Yπερασπιστείτε τον εαυτό σας ενάντια στην αρνητικότητα

Εκτός του να προστατεύετε τον εαυτό σας από τους αρνητικούς ανθρώπους, χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε ότι για να είστε χαρούμενοι, είναι σημαντικό να βλέπετε τα πράγματα με αισιοδοξία.
Yπερασπιστείτε τον εαυτό σας ενάντια στην αρνητικότητα

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιανουαρίου, 2019

Στοιχηματίζουμε ότι γνωρίζετε ορισμένους ανθρώπους που πάντα φαίνονται να είναι σε κακή διάθεση κι έχουν την ικανότητα να το περνάνε και στους ανθρώπους γύρω τους. Έχουν χαμηλή ανοχή για απογοήτευση και είναι συνηθισμένοι να αντιδρούν αρνητικά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμεναν. Πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ενάντια στην αρνητικότητα κι εναντίον τέτοιου τύπου ανθρώπων που έχουν πεσιμιστικές νοοτροπίες απέναντι στη ζωή;

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πάντα κακοδιάθετοι;

Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που ζουν σε έναν κόσμο πεσιμισμού, ένα είδος αρνητικότητας που δεν επηρεάζει μόνο τις δικές τους ζωές, αλλά και τις ζωές των άλλων. Οι ειδικοί λένε ότι πίσω από αυτό το πέπλο πεσιμισμού υπάρχει συνεχής ευερεθιστότητα και βαθιά δυσαρέσκεια με τους εαυτούς τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα των εαυτών τους, επειδή περνούν τη μέρα τους κολυμπώντας στη δική τους δυσαρέσκεια με την εμπειρία από τη δική τους πραγματικότητα.

Παρόλο που αυτό μπορεί να μην καταλήξει σε μια πραγματική κατάθλιψη, αυτοί μπορεί να υποφέρουν λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης, η οποία βγαίνει προς τα έξω ως απάθεια και περιφρόνηση σαν πανοπλία. Από το ποτήρι μπορεί να λείπει μόνο μια σταγόνα, αλλά αυτοί το βλέπουν σαν να είναι άδειο. Είναι καχύποπτοι κι ανίκανοι να απολαύσουν τα ωραία πράγματα γύρω τους. Επίσης έχουν ένα μοναδικό ταλέντο να μεταδίδουν την αρνητικότητά τους στους άλλους.

Συχνά ακούμε φράσεις όπως, “αν το κάνεις αυτό, δεν πρόκειται να σου βγει σε καλό” και ” δεν αξίζει ούτε να το προσπαθήσεις, δεν είσαι καθόλου καλός σε τέτοιου είδους πράγματα”. Παρόλο που προσπαθούμε να τους αγνοήσουμε, μπορεί τα ανωτέρω να μας αποθαρρύνουν, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτές:

  • Αν το αρνητικό άτομο είναι κοντινό μέλος της οικογένειας: πατέρας, μητέρα, σύντροφος
  • Αν το αρνητικό άτομο έχει κάποια εξουσία πάνω από εμάς: όπως το αφεντικό στην δουλειά.

Πρόκειται για πρόσωπα που πρέπει να βλέπουμε αρκετά συχνά και μπορεί να έχουν βαθιά επίπτωση στις ζωές μας. Μας ενοχλεί  και μας επηρεάζει βαθύτατα, κάνοντάς μας να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας σε καθημερινή βάση. Θα σας δείξουμε πώς να προστατεύετε τον εαυτό σας ενάντια στην αρνητικότητα:

Συμβουλές ενάντια στην αρνητικότητα

1 . Ορίστε όρια

προστατεύστε τον εαυτό σας ενάντια στην αρνητικότητα

Έχετε κατά νου ότι μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είναι πολύ κοντά σε σας. Αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα έχουν επίδραση πάνω σας, το οποίο είναι ακόμη ευκολότερο κατά τις μέρες που η άμυνά σας είναι πεσμένη. Χρειάζεται να προσέχουμε επειδή η αρνητική συμπεριφορά, τα συναισθήματα και σχόλια τους  μπορούν υπονομεύσουν την αυτοεκτίμηση μας, πληγώνοντάς μας.

Πρέπει να θέσουμε όρια στον αρνητικό συλλογισμό τους. Χρειάζεται να θέσουμε όρια γι αυτόν τον τύπο ανθρώπων, που πάντα έχουν την τάση να πληγώνουν με τα σχόλια τους.

 

 

2 . Ξεκαθαρίστε ότι αυτοί είναι εκείνοι που έχουν το πρόβλημα

προστατεύστε τον εαυτό σας ενάντια στην αρνητικότητα

Αυτό είναι δύσκολο. Η ηττοπάθεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπλοκάρουν ένα αρνητικό άτομο από την απόλαυση των πραγμάτων στη ζωή. Δείξτε τους ότι εκείνοι κάνουν λάθος και πιο πολύ από όλα ότι δεν είστε σαν αυτούς. Να χαμογελάτε στα αρνητικά τους σχόλια και να τους λέτε κάτι όπως, “μόνο οι θετικοί άνθρωποι τα καταφέρνουν πραγματικά. Μόνο οι θετικοί άνθρωποι μπορούν να εκτιμήσουν αληθινά τι σημαίνει να είσαι ζωντανός.”

Μερικές φορές η ζήλεια κρύβεται πίσω από αυτά τα συναισθήματα δυσπιστίας. Είναι πάντα καλό να τους δείχνετε ότι η δική τους αντίληψη για την πραγματικότητα μόνο προβλήματα φέρνει. Θα πρέπει να μάθετε να τους βλέπετε ως δυστυχισμένους ανθρώπους. Μην τους αφήσετε να έχουν καμία απολύτως επιρροή πάνω σας.

3 . Να είστε διεκδικητικοί

προστατεύστε τον εαυτό σας ενάντια στην αρνητικότητα

Το πρώτο όπλο ενάντια στην αρνητικότητα είναι να πατάμε γερά στο έδαφος. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είμαστε διεκδικητικοί για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας εναντίον εκείνων που προσπαθούν να μας κάνουν κακό. Θα πρέπει πάντα να γνωρίζετε τι θέλετε για τον εαυτό σας. Αυτό που θέλετε πιο πολύ είναι απλά να είστε χαρούμενοι, να ζείτε τη ζωή σας και να δείχνετε σε όλους ότι είστε ικανοί για οτιδήποτε βάλετε στο μυαλό σας.

Το να επηρεάζεστε από τέτοια  αρνητικότητα δεν οδηγεί πουθενά: “Δεν αξίζει,”  “δεν μπορείτε  να το κάνετε αυτό,” “δεν πρόκειται να πετύχει.” Η ζωή είναι μια εμπειρία μάθησης και κατά περιόδους θα κάνετε λάθη, αλλά θα επιστρέφετε πίσω και θα τελειώνετε αυτό που αρχίσατε. Χρειάζεται να είστε διεκδικητικοί, να λέτε δυνατά αυτό που θέλετε. Πρέπει να θέσετε όρια και να μην δείχνετε φόβο. Οι αρνητικοί άνθρωποι είναι αυτοί που φοβούνται, όχι εσείς.

Είναι βασικό να ανοίξουμε τις συναισθηματικές μας ομπρέλες για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από όλες αυτές τις πολύ συνηθισμένες προσωπικότητες. Εάν είναι δυνατό, μπορεί να αξίζει να προσπαθήσετε να τους βοηθήσετε δείχνοντάς τους ότι χρειάζεται μια περισσότερο αισιόδοξη αντιμετώπιση για να είναι ευτυχισμένοι. Χρειάζεται να ανεβάσουμε την αυτοεκτίμησή μας και να θυμόμαστε ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα στην ευτυχία κι ότι είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε. Ας αρχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αρνητικότητα σήμερα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.