Σάλτσα ταρτάρ: Θρεπτικά συστατικά, οφέλη και πώς να την καταναλώνετε

Αν σας αρέσουν οι σάλτσες που συνοδεύουν το φαγητό σας, δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε τη σάλτσα ταρτάρ. Περιέχει αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Σάλτσα ταρτάρ: Θρεπτικά συστατικά, οφέλη και πώς να την καταναλώνετε

Τελευταία ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου, 2023

Η σάλτσα ταρτάρ είναι ιδανική για να συνοδεύσει πολλά πιάτα, όπως αυτά που έχουν ως κύρια συστατικά τα λαχανικά ή τα ψάρια. Είναι απλή στην παρασκευή της και έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όταν συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή με τον σωστό τρόπο. Εξάλλου, όταν παρασκευάζεται στο σπίτι, διασφαλίζεται ότι χρησιμοποιούνται μόνο φρέσκα υλικά, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά τις διατροφικές της ιδιότητες.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι οι σάλτσες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Διαφορετικά, οι θερμίδες στη διατροφή θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά, με αποτέλεσμα την προοδευτική αύξηση του λιπώδους βάρους.

Με την πάροδο των εβδομάδων, αυτό θα δημιουργήσει μια κατάσταση φλεγμονής που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων χρόνιων παθολογιών με την πάροδο των ετών.

Διατροφική αξία της σάλτσας ταρτάρ

Από διατροφική άποψη, πρέπει να σημειωθεί ότι η σάλτσα ταρτάρ έχει 63 θερμίδες ανά μερίδα 30 γραμμαρίων. Περιέχει 5 γραμμάρια λίπους και 4 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα και είναι σε θέση να παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ. Αν και δεν πρέπει να το παρακάνετε, η κατανάλωσή της σε μέτριες ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των απαιτήσεων αυτών των βασικών στοιχείων.

Tartar sauce.
Εντάξτε τη σπιτική σάλτσα ταρτάρ στη διατροφή σας σποραδικά και με μέτρο.

Επιπλέον, το παρασκεύασμα αυτό μπορεί να παρέχει φυτοχημικά με αντιοξειδωτική ικανότητα, ειδικά από τα αγγουράκια. Αυτά είναι ικανά να εξουδετερώνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και τη συνακόλουθη συσσώρευσή τους στους ιστούς του σώματος. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθολογιών με την πάροδο των ετών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οφέλη της σάλτσας ταρτάρ

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να τονίσουμε την επίδραση της βιταμίνης Ε στη σάλτσα ταρτάρ, μια ουσία που αναπτύσσει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης μολυσματικών ή και χρόνιων ασθενειών.

A pasta dish.

Η βιταμίνη Κ, από την άλλη πλευρά, συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των οστών. Μαζί με μέταλλα όπως το ασβέστιο, είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι η οστική πυκνότητα είναι βέλτιστη, γεγονός που θα βοηθήσει στην πρόληψη καταγμάτων στο μέλλον.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης, καθώς ο κίνδυνος οστεοπόρωσης αυξάνεται. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinics in Geriatric Medicine.

Η βιταμίνη Κ σχετίζεται επίσης με τις διαδικασίες πήξης του αίματος. Η διατήρηση των επιπέδων σε βέλτιστα επίπεδα θα βοηθήσει στην πρόληψη αλλαγών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ωστόσο, με ορισμένα φάρμακα, η πρόσληψη θα πρέπει να περιορίζεται.

Πώς να καταναλώσετε τη σάλτσα ταρτάρ;

Η σάλτσα ταρτάρ είναι συνήθως διαθέσιμη σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, αν είναι σπιτική, η ποιότητά της θα είναι υψηλότερη, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η απουσία πρόσθετων στη σύνθεσή της. Κατά γενικό κανόνα, μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό σε ψητά ψάρια ή πιάτα πατάτας. Συνδυάζεται πολύ καλά και με τα δύο προϊόντα και θα βελτιώσει τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.

Συνταγή σάλτσας ταρτάρ

Για να ετοιμάσετε μια εξαιρετική σάλτσα ταρτάρ θα χρειαστείτε:

 • 1 φλιτζάνι απλό γιαούρτι
 • 3 κουταλιές της σούπας γλυκό τουρσί ή 3-4 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
 • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
 • 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
 • Προαιρετικά: κάπαρη

Προετοιμασία

 1. Ανακατέψτε όλα τα προαναφερθέντα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέχρι η σάλτσα να γίνει όσο το δυνατόν πιο λεία.
 2. Συνιστάται να τη σερβίρετε πάντα παγωμένη. Μπορείτε να την αφήσετε στο ψυγείο για λίγα λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσετε.
 3. Αν θέλετε να συμπεριλάβετε αυτή τη σάλτσα σε μια vegan διατροφή, απλά αντικαταστήστε το γιαούρτι με ένα γιαούρτι από σόγια. Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε μαγιονέζα για vegan- δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σάλτσα ταρτάρ, ένα εξαιρετικό καρύκευμα για πολλά πιάτα

Όπως είδατε, η σάλτσα ταρτάρ είναι ένα καρύκευμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τύπους πιάτων και έχει υπέροχη γεύση. Είναι επίσης πηγή ορισμένων αντιοξειδωτικών και βιταμινών υψηλής ποιότητας.

Για το λόγο αυτό, μπορείτε να την εντάξετε στη διατροφή σας, αν και είναι πάντα σημαντικό να μετριάζετε την κατανάλωσή της για να αποφύγετε ένα πλεόνασμα θερμίδων που θα μπορούσε να προκαλέσει την αύξηση του λιπώδους βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, να έχετε κατά νου ότι για να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε μπαχαρικά. Αυτά τα καρυκεύματα παρέχουν συνήθως φυτοχημικά υψηλής ποιότητας, οπότε η κατανάλωσή τους συνδέεται με καλύτερη υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
 • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018;10(11):1614. Published 2018 Nov 1. doi:10.3390/nu10111614
 • Srivastava M, Deal C. Osteoporosis in elderly: prevention and treatment. Clin Geriatr Med. 2002;18(3):529-555. doi:10.1016/s0749-0690(02)00022-8

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.