Πώς να διατηρήσετε τη φωνή σας σε μεγάλη ηλικία

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της φωνής η οποία γίνεται σε μεγάλη ηλικία. Διαβάστε αυτό το άρθρο ώστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή τη διαδικασία και πώς να φροντίσετε τη φωνή σας καθώς μεγαλώνετε.
Πώς να διατηρήσετε τη φωνή σας σε μεγάλη ηλικία

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η φωνή σας δεν ακούγεται όπως πριν, τώρα που έχετε γεράσει. Ίσως αναρωτιέστε πώς να διατηρήσετε τη φωνή σας, αλλά και γιατί συνέβη αυτό. Αυτή η αλλαγή ονομάζεται πρεσβυφωνία.

Πρόκειται για τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στον λάρυγγα και αποτελούν μέρος της γήρανσης. Ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές ίσως δονούνται περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου, αλλά και την ηλικία του. Με τον καιρό, χάνουν την ελαστικότητά τους και τις ίνες κολλαγόνου.

Το φωνητικό σας αποτύπωμα

Κάθε άτομο έχει τη δική του φωνή η οποία το προσδιορίζει και το κάνει ξεχωριστό. Γι’ αυτό, θα πρέπει να τη φροντίζουμε. Το φωνητικό αποτύπωμα καθορίζεται από το σχήμα της ανώτερης λαρυγγικής οδού η οποία είναι διαφορετική σε κάθε άτομοΓι’ αυτόν τον λόγο, η αντήχηση της φωνής είναι επίσης διαφορετική, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Στη διαδικασία της αλλαγής της φωνής, εμπλέκονται ορμόνες: η τεστοστερόνη στους άνδρες και τα οιστρογόνα στις γυναίκες. Στις μεγάλες ηλικίες, η τεστοστερόνη μειώνεται και η φωνή γίνεται και πάλι ψηλή. Στις γυναίκες γίνεται ελάχιστα βαθύτερη εξαιτίας των οιστρογόνων.

Πώς να διατηρήσετε τη φωνή σας – 5 αλλαγές που ίσως παρατηρήσετε με τη γήρανση

Καθώς γερνάτε, η φωνή σας ίσως αλλάξει αρκετά. Παρότι πολλοί ενήλικες διατηρούν τη νεανική τους φωνή σε μεγάλη ηλικία, ίσως παρατηρήσετε ορισμένες αλλαγές:

 1. Η φωνή ακούγεται πιο λεπτή. Ο ήχος της φωνής δεν είναι βαθύς. Οι φωνητικές χορδές στον λάρυγγα λεπταίνουν και γίνονται λιγότερο ελαστικές. Αυτό συμβαίνει επειδή με τον καιρό χάνουν μύες και δε δονούνται όπως πριν.
 2. Η φωνή σας ακούγεται τραχιά. Η φωνή σας απαιτεί αποτελεσματική δόνηση για να είναι καθαρός ο ήχος της. Γι’ αυτό, οτιδήποτε παρεμβάλλεται με το κλείσιμο των χορδών και είναι επιβλαβές για τον λάρυγγα, έχει ως αποτέλεσμα μια τραχιά και βραχνή φωνή.
 3. Ακούγεται αδύναμη. Η γήρανση επηρεάζει την έκταση και τον όγκο της φωνής. Επίσης, τα άτομα με αλλαγές στον αναπνευστικό τους σύστημα ίσως παρατηρήσουν ότι η φωνή τους είναι πιο χαμηλή.
 4. Υπάρχει μια αλλαγή στον τόνο. Οι αλλαγές στον τόνο ίσως οφείλονται και σε ατροφία των μυών των φωνητικών χορδών, και στις γυναίκες ίσως οφείλονται, εν μέρη, στις ορμονικές αλλαγές.
 5. Η φωνή κουράζεται περισσότερο. Αν η φωνή σας ξεκινά δυνατή αλλά εξασθενεί μέσα στην ημέρα, ο ένοχος είναι η φωνητική κόπωση. Όπως με οποιοδήποτε είδος κόπωσης, η φωνητική σχετίζεται με τη χρήση.

10 συμβουλές για να διατηρήσετε τη φωνή σας σε μεγάλη ηλικία

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη για την αποφυγή προβλημάτων με τη φωνή, αλλά βοηθά και η φροντίδα της. Εδώ σας έχουμε ορισμένες συμβουλές για να φροντίσετε και να διατηρήσετε τη φωνή σας, και να αποφύγετε παθολογίες που μπορούν να επηρεάσουν τα όργανα της φωνής:

 1. Μην πιέζετε τη φωνή σας και μη φωνάζετε.
 2. Αποφύγετε τα θορυβώδη περιβάλλοντα και προσπαθήστε να μην μιλάτε πάνω από τον θόρυβο όταν βρίσκεστε σε αυτά.
 3. Μην καπνίζετε ή μην παραμένετε σε περιβάλλον όπου καπνίζουν άτομα καθώς έτσι ερεθίζεται ο λάρυγγας.
 4. Προσπαθήστε να μη καθαρίζετε τον λαιμό σας.
 5. Αν είστε κρυωμένοι/ες, έχετε αλλεργία ή βήχετε συχνά, συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό για να λάβετε τη σωστή θεραπεία.
 6. Αν υποφέρετε από βραχνάδα ή αφωνία και διαρκεί πάνω από 10 ημέρες, πηγαίνετε σε έναν/μία ειδικό.
 7. Να ενυδατώνεστε επαρκώς. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, η βλεννογόνος μεμβράνη που καλύπτει τις φωνητικές χορδές θα ενυδατώνεται σωστά.
 8. Να ξεκουράζεστε αρκετά. Η σωματική κούραση αντανακλάται στη φωνή, ειδικά αν εργάζεστε με τη φωνή σας.
 9. Όποτε είναι δυνατό, προσπαθήστε να μη μιλάτε για πάνω από τέσσερις ώρες συνεχόμενα ή να τραγουδάτε για πάνω από δύο, αυτές οι συνήθειες βλάπτουν τις φωνητικές χορδές.
 10. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης καθώς αφυδατώνουν τις φωνητικές χορδές. Επίσης, προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να αποφεύγετε τα καυτερά φαγητά. Καλό θα είναι να αποφεύγετε και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη φωνή σας.

Συμπεράσματα

Οι αλλαγές της φωνής με τη γήρανση δεν έχουν μελετηθεί αρκετά ακόμη ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική προληπτικών μέτρων. Όμως, η καλή υγιεινή και οι συμβουλές που σας δώσαμε παραπάνω, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη φωνή σας όσο μεγαλώνετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cobeta, I., Núñez, F., Fernández, S., Núñez, F., Cobeta, I., & Fernández, S. (2013). Patología de la voz. Marge Medica Books.

 • Martínez-Sánchez, F. (2010). Trastornos del habla y la voz en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia.

 • Sataloff, R. (1993). La voz humana. Investigación y Ciencia.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.