Copoazú: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη του;

Θέλετε να εντάξετε αυτό το εξωτικό φρούτο στη διατροφή σας; Απολαύστε τα πολλά οφέλη και τη μοναδική του γεύση στην κουζίνα. Θα σας πούμε πώς να το κάνετε!
Copoazú: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη του;
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Το copoazú, cupuacu ή το λευκό κακάο του Αμαζονίου είναι ένα τροπικό φρούτο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Theobroma grandiflorum. Βρίσκεται στα τροπικά δάση του Αμαζονίου της Κολομβίας, του Περού και της Βραζιλίας.

Είναι ένα μούρο, που σημαίνει ότι περιέχει 20 με 50 σπόρους που καλύπτονται από πολτό, αλλά κατανέμονται σε όλο τον καρπό. Συνήθως, έχει μήκος 12 έως 15 εκατοστά. Έχει λεία υφή και ζυγίζει πάνω από ενάμιση κιλό.

Αυτό το εξωτικό φρούτο έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Θα σας πούμε ποια είναι σε αυτό το άρθρο!

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του καρπού copoazú

Το φυτό copoazú είναι ένα δέντρο από την οικογένεια Sterculiaceae, που αναπτύσσεται σε υγρά εδάφη και μπορεί να φτάσει τα 18 μέτρα σε ύψος. Οι σπόροι είναι τυλιγμένοι σε παχύρρευστο πολτό που έχει πολύ ευχάριστο άρωμα.

Το εσωτερικό του μούρου είναι ένας κρεμώδης πολτός παρόμοιος με το κακάο. Στην πραγματικότητα, είναι συνήθως γνωστό ως λευκό κακάο λόγω της παρόμοιας γεύσης που έχει με αυτό το άλλο φρούτο.

Ο σπόρος έχει 17,24 γραμμάρια πρωτεΐνης, 57,22 γραμμάρια λίπους, 5,7 γραμμάρια φυτικών ινών και 20,7 γραμμάρια υδατανθράκων. Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα ακόρεστων λιπαρών οξέων ωμέγα 9, ωμέγα 3 και λιγότερα ωμέγα 6. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 40,9% αποτελείται από ελαϊκό οξύ.

Copoazú crece en el Amazonas.
Εγγενές στον Αμαζόνιο, αυτό το φρούτο είναι τροπικό και είναι πιο διαδεδομένο στη Νότια Αμερική.

Τα οφέλη για την υγεία του copoazú

Συνολικά, αυτό το φρούτο έχει πολλά οφέλη που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

1. Το Copoazú είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Έρευνα σχετικά με την αντιοξειδωτική δράση του πολτού copoazú έδειξε ότι αυτό το φρούτο περιέχει υψηλό αντιοξειδωτικό δυναμικό.

Μάλιστα, χάρη στην παρουσία ανθοκυανινών και φλαβονοειδών, όπως η κερσετίνη και η κεμπφερόλη, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Άλλα αντιοξειδωτικά φυτοχημικά που μπορούν να βρεθούν στον πολτό είναι η κατεχίνη, η επικατεχίνη, η τεγκρανδίνη και τα αλκαλοειδή της σοκολάτας όπως η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη. Τέλος, οι τοκοφερόλες ή η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή ενισχύουν επίσης την αντιοξειδωτική του ικανότητα.

2. Είναι ένα είδος λίπους που είναι κατάλληλο για βιομηχανική χρήση

Το λίπος Copoazu, σε αντίθεση με το βούτυρο κακάο, είναι λιγότερο ταγγισμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει πολύ λίγα ελεύθερα λιπαρά οξέα που οξειδώνονται εύκολα. Ωστόσο, τα υπόλοιπα λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με αυτά του βουτύρου κακάο.

Όπως υποδεικνύεται από το Ibero-American Network, το λάδι copoazu περιέχει 50,43% κορεσμένα λιπαρά οξέα και 40,82% ακόρεστα λιπαρά οξέα. Εν τω μεταξύ, το βούτυρο κακάο περιέχει 69,3% κορεσμένα λιπαρά οξέα και 30,7% ακόρεστα λιπαρά οξέα. Ένας μεγαλύτερος αριθμός ακόρεστων το προδιαθέτει σε οξειδωτική τάγγιση.

Το Cupuacu περιέχει 36,30% ελαϊκό, 29,27% στεατικό οξύ, 11,22% αραχιδικό και 7,26% παλμιτικό. Το λινολεϊκό οξύ, γνωστό ως ωμέγα 6, βρίσκεται σε χαμηλές ποσότητες.

Επομένως, ο πολτός του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία τροφίμων, όπως νέκταρ, γλυκά, μαρμελάδες, χυμούς και γιαούρτι. Ο σπόρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ποτών. Μάλιστα, το περιοδικό Información Tecnológica εξηγεί ότι το λάδι copoazú ταξινομείται ως λάδι που δεν στεγνώνει.

3. Το βούτυρο Copoazú είναι πρώτη ύλη για τη βιομηχανία καλλυντικών

Το Cupuacu μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσετε ένα τελικό, βιομηχανοποιημένο προϊόν γνωστό ως βούτυρο Copoazú.

Για την εκχύλισή του, ο καρπός πρέπει να συμπιεστεί εν ψυχρώ μέχρι να ληφθεί μια απαλή, θρεπτική, μαλακτική και ενυδατική πάστα.

Αυτό το βούτυρο είναι ικανό να διατηρεί υγιές το δέρμα, χάρη στα λιπαρά οξέα του που σταθεροποιούν τα γαλακτώματα. Το παλμιτικό, το ελαϊκό και το στεατικό λιπαρά οξέα, καθώς και οι στερόλες και οι πολυφαινόλες, βοηθούν επίσης σε αυτό.

Μάλιστα, το Περιφερειακό Αγροτικό Πρόγραμμα της Κολομβίας επαναλαμβάνει ότι τα είδη των λιπών που βρίσκονται σε αυτό το φρούτο είναι τόσο πολυακόρεστα όσο και κορεσμένα. Έχουν σημείο τήξης που μαλακώνει όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, επιτρέποντας την ταχεία απορρόφηση. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα για την κατασκευή καλλυντικών.

4. Είναι σύμμαχος για την υγεία των μαλλιών

Ο καρπός copoazú περιέχει μια αποδεκτή ποσότητα βασικών λιπαρών οξέων. Ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει, επομένως πρέπει να ληφθούν μέσω της διατροφής μας.

Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα μαλλιά μας. Με αυτόν τον τρόπο, τα εμποδίζει να αφυδατωθούν ή να σπάσουν. Επιπλέον, αυτό παρέχει θρέψη στα μαλλιά.

5. Το Copoazú συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης

Στη συνέχεια, η υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και μια μέτρια αναλογία βασικών λιπαρών οξέων βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει τα τριγλυκερίδια, μειώνει τη χοληστερόλη LDL και αυξάνει την HDL χοληστερόλη.

Η LDL είναι συχνά γνωστή ως κακή χοληστερόλη. Είναι μια λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας που, σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί απόφραξη των αρτηριών.

6. Αυτό το φρούτο παρέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Μια ανασκόπηση δείχνει ότι η παρουσία αντιοξειδωτικών στον πολτό και τους σπόρους του copoazú ωφελεί την υγεία. Στην πραγματικότητα, αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες και λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.

7. Μπορείτε να φτιάξετε προϊόντα που μοιάζουν με σοκολάτα με φρούτα Copoazú

Τέλος, το Κολομβιανό Γεωργικό Πρόγραμμα υπογραμμίζει επίσης ότι προϊόντα που μοιάζουν με σοκολάτα μπορούν να παρασκευαστούν χρησιμοποιώντας τους πλούσιους σε πρωτεΐνες σπόρους του. Αυτά πρέπει να πολτοποιηθούν, να ζυμωθούν, να στεγνώσουν, να καβουρδιστούν, να συμπιεστούν και στη συνέχεια να αλεσθούν.

Αυτό το προϊόν είναι γνωστό ως copulate.

Copoazú: Χρήσεις στην κουζίνα

Αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές στην παρασκευή φαγητών και σπιτικών συνταγών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πολτό για να φτιάξετε ζελέ, νέκταρ, παγωτό, γιαούρτι, λικέρ, ζελέ, κρασιά, ακόμη και γλυκά.

Επιπλέον, οι σπόροι copoazú μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή λευκής σοκολάτας και άλλων προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Ένας άλλος τρόπος χρήσης είναι ως μαγειρικό λίπος, παρόμοιο με το βούτυρο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μια νόστιμη συνταγή!

Συνταγή Μους Copoazú

Συνολικά, για να προετοιμάσετε αυτή τη συνταγή χρειάζεστε τα ακόλουθα συστατικά:

 • 4 ασπράδια αυγών
 • 1/4 κιλό ζάχαρη
 • 4 κεράσια
 • 1/2 κιλό πολτός cupuacu
 • 400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
 • 50 γραμμάρια αλεσμένη σοκολάτα
 • 20 γραμμάρια ενυδατωμένης ζελατίνης
Cerezas para combinar con copoazú.
Ο συνδυασμός κερασιών με φρούτα Copoazú δημιουργεί μερικές ενδιαφέρουσες γεύσεις σε συνταγές για επιδόρπια.

Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να το φτιάξετε:

 1. Ανακατέψτε τον πολτό cupuacu για λίγα λεπτά.
 2. Εν τω μεταξύ σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζελατίνη και τα 50 γραμμάρια ζάχαρη. Βράζουμε τη ζελατίνη. Μετά την αφήνουμε να κρυώσει και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη σε ένα μπολ.
 3. Φτιάχνουμε ένα σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς.
 4. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά τα ασπράδια.
 5. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε τη σωστή σύσταση.
 6. Στη συνέχεια, σε ένα ξεχωριστό μπολ, προσθέστε τον πολτό του αναμεμειγμένου copoazú και το σιρόπι. Ανακατεύουμε και διατηρούμε σε ποτήρια στο ψυγείο για 2 ώρες.
 7. Όταν σερβίρετε, προσθέτετε τριμμένη σοκολάτα και ένα κεράσι.
 8. Αυτό κάνει τέσσερις μερίδες.

Τα φρούτα copoazú έχουν αντενδείξεις;

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η υπερβολική κατανάλωση copoazú δεν συνιστάται για την πρόληψη προβλημάτων βάρους. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες. Προσφέρει 315 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αφού η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι πολύ υψηλή.

Σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με την ποσότητα που πρέπει να καταναλώσετε. Στην περίπτωση των παιδιών, μπορούν να το τρώνε 1 με 2 φορές την εβδομάδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • CORPOINCA. Fondo Amazónico. Programa Regional Agrícola. El Cultivo de Copoazú (Theobroma glandiflora). Florencia. 1996. Disponible en: http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4907/1/Cultivo%20de%20copoazu.pdf.
 • Alviárez G.a W. Murillo A.a E. Murillo P.a B. A. Rojanob J. J. Méndez A. Caracterización y extracción lipídica de las semillas del cacao amazónico (Theobroma grandiflorum). Revista Ciencia en Desarrollo, 2016, Vol. 7 No. 1, pp. 103-109.
 • G., E. Alviárez, W. Murillo A., E. Murillo P., B. A. Rojano, and J. J. Méndez A. “Caracterización Y Extracción Lipídica De Las Semillas Del Cacao Amazónico [Theobroma Grandiflorum].”Ciencia En Desarrollo. 2016, 7, no. 1.
 • Lafont, Jennifer J, Páez, nuel S, & Portacio, Alfonso A. (2011). Extracción y Caracterización Fisicoquímica del Aceite de la Semilla (Almendra) del Marañón (Anacardium occidentale L). Información tecnológica22(1), 51-58. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642011000100007
 • Panche AN, Diwan AD, Chandra SR. Flavonoids: an overview. J Nutr Sci. 2016;5:e47. doi: 10.1017/jns.2016.41. PMID: 28620474; PMCID: PMC5465813.
 • El Cultivo de Copoazú. Copoinca. Florencia. 1996. Disponible en : http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4907/1/Cultivo%20de%20copoazu.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.