5 πιθανά σημάδια για οζίδια στις φωνητικές χορδές

Οι όγκοι στις φωνητικές χορδές είναι περισσότερο γνωστοί ως: οζίδια. Αν και είναι δύο διαφορετικά πράγματα, συγχέονται συχνά με τους πολύποδες.
5 πιθανά σημάδια για οζίδια στις φωνητικές χορδές
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα οζίδια στις φωνητικές χορδές είναι μη-καρκινικοί όγκοι οι οποίοι βρίσκονται, όπως λέει και το όνομα, στις φωνητικές χορδές. Εμφανίζονται εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης της φωνής για μεγάλη χρονική περίοδο.

Ο σχηματισμός και η ανάπτυξή τους ξεκινά από φλεγμονή, μέχρι να σκληρύνουν και να μετατραπούν σε κάλους. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων των οζιδίων στις φωνητικές χορδές  είναι κρίσιμη, για να τα ανιχνεύσετε και να τα αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό.

Αιτίες

 • Οι κραυγές.
 • Το υπερβολικό καθάρισμα του λαιμού.
 • Ο χρόνιος βήχας.
 • Οι μιμήσεις.
 • Η υπερβολική ομιλία.
 • Το να τραγουδάτε σε μη φυσικό τόνο.

Οτιδήποτε έχει να κάνει με υπερβολική χρήση των φωνητικών χορδών προκαλεί ένα προοδευτικό τραύμα. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή, και τέλος, στα οζίδια στις φωνητικές χορδές.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 3 φυσικές λύσεις για τον πονόλαιμο

Τα συχνότερα συμπτώματα

1. Βραχνή φωνή

γυναίκα με πόνο στο λαιμό οζίδια στις φωνητικές χορδές

Η φωνή ίσως ακούγεται λίγο βραχνή εξαιτίας της μείωσης της φωνητικής έντασης. Υπάρχει λανθασμένη διαχείριση του αέρα, ο οποίος τελειώνει πριν το τέλος της πρότασης και δίνει την αίσθηση πως το άτομο δεν έχει αρκετό αέρα.

2. Φωνητική φθορά

Το άτομο μπορεί να νιώθει ξηρασία στον φάρυγγα και τον λάρυγγα και έτσι να νιώθει την ανάγκη να καθαρίσει τον λαιμό του.

3. Μυϊκή ένταση στον λαιμό

μυϊκή ένταση στον λαιμό οζίδια στις φωνητικές χορδές

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή ένταση, από την αφυδάτωση, έως το υπερβολικό βάρος, την κακή στάση του σώματος και τις απότομες κινήσεις. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα το οποίο είναι απόρροια των μπλοκαρισμένων μυών της περιοχής.

Ένα άτομο με οζίδια στις φωνητικές χορδές, μπορεί να βιώσει πολλή ένταση στην περιοχή του λαιμού, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε πονοκεφάλους ή άλλες επιπλοκές.

4. Βήχας

Ίσως να έχετε την αίσθηση πως υπάρχουν κάποια ξένα σώματα κολλημένα στον φάρυγγά σας. Ο βήχας μπορεί να γίνει επώδυνος. Αυτό ισχύει ακόμη παραπάνω αν ο βήχας είναι συνεχής και με μικρές παύσεις.

5. Σωματική και φωνητική κούραση

σωματική και φωνητική κούραση οζίδια στις φωνητικές χορδές

Όταν το σώμα χρειαστεί να υπερβάλει εαυτόν, η κούραση είναι εγγυημένη. Όταν η φωνή φτάσει στα όρια της εξάντλησης, εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στα οζίδια

 • Αλλεργίες.
 • Χρήση καπνού.
 • Ανεπαρκείς ποσότητες αέρα.
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
 • Μέρη με υπερβολική υγρασία.
 • Επαγγέλματα που απαιτούν τη χρήση της φωνής: δάσκαλοι, εκφωνητές, τραγουδιστές.
 • Η έκθεση σε αέρια που ερεθίζουν ή σε χημικά προϊόντα.

Διάγνωση

διάγνωση οζίδια στις φωνητικές χορδές

Αν υποφέρετε από ενοχλήσεις στη φωνή για πάνω από δύο ή τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Ένας πλήρης έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει την επιθεώρηση του ιατρικού ιστορικού, παθολογικές εξετάσεις και την ευκαιρία να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επίσης:

 • Νευρολογικές εξετάσεις.
 • Μια εξέταση η οποία θα διεξαχθεί από ωτορινολαρυγγολόγο (έναν εξειδικευμένο γιατρό για τον λαιμό, τη μύτη και τα αυτιά).
 • Έναν φωνητικό έλεγχο από λογοθεραπευτή ή παθολόγο.
 • Ο γιατρός πιθανόν να εκτελέσει και μια λαρυγγοσκόπηση με τη χρήση διαλειμματικού φωτός, ώστε να εξετάσει την κίνηση των φωνητικών χορδών.

Η θεραπεία για τα οζίδια στις φωνητικές χορδές

Η θεραπεία μπορεί ν’ αποτελείται από το χειρουργείο, από φαρμακευτική αγωγή ή κάνοντας βήματα για τη σωστή φροντίδα της φωνής.

Χειρουργική επέμβαση

Τα χειρουργεία έχουν στόχο την αφαίρεση των οζιδίων από τις φωνητικές χορδές. Οι γιατροί καταφεύγουν σ’ αυτή τη θεραπεία όταν τα οζίδια είναι πολύ μεγάλα ή αν βρίσκονται εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Φαρμακευτικές αγωγές

οζίδια στις φωνητικές χορδές, φαρμακευτική αγωγή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να πάρουν κάποια φάρμακα για να μειώσουν τις επιπτώσεις στις φωνητικές τους χορδές. Αυτές οι αγωγές περιλαμβάνουν φάρμακα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τις αλλεργίες και τον θυρεοειδή.

Φροντίδα της φωνής

Αυτή η θεραπεία έχει να κάνει με την εκμάθηση της σωστής στοματικής υγιεινής, εξουδετερώνοντας τις καταχρήσεις των φωνητικών χορδών, χρησιμοποιώντας υγιή τόνο και ένταση, και τη σωστή αναπνοή για την παραγωγή καλής φωνής.

Άλλες θεραπείες

 • Πλήρης ξεκούραση της φωνής.
 • Όταν τα οζίδια είναι μικρά ή απαλά, μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με αντιφλεγμονώδεις στεροειδείς.
 • Φωνητικές ασκήσεις για την επανεδραίωση της λειτουργίας των φωνητικών χορδών και της αποτροπής επανεμφάνισης οζιδίων.

Πώς μπορείτε ν’ αποτρέψετε τα οζίδια στις φωνητικές χορδές;

 • Μη κάνετε κατάχρηση της φωνής σας.
 • Αν είστε τραγουδιστές/ριες, δάσκαλοι, εκφωνητές/ριες, κ.λπ., πρέπει να βρίσκετε χρόνο να ξεκουράζετε τη φωνή σας.
 • Θα πρέπει ν’ αποκτήσετε τις απαραίτητες φωνητικές δεξιότητες για να κάνετε τη δουλειά σας ήρεμα και με σιγουριά.
 • Οι γονείς θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι τα παιδιά τους μαθαίνουν τη χρήση σωστών φωνητικών τεχνικών, ώστε ν’ αποφεύγονται κάθε είδους εντάσεις από μικρή ηλικία, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί ν’ αναπτυχθεί.
 • Απαλλαγείτε από τις τοξικές συνήθειες, όπως επίσης και από τους ρινικούς ερεθισμούς, αλλά και τους ερεθισμούς του λαιμού.
 • Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας αν έχετε υποψίες. Με μια απλή και ανώδυνη εξέταση, θα μπορέσει να σας επιβεβαιώσει αν υπάρχει ή όχι πρόβλημα.

Η κεντρική εικόνα είναι μια ευγενική χορηγία του © wikiHow.com

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
5 κοινές μολύνσεις που μεταδίδονται με το φιλί
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
5 κοινές μολύνσεις που μεταδίδονται με το φιλί

Φιλί είναι η πράξη της επαφής των χειλιών δύο ατόμων μεταξύ τους. Ποιες μολύνσεις μεταδίδονται με το φιλί; Είναι το φιλί επικίνδυνο;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.