Οι ρυτίδες στο πρόσωπο ενός καπνιστή

Τα τσιγάρα περιέχουν τοξικές ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του δέρματος, οπότε το πρόσωπο ενός καπνιστή τείνει να αποκαλύπτει πρόωρη γήρανση και άλλες ατέλειες.
Οι ρυτίδες στο πρόσωπο ενός καπνιστή

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαΐου, 2022

Οι ρυτίδες στο πρόσωπο ενός καπνιστή είναι διαφορετικές από τις ρυτίδες σε αυτούς που δεν καπνίζουν. Το κάπνισμα αναπόφευκτα βλάπτει το δέρμα, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Τι σημαίνει όμως αυτό ακριβώς;

Λοιπόν, οι άμεσες επιπτώσεις οφείλονται στην επαφή του καπνού με το δέρμα. Οι έμμεσες επιπτώσεις εμφανίζονται ως συνέπεια των τοξικών ουσιών που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μετά την εισπνοή τους.

Εκτός από μια βλαβερή συνήθεια, το κάπνισμα προκαλεί αλλαγές στα νύχια, τα δόντια, τα μαλλιά και, πάνω απ’ όλα, στο δέρμα. Συγκεκριμένα, επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης, καθώς αυξάνει την έκθεση στις ελεύθερες ρίζες.

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τον οργανισμό;

Ένα άτομο που καπνίζει εισάγει στον οργανισμό του πίσσα (που σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου), μονοξείδιο του άνθρακα, νικοτίνη και ερεθιστικές ουσίες (υπεύθυνες για πολλές αναπνευστικές παθήσεις).

Ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων ριζών μεταβάλλει την ισορροπία μεταξύ της ελαστάσης και του κύριου ρυθμιστή της, του αναστολέα της α-1-πρωτεϊνάσης (ρυθμιστής της κυτταρικής μεμβράνης). Αυτό οδηγεί σε μείωση της παραγωγής κολλαγόνου, διασπώντας τις ελαστικές ίνες που στηρίζουν το δέρμα και του προσδίδουν τη δύναμή του.

Αυτή η έλλειψη κολλαγόνου οδηγεί σε αφυδάτωση του δέρματος και συνεπώς, σε απώλεια όγκου και απαλότητας και το δέρμα αρχίζει να ρυτιδώνεται λίγο αργότερα. Εξαιτίας αυτού, οι ρυτίδες στους καπνιστές είναι πιο ορατές από ό,τι σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν. Επιπλέον, συμβαίνουν πολύ νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε.

Το μονοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στον καπνό κάνει τα κύτταρα να μην εκτελούν τις λειτουργίες τους όπως θα έπρεπε. Αυτό συμβαίνει επειδή περιορίζει την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου μέσω του αίματος, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να φτάσει στο δέρμα. Κατά συνέπεια, η ουσία αυτή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η νικοτίνη οδηγεί επίσης σε αγγειοσύσπαση και μείωση της περιφερικής κυκλοφορίας. Με τη σειρά της, αυτή η χρόνια ισχαιμία οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α. Επίσης, η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία.

A person smoking.
Τα τσιγάρα περιέχουν τοξικές ουσίες που αυξάνουν την κυτταρική γήρανση. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα επιδεινώνεται και ο οργανισμός αναπτύσσει ασθένειες.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Πώς να σταματήσετε το κάπνισμα με φυτά και φρούτα

Οι ρυτίδες στο πρόσωπο ενός καπνιστή

Οι τοξικές ενώσεις του καπνού δεν είναι μόνο επιβλαβείς για την υγεία σας, αλλά επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση του δέρματος. Αρχίζουν να εμφανίζονται νέες ρυτίδες, επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης και παρατηρείται έλλειψη λάμψης (αφυδάτωση και θαμπάδα). Το κάπνισμα οδηγεί επίσης στην εμφάνιση κηλίδων στο πρόσωπο και γύρω από τα δάχτυλα.

Οι ρυτίδες στο πρόσωπο ενός καπνιστή είναι βαθύτερες, στενότερες και πιο ορατές σε ορισμένες περιοχές. Επιπλέον, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδια της χήνας) και γύρω από τα χείλη (κάθετες άνω γραμμές) είναι επίσης εμφανείς. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των ρυτίδων συγκεντρώνεται σε αυτές τις περιοχές και είναι αισθητά βαθιές.

Επιπλέον, το χρώμα του δέρματος των καπνιστών είναι διαφορετικό από αυτό των μη καπνιστών. Πρώτον, δεν είναι ροζ όπως το υγιές δέρμα αλλά πιο ωχρό, κάπως γκριζοκίτρινο.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις τείνουν να γίνονται πιο αισθητές μετά την ηλικία των 35 ετών. Η εμφάνιση του δέρματος είναι ευθέως ανάλογη με το βαθμό καπνίσματος. Να ξέρετε ότι επηρεάζει και τους παθητικούς καπνιστές.

A woman looking in the mirror.
Το δέρμα των καπνιστών όχι μόνο τείνει να γερνάει πρόωρα αλλά εμφανίζει καφέ κηλίδες και γίνεται χλωμό.

Συστάσεις για την αποτροπή των επιπτώσεων του καπνίσματος

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε το κάπνισμα, για προφανείς λόγους.
  • Να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ιώδιο, μαγγάνιο κ.λπ. Επιπλέον, να καταναλώνετε περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή — όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Υιοθετήστε μια καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού του δέρματος και τηρήστε την.
  • Κάντε απολέπιση του δέρματος μία φορά κάθε 15 ημέρες για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να τονώσετε την ανανέωσή του.
  • Υποβληθείτε σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές θεραπείες για τα χείλη — υπάρχουν μάσκες για το σκοπό αυτό.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η γήρανση του δέρματος επιταχύνεται με το συνδυασμό καπνίσματος και έκθεσης στον ήλιο.

Οι ρυτίδες στο πρόσωπο ενός καπνιστή είναι αναπόφευκτες

Οι τοξίνες που περιέχονται στον καπνό δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην εμφάνιση ασθενειών αλλά επηρεάζουν και την υγεία του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, οι ρυτίδες στους καπνιστές εμφανίζονται νωρίτερα και τείνουν να είναι πιο έντονες.

Προσπαθήστε να εγκαταλείψετε αυτή τη συνήθεια για να παρακάμψετε αυτές τις συνέπειες. Επιπλέον, προσπαθήστε να υιοθετήσετε μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος που περιλαμβάνει την καθημερινή χρήση αντηλιακού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Just-Sarobé M. Hábito de fumar y piel [Smoking and the skin]. Actas Dermosifiliogr. 2008;99(3):173‐184.
  • Morita A. Tobacco smoke causes premature skin aging. J Dermatol Sci. 2007;48(3):169‐175. doi:10.1016/j.jdermsci.2007.06.015
  • Ortiz A, Grando SA. Smoking and the skin. Int J Dermatol. 2012;51(3):250‐262. doi:10.1111/j.1365-4632.2011.05205.x
  • Metelitsa AI, Lauzon GJ. Tobacco and the skin. Clin Dermatol. 2010;28(4):384‐390. doi:10.1016/j.clindermatol.2010.03.021

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.