ~

Ο Jo Lindner ήταν ένας 30χρονος bodybuilder που γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά ζούσε στην Ταϊλάνδη από τα 20 του χρόνια. Παρά τη φυσική του κατάσταση και την έντονη προπόνησή του, δε συμμετείχε συχνά σε μεγάλους διαγωνισμούς bodybuilding, όπως ο Mister Olympia. Αντίθετα, ήταν αφοσιωμένος στην παροχή συμβουλών άσκησης και διατροφής μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εκεί ήταν γνωστός ως Joesthetics, το προφίλ του είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 8 εκατομμύρια followers στο Instagram και σχεδόν 1 εκατομμύριο συνδρομητές στο YouTube. Σύμφωνα με την Nicha, τρεις ημέρες πριν από τον θάνατό του, ο νεαρός άνδρας είχε αισθανθεί έναν πόνο στον αυχένα του.“Δεν το καταλάβαμε τότε και μετά ήταν πολύ αργά“.

Η αιτία θανάτου του Jo Lindner: Τι είναι το ανεύρυσμα του εγκεφάλου;

Το ανεύρυσμα του εγκεφάλου, που προκάλεσε τον θάνατο του Jo Lindner, είναι μια διεύρυνση που εμφανίζεται σε κάποια αρτηρία με εξασθενημένο τοίχωμα στον εγκέφαλο, προκαλώντας την εμφάνιση ενός εξογκώματος. Μερικές φορές το εξόγκωμα αυτό είναι πολύ μικρό και δε σπάει.

Σε άλλες περιπτώσεις, η ρήξη προκαλεί έντονη αιμορραγία που οδηγεί σε υψηλό κίνδυνο θανάτου. Το κύριο σύμπτωμα είναι ένας ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εγκεφαλικών ανευρυσμάτων. Ορισμένα από αυτά δεν έχουν συμπτώματα και εντοπίζονται μόνο με μελέτες για άλλους λόγους.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι ποικίλοι και ορισμένοι είναι αναπόφευκτοι. Για παράδειγμα, ο κληρονομικός παράγοντας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την εμφάνιση ανευρυσμάτων.

Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τον τρόπο μείωσης του κινδύνου μιας νόσου που είναι πιο συχνή απ’ ό,τι νομίζετε.

Μια μελέτη του Ιδρύματος Ανευρυσμάτων Εγκεφάλου δείχνει ότι 1 στους 50 ανθρώπους έχει ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός προκαλεί συμπτώματα ή οδηγεί σε ρήξη. Επιπλέον, η ίδια έκθεση υποδηλώνει ότι 3 έως 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποιο είδος εγκεφαλικού ανευρύσματος.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη του Sudoku για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με την επιστήμη

Πώς σχηματίζεται ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα;

Γνωστή και ως “ενδοκρανιακό ανεύρυσμα”, η πάθηση αυτή προέρχεται από μια αδύναμη εγκεφαλική αρτηρία. Το πέρασμα του χρόνου και η ροή του αίματος κάνει το συγκεκριμένο τμήμα της αρτηρίας λεπτότερο και αρχίζει να διογκώνεται. Με αυτόν τον τρόπο, σχηματίζεται μια προεξοχή ή διχασμός που μοιάζει με μούρο ή κεράσι.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε εγκεφαλική αρτηρία, αν και είναι πιο συχνή σε εκείνες που βρίσκονται στη βάση, έναν τομέα γνωστό ως “πολύγωνο του Willis“. Εάν ένα τέτοιο ανεύρυσμα παρουσιάσει οποιαδήποτε διαρροή ή ρήξη, θα προκληθεί αιμορραγία και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή εμφανίζεται στο μικρότερο ποσοστό των περιπτώσεων.

Τύποι

Αν και υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι ταξινόμησης των ενδοκρανιακών ανευρυσμάτων, η πιο συνηθισμένη βασίζεται στη μορφολογία τους:

  • Σακκοειδή ανευρύσματα. Ο συνηθέστερος τύπος. Εμφανίζεται συνήθως στις αρτηρίες στη βάση του εγκεφάλου και έχει σχήμα μούρου.
  • Φυλλοειδή. Στην περίπτωση αυτή, το εξόγκωμα δεν προεξέχει από την αρτηρία και αυτό που εμφανίζεται είναι ένα πρήξιμο ή διόγκωση σε όλες τις πλευρές.
  • Μυκωτικά. Αυτή η παραλλαγή είναι προϊόν μόλυνσης που προσβάλλει τις εγκεφαλικές αρτηρίες, αποδυναμώνοντας το τοίχωμα, διευκολύνοντας την εμφάνιση του ανευρύσματος.

Παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νευροψυχιατρικής της Χιλής, οι ομάδες κινδύνου που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης ενδοκρανιακών ανευρυσμάτων είναι οι γυναίκες, από την έκτη δεκαετία της ζωής και με χρόνια υπέρταση. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες επιρροής περιλαμβάνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τη χρήση αμφεταμινών και κοκαΐνης και το κάπνισμα.

Επιπλέον, προηγούμενες επιπλοκές της υγείας που επηρεάζουν τη ροή του αίματος συνδέονται επίσης με τη δημιουργία ανευρυσμάτων. Συγκεκριμένα, η εγκεφαλική αρτηριοφλεβική δυσπλασία και η στένωση της αορτής.

Από την άλλη πλευρά, το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Ειδικότερα, το οικογενειακό ιστορικό πρώτου βαθμού. Όσον αφορά την περίπτωση του Jo Lindner, η σύντροφός του διευκρίνισε ότι η θεία του influencer απεβίωσε πριν από τέσσερα χρόνια από παρόμοια αιτία.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό κανένα άλλο στοιχείο που να σχετίζεται με πιθανούς παράγοντες κινδύνου στον bodybuilder. Ωστόσο, στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για γυναικομαστία, μια ασθένεια που προκαλεί διογκωμένο ιστό του μαστού. Μια μελέτη στην έκδοση Anales del Sistema Sanitario de Navarra υποδηλώνει ότι αυτή η ανωμαλία προκαλεί παραμόρφωση αισθητικής φύσης, με ψυχολογικές αλλοιώσεις.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων ποικίλλουν. Μπορεί να συγχέονται με κοινές παθήσεις και να περνούν ακόμη και απαρατήρητα, γεγονός που δυσχεραίνει τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

Είναι πιθανό ότι πολύ μικρές προεξοχές, δηλαδή 3 χιλιοστά ή λιγότερο, δεν προκαλούν ποτέ ρήξη ή συμπτώματα. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες μπορεί να ασκήσουν πίεση στους εγκεφαλικούς ιστούς και τα νεύρα, προκαλώντας τις ακόλουθες ενοχλήσεις:

  • Πόνος στην κορυφή και στο πίσω μέρος του ματιού
  • Διαστολή της κόρης του ματιού
  • Διπλή όραση

Ωστόσο, όταν υπάρχει διαρροή ή πλήρης ρήξη του ανευρύσματος, δημιουργείται έντονος και διαρκής πονοκέφαλος. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται ξαφνικά και είναι ο πιο σαφής τρόπος αναγνώρισής του, οπότε το άτομο θα πρέπει να λάβει επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Επιπλέον, μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες αισθήσεις:

Θεραπεία

Υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων για τη θεραπεία των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων. Σε περιπτώσεις που είναι μικρά και δεν έχουν υποστεί ρήξη, μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε από τις δύο. Αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση, το μέγεθος, τη θέση και την ηλικία. Τα ανευρύσματα εντοπίζονται συνήθως με αξονική τομογραφία.

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί ρήξη ή έχουν διαρροή κινδυνεύουν περισσότερο και συνήθως αντιμετωπίζονται με μια διαδικασία γνωστή ως “χειρουργική αποκοπή”. Αυτή συνίσταται στη διακοπή της ροής του αίματος προς το ανεύρυσμα με την τοποθέτηση ενός μικρού μεταλλικού κλιπ.

Τέλος, η ενδαγγειακή θεραπεία είναι λιγότερο επεμβατική. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός καθετήρα και ενός στεντ μέσω της αρτηρίας.

Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου είναι δύσκολο να προληφθούν

Αν και τα ενδοκρανιακά ανευρύσματα δεν μπορούν να προληφθούν, ορισμένες συνήθειες μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, το να μη καπνίζετε, να μην κάνετε χρήση παράνομων ναρκωτικών και να μην καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ. Είναι σημαντικό τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Brain Aneurysm Foundation. (2013). Introducción a los aneurismas cerebrales y sus tratamientos. Recuperado en 04 de julio de 2023. https://bafound.org/wp-content/uploads/2018/12/Detection-and-Treatment-Spanish.pdf
  • Oroz, J., Pelay, M. J., & Roldán, P.. (2005). Ginecomastia: Tratamiento quirúrgico. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 28(Supl. 2), 109-116. Recuperado en 04 de julio de 2023, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272005000400012&lng=es&tlng=es.
  • Thompson, B. G., Brown, R. D., Jr, Amin-Hanjani, S., Broderick, J. P., Cockroft, K. M., Connolly, E. S., Jr, Duckwiler, G. R., Harris, C. C., Howard, V. J., Johnston, S. C., Meyers, P. M., Molyneux, A., Ogilvy, C. S., Ringer, A. J., Torner, J., American Heart Association Stroke Council, Council on Cardiovascular and Stroke Nursing, and Council on Epidemiology and Prevention, American Heart Association, & American Stroke Association (2015). Guidelines for the Management of Patients With Unruptured Intracranial Aneurysms: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke, 46(8), 2368–2400. Recuperado en 04 de julio de 2023. https://doi.org/10.1161/STR.0000000000000070
  • Vigueras, Rogelio, Vigueras, Sebastián, & Luna, Francisco. (2003). Aneurismas Cerebrales: Caracterización de los datos encontrados en un protocolo de seguimiento de un Hospital Regional. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 41(2), 111-116. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272003000200004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.