Βιταμίνη D και απώλεια βάρους: Πώς σχετίζονται;

Εάν δεν χάνετε βάρος, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αυτή η κατάσταση μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και εμποδίζει την αποτελεσματική οξείδωση του λίπους.
Βιταμίνη D και απώλεια βάρους: Πώς σχετίζονται;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Τα επίπεδα για τη βιταμίνη D στο αίμα μπορούν να συνδεθούν στενά με την απώλεια βάρους, ακόμη και από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Όταν πρόκειται για τη βιταμίνη D, μιλάμε για μια από τις κατ’ εξοχήν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτήν, ώστε να γνωρίζετε την ανάγκη να βελτιστοποιήσετε τη σύνθεση αυτού του στοιχείου από τον οργανισμό σας.

Για να αποφύγετε τις διατροφικές ελλείψεις, είναι σκόπιμο να προγραμματίσετε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Θα είναι βασικό να συμπεριλάβετε πολλές διαφορετικές τροφές, προσπαθώντας πάντα να προσλαμβάνετε την ίδια ποσότητα θερμίδων που δαπανάτε. Ωστόσο, με τη βιταμίνη D, υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου, καθώς η έκθεση στον ήλιο επηρεάζει τη σύνθεση και τον μεταβολισμό της.

Επίπεδα βιταμίνης D σε υπέρβαρα άτομα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα άτομα με παχυσαρκία και τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ελλείμματα τείνουν να είναι πιο έντονα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μιλάμε για μια λιποδιαλυτή ένωση, δηλαδή συσσωρεύεται στο λίπος. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα αυτού του ιστού, τόσο χαμηλότερη είναι η διαθεσιμότητα του στοιχείου για την ανάπτυξη φυσιολογικών λειτουργιών. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Jornal de Pediatria το επιβεβαιώνει αυτό.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν ένα άτομο αρχίζει να χάνει βάρος, τα επίπεδα του θρεπτικού συστατικού στο αίμα αρχίζουν να αυξάνονται. Κατ ‘ αρχήν, αυτό θεωρείται καλό, αν και θα μπορούσε να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις εάν υπερβούν τα μέγιστα συνιστώμενα όρια.

Αυτό δεν είναι συχνό φαινόμενο. Θα πρέπει να χάσετε πολύ βάρος και πολύ γρήγορα για να συμβεί αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, για να αποφύγετε αυτού του είδους τις μεταβολές, καλό είναι να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος. Αυτό θα σας επιτρέψει επίσης να εκτιμήσετε την ανάγκη χορήγησης συμπληρωμάτων σε περίπτωση έλλειψης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατήρηση χαμηλών επιπέδων αυτού του θρεπτικού συστατικού αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences.

Βιταμίνη D και απώλεια βάρους: Πώς σχετίζονται;
Η σύσταση του σώματος επηρεάζει την ποσότητα της βιταμίνης D που κυκλοφορεί στο αίμα.

Έλλειψη από τη βιταμίνη D και προβλήματα απώλειας βάρους

Είναι βασικό να σχολιάσουμε ότι η διατήρηση ενός συνεχούς ελλείμματος βιταμίνης D μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους, διευκολύνοντας τη συσσώρευση υποδόριου λιπώδους ιστού. Αυτό οφείλεται στη γένεση μιας φλεγμονώδους κατάστασης που προέρχεται από την προοδευτική αντίσταση στην ινσουλίνη. Από αυτό το σημείο και μετά, το σώμα καθίσταται αναποτελεσματικό στη χρήση των λιπαρών οξέων ως ενεργειακού υποστρώματος, οπότε τείνουν να διατηρούνται.

Είναι σημαντικό να βελτιώσετε τις συνήθειες έκθεσης στον ήλιο, προκειμένου να διατηρήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε βέλτιστο εύρος, αντιστρέφοντας έτσι το πρόβλημα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ίδιο το έλλειμμα εξαρτάται από τις τιμές της βιταμίνης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research. Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης σωματικής άσκησης και στην προσπάθεια για την απόκτηση περισσότερης μάζας.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια ανεπαρκής κυκλοφορούσα δόση βιταμίνης D στο σώμα θα εμποδίσει την ομοιόσταση του ασβεστίου. Λιγότερο μέταλλο θα σταθεροποιηθεί στα οστά.

Έτσι, όχι μόνο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σαρκοπενία με την πάροδο των ετών, αλλά και σε οστεοπόρωση. Και οι δύο αυτές ασθένειες έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου, αυξάνοντας τη συχνότητα εμφάνισης πολλών άλλων χρόνιων ασθενειών.

Πώς να αυξήσετε τη βιταμίνη D για να εξασφαλίσετε απώλεια βάρους

Σε άτομα χωρίς παχυσαρκία, είναι απαραίτητο να προωθήσετε καλές συνήθειες έκθεσης στον ήλιο για να βελτιώσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D και να προωθήσετε την απώλεια βάρους. Είναι καλύτερο να βγαίνετε στον ήλιο εκτός των κεντρικών ωρών της ημέρας για περίπου 15 έως 20 λεπτά.

Αυτή η ρουτίνα πρέπει να είναι προοδευτική και σταθερή. Τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος είναι επιβλαβή για το δέρμα και μπορούν να αποφευχθούν με συγκεκριμένες προφυλάξεις.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φοράτε αντηλιακό και να περιορίζετε την έκθεσή σας στον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Αν συνεχίσετε να βρίσκεστε στον ήλιο, θα πρέπει επίσης να επαναλαμβάνετε συχνά την εφαρμογή της κρέμας.

Ωστόσο, είναι πάντα σκόπιμο να ελέγχετε την επισήμανση των αντηλιακών προϊόντων για την αποφυγή πιθανών ορμονικών διαταραχών στα συστατικά τους. Εάν υπάρχουν, η σύνθεση της τεστοστερόνης και άλλων εσωτερικών ουσιών θα μπορούσε να μεταβληθεί, γεγονός που θα επηρεάσει επίσης αρνητικά τις τιμές της μυϊκής δύναμης και την ικανότητα απώλειας βάρους.

Βιταμίνη D και απώλεια βάρους: Πώς σχετίζονται;
Δεν αρκεί οποιοδήποτε αντηλιακό. Ελέγξτε την επισήμανση και προτιμήστε τον ιδανικό δείκτη προστασίας για το δέρμα σας.

Το έλλειμμα βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους

Το έλλειμμα βιταμίνης D επηρεάζει αρνητικά την απώλεια βάρους, αν και μπορεί επίσης να σχετίζεται με καταστάσεις παχυσαρκίας. Πρόκειται για ένα θεμελιώδες θρεπτικό συστατικό για την εδραίωση μιας καλής κατάστασης υγείας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό είναι βασικό να διατηρείτε τα βέλτιστα επίπεδα αυτής της βιταμίνης.

Μια λύση μπορεί να είναι η προσφυγή σε συμπληρώματα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάγκη διατήρησης μιας σειράς υγιεινών συνηθειών από κοινού για την πρόληψη της ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών. Δεν αρκεί μόνο να τρώτε καλά και να εκτίθεστε στον ήλιο, αλλά είναι απαραίτητο να ασκείστε σε τακτική βάση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fiamenghi, V. I., & Mello, E. D. (2021). Vitamin D deficiency in children and adolescents with obesity: a meta-analysis. Jornal de pediatria97(3), 273–279. https://doi.org/10.1016/j.jped.2020.08.006
  • Latic, N., & Erben, R. G. (2020). Vitamin D and Cardiovascular Disease, with Emphasis on Hypertension, Atherosclerosis, and Heart Failure. International journal of molecular sciences21(18), 6483. https://doi.org/10.3390/ijms21186483
  • Chiang, C. M., Ismaeel, A., Griffis, R. B., & Weems, S. (2017). Effects of Vitamin D Supplementation on Muscle Strength in Athletes: A Systematic Review. Journal of strength and conditioning research31(2), 566–574. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000001518

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.