Λαρυγγίτιδα: Αιτίες και συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε

Η λαρυγγίτιδα είναι μια παθολογία που έχει πολλαπλές αιτίες. Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε τις αιτίες και τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας.
Λαρυγγίτιδα: Αιτίες και συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου, 2020

Η λαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή του λαρυγγικού βλεννογόνου, το όργανο που είναι υπεύθυνο για την είσοδο εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα. Είναι η πιο σημαντική περιοχή για τη φωνητική, επειδή οι φωνητικές χορδές βρίσκονται εκεί. Λοιπόν, ποια είναι τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας;

Σύμφωνα με ειδικούς της Ισπανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας (SEORL), αυτή η παθολογία θεωρείται οξεία εάν ο ασθενής αναρρώσει μετά από σύντομο χρονικό διάστημα (ώρες ή ημέρες). Εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από τρεις εβδομάδες, η περίπτωση είναι χρόνια.

Όπως θα δείτε σε αυτό το άρθρο, η λαρυγγίτιδα είναι μια πολύ κοινή ασθένεια που προκαλείται συνήθως από έναν ιό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γνώση των αιτίων και των συμπτωμάτων της λαρυγγίτιδας είναι απαραίτητη. Παρακάτω, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν.

Επικράτηση της νόσου στο γενικό πληθυσμό

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την επιδημιολογία της λαρυγγίτιδας, δηλαδή ποιους επηρεάζει και τον επιπολασμό της (αριθμός μολυσμένων ατόμων σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό), για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Οι επιδημιολογικές μελέτες παρέχουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα:

 • Η οξεία λαρυγγίτιδα αντιπροσωπεύει το 15-20% των αναπνευστικών ασθενειών.
 • Η επίπτωση στα βρέφη είναι 3 έως 6%. Έτσι, περίπου έξι στα 100 άτομα κάτω των έξι ετών υποφέρουν από αυτήν την παθολογία σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική περίοδο.
 • Το τυπικό προφίλ ενός προσβεβλημένου ατόμου είναι ένα αγόρι δύο ετών που πάσχει από την ασθένεια κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.
 • Η οξεία λαρυγγίτιδα έχει ένα σαφές οικογενειακό συστατικό. Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με παιδιατρικά περιοδικά, τα παιδιά με συγγενείς που έχουν υποφέρει από αυτήν είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν επίσης.

Όπως είδατε, αυτή είναι μια ασθένεια που κυριαρχεί στα παιδικά περιβάλλοντα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, έως έξι ετών, τα μικρά παιδιά έχουν υψηλότερη γλωττίδα και χαλαρότερους και λιγότερο ινώδεις υποβλεννογόνους ιστούς, παράγοντες που τους προδιαθέτουν σε μόλυνση.

άνδρας με πόνο στο λαιμό
Ο πονόλαιμος και η δυσφωνία είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της λαρυγγίτιδας.

Λαρυγγίτιδα: Οι αιτίες και τα συμπτώματα

Η επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι διάφορες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν λαρυγγίτιδα στον πληθυσμό. Είναι οι εξής:

 • Μολυσματικές. Λόγω ιών (κρύο, γρίπη ή έρπητα), βακτήρια (μυκόπλασμα ή διφθερίτιδα) ή μύκητες (καντιντίαση ή ασπεργίλλωση).
 • Μη μολυσματικές. Λόγω αλλεργιών, τραύματος, φαρμάκων ή αυτοάνοσων διαταραχών.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε επίσης: Εύκολες, χρήσιμες και φυσικές θεραπείες με χαμομήλι

Ιική λαρυγγίτιδα

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι ιοί παραϊνφλουέντζας 1, 2 και 3 προκαλούν το 65% όλων των περιπτώσεων. Επίσης, οι ιοί της γρίπης Α και Β (που προκαλούν τη γρίπη) και διάφοροι τύποι αδενοϊών είναι οι συνήθεις αιτιολογικοί παράγοντες.

Αυτά τα παθογόνα σχετίζονται με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, οδηγώντας σε τυπικές κλινικές εκδηλώσεις γρίπης. Κάποιοι από αυτούς είναι:

 • Πρώτον, πυρετός
 • Ξηρός λαιμός και πονόλαιμος
 • Δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση)
 • Δυσκολία στην αναπνοή και συνεχής βήχας
 • Πρησμένοι λεμφαδένες στον αυχένα
 • Ωταλγία

Αυτά τα συμπτώματα προέρχονται από τη φλεγμονή του φαρυγγικού βλεννογόνου, ο οποίος είναι ερυθρός και οιδηματώδης, με άλλα λόγια, με συσσωρευμένο εξωκυτταρικό υγρό. Όσον αφορά τη θεραπεία, ο ασθενής πρέπει να ξεκουράζει τη φωνή του και να εφαρμόζει αντιπυρετικά και αναλγητικά.

Σε οξείες περιπτώσεις, αυτή η ασθένεια επιλύεται από μόνη της. Στην πραγματικότητα, εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες. Το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τον αιτιολογικό παράγοντα και δεν αφήνει μόνιμα αποτελέσματα.

Βακτηριακή λαρυγγίτιδα

Είναι λιγότερο συχνή από την ιική λαρυγγίτιδα. Σύμφωνα με διάφορες βιβλιογραφικές πηγές, αυτή η παραλλαγή είναι επίσης αυτοδιαλυτή και θεραπεύεται γρήγορα.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους αιτιολογικούς παράγοντες είναι τα βακτήρια Mycoplasma, από τα οποία υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη. Τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με αυτά που αναφέραμε παραπάνω: πυρετός, μη παραγωγικός βήχας, οδυνηρή κατάποση και δυσφωνία (αλλοίωση ορισμένων από τις ακουστικές ιδιότητες της φωνής).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία βασίζεται σε αντιβιοτικά. Η ερυθρομυκίνη, η κλαριθρομυκίνη ή η αζιθρομυκίνη είναι αποτελεσματικά στη θανάτωση βακτηρίων στον λάρυγγα.

Μη μολυσματική λαρυγγίτιδα

Ορισμένες περιπτώσεις αυτής της νόσου δεν είναι παθογόνες, πράγμα που σημαίνει ότι η λαρυγγίτιδα δεν προκλήθηκε από μικροοργανισμούς αλλά από το περιβάλλον που περιβάλλει το άτομο:

 • Αλλεργίες: Οξεία φλεγμονή των φωνητικών χορδών και του υπόλοιπου λαρυγγικού βλεννογόνου μετά την εισπνοή αλλεργιογόνων. Προκαλεί μεταβλητά συμπτώματα, από εκκαθάριση λαιμού έως σοβαρή απόφραξη των αεραγωγών.
 • Εισπνοή. Με άμεση επαφή του λαρυγγικού ιστού με επιβλαβή στοιχεία, όπως καπνός ή πολύ ζεστός αέρα. Αυτό είναι κοινό σε επιζώντες πυρκαγιάς ή πυροσβέστες.
 • Λόγω τραύματος ή φωνητικής προσπάθειας. Λαρυγγικός ερεθισμός που προκαλείται από χτύπημα ή συνεχιζόμενη υπερέκταση των φωνητικών χορδών.
γυναίκα με πονόλαιμο
Η προέλευση της παθολογίας μπορεί να είναι είτε μολυσματική είτε μη μολυσματική.

Τι πρέπει να θυμάστε για τις αιτίες και τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας

Σε αυτό το άρθρο, εξηγήσαμε ότι η λαρυγγίτιδα είναι μια πολύπλευρη παθολογία, καθώς έχει διάφορες αιτίες που κυμαίνονται από μολυσματικούς παράγοντες έως απλούς τραυματισμούς. Ωστόσο, όλα προκαλούν κοινά συμπτώματα, όπως δυσφωνία και μη παραγωγικό βήχα.

Λόγω του γεγονότος ότι οι μολυσματικές παραλλαγές είναι οι πιο συχνές, μεταδίδονται μεταξύ τομέων του πληθυσμού με άμεση επαφή ή εισπνοή υγρών. Ως εκ τούτου, εκδηλώνονται με ορισμένα επιδημιολογικά πρότυπα, κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το φθινόπωρο.

Αυτές οι αναπνευστικές παθολογίες είναι αρκετά συχνές στα βρέφη. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς συνήθως επιλύονται μόνες τους. Αλλά εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Laringitis agudas de adulto, Hospital de Mérida. Recogido a día 12 de agosto en https://seorl.net/PDF/Laringe%20arbor%20traqueo-bronquial/102%20-%20LARINGITIS%20AGUDAS%20DEL%20ADULTO.pdf
 • Tapiainen, Terhi, et al. “Finnish guidelines for the treatment of laryngitis, wheezing bronchitis and bronchiolitis in children.” Acta Paediatrica 105.1 (2016): 44-49.
 • Basanta, M. A. (2003). Laringitis aguda (crup). An pediatría [Internet]1(S1), 55-61.
 • Alvo, Andrés, et al. “Conceptos básicos para el uso racional de antibióticos en otorrinolaringología.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 76.1 (2016): 136-147.
 • Stachler, Robert J., and James P. Dworkin-Valenti. “Allergic laryngitis: unraveling the myths.” Current opinion in otolaryngology & head and neck surgery 25.3 (2017): 242-246.
 • Temprano, M. M., & Hinojal, M. T. (2017). Laringitis, crup y estridor. Pediatr Integr21(7), 458-64.
 • Bustos, M. F., Guzmán, M., & Galeno, C. (2014). Laringitis aguda obstructiva o crup viral. Rev. Hosp. Clin. Univ. Chile25(3), 253-257.
 • Adetona, Olorunfemi, et al. “Review of the health effects of wildland fire smoke on wildland firefighters and the public.” Inhalation Toxicology 28.3 (2016): 95-139.
 • Garate, A., Valenzuela, P., & Casar, C. (1987). Laringotraqueobronquitis aguda bacteriana. Revista chilena de pediatría58(6), 472-478.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.