Αρακάς: Διατροφικές πληροφορίες και υγιεινά οφέλη

Ο αρακάς είναι γεμάτος υγιεινά οφέλη. Αρχικά, είναι καταπληκτική πηγή ινών και βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης δυσκοιλιότητας. Επίσης, μας κάνει να χορταίνουμε. Ας μάθουμε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Αρακάς: Διατροφικές πληροφορίες και υγιεινά οφέλη
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο αρακάς έχει πολλά υγιεινά οφέλη.

Για την ακρίβεια, είναι μια πλήρης τροφή και οι διατροφολόγοι συνιστούν τη συμπερίληψή του σε όλα, σχεδόν, τα είδη διατροφής. Τα αποτελέσματα φαίνονται μεσοπρόθεσμα, αρκεί να τον καταναλώνετε ως τμήμα μιας καλά ισορροπημένης διατροφής.

Αυτό το λαχανικό ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων και φέρει πολλά από τα χαρακτηριστικά τους. Σύμφωνα με γνώμες ειδικών, θα πρέπει να τρώτε όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η υψηλότερη πρόσληψη αυτού του τύπου τροφίμων συνδέεται με έναν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων σύνθετων παθήσεων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η θρεπτική αξία του αρακά

Ανά 100 γραμμάρια περιέχει 31 θερμίδες, έτσι δεν προσφέρει πολλή ενέργεια. Από πλευράς μακροθρεπτικών ουσιών, έχει 7 γραμμάρια υδατανθράκων και 1,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιέχει καθόλου λίπη.

Αυτό το όσπριο ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε ίνες και νερό. Για την ακρίβεια, οι ίνες είναι αυτές που δίνουν αρκετές από τις υγιεινές του ιδιότητες.

Σε ό,τι αφορά τις μικροθρεπτικές ουσίες, το περιεχόμενό του σε βιταμίνη Α (690 χιλιοστόγραμμα) και βιταμίνη Β9 (33 χιλιοστόγραμμα), ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Επίσης, έχει 6 χιλιοστόγραμμα νατρίου και μια σημαντική ποσότητα (12,2 χιλιοστόγραμμα) βιταμίνης C.

Διάφορα όσπρια σε πιάτα
Τα όσπρια μπορούν να ενταχθούν σε ένα πλάνο διατροφής, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Αρακάς – Τα υγιεινά του οφέλη

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε για τα υγιεινά οφέλη του αρακά και τη θέση της επιστήμης για την κατανάλωσή του.

1. Μειωμένα εντερικά προβλήματα

Η κατανάλωση ινών σχετίζεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Ο λόγος είναι πως βελτιώνει την εντερική διέλευση και διασφαλίζει τις συχνές, τακτικές, και αβίαστες κινήσεις του εντέρου.

Επίσης, αυτή η ουσία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυξάνει το μέγεθος των κοπράνων και απομακρύνει τα απόβλητα προϊόντα που ίσως παραμένουν προσκολλημένα στα τοιχώματα του εντέρου επειδή δε μπορεί να τα χωνέψει το σώμα. Έτσι, τα αποτρέπει από το να βλάψουν τον ιστό.

Επιπλέον, η τακτική πρόσληψη ινών αυξάνει το αίσθημα πληρότητας και έτσι μειώνετε τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα, διευκολύνοντας την προσήλωσή σας σε μια δίαιτα αδυνατίσματος.

2. Έλεγχος των λιπαρών

Η επιρροή της διατροφής στην πρόσληψη λίπους είναι όντως περιορισμένη. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι τροφίμων ίσως μειώσουν ελάχιστα το πλάσμα χοληστερίνης ή τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Αυτό μπορεί να συσχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως οι ίνες εμποδίζουν, μερικώς, την απορρόφηση συγκεκριμένων ουσιών, όπως του λίπους και της χοληστερόλης. Αυτό σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej τουλάχιστον. Με αυτόν τον τρόπο, η σύνθεση αυτών των στοιχείων διεγείρεται ενδογενώς, και έτσι είναι αποτελεσματικότερη η ρύθμισή τους.

Παρόμοια επίδραση έχει και στη ρύθμιση της απορρόφησης των υδατανθράκων. Ο λόγος είναι πως καθυστερεί την είσοδό τους στο αίμα. Αυτή μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τον έλεγχο του διαβήτη.

3. Ο αρακάς βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο αρακάς έχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C. Αυτή η θρεπτική ουσία βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, σύμφωνα με τις επιστημονικές αποδείξεις που έχουμε διαθέσιμες σήμερα.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η εξασφάλιση της κατανάλωσης 1 γραμμαρίου της ουσίας καθημερινά, βοηθά στην αποτροπή της εμφάνισης ορισμένων λοιμώξεων, όπως του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, μειώνει τον χρόνο εκδήλωσης των συμπτωμάτων εφόσον υπάρξει ασθένεια.

Ανοιχτή κονσέρβα με αρακά
Ο κονσερβοποιημένος αρακάς διατηρεί τις θρεπτικές ιδιότητες και μειώνει τον χρόνο παρασκευής.

Πώς να μαγειρεύετε τον αρακά για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του

Το μαγείρεμα αυτού του λαχανικού είναι αρκετά απλό. Θα πρέπει να το μαγειρέψετε πριν το φάτε, να θυμάστε ότι όσο πιο αργό το μαγείρεμα, τόσο καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τον τοποθετήσετε σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγα σοταρισμένα λαχανικά, και να προσθέσετε αρκετό νερό. Έπειτα, ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε τα υγρά να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αφήστε το μείγμα να μαγειρευτεί για, περίπου, 1 ώρα, ή έως ότου μαλακώσει ο αρακάς.

Σημειώστε ότι οι περισσότερες ποικιλίες αρακά απαιτούν μούλιασμα για τουλάχιστον 24 ώρες πρώτα.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βρείτε μαγειρεμένο αρακά σε κονσέρβα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τον προσθέσετε σε σαλάτες, πάστα φασολιών, ακόμη και να τον σοτάρετε μαζί με μπέικον.

Όπως βλέπετε, μπορείτε να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε τον αγαπημένο σας συνδυασμό.

Ο αρακάς συνιστάται από τους διατροφολόγους λόγω των υγιεινών ωφελειών του

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, ο αρακάς συνιστάται ιδιαίτερα από τους ειδικούς υγείας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτό το όσπριο περιέχει θρεπτικές, για τον οργανισμό, ουσίες και έχει σημαντικές ποσότητες ινών.

Ξεχωρίζει επίσης για τις πολλές εφαρμογές του στη μαγειρική οι οποίες σας επιτρέπουν να πειραματιστείτε και να τον προσθέσετε σε διάφορα πιάτα. Η πιο κλασική επιλογή είναι ο αρακάς στην κατσαρόλα, αλλά θα σας εκπλήξει και η προσθήκη του σε σαλάτες και τηγανιτά.

Μπορείτε να αγοράσετε κονσερβοποιημένο ή μαγειρεμένο αρακά καθώς οι θρεπτικές του ιδιότητες παραμένουν ανέπαφες και διευκολύνουν την προσθήκη του στα πιάτα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915.
  • Maćkowiak K, Torlińska-Walkowiak N, Torlińska B. Dietary fibre as an important constituent of the diet. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2016 Feb 25;70:104-9.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.