Συνιστώμενη δίαιτα και διατροφή για ασθενείς με ηπατίτιδα

Οι σωστές διατροφικές οδηγίες μπορούν να έχουν ευεργετικό αντίκτυπο σε πολλές ασθένειες - και στην περίπτωση των ηπατικών προβλημάτων. Μια υγιεινή, προσαρμοσμένη διατροφή που παρέχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά συμπληρώνει τη θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα.
Συνιστώμενη δίαιτα και διατροφή για ασθενείς με ηπατίτιδα
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 01 Ιουνίου, 2023

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για τους ασθενείς με ηπατίτιδα, αν και δεν υπάρχει κάποια τυπική δίαιτα για τη νόσο. Τα άτομα με ηπατίτιδα θα πρέπει να υιοθετούν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να αποφεύγουν όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να συμβάλουν στην πρόκληση ηπατικής βλάβης.

Φυσικά, η διατροφή συμπληρώνει τη θεραπεία που καθορίζεται από τους ειδικούς και σε καμία περίπτωση δεν την αντικαθιστά. Δεν υπάρχουν τροφές που μπορούν να θεραπεύσουν την ηπατίτιδα, αλλά υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στην ευεξία του ασθενούς.

Τι είναι η ηπατίτιδα και πώς μπορεί η διατροφή να βοηθήσει τους ασθενείς με ηπατίτιδα;

Hepatitis patients.
Η ηπατίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του ήπατος.

Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος που μπορεί να είναι μικρής διάρκειας (οξεία) ή παρατεταμένης χρονικής διάρκειας (χρόνια). Και στις δύο περιπτώσεις, συνεπάγεται βλάβη του οργάνου που το εμποδίζει να λειτουργήσει κανονικά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηπατίτιδας με διαφορετικές αιτίες και οδούς μετάδοσης:

 • Ο πιο συνηθισμένος μεταδίδεται από έναν ιό Α, Β, C, D ή Ε.
 • Η αλκοολική ηπατίτιδα προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 • Ορισμένες τοξίνες και ορισμένα φάρμακα, συμπληρώματα ή χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν τοξική ηπατίτιδα.
 • Η αυτοάνοση ηπατίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο ήπαρ και προκαλεί κυτταρική βλάβη. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά η γενετική και το περιβάλλον είναι δύο πιθανές αιτίες.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικές προκειμένου να αποφευχθεί ανεπανόρθωτη βλάβη του οργάνου. Η κίρρωση (ουλοποίηση του ήπατος), η ηπατική ανεπάρκεια ή ο καρκίνος του ήπατος είναι μερικές από τις πιθανές επιπλοκές.

Αν και η επαρκής διατροφή σε ασθενείς με ηπατίτιδα δεν οδηγεί σε θεραπεία, είναι σημαντική για τον καθορισμό μιας καλής κατάστασης υγείας κατά τη διάρκεια της νόσου. Μια ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και αποτρέπει την υπερφόρτωση του ήπατος.

Μάθετε ποιες τροφές είναι οι καταλληλότερες, ποιες πρέπει να αποφεύγονται και πώς να οργανώσετε τη διατροφή σας. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, σας προσκαλούμε να διαβάσετε παρακάτω.

Συμβουλές διατροφής για ασθενείς με ηπατίτιδα

Σε γενικές γραμμές, η διατροφή για αυτή τη νόσο βασίζεται στα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τις άπαχες πρωτεΐνες. Αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την αρχική κατάσταση του ασθενούς και τη μετέπειτα εξέλιξη, αλλά μπορούν να καθοριστούν γενικές κατευθυντήριες γραμμές που συνιστάται να ακολουθούνται.

 • Καταναλώστε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών για να αποφύγετε τις υπερβολές και τις ελλείψεις. Αυτές είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων και την αποφυγή του υποσιτισμού του ασθενούς. Εάν το συκώτι δεν τις επεξεργάζεται σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν τοξικά απόβλητα. Οι καλύτερες πηγές είναι το άπαχο κρέας και τα ψάρια, τα όσπρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
 • Σε γενικές γραμμές, είναι σκόπιμο να αυξάνεται η παρουσία υδατανθράκων έναντι των πρωτεϊνών. Αν είναι δυνατόν, επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ρύζι, κινόα, βρώμη ή κουσκούς.
 • Καταναλώστε λίπη σε μέτριες ποσότητες. Δεν είναι καλό να τα εξαλείφετε από τη διατροφή, επειδή έχουν σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγετε υγιεινές πηγές, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς ή τα λιπαρά ψάρια.
 • Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά επιτρέπονται και είναι σημαντικά για τη διατροφική τους αξία.
 • Καλό είναι να αλατίζετε τα τρόφιμα με μέτρο και να περιορίζετε την πρόσληψη σε περίπτωση κατακράτησης υγρών.
 • Προσαρμόστε την ενεργειακή πρόσληψη, ειδικά σε ασθενείς που έχουν χάσει βάρος. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν επίσης κόπωση και έλλειψη όρεξης. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να τρώτε συχνότερα μικρά γεύματα και, εάν είναι απαραίτητο, να τρώτε ένα μικρό σνακ πριν πάτε για ύπνο.
 • Η δίαιτα πρέπει να είναι εύπεπτη, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επιλέγετε ήπιες μεθόδους μαγειρέματος: ψήσιμο στη σχάρα, ψήσιμο στο φούρνο, στον ατμό ή βράσιμο.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται

Chips frying.
Οι ασθενείς με ηπατίτιδα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τηγανητών τροφών.

Μια ανθυγιεινή διατροφή και συγκεκριμένα ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να επιδεινώσουν τη βλάβη του ήπατος. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η παρακάτω λίστα στη διατροφή με ηπατίτιδα.

 • Αλκοόλ: Σύμφωνα με τους συγγραφείς Marzano και Peña, με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα, το αλκοόλ επιδεινώνει το βαθμό της ηπατικής βλάβης και επιταχύνει την εξέλιξή της. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότερων προβλημάτων, όπως η κίρρωση ή ο καρκίνος του ήπατος.
 • Όλα τα αναψυκτικά ή ποτά με πρόσθετα σάκχαρα.
 • Ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα θαλασσινά και ψάρια.
 • Λιπαρά κρέατα (όπως ορισμένα μέρη του χοιρινού, της πάπιας ή του αρνιού) και λουκάνικα. Επίσης, αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά, τα προμαγειρεμένα φαγητά, τις σάλτσες και τα πολύ λιπαρά φαγητά, καθώς και αυτά που παρασκευάζονται με τυρί ή κρέμα γάλακτος.
 • Για να ελέγξετε την παρουσία νατρίου, είναι σημαντικό να μειώσετε την πρόσληψη προϊόντων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες, όπως αλμυρά σνακ, επεξεργασμένες σάλτσες, κύβους σούπας, έτοιμες κρέμες ή κονσέρβες που παρασκευάζονται με αλάτι.
 • Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπλήρωμα ορισμένων βιταμινών. Παρόλο που η συμπληρωματική χορήγηση μπορεί να είναι απαραίτητη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητη σε όλους τους ασθενείς. Εάν υπάρχουν διατροφικές ελλείψεις για οποιονδήποτε λόγο, ο γιατρός είναι αυτός που πρέπει να συνταγογραφήσει αυτό το συμπλήρωμα. Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα μεταλλοποιούνται στο συκώτι και, εάν χορηγηθούν σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Εκτός από τη διατροφή: άλλες θετικές συνήθειες

Όταν πάσχετε από προβλήματα στο συκώτι, έχοντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις βλάβες στο συκώτι. Μία από αυτές είναι η διατροφή, αλλά υπάρχουν και άλλες πτυχές που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Η άσκηση είναι μια ενδιαφέρουσα και απαραίτητη πρακτική. Αφενός, ενισχύει το σώμα και αποτρέπει την απώλεια δύναμης και μυϊκού τόνου. Από την άλλη, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των σκαμπανεβασμάτων που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι.

Ωστόσο, αυτή η σωματική δραστηριότητα πρέπει να προσαρμόζεται στην κατάσταση του ασθενούς και στην κόπωση που προκαλεί η ηπατίτιδα. Καλό είναι να αυξάνεται η διάρκεια και η ένταση σιγά-σιγά και πάντα με τη συμβουλή του γιατρού ή του ειδικού.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο βλάπτει το συκώτι και έχει άλλες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Είναι επίσης απαραίτητο να εγκαταλείψετε και άλλες συνήθειες που μπορεί να είναι επιβλαβείς, όπως το κάπνισμα ή τα ναρκωτικά. Επιπλέον, δεν συνιστάται η αυτοθεραπεία, διότι ορισμένα φάρμακα μπορούν να βλάψουν το συκώτι.

Τέλος, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, ενώ πάσχετε από την ασθένεια, είναι σημαντικό να αυξήσετε τα μέτρα υγιεινής. Κάθε ιός, βακτήριο ή τοξίνη που υπάρχει στα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ηπατικής βλάβης. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να πλένετε όλα τα τρόφιμα και τις επιφάνειες, καθώς και να έχετε προσεκτική υγιεινή των χεριών πριν και μετά το χειρισμό τους.

Η διατροφή βοηθάει σημαντικά τους ασθενείς με ηπατίτιδα

Η διατροφή και οι συνήθειες του τρόπου ζωής αποτελούν συμπληρωματικές πτυχές στη θεραπεία της ηπατικής νόσου. Ωστόσο, η επίδρασή τους είναι μεγάλη βοήθεια στη διατήρηση της ηπατικής λειτουργίας, στην αποφυγή μη αναστρέψιμων βλαβών και στη βελτίωση της γενικής κατάστασης της υγείας των ασθενών.

Μια υγιεινή διατροφή που λαμβάνει υπόψη τις πτυχές που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι ο καλύτερος τρόπος διατροφής σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να ακολουθείτε τη δίαιτα και να επισκέπτεστε το γιατρό σας , καθώς κάθε περίπτωση μπορεί να απαιτεί κάποιες πιο συγκεκριμένες αλλαγές.

Επιπλέον, είναι σημαντικό για κάθε ασθενή να παρατηρεί την ατομική του ανοχή σε ορισμένες τροφές, καθώς οι αισθήσεις και η πέψη μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων.

Εκτός από τη βοήθεια ειδικών, είναι πολύ θετικό βήμα να αναζητήσετε την υποστήριξη και την επαφή με την οικογένεια, τους φίλους ή άλλους ανθρώπους που πάσχουν από ηπατίτιδα. Το να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι σας στην αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να σας βοηθήσει να τη διαχειριστείτε με λιγότερο άγχος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hajdarevic B, et al. The role of diet therapy in the treatment of liver disease. Materia SocioMedica. Setiembre 2020. 32 (3): 200-206.
 • Marsano L. S, Peña L. R. The interaction of alcoholic liver disease and hepatitis C. Hepatogastroenterology. Marzo-Abril 1998. 45 (20): 331-9.
 • Medline plus. Dieta para la enfermedad hepática. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos.
 • Medline plus. Hepatitis. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos.
 • Yasutake K, et al. Nutrition therapy for liver diseases based on the status of nutritional intake. Gastroenterology. Noviembre 2012. 859697.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.