Κόκκινο τριφύλλι για την εμμηνόπαυση: Είναι αποτελεσματικό;

Το κόκκινο τριφύλλι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Σήμερα θα σας πούμε τι λέει η επιστήμη γι' αυτό.
Κόκκινο τριφύλλι για την εμμηνόπαυση: Είναι αποτελεσματικό;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Το κόκκινο τριφύλλι χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτοοιστρογόνα, ουσίες που δρουν παρόμοια με τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα), σχετίζεται με την ορμονική ισορροπία σε αυτό το στάδιο.

Το προϊόν αυτό λαμβάνεται από το φυτό Trifolium pratense, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Αναπτύσσεται άγρια στα εδάφη της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και σε λιβάδια στη Βόρεια Αμερική. Τα μικρά άνθη του στις αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ και του υπόλευκου χρησιμοποιούνται συχνά για θεραπευτικούς σκοπούς.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα για το άσθμα, την υψηλή χοληστερόλη, την υγεία των οστών και, φυσικά, την εμμηνόπαυση. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα επικεντρωθούμε στην τελευταία πάθηση και θα σας πούμε τι λέει η έρευνα.

Είναι χρήσιμο το κόκκινο τριφύλλι για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;

Το κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense) μπορεί να αγοραστεί σε διάφορες μορφές. Το αποξηραμένο βότανο για την παρασκευή τσαγιού είναι το πιο συχνό. Ωστόσο, μπορούν επίσης να βρεθούν ταμπλέτες, σκόνη, εκχυλίσματα, τοπικές θεραπείες και βάμματα.

Η δημοφιλής βιβλιογραφία έχει συνδέσει την κατανάλωσή του με τη βελτίωση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι μειώνει τις νυχτερινές εξάψεις, την απομετάλλωση των οστών, τους πονοκεφάλους και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Υπάρχουν όμως αποδείξεις;

Κόκκινο τριφύλλι για την εμμηνόπαυση: Είναι αποτελεσματικό;
Το κόκκινο τριφύλλι υποτίθεται ότι μειώνει τις εξάψεις, λόγω της δράσης του που μοιάζει με τα φυσικά οιστρογόνα του οργανισμού.

Έρευνες για το κόκκινο τριφύλλι και τις επιδράσεις του στην εμμηνόπαυση

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει μελετηθεί η δυνατότητα του κόκκινου τριφυλλιού και των παραγώγων του για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι συγκεντρώνει φυτοοιστρογόνα όπως η δαϊδζεΐνη, η γενιστεΐνη, η βιοχανίνη Α και η φορμονονετίνη, που συνδέονται με διάφορα οφέλη.

Ωστόσο, οι απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματά του στην ανακούφιση της εμμηνόπαυσης παραμένουν διχασμένες. Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στο National Center for Biotechnology Information αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των ημι-καθαρισμένων ισοφλαβονικών εκχυλισμάτων κόκκινου τριφυλλιού στην ανακούφιση των κλιμακτηριακών αγγειοκινητικών συμπτωμάτων (εξάψεις και εφίδρωση).

Ακόμα κι έτσι, η ίδια ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το φυτό έχει πιθανή θετική επίδραση στην υγειονομική περίθαλψη των ώριμων, εμμηνοπαυσιακών γυναικών. Αναφέρθηκε ότι έχει δυνατότητες για τη διατήρηση της υγείας των οστών και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Εν τω μεταξύ, μια ανασκόπηση στο American Journal of Obstetrics and Gynecology διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν κόκκινο τριφύλλι παρουσίασαν μέτρια μείωση των εξάψεων σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Για άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η διάθεση, τα σεξουαλικά προβλήματα και οι διαταραχές του ύπνου, παρατηρήθηκε μικρή επίδραση. Αυτό υποδηλώνει ότι το φυτό μπορεί πράγματι να είναι χρήσιμο για τις γυναίκες σε αυτό το στάδιο.

Αυτό υποστηρίζεται από μια πιο πρόσφατη μετα-ανάλυση στο περιοδικό Nutrients, η οποία ανέφερε ότι τα εκχυλίσματα κόκκινου τριφυλλιού παράγουν “μέτρια επίδραση” στη μείωση της ημερήσιας συχνότητας των εξάψεων. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για πιο πειστικά στοιχεία.

Πιθανές επιδράσεις στο λιπιδαιμικό προφίλ και στην υγεία των οστών

Εκτός από τη μείωση των εξάψεων, τα συμπληρώματα κόκκινου τριφυλλιού παρέχουν πρόσθετα οφέλη στις περιεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μια μετα-ανάλυση στο περιοδικό Maturitas ανέφερε ότι οι ισοφλαβόνες που προέρχονται από αυτό το φυτό υποστηρίζουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης.

Με τη σειρά της, μια μελέτη στο Nutrients υπογραμμίζει ότι οι ανθοκυανίνες και οι ισοφλαβόνες του κόκκινου τριφυλλιού προσδίδουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δεδομένου ότι αναστέλλουν τις αρνητικές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες, ωφελούν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία.

Όσον αφορά τις επιδράσεις του στην πρόληψη της απομεταλλοποίησης των οστών, μια μελέτη στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine ανέφερε ότι η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος κόκκινου τριφυλλιού είναι ευεργετική για την υγεία των οστών σε υγιείς γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες έλαβαν καθημερινά μια δόση 150 ml εκχυλίσματος κόκκινου τριφυλλιού που περιείχε 37,1 mg ισοφλαβόνες. Μετά από 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκε προστατευτική επίδραση στην απώλεια οστικής πυκνότητας. Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες και μακροχρόνιες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις

Πληροφορίες από την Icahn School of Medicine at Mount Sinai αναφέρουν λεπτομερώς ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη κόκκινου τριφυλλιού για διάστημα έως και ενός έτους. Ορισμένες πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο και εξανθήματα.

Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο του μαστού θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν γιατρό πριν από τη λήψη αυτού του είδους του συμπληρώματος. Η έρευνα έχει προσδιορίσει δυσμενείς επιδράσεις – κυτταρικό πολλαπλασιασμό και απόπτωση – των ισοφλαβονών σε καρκινικά κύτταρα του μαστού in vitro και in vivo. Επομένως, για την ασφαλή χρήση, είναι απαραίτητο να ζητείται η συμβουλή ενός ειδικού.

Το φυτό αυτό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αιμορραγίας. Για το λόγο αυτό, δεν συνιστάται η ταυτόχρονη κατανάλωσή του με αντιπηκτικά φάρμακα. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται με αντισυλληπτικά από το στόμα και αντικαρκινικά φάρμακα.

Για λόγους ασφαλείας, πρέπει να αποφεύγεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Μικρά παιδιά
 • Εγκυμοσύνη και γαλουχία
 • Ασθενείς με καρκίνο ή νεοπλασματικό ιστορικό
Κόκκινο τριφύλλι για την εμμηνόπαυση: Είναι αποτελεσματικό;
Η σχέση μεταξύ των ισοφλαβονών και του καρκίνου του μαστού δεν είναι απολύτως σαφής. Επομένως, συνιστάται προσοχή κατά την κατανάλωση φυτοοιστρογόνων.

Προτεινόμενη δοσολογία

Τα συμπληρώματα κόκκινου τριφυλλιού συχνά προτείνουν δόσεις 40 έως 80 mg ημερησίως. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε την ετικέτα. Οποιεσδήποτε απορίες θα πρέπει να επιλύονται με τον γιατρό σας.

Τι να θυμάστε;

Σε διάφορες έρευνες, το κόκκινο τριφύλλι έχει δείξει δυνατότητες ως βοηθητικό για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για πιο ολοκληρωμένες μελέτες που θα επιβεβαιώσουν αυτές τις επιδράσεις. Προς το παρόν, το συμπλήρωμα μπορεί να βρεθεί σε καταστήματα βοτάνων και φαρμακεία. Θεωρείται γενικά ασφαλές για τις περισσότερες υγιείς γυναίκες. Ωστόσο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε να το παίρνετε σε τακτική βάση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lipovac M, Chedraui P, Gruenhut C, Gocan A, Stammler M, Imhof M. Improvement of postmenopausal depressive and anxiety symptoms after treatment with isoflavones derived from red clover extracts. Maturitas. 2010 Mar;65(3):258-61. doi: 10.1016/j.maturitas.2009.10.014. Epub 2009 Nov 30. PMID: 19948385.
 • Wang SW, Chen Y, Joseph T, Hu M. Variable isoflavone content of red clover products affects intestinal disposition of biochanin A, formononetin, genistein, and daidzein. J Altern Complement Med. 2008 Apr;14(3):287-97. doi: 10.1089/acm.2007.0617. PMID: 18370585; PMCID: PMC2771774.
 • Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Clinical studies of red clover (Trifolium pratense) dietary supplements in menopause: a literature review. 2006. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK73154/
 • Ghazanfarpour M, Sadeghi R, Roudsari RL, Khorsand I, Khadivzadeh T, Muoio B. Red clover for treatment of hot flashes and menopausal symptoms: A systematic review and meta-analysis. J Obstet Gynaecol. 2016;36(3):301-11. doi: 10.3109/01443615.2015.1049249. Epub 2015 Oct 15. PMID: 26471215.
 • Kanadys W, Barańska A, Błaszczuk A, Polz-Dacewicz M, Drop B, Kanecki K, Malm M. Evaluation of Clinical Meaningfulness of Red Clover (Trifolium pratense L.) Extract to Relieve Hot Flushes and Menopausal Symptoms in Peri- and Post-Menopausal Women: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Apr 11;13(4):1258. doi: 10.3390/nu13041258. PMID: 33920485; PMCID: PMC8069620.
 • Kanadys W, Baranska A, Jedrych M, Religioni U, Janiszewska M. Effects of red clover (Trifolium pratense) isoflavones on the lipid profile of perimenopausal and postmenopausal women-A systematic review and meta-analysis. Maturitas. 2020 Feb;132:7-16. doi: 10.1016/j.maturitas.2019.11.001. Epub 2019 Nov 10. PMID: 31883666.
 • Lee SG, Brownmiller CR, Lee SO, Kang HW. Anti-Inflammatory and Antioxidant Effects of Anthocyanins of Trifolium pratense (Red Clover) in Lipopolysaccharide-Stimulated RAW-267.4 Macrophages. Nutrients. 2020 Apr 15;12(4):1089. doi: 10.3390/nu12041089. PMID: 32326385; PMCID: PMC7230587.
 • Ziaei S, Halaby R. Dietary Isoflavones and Breast Cancer Risk. Medicines (Basel). 2017 Apr 7;4(2):18. doi: 10.3390/medicines4020018. PMID: 28930233; PMCID: PMC5590054.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.