Δυσμηνόρροια κύησης: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε;

Η δυσμηνόρροια κύησης δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, τουλάχιστον αρχικά. Συνήθως, αυτό το σύμπτωμα εξαφανίζεται μετά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν ο πόνος είναι σοβαρός ή εάν δεν εξαφανιστεί.
Δυσμηνόρροια κύησης: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η σκέψη για τη δυσμηνόρροια κύησης είναι συχνά συγκεχυμένη, καθώς ο όρος αναφέρεται σε πόνο που σχετίζεται με την εμμηνόρροια. Εμφανίζεται συνήθως κατά την πρώτη ημέρα μιας περιόδου και δύο ή τρεις ημέρες μετά από αυτήν.

Αυτή η δυσφορία της μήτρας εκδηλώνεται ως κολικός και αυτή είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που περνά μια γυναίκα σε αυτό το στάδιο.

Η δυσμηνόρροια συνεπάγεται σοβαρό πόνο που μοιάζει με κράμπα, που είναι μερικές φορές διακεκομμένος και άλλες φορές έντονος και συνεχής. Μπορεί να επεκταθεί στα πόδια ή στην πλάτη, καθώς και να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Δυσμηνόρροια κύησης: Τύποι

Υπάρχουν δύο τύποι δυσμηνόρροιας: πρωτογενής και δευτερογενής. Η πρώτη πάθηση εμφανίζεται σε νέες γυναίκες μαζί με τους κύκλους της εμμήνου ρύσεως. Τείνει να εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Ο δευτερογενής συνδέεται με δυσπλασίες των γεννητικών οργάνων, αλλά η έντασή του αυξάνεται με την ηλικία.

Το ποσοστό των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία που πάσχουν από δυσμηνόρροια κυμαίνεται από 25% έως 60% του γυναικείου πληθυσμού. Κάποιος μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο αυτού του τύπου δυσφορίας ή πόνου ως επί το πλείστον, αν και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να μείνει ανενεργός. Ειδικά όταν γίνεται πιο έντονος και η δυσμηνόρροια είναι μια από τις κύριες αιτίες πόνου για τις γυναίκες.

έγκυος κάθεται
Η δυσμηνόρροια κατά την εγκυμοσύνη είναι συχνή και αναμενόμενη, αλλά πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν εμφανίσετε ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια.

Δυσμηνόρροια κύησης

Μια γυναίκα βιώνει κάθε είδους ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή το γυναικείο σώμα υφίσταται τροποποιήσεις που επηρεάζονται από διακυμάνσεις της συγκέντρωσης στο αίμα των δεδομένων ουσιών.

Γι ‘αυτό η δυσμηνόρροια κύησης είναι συχνή, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει καθ ‘όλη τη διάρκεια της κύησης.

Αυτό το είδος πόνου είναι παρόμοιο με τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως, ακόμη και αν δεν υπάρχει αιμορραγία. Είναι μια αίσθηση που προέρχεται λόγω των αλλαγών που υφίσταται μια μήτρα. Δηλαδή, στη διαδικασία προετοιμασίας για τον τοκετό. Ωστόσο, ο πόνος μειώνεται καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά υπό κανονικές συνθήκες.

Οι κράμπες είναι πιο συχνές κατά το πρώτο τρίμηνο λόγω της επιταχυνόμενης ανάπτυξης του μωρού σε αυτό το στάδιο. Αισθάνονται σαν να τεντώνονται οι πλευρές της κοιλιάς και εμφανίζονται επειδή η μήτρα επεκτείνεται. Καθώς το όργανο μεγαλώνει, αναγκάζει τους μυς να αυξήσουν την ελαστικότητά τους, καθώς και τους συνδέσμους.

Μια έγκυος γυναίκα μπορεί επίσης να βιώσει τέτοιο πόνο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Όταν συμβαίνει αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι οι τεράστιοι μυς τεντώνονται – είναι αυτοί που υποστηρίζουν το βάρος της μήτρας. Η δυσφορία τείνει να μοιάζει σαν ένα μαχαίρι στην κάτω κοιλιακή χώρα. Είναι επίσης κοινό να βιώνετε κράμπες μετά την άσκηση.

Συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε εάν έχετε δυσμηνόρροια

Η δυσμηνόρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας εμποδίσει να απολαύσετε αυτήν την περίοδο της ζωής σας. Πρέπει να προσέχετε τα συμπτώματα και, εάν δεν σας ανησυχούν, απλώς ακολουθήστε μερικές συμβουλές για να ανακουφίσετε.

Μια συνήθης πρόταση είναι να τροποποιήσετε ελαφρώς τη διατροφή σας, αλλά πάντα μετά τη συζήτηση με τον μαιευτήρα σας. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψετε την καφεΐνη, καθώς είναι πολύ διεγερτική. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κατάλληλα συμπληρώματα, βάσει των γενικών συστάσεων για το φολικό οξύ και το σίδηρο.

Άλλες προτάσεις είναι:

 • Χαλαρώστε στο ντους ή στη μπανιέρα με χλιαρό ή ζεστό νερό
 • Χρησιμοποιήστε θερμαντικά μαξιλάρια στην κοιλιά, σε κατάλληλη θερμοκρασία
 • Δοκιμάστε μερικά χαλαρωτικά μασάζ στη μέση και τη γύρω περιοχή
 • Να κοιμάστε στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα

Επιπλέον, προσπαθήστε να κινηθείτε λίγο εάν υπάρχει πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα. Υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες για εγκύους και μπορεί να σας είναι χρήσιμες σε αυτές τις περιπτώσεις. Μην ξεχάσετε να παραμένετε καλά ενυδατωμένες ανά πάσα στιγμή.

έγκυος και γυμναστική
Οι ρουτίνες άσκησης προάγουν την ελαστικότητα των μυών και των συνδέσμων.

Πότε να ανησυχείτε για δυσμηνόρροια κύησης

Είναι ένα σοβαρό ζήτημα όταν η δυσμηνόρροια κύησης δεν υποχωρεί φυσικά ή εφαρμόζοντας τα μέτρα που προτείνονται παραπάνω. Επομένως, συμβουλευτείτε τον μαιευτήρα σας εάν ο πόνος γίνει πολύ έντονος.

Ζητήστε συμβουλές ειδικά εάν έχετε έντονο πόνο που δεν θα εξαφανίζετε ή πόνο και συσπάσεις στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ομοίως, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν υπάρχουν κολπικές κράμπες, αιμορραγία, εκκένωση ή εάν έχετε γαστρεντερικά συμπτώματα ή ζάλη.

Η αιμορραγία που έρχεται με ταλαιπωρία ή κράμπες είναι πάντα ένας λόγος συναγερμού. Κάθε τρίμηνο έρχεται με τις δικές του κοινές διαταραχές. Έτσι, η γνώση της ταυτοποίησής τους νωρίς μειώνει τον κίνδυνο για την υγεία σας και του μωρού σας. Διατηρήστε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης του μαιευτήρα σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Galindo, M. A. (2011). Efectos de la albahaca-Ocimum basilicum-sobre dolor pélvico en dismenorrea primaria-menstruación dolorosa-en mujeres en edad fértil. Revista Colombiana de Enfermería, 6, 47-60.
 • Castro, Magdalena, and Claudia Galleguillos. “Dismenorrea primaria en adolescentes: Revisión de la literatura.” Rev. Soc. Chil. Obstet. Ginecol. Infant. Adolesc 16.2 (2009): 24-36.
 • Scarella, A., Chamy, V., Badilla, D., Escobar, A., & Michea, K. (2008). Rotura uterina espontánea en el primer trimestre del embarazo. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 73(6), 393-396.
 • Fournier, M. M. (2013). El dolor pélvico durante el embarazo. Ginecología y Obstetricia de México, 81(09), 558-572.
 • Munjin, Milan, and Juan Rojas. “Dolor lumbar relacionado al embarazo.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 72.4 (2007): 258-265.
 • Castillo Ortiz, Natalia del. “Modificación y efectos del consumo de cafeina durante el embarazo.” (2016).
 • Ezcurra, R., N. Lamberto, and V. Peñas. “Dolor abdomino-pélvico en ginecología.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 32. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2009.
 • Fox, Nathan S. “Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo.” Obstet Gynecol 131 (2018): 713-21.
 • Santos, Fernanda, et al. “Adhesión de las mujeres embarazadas a los ejercicios para fortalecer el suelo pélvico.” Evidentia 15 (2018): e10427.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.