6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοπόρωση

· 4 Απριλίου 2019
Ένα από τα προβλήματα με την οστεοπόρωση είναι ότι δεν έχει εμφανή συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένα στάδια, όταν συμβαίνουν κατάγματα που σας προειδοποιούν για την παρουσία της.

Τι γνωρίζετε για την οστεοπόρωση; Είναι μια ασθένεια του οστικού συστήματος που μπορεί να προκληθεί από τη γήρανση των οστών, την ανεπάρκεια βιταμίνης D ή γενετικούς παράγοντες. Εμφανίζεται όταν τα οστά υφίστανται φθορά στην εσωτερική τους μικροδομή, κάτι που μειώνει την πυκνότητα και την υποστηρικτική τους ικανότητα. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την οστεοπόρωση.

Όταν εμφανιστεί η οστεοπόρωση, αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων και προκαλούνται φλεγμονώδεις αντιδράσεις και έντονοι πόνοι.

Αν και η οστεοπόρωση είναι μια συνήθης κατάσταση στους ηλικιωμένους, κάποιοι μπορεί να υποφέρουν από αυτήν πρόωρα λόγω τραυματισμών ή συνηθειών που επιδεινώνουν τα οστά.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί ακόμα δεν ξέρουν πόσο σοβαρό μπορεί να είναι και, λόγω της απουσίας των συμπτωμάτων, δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς αναπτύσσεται η οστεοπόρωση. Εάν έχετε κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


1. Παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοπόρωση
οστεοπόρωση σε οστά, τι πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοπόρωση

Η αποδυνάμωση των οστών συνήθως συμβαίνει λόγω της χαμηλής απορρόφησης ασβεστίου και βιταμίνης D, ειδικά όταν πλησιάζουν τα γηρατειά.

 • Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών ουσιών μειώνει την οστική πυκνότητα και μπορεί να προκαλέσει κατάγματα και μη αναστρέψιμη βλάβη λόγω τραυματισμών ή ασθενειών.
 • Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί εξαιτίας γενετικών παραγόντων, αν και σχετίζεται επίσης με τις ορμονικές αλλαγές που υφίστανται στην ενηλικίωση.
 • Η υπερβολική κατανάλωση καπνού και οινοπνεύματος επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.
 • Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση είναι μια άλλη σχετική αιτία.
 • Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αυτή την ασθένεια εάν πάσχετε από ανορεξία ή βουλιμία.

 

Διαβάστε ακόμη: Τα οφέλη από τη σάλτσα μήλου. Είναι πεντανόστιμη

 

2. Συμπτώματα

Δυστυχώς, αυτή η ασθένεια είναι γνωστή ως «σιωπηλός εχθρός» – δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα μέχρι να γίνει ένα σοβαρότερο πρόβλημα.

 • Συχνά, η ανίχνευσή της γίνεται όταν ένα άτομο έχει κάταγμα πριν ξέρει ότι πάσχει από τη νόσο.
 • Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να συμβεί χωρίς να σημειωθεί σημαντικό τραύμα ή τραυματισμοί.
 • Είναι πιθανό να υποψιαστεί την παρουσία οστεοπόρωσης όταν ένα άτομο χάνει σε ύψος 5-8 εκατοστά ή και περισσότερο.
 • Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αυτό που είναι γνωστό ως «καμπούρα της χήρας», μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία καμπούρας στην πλάτη και την ανάλογη στάση σώματος.

3. Ανίχνευση

Για την ανίχνευση της νόσου, πρέπει να πραγματοποιηθεί μια ιατρική μελέτη που ονομάζεται BMD, η οποία συνίσταται στη μέτρηση της οστικής πυκνότητας των οστών.

 • Πρόκειται για ακτίνες Χ χαμηλής ακτινοβολίας που δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να ανιχνεύσουν την νόσο, ούτε προκαλούν πόνο.
 • Η εξέταση της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου μπορεί να υποδεικνύει κάταγμα.
 • Οι κοινές ακτίνες Χ σε άλλα οστά συνήθως δεν είναι τόσο ακριβείς ώστε να γίνεται εμφανές εάν υπάρχει αυτή η κατάσταση.

4. Πρόληψη

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξή τους, η συνεχής εξάσκηση υγιεινών συνηθειών είναι καθοριστική για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

 • Έτσι, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D, συμπεριλαμβάνοντας τα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες στη διατροφή σας.
 • Το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης της Αμερικής (NOF) συνιστά την πρόσληψη 1000 mg ασβεστίου ανά ημέρα για ενήλικες και 1200 mg ημερησίως για γυναίκες άνω των 50 ετών και άνδρες άνω των 70 ετών.
 • Θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση νατρίου και των κορεσμένων λιπών, καθώς εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου.
 • Είναι σημαντικό να αυξηθεί η απορρόφηση του μαγνησίου, καθώς επίσης βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
 • Η καθημερινή άσκηση είναι πολύ ωφέλιμη, καθώς εξυπηρετεί την ενίσχυση των οστών και τη βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας.

 

5. Φάρμακα για να σταματήσετε ή να αντιστρέψετε το πρόβλημα

φάρμακα στην παλάμη

Επί του παρόντος, υπάρχουν φάρμακα για την καταπολέμηση της απώλειας πυκνότητας των οστών, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή σοβαρών προβλημάτων όπως είναι τα κατάγματα.

 • Μεταξύ αυτών είναι τα διφωσφονικά, τα οποία εμποδίζουν την εκφύλιση των οστών απενεργοποιώντας κύτταρα γνωστά ως οστεοκλάστες, τα οποία απορροφούν τον οστικό ιστό.
 • Υπάρχουν επίσης τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, ειδικά όταν η απορρόφηση των τροφίμων είναι δύσκολη.
 • Οι θεραπείες οιστρογόνων συμβάλλουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της νόσου στην περίπτωση των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

 

Θα σας ενδιαφέρει επίσης: Τέσσερα πλεονεκτήματα της εμμηνόπαυσης: ανακαλύψτε τα

 

6. Παρενέργειες της θεραπείας για την οστεοπόρωση που πρέπει να γνωρίζετε

Παρόλο που τα φάρμακα για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας μπορεί να είναι αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η συνεχιζόμενη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Μεταξύ των ανεπιθύμητων παρενεργειών είναι:

 • Κνησμός και μυϊκός πόνος
 • Οισοφαγική βλάβη
 • Καούρα
 • Αρρυθμίες και καρδιακοί παλμοί

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αναφέρουμε ότι παρόλο που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την οστεοπόρωση, τα φάρμακα που αναφέρονται παραπάνω έχουν μια «προθεσμία» για να τεθούν σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι μετά από περίπου 3 χρόνια, είναι απαραίτητο να αναλυθεί κατά πόσο αυτά τα φάρμακα βοήθησαν, αλλά και ποιες αρνητικές συνέπειες είχαν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να σταματήσετε την κατανάλωση φαρμάκων για ένα διάστημα.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την οστεοπόρωση είναι η πρόληψη και το να ενημερωθείτε γι’ αυτήν. Για το λόγο αυτό, εάν έχετε κάποια προδιάθεση, είναι καλό να ελέγχετε την πυκνότητα των οστών σας ανά περιόδους.