Τι είναι η εγκεφαλική ομίχλη και πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;

Η εγκεφαλική ομίχλη είναι μια κατάσταση που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από το ιατρικό σώμα, αλλά που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως λόγω πολλαπλών αιτιών.
Τι είναι η εγκεφαλική ομίχλη και πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 14 Νοεμβρίου, 2022

Έχετε πάει ποτέ στο ψυγείο και έχετε ξεχάσει τι επρόκειτο να πάρετε; Αισθάνεστε πιο αφηρημένοι από ό,τι συνήθως; Ίσως βιώνετε “εγκεφαλική ομίχλη”. Αν και δεν υπάρχει επίσημος ιατρικός ορισμός, μπορεί να αναφέρεται σε ένα σύνολο συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη γνωστική επεξεργασία των ανθρώπων.

Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτή την κατάσταση σε όλο τον κόσμο, οπότε είναι πιο συχνή απ’ ό,τι νομίζετε. Στην πραγματικότητα, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι έως και το 32% των ανθρώπων μπορεί να υποφέρουν από εγκεφαλική ομίχλη αν έχουν νοσήσει από COVID-19 χωρίς καν να το καταλάβουν.

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να συγχέουν αυτή την κατάσταση με τη νόσο Αλτσχάιμερ και ορισμένες ψυχιατρικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, η εγκεφαλική ομίχλη έχει κρίσιμες διαφορές σε σύγκριση με αυτές τις παθολογίες και θα τις εξετάσουμε για να ξεκαθαρίσουμε κάθε σύγχυση.

Συμπτώματα

What is brain fog?
Το αίσθημα υπερφόρτωσης με τις καθημερινές εργασίες είναι ένα από τα σημαντικότερα συμπτώματα της εγκεφαλικής ομίχλης.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την πάθηση συχνά περιγράφουν τα συμπτώματα με μερικές πολύ απλές λέξεις: “Δυσκολεύομαι να σκεφτώ”. Συνηθέστερα, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ξεχασιάρηδες από ό,τι συνήθως και μπορεί ακόμη και να περιγράφουν τον εαυτό τους ως πιο αφηρημένο. Άλλα συμπτώματα που εκδηλώνονται περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αίσθημα βραδύτητας στη σκέψη
 • Μπερδεύει τις λέξεις στη μέση μιας πρότασης
 • Αίσθημα υπερφόρτωσης με τις καθημερινές εργασίες
 • Εύκολη διάσπαση της προσοχής
 • Αισθήματα σύγχυσης, αποδιοργάνωσης και αφηρημάδας

Η εγκεφαλική ομίχλη επηρεάζει διάφορες περιοχές του νευρικού συστήματος, ιδίως εκείνες που σχετίζονται με την εκτέλεση δραστηριοτήτων, τον προγραμματισμό και την οργάνωση των πληροφοριών. Ορισμένοι ειδικοί τη συγχέουν με τα πρώιμα στάδια της άνοιας. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν αυξάνεται σε ένταση με την πάροδο των ετών.

Αιτίες

Η εγκεφαλική ομίχλη είναι μια κατάσταση που έχει πολλαπλές αιτίες, από ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, μέχρι το στρες. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα αίτια της πάθησης. Ορισμένες καταστάσεις που θα μπορούσαν να την προκαλέσουν περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Χρόνιο άγχος
 • Έλλειψη ύπνου
 • Τζετ λαγκ
 • Κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων
 • Χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος ή η σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β
 • Υπερβολική καφεΐνη
 • Πεπτικές παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn

Τα τελευταία χρόνια, η εγκεφαλική ομίχλη έχει επίσης συσχετιστεί με γνωστικά ελλείμματα μετά το COVID-19. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει τις γνωστικές διαταραχές και την επίμονη κόπωση που υφίστανται οι άνθρωποι μετά τη νόσο.

Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η δυσκολία στη σκέψη που χαρακτηρίζει την πάθηση εμφανίζεται σε συνδυασμό με ορμονικές αλλαγές. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν εγκεφαλική ομίχλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

Πώς διαγιγνώσκεται η εγκεφαλική ομίχλη;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η εγκεφαλική ομίχλη δεν αποτελεί διάγνωση αυτή καθαυτή. Οι ειδικοί προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο “γνωστική εξασθένιση” για να κάνουν μια πιο ακριβή διάγνωση. Το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να κάνει μια πλήρη εξέταση για να κάνει τη διάγνωση και να διαπιστώσει την αιτία του προβλήματος.

Η διαγνωστική διαδικασία είναι συχνά μακρά και δύσκολη. Τα τεστ για τη μέτρηση της εκτελεστικής λειτουργίας σε ψυχικές ασθένειες είναι συχνά χρήσιμα. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό άλλων αιτιών γνωστικής εξασθένησης, όπως η άπνοια ύπνου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η φλεγμονή και η αυξημένη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συμβάλλουν επίσης στην εγκεφαλική ομίχλη. Ως εκ τούτου, η ανάλυση παραγόντων όπως τα D-dimer και η φερριτίνη είναι χρήσιμα στη διάγνωση. Και οι δύο δείκτες φλεγμονής παρατηρούνται τόσο στο αίμα όσο και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Θεραπεία για την εγκεφαλική ομίχλη

A man with brain fog.
Η δημιουργία λιστών για τις εργασίες σας είναι ένας καλός τρόπος για την καταπολέμηση της λήθης.

Δεδομένου ότι η εγκεφαλική ομίχλη δεν είναι μια ασθένεια καθαυτή, η θεραπεία της είναι πολύ δύσκολη. Οι ειδικοί συνιστούν την πραγματοποίηση δράσεων που βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν με το πρόβλημα και να προσαρμοστούν σε αυτό. Μεταξύ των κυριότερων συστάσεων που παρέχονται, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:

 • Γράψιμο σημειώσεων με λίστες εργασιών
 • Ρύθμιση υπενθυμίσεων ώστε να μην χάνετε σημαντικά ραντεβού
 • Να κάνετε τακτικά διαλείμματα όταν κάνετε μακροχρόνιες εργασίες
 • Παρακολούθηση των καθημερινών δραστηριοτήτων

Άλλες συστάσεις επικεντρώνονται στη διατήρηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής. Η επαρκής ξεκούραση και η καθημερινή άσκηση είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες. Και οι δύο δραστηριότητες συμβάλλουν στην αύξηση της συγκέντρωσης και συνεπώς στη βελτίωση της εγκεφαλικής ομίχλης.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν βρει ανακούφιση με τη λήψη φαρμάκων για ορισμένες καταστάσεις, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Ωστόσο, δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση η λήψη τέτοιων τύπων φαρμάκων χωρίς την επίβλεψη γιατρού.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό;

Η εγκεφαλική ομίχλη είναι μια κατάσταση που μεταβάλλει πολλούς τομείς της ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτήν. Παρόλο που θα υπάρξουν μερικές ημέρες διαύγειας, οι πάσχοντες μπορεί να έχουν την κατάσταση για εβδομάδες ή και μήνες.

Ιδανικά, οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν γιατρό όταν το πρόβλημα διαρκεί για πολλές ημέρες χωρίς διαστήματα διαύγειας. Επίσης, θα πρέπει να ζητείται ιατρική βοήθεια όταν η εγκεφαλική ομίχλη παρεμβαίνει δραματικά στις καθημερινές δραστηριότητες. Πριν από αυτό, είναι δυνατόν να προσπαθήσει κανείς να ακολουθήσει τις παραπάνω συστάσεις για να ελέγξει την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Premraj L, Kannapadi NV, Briggs J, Seal SM et al. Mid and long-term neurological and neuropsychiatric manifestations of post-COVID-19 syndrome: A meta-analysis. J Neurol Sci. 2022 Mar 15;434:120162.
 • Ceban F, Ling S, Lui LMW, Lee Y et al. Fatigue and cognitive impairment in Post-COVID-19 Syndrome: A systematic review and meta-analysis. Brain Behav Immun. 2022 Mar;101:93-135.
 • Jaff NG, Maki PM. Scientific insights into brain fog during the menopausal transition. Climacteric. 2021 Aug;24(4):317-318.
 • Pageaux B, Lepers R. The effects of mental fatigue on sport-related performance. Prog Brain Res. 2018;240:291-315.
 • Van Cutsem J, Marcora S, De Pauw K, Bailey S, Meeusen R, Roelands B. The Effects of Mental Fatigue on Physical Performance: A Systematic Review. Sports Med. 2017 Aug;47(8):1569-1588.
 • Marcora SM, Staiano W, Manning V. Mental fatigue impairs physical performance in humans. J Appl Physiol (1985). 2009 Mar;106(3):857-64.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.