Ο καρκίνος του μαστού: είδη, συμπτώματα και αντιμετώπιση

4 Δεκεμβρίου 2018
Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη γυναικείου καρκίνου. Στην πραγματικότητα προσβάλλει σε μικρότερο ποσοστό και άνδρες, όμως αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια χρόνια νόσο που προκύπτει όταν τα κύτταρα του μαστικού ιστού αρχίζουν να αλλάζουν και να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Τα κύτταρα αυτά αρχίζουν να σχηματίζουν μια μάζα που είναι γνωστή ως όγκος, ο οποίος μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης, ανάλογα με το πώς αναπτύσσεται.

Αν τα κύτταρα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και καταφέρουν να εξαπλωθούν σε άλλα σημεία του σώματος, τότε ο όγκος είναι κακοήθης.

Είδη καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αποκτήσει διηθητική ή ή μη διηθητική μορφή. Αν ο καρκίνος είναι διηθητικός, εξαπλώνεται σε γειτονικούς ιστούς, ενώ ο μη διηθητικός καρκίνος αναπτύσσεται μονάχα στους γαλακτοφόρους πόρους και στα λοβίδια.

Ανάλογα με το σημείο του μαστού στο οποίο παρουσιάζεται ο όγκος, μπορούμε να διακρίνουμε τα παρακάτω είδη καρκίνου:

Πορογενές καρκίνωμα

ο καρκίνος του μαστού στους γαλακτοφόρους πόρους

Το πορογενές καρκίνωμα αποτελεί το πιο συνηθισμένο είδος καρκίνου του μαστού.

Ξεκινάει από τα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό των γαλακτοφόρων πόρων. Αν αναπτυχθεί μονάχα μέσα στον πόρο, αποτελεί πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS). Από την άλλη πλευρά, αν ο καρκίνος εξαπλωθεί και πέρα από τον πόρο, ονομάζεται διηθητικό πορογενές καρκίνωμα.

Διαβάστε περισσότερα: Είναι δυνατόν να αποτρέψετε τον καρκίνο του μαστού; Ανακαλύψτε πώς

Λοβιακό καρκίνωμα

Το λοβιακό καρκίνωμα είναι ένα είδος καρκίνου που αναπτύσσεται στα λοβίδια του μαστού.

Άλλα είδη

Σε μερικές περιπτώσεις, αν και λιγότερο συχνά συγκριτικά με το πορογενές και το λοβιακό καρκίνωμα, εμφανίζονται και τα εξής είδη καρκίνου του μαστού: μυελώδες καρκίνωμα, βλεννώδες καρκίνωμα, σωληνώδες καρκίνωμα, μεταπλαστικό καρκίνωμα, ή θηλώδες καρκίνωμα.

Αιτίες του καρκίνου του μαστού

γυναίκες με το ροζ σήμα του καρκίνου του μαστού

Πέρα από το οικογενειακό ιστορικό, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 ετών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή καθυστερημένη εμμηνόπαυση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:

 • Παχυσαρκία
 • Αλκοολισμός
 • Έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία
 • Υποβολή σε θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης
 • Πρώιμη έναρξη εμμηνόπαυσης

Ο καρκίνος του μαστού: συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει φανερά συμπτώματα στα αρχικά του στάδια.

Δεδομένου αυτού του γεγονότος, είναι κρίσιμο να εξετάζονται τακτικά οι μαστοί στο σπίτι (αυτοψηλάφηση) καθώς και από ειδικό γιατρό. Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής:

 • Σκληρό, ανώδυνο εξόγκωμα στην περιοχή της μασχάλης, με ακανόνιστο περίγραμμα.
 • Αλλαγές στο σχήμα, στη μορφή ή στην υφή του μαστού ή της θηλής.
 • Παρουσία ψηλαφητού εξογκώματος ή όζου, συνήθως ανώδυνου.
 • Έκκριση υγρού με δυσάρεστη οσμή από τη θηλή, το οποίο μπορεί να είναι αιματηρό, κιτρινωπό ή πρασινωπό.

Στις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε άνδρες, ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία στους μαστούς καθώς και εμφάνιση εξογκωμάτων.

Ο προχωρημένος καρκίνος περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα:

 • Δερματικά έλκη
 • Πόνο στα οστά
 • Πόνο στο στήθος
 • Αδυναμία και κούραση
 • Σημαντική απώλεια βάρους
 • Φλεγμονή των λεμφαδένων στην περιοχή της μασχάλης

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού ξεκινάει με μια φυσική εξέταση. Στη συνέχεια γίνεται εξέταση και των δύο μαστών, της περιοχής της μασχάλης, του λαιμού και του θώρακα.

Οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάζουν τους μαστούς τους στο σπίτι κάθε μήνα για να ανιχνεύσουν πιθανές ανωμαλίες.

Αν υπάρχει υποψία καρκίνου ή αν υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, ο ειδικός γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μια σειρά από εξετάσεις που θα βοηθήσουν στη διάγνωση του ενδεχόμενου καρκίνου.

Μάθετε περισσότερα: Πρώιμα σημάδια του καρκίνου που το 90% των ανθρώπων αγνοούν

Μεταξύ αυτών είναι οι εξής:

 • Μαστογραφία: Για την ανίχνευση ύποπτων περιοχών στον μαστό με τη χρήση ακτίνων Χ.
 • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI): Χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για την εξασφάλιση εικόνων με στόχο την ακριβή αναγνώριση όγκων ή τη μελέτη αλλαγών στη μαστογραφία.
 • Υπέρηχος μαστού: Συνοδεύει τη μαστογραφία και βοηθάει στον προσδιορισμό του αν οι όγκοι περιέχουν υγρό ή είναι συμπαγείς.
 • Βιοψία μαστού: Πραγματοποιείται με τη χρήση μεθόδων όπως η παρακέντηση με λεπτή βελόνη, η βιοψία με τη βοήθεια απεικόνισης, η στερεοτακτική ή η ανοιχτή βιοψία.
 • Αξονική τομογραφία: Προσδιορίζει αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και πέρα από τον μαστικό ιστό.
 • Βιοψία στον φρουρό λεμφαδένα: Έχει στόχο να διαπιστώσει αν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες όπως το είδος και το στάδιο του καρκίνου, την ευαισθησία σε ορισμένες ορμόνες και το αν ο καρκίνος παράγει υπερβολική ποσότητα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται HER2/neu.

Μερικές από τις πιο σημαντικές μεθόδους αντιμετώπισης είναι οι εξής:

 • Χημειοθεραπεία: Μια μέθοδος που χρησιμοποιεί φάρμακα για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
 • Ακτινοθεραπεία: Έχει στόχο την καταστροφή του καρκινικού ιστού.
 • Χειρουργική αφαίρεση του καρκινικού ιστού: Αν αφαιρεθεί ο όγκος από τον μαστό, ονομάζεται ογκεκτομή. Από την άλλη, η μαστεκτομή είναι η αφαίρεση ολόκληρου του μαστού και πιθανώς και γειτονικών περιοχών.
 • Στοχευμένη θεραπεία: Η ορμονική θεραπεία αποτελεί ένα παράδειγμα αυτής της μεθόδου. Χρησιμοποιείται για το μπλοκάρισμα ορισμένων ορμονών που διεγείρουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Χορηγούνται φάρμακα που αναστέλλουν τις αλλαγές των γονιδίων στα καρκινικά κύτταρα.

Αφού λάβουν τη θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή τους, μερικές γυναίκες συνεχίζουν να παίρνουν φάρμακα για ένα χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις ιατρικές οδηγίες και να κάνουν τις σχετικές εξετάσεις για την παρακολούθηση μιας πιθανής υποτροπής του καρκίνου ή της εμφάνισης όγκου στα πλαίσια κάποιου διαφορετικού είδους καρκίνου του μαστού.