Είναι καλές οι βασικές ασκήσεις για τον πόνο στη μέση;

Οι βασικές ασκήσεις έχουν γίνει δημοφιλείς ως θεραπευτικό βοήθημα κατά του πόνου στη μέση. Ωστόσο, είναι ένα θέμα που συνεχίζει να προκαλεί αντιπαραθέσεις. Είναι πραγματικά αποτελεσματικές;
Είναι καλές οι βασικές ασκήσεις για τον πόνο στη μέση;
Michelle Torres

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φυσικοθεραπεύτρια Michelle Torres.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι βασικές ασκήσεις έχουν γίνει δημοφιλείς ως θεραπευτική επιλογή για τον πόνο στη μέση. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες μελέτες που υποστηρίζουν τα αποτελέσματά τους στην ανακούφιση αυτής της ασθένειας, δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστα στοιχεία που να τις θεωρούν πρώτη επιλογή.

Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι, σε μια χώρα όπως η Ισπανία και μόνο, σχεδόν το 50% των ενηλίκων άνω των 20 ετών υποφέρουν ή θα υποφέρουν από πόνο στη μέση. Είναι τόσο συνηθισμένο που υπολογίζεται ότι 9 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως θα έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο αυτής της ασθένειας στη ζωή τους.

Ωστόσο, μεταξύ των πολλών τρόπων αντιμετώπισης, ένας από τους πιο γνωστούς είναι η άσκηση. Οι γιατροί συχνά συνιστούν συνεδρίες φυσικοθεραπείας και μέτρια σωματική δραστηριότητα για να ανακουφίσουν τον πόνο. Μερικοί προτείνουν ότι οι βασικές ασκήσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές. Πόσο αλήθεια είναι αυτό; Στο επόμενο άρθρο, θα εξετάσουμε τα γεγονότα.

Ποιος είναι ο πυρήνας;

Ο πυρήνας είναι μια ομάδα μυών που λειτουργούν ως κορσές για το σώμα. Αναφέρεται στο “κέντρο” ή “πυρήνα” των σωμάτων μας. Γενικά, οι λειτουργίες του περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Προστατεύει τα όργανά μας
 • Συμμετέχει στην προσπάθεια που κάνουμε όταν βήχουμε και φτερνιζόμαστε
 • Παρεμβολή στην ούρηση και την αφόδευση
 • Συμμετοχή στον τοκετό
 • Βοηθούν στην κίνηση της σπονδυλικής στήλης
Μια γυναίκα με τονισμένη κοιλιά.
Οι μύες που αποτελούν τον πυρήνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα του σώματος.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των ειδικών σχετικά με το ποιοι μύες αποτελούν τον πυρήνα. Ωστόσο, οι περισσότεροι επαγγελματίες συμφωνούν ότι περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Το διάφραγμα
 • Οι κοιλιακοί
 • Οι πλάγιες
 • Οι γλουτιαίοι μύες
 • Τα παρασπονδυλικά
 • Το πυελικό δάπεδο

Ομοίως, ορισμένοι προτείνουν ότι περιλαμβάνουν επίσης τον τετρακέφαλο και μερικούς αυχενικούς μυς.

Βασικές ασκήσεις για τον πόνο στη μέση

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η βασική αδυναμία προκαλούσε αστάθεια του κορμού. Συνέπεια αυτής της αστάθειας ήταν, θεωρητικά, ο πόνος στη μέση. Επομένως, η λογική λύση ήταν να κάνουμε βασικές ασκήσεις για την επίλυση του πόνου στη μέση.

Σύμφωνα λοιπόν με την προηγούμενη πεποίθηση, η ενδυνάμωση του πυρήνα θα βελτιώσει τη σταθερότητα του κορμού και, ως εκ τούτου, θα μειώσει τον πόνο στη μέση. Αλλά… είναι αλήθεια αυτό;

Διάφορες μελέτες, μερικές που συγκεντρώθηκαν σε μια ανασκόπηση στο Journal of Exercise Rehabilitation, δοκίμασαν αυτή τη θεωρία και διαπίστωσαν ότι δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται, για τους ακόλουθους λόγους:

 • Μερικοί άνθρωποι με αδύναμο πυρήνα ή ασταθή σπονδυλική στήλη δεν έχουν πόνο στη μέση.
 • Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν πόνο στη μέση, παρόλο που έχουν ενισχύσει τον πυρήνα τους.
 • Η βελτίωση της λειτουργίας των κοιλιακών δεν σχετίζεται με μείωση του πόνου στη μέση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αποδώσουμε τη βελτίωση των συμπτωμάτων στην ενδυνάμωση του πυρήνα ή τουλάχιστον όχι μόνο σε αυτό. Αν αυτό ήταν αλήθεια, όλοι οι άνθρωποι με πόνο στη μέση θα βελτιώνονταν με αυτό το είδος άσκησης και, ομοίως, όλοι οι ασθενείς με εξασθένηση αυτής της μυϊκής ομάδας θα είχαν πόνο στη μέση.

Ένας άντρας που κάνει τσακίσματα.
Οι βασικές ασκήσεις είναι ευεργετικές, όπως κάθε άλλη μορφή σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, υπάρχουν αντιπαραθέσεις σχετικά με τις υποτιθέμενες επιδράσεις τους κατά της οσφυαλγίας.

Και τι γίνεται με εκείνους που έχουν βελτιώσει τον πόνο στη μέση με αυτές τις ασκήσεις;

Για πολλούς ειδικούς, οι βασικές ασκήσεις βοηθούν στον πόνο στην πλάτη. Στην πραγματικότητα, αυτή η μορφή άσκησης έχει δείξει παρόμοια αποτελέσματα με άλλες αθλητικές δραστηριότητες για πόνους στη μέση μακροπρόθεσμα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα:

 • Ο πόνος στη μέση μειώνεται φυσικά μετά από μερικές εβδομάδες, με ή χωρίς σωματική άσκηση.
 • Η εκτέλεση βασικών ασκήσεων είναι από μόνη της μια άσκηση, η οποία παρέχει τα οφέλη οποιασδήποτε άλλης σωματικής δραστηριότητας.
 • Κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε άσκησης, οι άνθρωποι γνωρίζουν περισσότερο τι κάνουν. Ως εκ τούτου, αρχίζουν να αποφεύγουν κινήσεις που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Φυσική δραστηριότητα για τον πόνο στη μέση

Σε αυτό το σημείο, είναι σαφές ότι η άσκηση μπορεί να είναι ένα καλό συμπλήρωμα κατά του πόνου στη μέση, αν και συχνά δεν λειτουργεί από μόνη της. Η ενίσχυση του πυρήνα, ειδικότερα, δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή όσο ορισμένοι το περιγράφουν. Παρ ‘όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό να το κάνουμε.

Η πρακτική των βασικών ασκήσεων στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού σχεδίου έχει οφέλη, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή για να επιλέξετε τις καλύτερες επιλογές ανάλογα με τη σοβαρότητα του πόνου στη μέση ή την προέλευσή του.

Βασικές ασκήσεις: Ναι ή όχι;

Αν τις απολαμβάνετε, φυσικά μπορείτε να τις κάνετε! Ωστόσο, ο μύθος ότι αυτές οι ασκήσεις βελτιώνουν τον πόνο στην μέση πρέπει να καταρριφθεί. Αυτό τροφοδοτεί την πεποίθηση ότι ο πόνος στη μέση είναι πρόβλημα αδυναμίας και αστάθειας, όταν τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει.

Όσο για την καλύτερη θεραπεία για τον πόνο στη μέση, καμία θεραπεία από μόνη της δεν είναι η απόλυτη λύση. Πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός προσεγγίσεων για να εξασφαλιστεί μόνιμη βελτίωση. Μπορεί να περιλαμβάνει επιλογές όπως:

 • Άσκηση περισσότερο και αποφυγή πλήρους ξεκούρασης
 • Διαχείριση άγχους
 • Σωστή διατροφή
 • Επαρκής ύπνος

Ο πόνος στη μέση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που αναπτύσσεται πολύ διαφορετικά σε δύο άτομα με τα ίδια συμπτώματα. Ως εκ τούτου, απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.