Είναι υγιεινό να καταναλώνουμε το υγρό στις κονσέρβες;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι υγιεινό ή όχι να καταναλώνουν το υγρό στις κονσέρβες. Για να βάλουμε τέλος στις αμφιβολίες σας, σε αυτό το άρθρο, θα σας ενημερώσουμε για το πότε θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε και πότε όχι. Ανακαλύψτε στη συνέχεια!
Είναι υγιεινό να καταναλώνουμε το υγρό στις κονσέρβες;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι υγιεινό να καταναλώνουμε το υγρό στις κονσέρβες; Η κονσερβοποίηση είναι μια αποτελεσματική στρατηγική η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαμβάνουν ορισμένα εποχιακά φαγητά όλον τον χρόνο. Έτσι διασφαλίζεται η θρεπτική τους ποιότητα και η σωστή υγιεινή. Από την άλλη, σας επιτρέπει να αποθηκεύετε ποσότητες στο σπίτι, αποφεύγοντας τη φθορά ορισμένων προϊόντων.

Κάποιες φορές, το υγρό στις κονσέρβες περιέχει μια καλή δόση ωφέλιμων μικροθρεπτικών στοιχείων. Άλλες φορές όμως, περιέχει πρόσθετα ή πολύ νάτριο και έτσι είναι καλύτερο να το αποφεύγετε. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να καταναλώνετε αυτό το υγρό.

Κονσερβοποιημένο ψάρι

Σχετικά με αυτό το είδος τροφίμου, το υγρό που χρησιμοποιούν συνήθως οι κατασκευαστές για να διατηρήσουν τα προϊόντα είναι το λάδι. Γι’ αυτό, και καθώς οι λιποδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται, σας συμβουλεύουμε να εκμεταλλευτείτε το υγρό ώστε να αποφύγετε την απώλεια θρεπτικών ουσιών.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι μια ενδημική νόσος. Τα χαμηλά επίπεδα αυτής της ουσίας συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2016.

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, τα οποία τρώγονται συνήθως κονσερβοποιημένα, αποτελούν μία από τις ελάχιστες τροφές με σημαντικές δόσεις αυτής της βιταμίνης. Έτσι, αφαιρώντας το λάδι μέσα από την κονσέρβα σημαίνει ότι μειώνετε σημαντικά την πρόσληψη αυτής της απαραίτητης ουσίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, το υγρό στις κονσέρβες με ψάρια είναι άλμη. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση του υγρού ίσως να μη σας ωφελήσει καθώς έχει μεγάλα ποσοστά νατρίου.

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδέεται με τον κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients. Έτσι, θα πρέπει να λάβετε το παραπάνω στοιχείο υπόψιν σας όταν αποφασίζετε αν θα εκμεταλλευτείτε ή όχι το υγρό στις κονσέρβες.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Συνταγή για γευστικότατο σάντουιτς με τόνο – μην τη χάσετε!

Γυναίκα τρώει τόνο από κονσέρβα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υγρό στις κονσέρβες με λάδι. Όμως, είναι απαραίτητο να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε νάτριο.

Υγρό στις κονσέρβες λαχανικών

Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα λαχανικά περιέχουν ένα υγρό το οποίο αποτελείται από νερό, ασκορβικό οξύ, και, κάποιες φορές, αλάτι. Γι’ αυτόν τον λόγο, η πρόσληψή του είναι πρακτικά ακίνδυνη, εκτός αν πρέπει να προσέχετε την ημερήσια πρόσληψή σας σε νάτριο.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι πετούν αυτό το υγρό επειδή μπορεί να επηρεάσει την οργανοληπτική ποιότητα του προϊόντος, όχι όμως επειδή κάνει κακό στην υγεία από μόνο του.

Παρόλα αυτά, σας συμβουλεύουμε να ελέγχετε τις ετικέτες για να δείτε αν υπάρχουν πρόσθετα στο προϊόν. Αν δείτε ότι υπάρχουν πρόσθετα πέραν του ασκορβικού οξέος, τότε καλύτερα να καταναλώνετε το υγρό με μέτρο.

Ασχέτως με τα παραπάνω, πολλά άτομα συνηθίζουν να πλένουν τα κονσερβοποιημένα λαχανικά, όπως τα όσπρια, πριν τα χρησιμοποιήσουν, επειδή το υγρό αλλοιώνει τη γεύση τους.

Όμως, η κατανάλωση του υγρού στις κονσέρβες με λαχανικά μειώνει την απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως είναι οι βιταμίνες Β. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι πως μπορούν να περάσουν στο υγρό κατά τη διαδικασία συντήρησης και θερμικής κατεργασίας.

Κονσερβοποιημένα λαχανικά
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρήση του υγρού στις κονσέρβες λαχανικών δεν αποτελεί πρόβλημα.

Προτείνεται η κατανάλωση κονσερβοποιημένων φαγητών

Αν και οι ειδικοί δίνουν προτεραιότητα στην κατανάλωση φρέσκων τροφών έναντι των επεξεργασμένων ή συσκευασμένων, δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι τα κονσερβοποιημένα λαχανικά αποτελούν ένα συνιστώμενο προϊόν. Έχουν σχεδόν τις ίδιες θρεπτικές αξίες με τα φρέσκα και η οργανοληπτική τους ποιότητα είναι αρκετά αποδεκτή.

Επιπλέον, σας επιτρέπουν να καταναλώνετε μη εποχιακά φαγητά. Επίσης, σας δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε ποσότητες για συχνή κατανάλωση χωρίς να πρέπει να πάτε συχνά στο σούπερ μάρκετ. Μην ξεχνάτε ότι και η τιμή τους είναι συνήθως αρκετά ανταγωνιστική.

Τι θα πρέπει να θυμάστε για το υγρό στις κονσέρβες

Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Γενικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υγρό στις κονσέρβες καθώς είναι ακίνδυνο.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες. Αν ανιχνεύσετε πολλά συντηρητικά, πέραν από νάτριο ή ασκορβικό οξύ, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη του υγρού.

Κάτι τέτοιο όμως δε συνηθίζεται και οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν άλμη κατά κύριο λόγο. Αυτή είναι επιβλαβής μόνο για άτομα με υπέρταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., Parati G., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.