Ενοχλητικό ροχαλητό: επικίνδυνο για την υγεία

Το ροχαλητό είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση που δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε τη νύχτα. Αν ο/η σύντροφός σας ροχαλίζει, μάλλον δεν ξέρετε τι να κάνετε, ποια θεραπεία να χρησιμοποιήσετε, ή πώς να τον/την κάνετε να γυρίσει στο πλάι για να σταματήσει να βγάζει αυτούς τους απερίγραπτους ήχους που δεν σας αφήνουν να αποκοιμηθείτε.
Ενοχλητικό ροχαλητό: επικίνδυνο για την υγεία
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαρτίου, 2019

Πάντα λέμε ότι οι άντρες ροχαλίζουν, όμως ξέρετε ότι η υπνική άπνοια είναι επίσης πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες; Στην πραγματικότητα, είναι κάτι πολύ κοινό. Το ροχαλητό εκτός από ενοχλητικό μπορεί να είναι ταυτόχρονα επικίνδυνο και δεν πρέπει να το παραβλέπετε.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που πηγαίνουν για ύπνο ανήσυχες, επειδή φοβούνται ότι θα ενοχλήσουν το σύντροφό τους με το ροχαλητό τους και, ταυτόχρονα, γνωρίζουν ότι το ροχαλητό οδηγεί πάντα σε έλλειψη ανάπαυσης, ευερεθιστότητα και πονοκέφαλο το πρωί. Τι μπορούμε να κάνουμε για να απελευθερωθούμε από τη δυστυχία του ενοχλητικού ροχαλητού;

Το ροχαλητό στην καθημερινή μας ζωή

Τουλάχιστον το 20% των ανθρώπων ροχαλίζουν τη νύχτα. Και, όπως γνωρίζουμε, μερικές φορές αυτό γίνεται αιτία καβγάδων στο ζευγάρι, ειδικά αν το άτομο που ροχαλίζει αρνείται να το παραδεχτεί ή αποφεύγει να δώσει σημασία σε ένα πρόβλημα που είναι κάτι περισσότερο από μια απλή νυχτερινή ενόχληση.

Ένα άτομο που ροχαλίζει δυνατά και κάθε νύχτα, σηκώνεται κουρασμένο και πάσχει από συνεχείς πονοκεφάλους, σωματική δυσφορία, ευερεθιστότητα, άγχος, αυξημένη αρτηριακή πίεση… Φαινόμενα τα οποία, λίγο-λίγο, μπορούν να μετατραπούν σε ασθένειες που είναι πολύ πιο σοβαρές, αν δεν αναζητηθεί βοήθεια και, πάνω από όλα, αν αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε ότι το ροχαλητό δεν είναι φυσιολογικό ούτε κάτι “που όλοι κάνουν κάθε νύχτα”.

Γνωρίζετε ποιες αιτίες προκαλούν το ενοχλητικό ροχαλητό;

άπνοια

Το ροχαλητό είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα μας. Με το ροχαλητό χάνουμε ενέργεια, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την καθημερινή μας ζωή. Μάλιστα, πολλοί γιατροί ονομάζουν το ροχαλητό “εσωτερικό πυρετό”, δηλαδή το θεωρούν δείκτη της υγείας μας.

 • Το ροχαλητό οφείλεται σε στένωση του αεραγωγού που οδηγεί στους πνεύμονες, μειώνοντας το λαμβανόμενο οξυγόνο και προκαλώντας αυτό που είναι γνωστό ως υποξία. Επειδή δεν υπάρχει αρκετός αέρας, προκαλείται δόνηση, η οποία παράγει τον ενοχλητικό αυτό ήχο. Αν κάποια στιγμή δεν εισέρχεται αρκετός αέρας στους πνεύμονες, κάτι που συμβαίνει όταν σταματήσουμε να αναπνέουμε για μια στιγμή, προκαλείται αυτό που είναι γνωστό ως “υπνική άπνοια”.
 • Γενικά το ροχαλητό οφείλεται στη διαταραχή της υπνικής άπνοιας. Ωστόσο μπορεί να οφείλεται επίσης στην παρουσία πολύποδων, στην ανατομία του ρινικού διαφράγματος ή του ουρανίσκου ή σε αλλεργίες. Αν είναι κάτι μόνιμο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε ένα γιατρό για να λάβετε την κατάλληλη διάγνωση.
 • Η υπνική άπνοια δεν είναι κάτι ασήμαντο. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πνεύμονές μας σταματούν να λαμβάνουν οξυγόνο και ότι ο εγκέφαλος πρέπει να δώσει εντολή στους αναπνευστικούς μυς να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια για την εξασφάλιση αέρα, παράγοντας έτσι δυνατότερους και ξαφνικούς ήχους. Μακροπρόθεσμα, η υπνική άπνοια μπορεί να γίνει χρόνια και να καταλήξει να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα Για παράδειγμα: υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη τύπου 2 ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σώμα, ο εγκέφαλος και η καρδιά μας σταματούν να δέχονται οξυγόνο για αρκετά δευτερόλεπτα. Αυτό είναι πολύ σοβαρό.

 

Δείτε επίσης: Θεραπευτικά φυτά για την υπέρταση. Μάθετε περισσότερα!

 

Συμβουλές για τη μείωση του ροχαλητού τη νύχτα

άπνοια, ενοχλητικό ροχαλητό

Καταρχάς, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το ροχαλητό είναι ένα σύμπτωμα που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το ροχαλητό κάθε νύχτα με το που αποκοιμιέστε δεν είναι το ίδιο με το ροχαλητό για μια εβδομάδα επειδή πάσχετε από κρυολόγημα ή αλλεργίες ή το ροχαλητό κατά τη διάρκεια ενός σύντομου μεσημεριανού ύπνου.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν εσείς ή ο/η σύντροφός σας ροχαλίζει τον τελευταίο καιρό. Αν η διάγνωση είναι υπνική άπνοια, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε κάθε μία από τις υποδείξεις που θα σας γίνουν.

Ωστόσο, αν το ροχαλητό σας είναι ελαφρύ και περιστασιακό, απλά ακολουθήστε τις παρακάτω βασικές συμβουλές.

 

Δείτε επίσης: 8 σημάδια καρδιακών νόσων που δεν πρέπει να αγνοούνται

 

Για να αποφύγετε το ενοχλητικό ροχαλητό:

 • Παρακολουθείτε πάντα το βάρος σας, ειδικά εφόσον η παχυσαρκία πάντα προκαλεί ροχαλητό τη νύχτα.
 • Αν καπνίζετε, σταματήστε αμέσως. Η φραγή των αεραγωγών μπορεί να είναι συνέπεια του καπνού, επομένως και το ροχαλητό, ο βήχας και η κακή υγεία.
 • Να κοιμάστε πάντα στο πλάι. Μια πολύ απλή τεχνική για να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε είναι να βάλετε ένα μπαλάκι του τένις στο πίσω μέρος της πιτζάμας σας. Με αυτό τον τρόπο όποτε γυρίζετε ανάσκελα θα αισθάνεστε ενόχληση και θα γυρίζετε στο πλευρό σας.
 • Τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα φαγητού και ύπνου. Η ρουτίνα είναι καλή για το σώμα μας.
 • Να ενυδατώνεστε επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πίνετε πολύ νερό και χρησιμοποιείτε απλό διάλυμα άλατος για να αποσυμφορήσετε τη μύτη, αν είναι απαραίτητο. Ο ρινικός βλεννογόνος δεν θα είναι τόσο ξηρός και δεν θα ροχαλίζετε.
 • Αλλάζετε τακτικά το μαξιλάρι σας. Μερικές φορές η συγκέντρωση ακάρεων μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες ή να ξηράνει τους αεραγωγούς σας. Αξίζει να το έχετε αυτό υπόψη.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ryan S. Obstructive Sleep Apnea. In: International Encyclopedia of Public Health. 2016.
 • Golbidi S, Badran M, Ayas N, Laher I. Cardiovascular consequences of sleep apnea. Lung. 2012.
 • Georgalas C. The role of the nose in snoring and obstructive sleep apnoea: An update. Eur Arch Oto-Rhino-Laryngology. 2011;
 • Costa M, Esteves M. Cigarette Smoking and Sleep Disturbance. Addict Disord their Treat. 2018;

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.