Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα: Η διαδικασία και τα αποτελέσματα

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα επιτρέπει στους γιατρούς να μελετήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων και να εντοπίσουν τις εγκεφαλικές μεταβολές. Μάθετε περισσότερα εδώ.
Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα: Η διαδικασία και τα αποτελέσματα
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 07 Μαΐου, 2023

Ο εγκέφαλος αποτελείται από ένα μεγάλο και πολύπλοκο δίκτυο εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες. Επικοινωνεί μέσω ηλεκτρικών ερεθισμάτων που μπορούν να αναλυθούν με ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Η υγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου και ολόκληρου του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) μπορεί να αξιολογηθεί μέσω ενός μεγάλου αριθμού εξετάσεων. Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατόν να εντοπιστούν εγκαίρως δομικές ανωμαλίες και διαταραχές της νευρικής λειτουργίας. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, η τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι η προτιμώμενη για τη διάγνωση των επιληπτικών κρίσεων και της επιληψίας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό το ιατρικό εργαλείο έχει σώσει εκατομμύρια ζωές. Η χρησιμότητά του δεν έχει να κάνει μόνο με τη διάγνωση.

Τι είναι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα;

Πρόκειται για μια τεχνική λειτουργικής διερεύνησης που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με μελέτες, ο Hans Berger ήταν αυτός που επινόησε τον όρο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) το 1929 για να περιγράψει την καταγραφή των ηλεκτρικών διακυμάνσεων του εγκεφάλου που συλλαμβάνονται από ηλεκτρόδια προσαρτημένα στο τριχωτό της κεφαλής.

Οι νευρώνες είναι πάντα ενεργοί, μεταδίδοντας ηλεκτρικά ερεθίσματα σε όλο το ΚΝΣ. Το ΗΕΓ συλλαμβάνει και ενισχύει αυτά τα ηλεκτρικά σήματα, αναπαριστώντας τα σε κυματοειδείς γραμμές που καθορίζουν τη δραστηριότητα των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ΗΕΓ πραγματοποιείται σε βασική κατάσταση και υπόκειται σε μεθόδους ενεργοποίησης, όπως ο υπεραερισμός ή η οπτική διέγερση. Μάλιστα, ορισμένοι επαγγελματίες συνιστούν τη λήψη λεπτομερούς καταγραφής του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, είναι διαθέσιμα ΗΕΓ για 24ωρες παρακολουθήσεις .

Η εξέταση αυτή οδηγεί σε φυσιολογικά και μη φυσιολογικά πρότυπα που επιτρέπουν τη διάγνωση βλαβών ή χαρακτηριστικών διαταραχών, όπως οι επιληπτικές κρίσεις. Για το λόγο αυτό, είναι μια συμπληρωματική μελέτη που χρησιμοποιείται ευρέως στη νευρολογική συμβουλευτική.

Electricidad de las neuronas que capta el electroencefalograma.
Οι νευρώνες έχουν μια ηλεκτρική δραστηριότητα που μπορούμε να μετρήσουμε. Η ανίχνευση αυτής της μέτρησης ερμηνεύεται στη νευρολογία.

Γιατί γίνεται αυτή η εξέταση;

Έχει ιατρικό ενδιαφέρον να αξιολογηθεί η κατάσταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου σε εκείνα τα άτομα με υποψία επεισοδιακών ή επίμονων νευρικών διαταραχών. Μεταξύ των πιο συχνών ενδείξεων για ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα είναι οι ακόλουθες:

 • Μεταβολή των ανώτερων λειτουργιών, όπως η μνήμη και η συνείδηση
 • Επιληψία ή άλλα σπασμωδικά σύνδρομα
 • Διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία
 • Εγκεφαλίτιδα και άλλες λοιμώξεις του ΚΝΣ
 • Εγκεφαλοαγγειακή νόσος (CVD)
 • Παρακολούθηση κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο
 • Τραυματική εγκεφαλική βλάβη
 • Κρανιακοί όγκοι
 • Νόσος Alzheimer

Ομοίως, το ΗΕΓ είναι χρήσιμο για την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου σε ασθενείς σε βαθύ κώμα. Ομοίως, προσφέρει δεδομένα ενδιαφέροντος στην αναισθησία που προκαλείται από φάρμακα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Τι είναι το ανεύρυσμα του εγκεφάλου; Μάθετε για την κατάσταση της Emilia Clarke κατά τη διάρκεια των Games of Thrones

Πιθανοί κίνδυνοι και αντενδείξεις

Σε γενικές γραμμές, το ΗΕΓ είναι μια αρκετά ασφαλής τεχνική και δεν προκαλεί κανενός είδους πόνο ή ανεπιθύμητη αντίδραση. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται ελεγχόμενες μέθοδοι για την πρόκληση επιληπτικών κρίσεων, όπως η διέγερση με φως ή ο υπεραερισμός. Ωστόσο, ο ειδικός είναι εκπαιδευμένος να παρέχει ιατρική φροντίδα εάν είναι απαραίτητο.

Προετοιμασίες για ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

Υπάρχουν διάφορες συστάσεις που πρέπει να ακολουθούνται πριν από τη διενέργεια ενός ΗΕΓ. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι η εξέταση πραγματοποιείται σωστά και χωρίς σφάλματα στα αποτελέσματα.

Από την άποψη αυτή, οι προετοιμασίες για το ΗΕΓ περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Πλύνετε τα μαλλιά σας το προηγούμενο βράδυ ή αρκετές ώρες πριν από τη μελέτη.
 • Αποφύγετε τη χρήση μαλακτικών μαλλιών, ελαίων, κρεμών ή σπρέι μαλλιών, καθώς μπορεί να εμποδίσουν την πρόσφυση των ηλεκτροδίων.
 • Σε περίπτωση που έχετε extensions, ζητήστε οδηγίες από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
 • Μην αλλάζετε ή διακόπτετε οποιαδήποτε τακτική φαρμακευτική αγωγή χωρίς ένδειξη. Συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για περισσότερες πληροφορίες.
 • Αποφύγετε τρόφιμα ή ποτά με καφεΐνη 6 έως 8 ώρες πριν από την εξέταση.
 • Κοιμηθείτε λιγότερο από το συνηθισμένο σε περίπτωση διεξαγωγής ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Μη λαμβάνετε ενεργοποιητές ή άλλα προϊόντα για να παραμείνετε ξύπνιοι, ειδικά εάν πρέπει να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Πώς πραγματοποιείται το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται από επαγγελματία τεχνικό ΗΕΓ σε ιατρικό κέντρο, ιδιωτικό γραφείο ή εργαστήριο. Αυτός/αυτή θα αναλάβει να καθοδηγήσει τον ασθενή κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας με ασφαλή και απλό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Το άτομο που πρόκειται να αξιολογηθεί πρέπει να ξαπλώσει σε ένα φορείο ή μια αναπαυτική καρέκλα. Στη συνέχεια, ένας τεχνικός θα είναι υπεύθυνος για τη μέτρηση των διαφόρων διαμέτρων του κρανίου και τη σήμανση των σημείων όπου θα τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια. Οι δίσκοι αυτοί δεν προκαλούν κανενός είδους πόνο και είναι υπεύθυνοι για την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Γενικά, τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο κρανίο με τη χρήση ειδικής κόλλας. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται καλύμματα που περιλαμβάνουν τα ηλεκτρόδια. Τα ηλεκτρόδια θα συνδεθούν με καλώδια σε ένα όργανο που θα συλλάβει και θα ενισχύσει το ηλεκτρικό σήμα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, το εξεταζόμενο άτομο πρέπει να παραμείνει χαλαρό και με τα μάτια του κλειστά. Περιστασιακά, ο τεχνικός μπορεί να ζητήσει από το άτομο να ανοίξει και να κλείσει τα βλέφαρα, να πάρει μια γρήγορη, βαθιά ανάσα, να εκτελέσει έναν υπολογισμό ή να κοιτάξει ένα έντονο φως. Επιπλέον, μπορεί επίσης να ζητηθεί από τον ασθενή να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κινήσεις του σώματος κατά τη διάρκεια του ΗΕΓ καταγράφονται σε βίντεο. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός μπορεί να συνδυάσει την καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων με αυτές τις εικόνες για να λάβει μια πιο ακριβή διάγνωση.

Από την άλλη πλευρά, ένα περιπατητικό ΗΕΓ μπορεί να ενδείκνυται για όσους χρειάζονται πιο παρατεταμένη παρακολούθηση. Η μονάδα αυτή θα συνοδεύει τον ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα διατηρεί τις ηλεκτρικές καταγραφές του εγκεφάλου ενώ εκτελούνται οι συνήθεις δραστηριότητες.

Μετά την εξέταση

Το βασικό ΗΕΓ διαρκεί συνήθως 20 έως 40 λεπτά, αφού τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ορισμένες εξετάσεις μπορεί να απαιτούν από τον ασθενή να κοιμηθεί, γεγονός που παρατείνει την εξέταση.

Στο τέλος του ΗΕΓ, ο τεχνικός θα αφαιρέσει τα ηλεκτρόδια από το τριχωτό της κεφαλής. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν ηρεμιστικά για να προκαλέσουν ύπνο, οπότε ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας μπορεί να χρειαστεί να σας συνοδεύσει στο σπίτι μετά την εξέταση. Εάν δεν καταναλώσετε κανενός είδους ηρεμιστικό, μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Electroencefalograma en una niña.
Τα ηλεκτρόδια συλλαμβάνουν τον ηλεκτρισμό του εγκεφάλου. Είναι προτιμότερο τα μαλλιά να μην έχουν υποστεί επεξεργασία με προϊόντα 24 ώρες πριν.

Αποτελέσματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος

Η εξέταση αυτή παρέχει μια εκτυπωμένη καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, η οποία αντιπροσωπεύεται από κύματα που σχεδιάζονται με διαφορετικές συχνότητες και πλάτη. Τα χαρακτηριστικά του ΗΕΓ ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση της συνείδησης. Υπό αυτή την έννοια, τα κύματα είναι συνήθως ταχύτερα όταν ο ασθενής είναι ξύπνιος και βραδύτερα κατά τις φάσεις του ύπνου.

Οι επαγγελματίες υγείας είναι οι μόνοι αρμόδιοι να ερμηνεύσουν ένα ΗΕΓ και να παράσχουν ακριβή διάγνωση. Σε γενικές γραμμές, η παρουσία ευρέων, αιχμηρών κυμάτων μπορεί να υποδηλώνει ένα σύνδρομο επιληπτικών κρίσεων, όπως η επιληψία. Η αιμορραγία, οι όγκοι και τα ανευρύσματα του εγκεφάλου είναι άλλες συχνές αιτίες μη φυσιολογικών ευρημάτων.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που ειδικεύεται στη νευρολογία.

ΗΕΓ: Ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της υγείας του εγκεφάλου

Το ΗΕΓ είναι μια ασφαλής και χρήσιμη εξέταση για την αξιολόγηση της υγείας του εγκεφάλου και ολόκληρου του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η έγκαιρη διάγνωση των νευρολογικών παθήσεων βελτιώνει την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων και προλαμβάνει τις μακροχρόνιες επιπλοκές. Η πρακτική του και η ερμηνεία του αφορούν αποκλειστικά τους επαγγελματίες υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Viloria Alebesque A, López Bravo A, Bellosta Diago E, Santos Lasaosa S, et al. Utilidad del electroencefalograma en el manejo de la epilepsia en el Servicio de Urgencias. Neurología. 2020; 35(4):238-244.
 • Ramos F, Morales G, Egozcue S, Pabón R, et al. Técnicas básicas de electroencefalografía: principios y aplicaciones clínicas. An. Sist. Sanit. Navar. 2009; 32 (Supl. 3): 69-82.
 • Monge-Pereira E, Molina-Rueda F, Rivas-Montero FM, Ibáñez J, Serrano JI, et al. Electroencephalography as a post-stroke assessment method: An updated review. Neurologia. 2017 Jan-Feb;32(1):40-49.
 • Iriarte J, Urrestarazu E, Alegre M, Martín B, et al. Vídeo-electroencefalografía: una necesidad. An Sist Sanit Navar. 2009;32 (Suppl 3):83-92.
 • Berenguer-Sanchez MJ, Gutierrez-Manjarrez F, Senties-Madrid H, Estanol-Vidal B. Variantes normales o de significado incierto en el electroencefalograma. Rev Neurol. 2012 Apr 1;54(7):435-44.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.