Το πρόβλημα δεν είναι σε σας αλλά στη χαμηλή αυτοεκτίμηση

Είναι καιρός να μάθετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας. Εξάλλου πώς μπορεί κάποιος άλλος να σας αγαπήσει αν δεν αγαπάτε τον εαυτό σας;
Το πρόβλημα δεν είναι σε σας αλλά στη χαμηλή αυτοεκτίμηση
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το πρόβλημα δεν είναι σε σας αλλά στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δυσκολεύεστε με τις κοινωνικές σχέσεις σας; Καταλήγετε πάντα περιβαλλόμενοι από τοξικούς ανθρώπους; Αν ναι, ίσως αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την αυτοεκτίμηση.

Ίσως να μην είναι η πρώτη φορά που σκέφτεστε ότι έχετε πρόβλημα.

Μπορεί να μην είστε καλοί στο να προσεγγίζετε τους σωστούς ανθρώπους ή ίσως να δυσκολεύεστε να είστε διεκδικητικοί ή να λέτε “όχι”. Ίσως αισθάνεστε πάντα άσχημα επειδή πιστεύετε ότι δεν αξίζετε ό,τι κάνετε.

 

Ανακαλύψτε 5 βήματα για να αναγνωρίσετε και να νικήσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

 

Σταματήστε να σκέφτεστε ότι έχετε τη χειρότερη τύχη. Το πρόβλημά σας είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, όμως μπορείτε να τη βελτιώσετε ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές.

Πιστεύετε στη χαμηλή αυτοεκτίμηση;

στη χαμηλή αυτοεκτίμηση

Σε όλη τη διάρκεια της ζωή σας θα συναντάτε δυσκολίες και θα έχετε εμπειρίες που θα σας βοηθήσουν να μάθετε και να προχωρήσετε μπροστά. Μερικές φορές, όμως, αυτό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Γίνεστε ένα άχρωμο άτομο, χωρίς κινητοποίηση και χωρίς αυτοπεποίθηση ή αυτοεκτίμηση.

Ο λόγος που μπορεί να βιώνετε κάτι τέτοιο είναι επειδή δεν αποδέχεστε τον εαυτό σας όπως είναι. Θέλετε να είστε τέλειοι και δεν παραδέχεστε τα λάθη σας. Τα λάθη μπορεί να είναι δώρα. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προχωρήσετε μπροστά, αν τα δείτε από άλλη προοπτική.

Ίσως επίσης να αναζητάτε συνεχώς την έγκριση των άλλων. Αυτό βάζει την κινητοποίηση και την ευτυχία σας στα χέρια άλλων ανθρώπων.

Εξάλλου μερικές φορές μπορεί να πέφτετε στην παγίδα του να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, με τρόπους που απλώς σας βλάπτουν.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Αυτοπεποίθηση: αρχίστε να στηρίζεστε στον εαυτό σας.

 

Όμως, πάνω από όλα, ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής; Αυτό σημαίνει άσκηση, φροντίδα της διατροφής σας και απόσταση από ανθρώπους που δεν βελτιώνουν εσάς ή την αυτοεκτίμησή σας.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε αυτά τα σημάδια, καθώς αποτελούν παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την αυτοεκτίμησή σας.

Μερικές φορές δεν έχετε επιλογή

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η μειωμένη αυτοεκτίμηση δεν είναι επιλογή σας. Μπορεί να μην είναι προϊόν των παραπάνω αλλά μάλλον περιστάσεων πάνω στις οποίες δεν είχατε κανέναν έλεγχο.

Ίσως να είχατε δυστυχισμένη παιδική ηλικία ή γονείς που δεν σας αγαπούσαν.

Έχει υποστεί ποτέ κακοποίηση; Τα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.

Οι γονείς με υπερβολικά υψηλές προσδοκίες ή υπερπροστατευτικές συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Όπως βλέπετε, αυτά που συμβαίνουν στην παιδική ηλικία μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση στο μέλλον. Μπορεί όμως να βελτιωθεί η αυτοεκτίμηση;

Η αυτοεκτίμηση εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας

Κάθε κατάσταση μπορεί να αλλάξει και η αυτοεκτίμησή σας μπορεί επίσης να αλλάξει με αυτή. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας θα γίνεστε πιο δυνατοί, πιο σοφοί και θα μάθετε να τα καταφέρνετε λίγο καλύτερα.

Για να το πετύχετε, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε με μερικές απλές δηλώσεις που πρέπει να εσωτερικεύσετε:

  • Ξεπεράστε τους φόβους που σας μπλοκάρουν και δημιουργούν φραγμούς.
  • Σταματήστε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Μερικές φορές μπορείτε να γίνετε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σας όταν πρόκειται για την αυτοεκτίμηση.
  • Αν πραγματοποιείτε αυτοκαταστροφικές ενέργειες, προσπαθήστε να σταματήσετε.
  • Θέτετε ρεαλιστικούς στόχους.
  • Μαθαίνετε από τα λάθη σας -χωρίς αυτά δεν μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά.
  • Να εμπιστεύεστε όλες σας τις ικανότητες.

Αν και μοιάζει απλό, ξέρουμε ότι αυτά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και μπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός για να δείτε μεγάλες αλλαγές. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να δείτε έναν ψυχολόγο, που θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει και να ανοίξει τα μάτια σας σε αυτό που είστε και σε αυτά που μπορείτε να επιτύχετε.

Δεν θα είναι εύκολο αλλά αξίζει τον κόπο καθώς το πρόβλημα δεν είναι σε σας αλλά στη χαμηλή αυτοεκτίμηση

Δεν είναι εύκολο να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες. Η αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεαστεί από πολλά μικρά πράγματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής, όμως μπορούμε πάντα να βελτιωνόμαστε τηρώντας μια θετική στάση.

Επιτρέψτε στην χαμηλή αυτοεκτίμηση να γίνει για σας μια ευκαιρία να γνωρίσετε τον εαυτό σας καλύτερα, να αποδεχτείτε αυτά που αισθάνεστε και να αντλήσετε δύναμη από πράγματα που δεν πιστεύατε ότι μπορούσατε.

Ίσως θυμάστε ότι, για να ανεβείτε ψηλά, πρέπει να ξεκινήσετε από κάπου -και το ίδιο ισχύει με την αυτοεκτίμηση. Πρόκειται για μια δοκιμασία της δύναμής σας ώστε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Ωστόσο η πραγματική λύση είναι η αγάπη και η φροντίδα για τον εαυτό σας. Αφιερώστε χρόνο για να εκφράζετε καθημερινά την ευγνωμοσύνη σας στον εαυτό σας.

Ανοίξτε τα μάτια σας και αρχίστε να φροντίζετε την αυτοεκτίμησή σας. Όταν το κάνετε, θα ανακαλύψετε ότι θα είστε πολύ πιο ευτυχισμένοι.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.