Δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων: Τα χαρακτηριστικά της

Πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων και δεν το γνωρίζουν. Πιστεύουν ότι τα πρησμένα ή κόκκινα βλέφαρα είναι ένα ασήμαντο σύμπτωμα. Όμως, μια επαναλαμβανόμενη πάθηση απαιτεί ιατρική θεραπεία.
Δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων: Τα χαρακτηριστικά της
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Η δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων, γνωστή και ως μεϊβομιανίτιδα, είναι η φλεγμονή των αδένων που εντοπίζονται στα άνω και κάτω βλέφαρα. Αυτοί οι αδένες απελευθερώνουν έλαια στην περιοχή και η πάθηση προκαλείται όταν γίνονται παχύτεροι από το φυσιολογικό.

Τα έλαια αυτά είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών. Ο λόγος είναι πως τα μάτια ξεραίνονται και ερεθίζονται αν σταματήσει η παραγωγή αυτών των ελαίων. Η υπερβολική πάχυνση αυτών των ελαίων οδηγεί σε δυσλειτουργία.

Αυτή η πάθηση δεν προκαλεί βλάβη που διαρκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις. Όμως, σπανίως, μπορεί να οδηγήσει σε έλκη κερατοειδούς ή πιο σοβαρά προβλήματα.

Δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων – Αίτια

Αρχικά, η φλεγμονή αυτών των αδένων συμβαίνει όταν απελευθερώνουν περισσότερα έλαια από το φυσιολογικό. Αυτό επειδή παράγουν έλαια τα οποία απορροφώνται αργά από τη λεπτή στρώση υγρασίας που καλύπτει τα μάτια. Αυτή αποτελείται από νερό το οποίο θα εξατμιζόταν αν δεν υπήρχαν τα έλαια.

Ορισμένες παθήσεις όπως η ροδόχρους νόσος, η ακμή, ή αλλεργίες, καθώς επίσης και οι ορμονικές αλλαγές στην εφηβεία, μπορούν να κάνουν πιο παχιά αυτά τα έλαια. Τα παχιά έλαια δεν απλώνονται πλέον πάνω στην “ταινία δακρύων” του ματιού, αλλά συσσωρεύονται στις άκρες των βλεφάρων.

Επιπλέον, αυτές οι συσσωρεύσεις είναι θρεπτικές για τα βακτήρια σε αυτή την περιοχή του δέρματος. Η δυσλειτουργία προκαλείται όταν αυτοί οι μικροοργανισμοί αυξάνονται υπερβολικά. Συχνά συμβαίνει μαζί με τη βλεφαρίτιδα, η οποία οδηγεί επίσης στη συσσώρευση ενός είδους πιτυρίδας στη βάση των βλεφάρων.

Δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων – Συμπτώματα

Το πιο έκδηλο σύμπτωμα αυτής της δυσλειτουργίας είναι η ερυθρότητα και το πρήξιμο των βλεφάρων. Μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στα μάτια ή κνησμό στα βλέφαρα. Άλλα συχνά συμπτώματα είναι:

 • Μάτια που δακρύζουν
 • Ξεφλούδισμα της περιοχής γύρω από τα μάτια
 • Δημιουργία κρούστας στα βλέφαρα όταν ξυπνάτε το πρωί
 • Χαλάζιο
 • Υπερβολικό ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων
 • Θολή όραση
 • Ευαισθησία στο φως
 • Αφύσικη ανάπτυξη των βλεφάρων
 • Απώλεια βλεφαρίδων
 • Ξηρά μάτια

Στην τελευταία περίπτωση, είναι πιθανό να ενωθούν οι μεϊβομιανοί αδένες και να υπάρχει μικρότερη παραγωγή ελαίων. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα ίσως είναι ήπια ή να ποικίλλει ο βαθμός σοβαρότητας.

Διάγνωση

Η δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων μπορεί ν’ ανιχνευθεί με μια εξέταση ρουτίνας των ματιών. Έτσι, ο γιατρός θα ελέγξει μπροστά από το μάτι, με ιδιαίτερη έμφαση στα βλέφαρα. Επιπλέον, ίσως χρησιμοποιήσει έντονο φως για ν’ ανακαλύψει πιθανή απόφραξη στους μεϊβομιανούς αδένες.

Περιστασιακά, θα λάβει ένα δείγμα της έκκρισης ή της κρούστας των βλεφάρων. Έπειτα, θα το στείλει για έλεγχο στο εργαστήριο για ν’ ανιχνευτεί η ύπαρξη βακτηρίων. Αυτό συμβαίνει ώστε να συλλεχθούν όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται για τη διάγνωση του προβλήματος και την εύρεση θεραπείας.

Θεραπεία

Γυναίκα με πανάκια στα μάτια
Ένας γιατρός θα μπορέσει να καθορίσει τον καλύτερο τρόπο για τη μείωση των συμπτωμάτων της δυσλειτουργίας των μεϊβομιανών αδένων μετά από μια οφθαλμολογική εξέταση.

Οι γιατροί εφαρμόζουν συνήθως θερμότητα με υγρασία στα βλέφαρα του ματιού ώστε να μειώσουν τα συμπτώματα. Ο ασθενής θα πρέπει να καθαρίσει προσεκτικά τις άκρες των βλεφάρων πρώτα.

Ο επαγγελματίας θα θεραπεύσει επίσης τη ροδόχρους ακμή, αν υπάρχει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η θεραπεία της δυσλειτουργίας των μεϊβομιανών αδένων απαιτεί ένα ή περισσότερα από τα μέτρα που ακολουθούν:

 • Αρχικά, την πίεση του αδένα για την αφαίρεση εκκρίσεων που έχουν προκαλέσει απόφραξη, και τον καθαρισμό του
 • Την εισαγωγή μιας κάνουλας μέσα στα ανοίγματα των αδένων για την πλύση τους από το παχύ έλαιο
 • Λήψη αντιβιοτικών
 • Λήψη ιχθυελαίου για τη βελτίωση της ροής του ελαίου μέσα στα μάτια
 • Χρήση αντιβιοτικής αλοιφής στο βλέφαρο
 • Χρήση φαρμάκου υποχλωρικού οξέος για τον καθαρισμό του ματιού
 • Τέλος, χρήση Lipiflow, μια συσκευή που θερμαίνει το βλέφαρο και βοηθά στην απόφραξη των αδένων

Πρόληψη

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προληπτικό μέτρο για τη δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων. Όμως, ένα σημαντικό μέτρο είναι η αντιμετώπιση της ροδόχρου νόσου ή ακμής, αν υπάρχει, ώστε να μην μετατραπεί σε αυτή τη δυσλειτουργία.

Επίσης σημαντική είναι η αποφυγή ορισμένων τροφών, όπως σοκολάτας, καθώς αυτές οι τροφές αυξάνουν τα συμπτώματα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρείτε την υγεία των ματιών. Αυτό περιλαμβάνει και την πλύση τους, αλλά και τα διαλείμματα και τις ασκήσεις ματιών.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν έχετε χαλάζιο

Τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας προκαλούν δυσφορία συνήθως. Όμως, σπανίως προκαλούν μεγάλες δυσκολίες. Με άλλα λόγια, δεν απειλούν την όρασή σας, αλλά μπορούν να γίνουν χρόνιες και να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Επιπλέον, οι διαθέσιμες θεραπείες δεν είναι άμεσα αποτελεσματικές. Θα πρέπει να τις συνεχίζετε και ν’ αφήσετε τον χρόνο να κάνει τα “μαγικά” του. Τέλος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν δεν είναι αποτελεσματική η θεραπεία, ειδικά να εμφανιστεί χαλάζιο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • JF, G. T., MJ, L. R., & Yela, A. (1998). Ojo seco: diagnóstico y tratamiento. Inf Ter Sist Nac Salud, 22, 117-22.
 • Cárdenas Díaz, T., Hernández López, I., Guerra Almaguer, M., Cruz Izquierdo, D., Miranda Hernández, I., & Montero Díaz, E. (2014). Conceptos actuales en la disfunción de las glándulas de Meibomio. Revista Cubana de Oftalmología, 27(2), 264-271.
 • Shine, W. E., & McCulley, J. P. (2004). Meibomianitis: polar lipid abnormalities. Cornea, 23(8), 781-783.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.